به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، سفر «فدریكا موگرینی» به قدس اشغالی برای حضور در نشست «جامعه یهودیان آمریكا» كه قرار بود بعد از دیدار وی با پادشاه اردن صورت گیرد لغو شد تا مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تشدید ناخرسندی از«بنیامین نتانیاهو» خاورمیانه را ترك كند.
به نوشته رسانه ها، دلیل لغو این سفر كه قرار بود دوشنبه (بیست و یكم خردادماه) صورت گیرد خودداری نخست وزیر رژیم صهیونیستی از ملاقات با موگرینی است. بنا بر اعلان رسانه های رسمی اسرائیل امكان انجام این دیدار به دلیل مشغله كاری نتانیاهو فراهم نشده و به همین خاطر موگرینی از سفر به اراضی اشغالی صرف نظر كرده است.
حاضر نشدن نتانیاهو برای گفت وگو با موگرینی برای بسیاری میزان خشم و ناخشنودی نخست وزیر رژیم صهیونیستی از اروپایی ها به خصوص برجسته ترین چهره سیاستگذاری خارجی اتحادیه را نمایان ساخت.
دلیل اوج گیری خشم صهیونیست ها را ناظران در موضع گیری های موگرینی پس از صدور فرمان انتقال سفارت آمریكا به بیت المقدس جست و جو می كنند.
پس از تصمیم ترامپ در اواسط آذرماه سال گذشته به منظور اعلان پایتختی قدس برای اسرائیل، موگرینی تصریح كرد این اقدام رییس جمهوری آمریكا ما را به عقب برده و به دوره ای تاریك باز می گرداند. وی همچنین بار دیگر راه حل ایجاد دو كشور با پایتختی شهر قدس را تنها راه پایان كشمكش در اراضی اشغالی دانست. در واكنش به این اظهارات بود كه صهیونیست ها مواضع موگرینی را چشم پوشی از واقعیتی تاریخی عنوان كردند.
صهیونیست ها در پاسخ به اعتراضات اروپایی به كشتار گسترده مردم غزه و درخواست تحقیق درباره جنایات هفته های اخیر نظامیان اسرائیلی نیز واكنش های تند و خشمگینانه ای از خود نشان دادند از جمله اوایل ماه جاری وزیر انرژی رژیم صهیونیستی اظهار داشت اتحادیه اروپا در حال حاضر در حال كمك به ایران در برابر تحریم های آمریكا است و بهتر است «به جهنم برود.»
نگاهی به تنش های اخیر در روابط تل آویو با اروپایی ها، انتقاد اعضای اتحادیه از كشتار مردم غزه، انتقال سفارت از تل آویو به قدس، ادامه شهرك سازی های نامشروع و تداوم اقدامات ضدبرجامی و تهدیدآمیز برای منطقه را در زمره مهمترین محورهای اختلافات دو طرف قرار داده است.
همچنین حمایت از مواضع دولت خودگردان از مهمترین دلایل ناخرسندی صهیونیست ها از دولت های اروپایی بوده است. اردیبهشت ماه پارسال بود كه نتانیاهو در اعتراض به برخی مواضع برلین از جمله كمك نكردن به لغو قطعنامه ضداسرائیلی در یونسكو بشدت از مقامات آلمانی انتقاد كرد تا جایی كه دیدار وی با وزیر امور خارجه این كشور لغو شد.
چالش دیگر در زمستان سال گذشته مربوط به تصویب قانونی در پارلمان لهستان بود كه مسوولیت دولت ورشو در برخورد با یهودیان در سال های جنگ جهانی را رد می كرد. پس از تصویب این قانون موسوم به «قانون ضدافترا» صهیونیست ها از آن با عنوان «قانون ضدهولوكاست» یاد كرده و مقامات لهستانی را به باد انتقاد گرفتند.
گذشته از مسائلی از این دست و همچنان كه اشاره شد، پایبندی اروپا به توافق هسته ای نیز سبب نارضایتی جدی رهبران تل آویو از مقامات اروپایی شده و آنان بارها چاره جویی اعضای اتحادیه برای مقابله با تحریم های آمریكا را سیاستی نادرست و تهدیدزا برای امنیت منطقه و اسرائیل خوانده اند.
در سفر هفته گذشته نتانیاهو به سه كشور آلمان، فرانسه و انگلیس نیز وی هدف خود را درمیان گذاشتن نگرانی های تل آویو درباره پیامدهای تداوم برجام و سیاست های منطقه ای تهران عنوان كرد اما مقامات این سه كشور همچنان بر پایبندی به تتعهدات توافق هسته ای تاكید كردند.
نكته دیگری كه در این میان مهم به نظر می رسد، نقشی است كه اتحادیه اروپا و دولت های مهم این اتحادیه برای آینده تحولات فلسطین جست وجو می كند. حمایت بی چون و چرای ترامپ از صهیونیست ها هر چند موجب افسارگسیختگی آنان در جنایتگری و تداوم اشغالگری شده اما آمریكا را از جایگاه میانجی میان اعراب و اسرائیل رانده و نگرانی هایی را در خصوص نبود بازیگری با قدرت چانه زنی و اقناع طرف مقابل صهیونیست ها در موقعیت های بحرانی به وجود آورده است.
از سوی دیگر دولت خودگردان به واسطه حمایت اروپا از راهكار تشكیل دو دولت رسما خواستار نقش آفرینی جدی تر اتحادیه در تحولات فلسطین شده است. در همین زمینه «محمود عباس» رییس تشكیلات خودگردان در دیدار چند ماه پیش با رییس جمهوری فرانسه اظهار داشت: فلسطینیان اكنون در حمایت از منافع خود به اروپا اعتماد دارند و خواستار حضور پررنگ تر اتحادیه و كشورهایی چون فرانسه در عرصه اختلافات با اسرائیل هستند.
مجموعه نگرانی های رژیم صهیونیستی از طرف شدن با اروپا به عنوان میانجی كه سال ها در نقش منتقد سیاست های تل آویو ظاهر شده بر ناخرسندی نتانیاهو از رویكردهای اتحادیه افزوده و در اقدامات نامتعارفی چون پرهیز از دیدار با مسوول سیاست خارجی این نهاد اروپایی انعكاس یافته است.
پژوهش**9279**1601**
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۶:۳۲
تهران- ایرنا- لغو سفر مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به اراضی اشغالی نشانه ای از افزایش شكاف میان اروپا و سران رژیم صهیونیستی است كه به پشتوانه حمایت های رییس جمهوری كنونی آمریكا سیاستی افسارگسیخته را در پیش گرفته اند.