بجنورد- ايرنا- خشكسالي هاي اخير بويژه سال زراعي جاري باعث كاهش 47.8 درصدي ورودي آب به سد بارزوي شيروان شده است به همين علت هم اكنون مخزن اين سد تنها 4 درصد ذخيره آب دارد كه ادامه آن موجب بحران شديد كم آبي در تابستان امسال خواهد شد.

به گزارش ايرنا شهرستان شيروان در سال هاي اخير دوران خشكسالي و كم‌آبي سختي ها را به خود ديده و حتي در مناطق مختلف بويژه تعدادي از روستاها مردم براي تامين آب شرب با مشكل مواجه شده اند.
بارش‌هاي رو به رشد ابتداي سال جديد نيز مرهم خشكي سد آب بارزوي شيروان نشد و همچنان مخزن اين سد خالي است.
گرد و غبار و ريزگردها، تغيير اقليم، از ميان رفتن زيست‌بوم‌هاي طبيعي و كاهش سطح زير كشت و توليد محصولات كشاورزي تنها بخشي از مشكلاتي است كه در نتيجه خشكسالي و از آن مهم‌تر مديريت ناصحيح منابع آب در سال‌هاي گذشته گريبان شيروان را گرفته است.
در شرايط كنوني با استمرار خشكسالي ها و كاهش حجم روان آب ها ناگزير از ارتقاي بهره وري در مصرف و مديريت آن هستيم كه به منظور حفاظت از منابع آب و بهره وري در اين حوزه، بايد به سمت مديريت مصرف حركت كنيم.
ناديده گرفتن اين هشدارها در طول 5 دهه گذشته وضعيت خشكسالي در شيروان را بسيار حساس كرده است.
از سويي با در نظر نگرفتن اين هشدارها امروز در شيروان با يك خشكسالي بسيار گسترده و انباشته شده روي هم مواجه شده ايم و در حالي كه مديريت آبي از سال‌ها قبل بايد در برنامه قرار مي‌گرفت.
در سال هاي اخير مصوباتي در راستاي اصلاح الگوي كشت و جلوگيري از توليد محصولات آب بر و جلوگيري از آبياري سنتي ابلاغ شده بود اما كشاورزي در اين شهرستان با وجود همه اقدامات انجام شده هنوز با روش هاي علمي و برنامه ريزي و روش هاي مدون علمي فاصله طولاني دارد.
فرماندار شيروان گفت: ورودي آب به سد بارزوي اين شهرستان خراسان شمالي در سال جاري 47.18 درصد كاهش يافته است كه اين موضوع نشان از خشكسالي شديد دارد.
امين رضا مرآتي اظهار داشت: با توجه به اينكه 3.7 درصد آب پشت سد بارزو ذخيره شده است بايد در بحث صرفه جويي آب يك عزم جدي صورت گيرد.
به گزارش ايرنا حجم سالانه مخزن سد بارزوي شيروان 92ميليون متر مكعب آب است كه بنا به گفته مسئولان اكنون اين سد شرايط نامناسب دارد و متاثر از
خشكسالي ها و كاهش بارندگي ها، پاييز پارسال از محل اين سدها آب در اختيار كشاورزان قرار نگرفته است.
فرماندار شيروان افزود: بحران خشكسالي مشكل كوچكي نيست بايد با برنامه ريزي و هدف گذاري صحيح از اين بحران عبور كنيم.
نماينده عالي دولت در شيروان گفت: سند جامع مديريت بحران شيروان تدوين و به وزرات كشور ارسال شده است.
فرماندار شيروان با بيان اينكه اين شهرستان با بحران آب روبه رو است گفت: حجم آب موجود سد بارزو 13 ميليون متر مكعب است كه هشت ميليون متر مكعب آن حجم مرده است.
مرآتي با بيان اينكه سهميه توليد آب شرب در نظر گرفته شده امسال اين شهرستان 2ميليون متر مكعب است اظهار داشت: مصرف آب از سال گذشته بشدت افزايش يافته است كه بايد مصرف آن را كنترل كنيم.
مدير عامل آب منطقه اي خراسان شمالي با بيان اينكه سد بارزوي شيروان شرايط خوبي ندارد گفت: حجم كل مخزن آب سد 92 ميليون متر مكعب در سال است كه حجم آب قابل تنظيم براي يكسال 44.4 ميليون متر مكعب پيش بيني شده است.
سيد ابراهيم علوي در گفت و گو با ايرنا با اشاره به اينكه هم اكنون سد بارزو شيروان 4 درصد يعني حدود 4 ميليون متر مكعب آب دارد اظهار كرد: اين سد سال گذشته 15 ميليون مترمكعب آب داشته كه 16 درصد حجم مخزن سد را شامل مي شده است.
وي با بيان اينكه امسال كل آب ورودي سد هشت ميليون متر مكعب بوده است گفت: كاهش بارندگي در شيروان نسبت به شهرستان هاي ديگر زياد نبوده و شرايط بهتري را در مقايسه با ديگر شهرهاي استان داشته ولي بارندگي در حوزه بالاي دست سد اتفاق نيفتاده و بارندگي موثر در مخزن سد صورت نگرفته است.
علوي افزود: از مهرماه 96 تاكنون اين شهرستان 206 ميليمتر بارندگي داشته است كه نسبت به ميانگين بلند مدت 9 درصد كاهش داشته است.
مديرعامل آب منطقه اي خراسان شمالي گفت: با توجه به پيش بيني خشكسالي و تدابير صورت گرفته اواخر سال گذشته جلساتي در اين خصوص صورت گرفت كه سعي كرديم مصارف آب سد را با اولويت شرب و باغات تحويل دهيم كه ميزان سهم بخش هاي مختلف آب مشخص شده و به كمك مردم و كشاورزان وضعيت كم آبي را مديريت خواهيم كرد.
علوي با بيان اينكه سالانه 6 ميليون متر مكعب آب در سال براي كشاورزان در نظر گرفته شده است افزود: اين در صورتي است كه نياز آب كشاورزان منطقه بيش از اين است كه توصيه شده از كشت هاي كم مصرف، كم آب طلب و روش هاي جديد آبياري استفاده شود.
شهرستان شيروان داراي 105 هزار هكتار عرصه كشاورزي و باغي است،
اين شهرستان با 157 هزار نفر جمعيت به عنوان دومين شهرستان پر جمعيت خراسان شمالي در 60 كيلومتري شرق بجنورد قرار دارد.
3007/ 7186/ 6042