چینگدائو - پكن - ایرنا - رئیس جمهوری چین با اشاره به اینكه تامین امنیت مهمترین هدف سازمان همكاری شانگهای است، گفت: كشورهای عضو سازمان همكاری شانگهای باید در زمینه امنیت با یكدیگر همكاری نزدیك داشته باشند.

به گزارش ایرنا 'شی جین چینگ' امروز یكشنبه در نشست آغاز بكار اجلاس سران سازمان همكاری شانگهای در چیندائو چین كه با حضور حسن روحانی رییس جمهوری ایران برگزار شده است، افزود: «هدف اصلی ما صلح در جامعه بین الملل است كه باید به آن دست بیابیم و مهمترین راه آن امنیت است ، امنیت همسایگان و حاكمیت ارضی آنها خیلی برای ما مهم است».
شی افزود: در زمینه تامین امنیت می توانیم مانورهای زیادی با یكدیگر انجام دهیم در مورد افغانستان رایزنی های زیادی انجام شده و چین از طریق سازمان شانگهای این موضوع را پیگیری كرده است.
به گفته وی ایجاد رفاه برای عموم مردم هدف دیگر اجلاس شانگهای است چالش رفاهی برای مردم را باید بسیار جدی بگیریم ایجاد راه های تجاری را كه در آخر رفاه مالی را به همراه خواهد داشت باید پیگیری كرد.
رییس جمهوری چین با اشاره به راه اندازی صندوق سرمایه گذاری شانگهای افزود: به عنوان ریاست سازمان همكاری شانگهای مبلغ 3 میلیارد دلار را به عنوان بیعانه در بانك حمایت های نمایشگاه شانگهای برای تشویق سرمایه گذاران خارجی اختصاص داده ایم.


شی جین پینگ گفت: نشست سران چینگ دائو نخستین نشست سران 8 كشور عضو سازمان همكاری شانگهای پس از افزایش تعداد اعضای این سازمان است این نشست از اهمیت تاریخی برخوردار است.
او گفت: به دنبال تقویت قدرت سازمان همكاری شانگهای، توجه و انتظارات مردم كشورهای منطقه و جامعه جهانی به آن بیشتر شده و وظایف سازمان در دفاع از امنیت و ثبات منطقه و كمك به توسعه و شكوفایی منطقه نیز افزایش یافته است.
به گفته وی چین مایل است به اتفاق كشورهای عضو، با استفاده از فرصت این نشست، با جمع بندی تجریبات توسعه و تحلیل اوضاع بین المللی و منطقه‌ای، ضمن برنامه ریزی درباره همكاری، به توسعه با ثبات و پایدار سازمان همكاری شانگهای كمك كند.
رییس جمهوری چین افزود: سازمان همكاری شانگهای ظرف 17 سال پس از تاسیس، به موفقیت های بزرگ رسیده است كشورهای عضو سازمان همكاری شانگهای با رعایت 'اساسنامه سازمان همكاری شانگهای' و 'پیمان دوستی و همكاری حسن همجواری كشورهای عضو سازمان همكاری شانگهای'، یك روابط مشاركت سازنده ایجاد كرده اند كه غیرمتعهد وعدم تقابل است و طرف ثالثی را هدف قرار نمی دهد.
وی این موضوع را نوآوری مهم در تئوری و فعالیت های روابط بین المللی و ایجاد مدل جدید همكاری منطقه ای و ادای سهم جدید برای صلح و توسعه منطقه خواند.
شی جین پینگ تاكید كرد: امروز سازمان همكاری شانگهای سازمانی با گسترده ترین مساحت و بیشترین جمعیت جهان است میزان كل اقتصاد 20 درصد و جمعیت كشورهای عضو 40 درصد جهان را تشكیل می دهد تاثیر بین المللی این سازمان پیوسته ارتقا یافته و به نیرویی مهم در یاری به صلح و پیشرفت جهان و حفاظت از عدالت بین المللی تبدیل شده است.
رییس جمهوری خلق چین اظهار داشت: علت اصلی آن كه سازمان همكاری شانگهای همواره قدرت حیاتی فراوان و نیرو محركه قوی را حفظ كرده‌، این است كه نوآورانه 'روحیه شانگهای را مطرح كرده و آن را به اجرا رسانده ‌‌است روحیه شانگهای مبنی بر اعتماد و منافع متقابل، برابری، مشورت و احترام به تمدن‌های متنوع و جستجوی پیشرفت مشترك است.
رییس جمهوری چین بر این باوز است كه این روحیه فراتر از نظرات قدیمی مانند درگیری تمدن‌ها، تفكر جنگ سرد و بازی مجموع صفر بوده و صفحه جدید روابط بین المللی را گشوده ‌است كه به طور روزافزون مورد قبول جامعه بین المللی قرار گرفته‌است.
رییس جمهوری خلق چین گفت: 'روحیه شانگهای' گنجینه مشترك سازمان همكاری شانگهای بوده و این سازمان نیز خانه مشترك كشورهای عضو است.
وی از رهبران كشورهای عضو این سازمان خواست تحت هدایت 'روحیه شانگهای'، با تلاش مشترك و همكاری صادقانه و همدلی جامعه با سرنوشت مشترك را ایجاد كرده و به برقراری مناسبات جدید بین المللی و در جهانی حاكی از صلح پایدار، امنیت فراگیر، شكوفایی مشترك، همبستگی و درهای باز، پاكی و زیبایی پیشرفت كنند.
در نشست سازمان همكاری شانگهای رهبران و سران 8 كشور عضو و 4 كشور ناظر و همچنین مسئولان سازمان‌های بین المللی حضور دارند.
'حسن روحانی' رییس جمهوری اسلامی ایران نیز به دعوت 'شی جین پینگ' رییس جمهوری خلق چین در این اجلاس حضور دارد علاوه بر ایران، روسای جمهوری روسیه، قزاقستان و قرقیزستان نیز به طور رسمی در این نشست شركت خواهند كرد.
در سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران، هیاتی بلندپایه از مقامات سیاسی و اقتصادی شامل دكتر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت، مسعود كرباسیان وزیر اقتصاد، «محمد نهاوندیان» معاون اقتصادی رییس جمهوری و ولی الله سیف رئیس كل بانك مركزی، وی را همراهی می كنند.
دیدار با روسای جمهوری روسیه، پاكستان، افغانستان و بلاروس از جمله برنامه های روز نخست سفر رییس جمهوری به چین بود.
شركت و سخنرانی در اجلاس سران سازمان شانگهای، دیدار با رییس جمهوری چین در قالب دیدار دوجانبه ایران و چین، شركت در ضیافت شام رییس جمهوری چین به افتخار هیات ایرانی و مراسم امضای اسناد روابط دو جانبه شامل چند سند همكاری بین ایران و چین از جمله برنامه های روز دوم سفر رییس جمهوری اسلامی ایران به چین است.
سازمان همكاری شانگهای یك سازمان بین‌المللی است كه در 15 ژوئن سال 2001 میلادی در شهر «شانگهای» توسط قزاقستان، چین، قرقیزستان، روسیه، تاجیكستان و ازبكستان تاسیس شد.
در نشست این سازمان در سال 2016 میلادی در «تاشكند»، نمایندگان هند و پاكستان یادداشت‌هایی را برای عضویت ثابت در سازمان همكاری شانگهای‌ امضا كردند و در هفدهمین نشست در آستانه قزاقستان این دو كشور به عضویت كامل این سازمان پذیرفته شدند.
اكنون جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، مغولستان و بلاروس نیز از اعضای ناظر این سازمان هستند.
این سازمان با افزایش جمعیت به سه میلیارد نفر و پهنه سرزمینی به 35 میلیون و 972 هزار كیلومتر مربع به یكی از بزرگ ترین قدرت های منطقه ای جهان تبدیل شده است كه منافع دو جانبه و چندجانبه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برای اعضا و شركای اقتصادی غیر عضو دارد.
چین علاوه بر اینكه اولین شریك تجاری ایران است و در یك دهه گذشته این سطح را در روابط حفظ كرده است همچنین اولین و بزرگترین خریدار نفتی و بزرگترین مشتری صادرات غیر نفتی ایران به عنوان عضو اصلی گروه 1 + 5 به شمار می رود.
حجم مبادلات تجاری دو كشور ایران و چین در سال 2017 حدود 37 میلیارد و 300 میلیون دلار بود كه به نسبت سال 2016 حدود 19.3 درصد رشد داشته است.
در سال 2017 ایران روزانه حدود 630 هزار بشكه نفت به چین صادر كرده است و در چهار ماهه اول 2018 نیز تقریبا سطح فروش نفت در همان سطح باقی مانده است اما حجم روابط حدود 10 درصد رشد داشته است.
روحانی شامگاه امروز یكشنبه 'چینگ دائو' را به مقصد تهران ترك می كند.
آساق**231**1904**