تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۲۶

يزد- ايرنا- اين روزها معضلات زيست محيطي و از جمله صنايع آلاينده و وزش توفان هاي گرد و خاك، هم عرصه را و هم نفس را بر شهروندان و ساكنان مناطق دشت يزد - اردكان، تنگ كرده است.

به گزارش ايرنا مشكلات محيط زيست كه امروزه به يك موضوع جدي و قابل تامل بدل شده، حاصل دخالت و بهره وري نامعقول انسان از طبيعت پيرامون خود است.
امروزه اين خطر وجود دارد كه انسان، زمين سكونتگاه و كشت پذير خود را به نابودي بكشاند به طوري كه گستردگي و اهميت اين موضوع، توجه دانشمندان را براي نجات آن برانگيخته است.
حال براي احتراز از نابودي مطلق محيط زيست، همه انسان ها، تصميم گيرنده ها و ساير مردم، در ابعاد جهاني، ملي و به ويژه در سطح محلي بايد اين واقعيت مهم را دريابند كه پيشرفت و توسعه الزاما روندي پايدار داشته باشد و از ثمرات آن نه تنها نسل هاي حاضر كه نسل هاي آينده نيز بهره مند شوند.
توسعه شهري نبايد به قيمت نابودي و اضمحلال زندگي آيندگان كه براي دفاع از حقوق خود فعلا حضور ندارند، تمام شود، توسعه، حق همه مردم اعم از مرد، زن، پير و جوان و كودك است و نه تنها همه بايد از ثمرات آن بهره مند شوند كه بايد در روند توسعه نيز مشاركت داشته باشند.
توسعه پايدار، يك انتخاب نيست، بلكه تنها راهي است كه به تمامي بشريت امكان مي دهد در زندگي شرافتمندانه در اين سياره، يعني تنها سياره اي كه در اختيار داريم، سهيم باشند.
طبق شاخص عملكرد زيست محيطي سال 2012 كه از سوي دانشگاه هاي يِيل و كلمبيا انجام شده و 22 فاكتور محيطي چون منابع آب، آلودگي هوا، تنوع زيستي، و تغييرات آب و هوايي را مورد بررسي قرار داده بودند، ايران از ميان 132 كشور مورد مطالعه، در جايگاه 114 قرار دارد.
بحران هاي زيست محيطي در ايران از اهميت خاصي برخوردار بوده و بررسي و تجزيه و تحليل اين معضلات ضروري است.
معضلات زيست محيطي و از جمله وزش توفان هاي گرد و خاك از جمله نگراني هاي زيست محيطي جامعه كنوني ايران است كه استان كويري يزد را هم از لطف خود بي نصيب نگذاشته است!!.
در استان يزد، عمده مشكلات زيست‌محيطي در دشت يزد- اردكان وجود دارد، اين محور كه از عقدا در اردكان آغاز و به شهرستان مهريز ختم مي‌شود 130 كيلومتر طول دارد و اغلب پتانسيل‌هاي استان نظير سكونت‌گاه‌ها، منابع آبي، جاده ترانزيت تهران - بندرعباس و شهرك‌هاي صنعتي در اين مسير واقع شده كه اگر درگذشته، نگاه واقع‌بينانه‌تري به اين محور وجود داشت امروزه مشكلات زيست‌محيطي در اين منطقه گريبان گير استان نمي‌شد.
ايجاد صنايع متعدد در اين ناحيه، سبب بروز آلودگي هوا هم در بعد ريزگردها و هم در بعد گازهاي سمي شده و از طرفي وجود معادن زياد بر ميزان آلايندگي هوا و توليد ريزگردها افزوده است.
معضل كم آبي و خشكسالي هاي پي در پي نيز عاملي شده تا آلودگي هاي محيط زيست در تمام ابعاد، شدتي مضاعف پيدا كند.

***با واحدهاي آلاينده برخورد مي شود/اظهارنظر غيركارشناسي ممنوع
فرماندار اردكان در گفت و گو با ايرنا با بيان اينكه پديده آلودگي هوا و ريزگردها معضليست كه طي چند سال گذشته كشور ما با آن دست به گريبان بوده و علت عمده آن دست درازي انسان به طبيعت است گفت: بخشي از آن به خشكسالي هاي پي در پي و كاهش باران بر مي گردد كه باعث مي شود سطح زمين عملا دچار دستخوش شود و ريزگردها به حركت در بيايند .
هادي مقيمي اظهار كرد: در حاشيه شهرهاي صنعتي، با توجه به استقرار صنايع و واحدهاي توليدي و صنعتي آلاينده، وظيفه اداره حفاظت محيط زيست است كه به صورت منظم و ادواري نسبت به پايش هوا اقدام كند .
وي با بيان اينكه در اردكان اين موضوع شايد بيشتر محسوس و مورد توجه رسانه ها و نظارت مردم قرار گرفته باشد تصريح كرد: اداره محيط زيست به صورت مداوم در حال پايش است و با هماهنگي فرمانداري، اقدامات قابل توجهي در راستاي كاهش اين آلودگي صورت گرفته است .
فرماندار اردكان گفت: در اين شهرستان واحدهاي صنعتي براي كاهش آلودگي، اقداماتي نظير مسقف كردن سنگ شكن ها و نصب فيلترهاي هوا انجام داده اند كه در همين زمينه با واحدهاي آلاينده، برخورد و حتي منجر به تعطيلي آن شده است تا اقدامات اصلاحي انجام دهند .
مقيمي افزود: در سال جاري با توجه به بارش رحمت الهي شاهد آلايندگي كمتري بوديم و اصلاح واحدهاي صنعتي نيز براي كاهش آلايندگي ها در دستور كار بوده اما اين كافي نيست و حتما بايد اقدامات جديدي نظير اصلاح جاده هاي دسترسي به معادن را به مرحله اجرا در بياوريم .
وي با بيان اينكه رسيدن به اين هدف نياز به عزم و همت جمعي و عمومي دارد كه بتوانيم بحث آلودگي هوا را تا آنجا كه امكان دارد مديريت كنيم تاكيد كرد: اين نياز به همكاري واحدهاي صنعتي، رسانه ها، نظارت محيط زيست و مديريت فرمانداري دارد كه بايد به نحو احسن انجام شود .
اين مسئول اظهار كرد: از كساني كه در حوزه نظارت و انجمن هاي دوستدار محيط زيست فعاليت مي كنند تقدير و تشكر مي كنم و از آنها مي خواهم بصورت ادواري گزارش هاي كارشناسي تهيه كنند تا روي آن اظهار نظر و اقدام نماييم .
مقيمي از كساني كه نيت خير دارند ولي كارشناس نيستند و بدون داشتن اطلاعات، اظهار نظر مي كنند درخواست كرد از اظهار نظرهاي فاقد كارشناسي و بدون بررسي به طور جدي خودداري كنند.
وي تصريح كرد: اين كار باعث مي شود كه آن واقعيت ها پنهان بماند يا آن موارد غير واقعي بزرگنمايي شود كه اين خود به روند پيگيري و نظارت بر پايش هوا آسيب مي رساند .
وي گفت: انتظار دارم انجمن ها مشاركت بيشتر داشته باشند و از افراد دلسوز به كار و متخصص دعوت مي كنيم با تشكيل كارگروه محيط زيست اين موضوع را دنبال نمايند هر چند دوستاني را شناسايي كرده ايم كه صاحب نظرند و بزودي هم اولين نشست را با حضور آنها برپا خواهيم كرد.
فرماندار اردكان افزود: با احساس مسئوليت بيشتر مديران واحد هاي صنعتي، مسئولان، مردم و اصحاب رسانه درحوزه محيط زيست هواي اردكان سالم تر و پاك تر خواهد شد.

***شرايط از گذشته،بهتر شده/ متولي فقط محيط زيست نيست
رئيس اداره حفاظت محيط زيست اردكان هم معتقد است: فعاليت هاي مخرب انساني، موضوع صنعت، معدن و خشكسالي ها شرايط را سخت تر كرده است.
مرتضي عزيزي با بيان اينكه پيشتر، دستگاه هاي رصد و ثبت آلودگي در اردكان وجود نداشت تصريح كرد: از 2 سال گذشته دستگاه هاي پايش آلودگي هوا را در شهرستان اردكان نصب كرده ايم و شرايط ما نسبت به قبل بهتر شده است .
وي با بيان اينكه از نظر صنعتي و نظارت هايي كه در صنايع اتفاق افتاد و اقداماتي كه صنايع انجام داده اند به مراتب روزهاي پاك ما بيشتر از سال هاي قبل شده به طوري كه خود مردم اين را مي توانند به وضوح لمس كنند اضافه كرد: اينكه برخي صنايع، مشكلاتي در دستگاه هايشان به وجود مي آيد و موجب آلودگي هوا مي شود سريع رفع شده و موردي است.
رئيس حفاظت محيط زيست اردكان ادامه داد: با مسقف شدن برخي واحدها و تمام خروجي هاي كارخانه هاي كاشي، اين مشكل حل شده و مشكل بخش فولاد هم با گذاشتن ساكشن هاي قوي با پارامترهاي قوي زيست محيطي، كمتر شده است.
عزيزي افزود: اردكان، بزرگترين و بيشترين معادن فعال را دارد كه در جاده هاي خاكي استقرار يافته و انفجارهايي كه در اين معادن صورت مي گيرد و حمل بارهايي كه از معادن انجام مي گردد باعث ايجاد ريزگردها مي شود .
وي تصريح كرد: خشكسالي هايي كه چند سال گذشته اتفاق افتاده، مراتع را تحت تاثير قرار داده و كاهش پوشش گياهي هم باعث افزايش ريزگردها و برداشت هاي غير اصولي از آب هاي زير زميني گرديده و به شدت باعث خشك شدن درختان و افزايش كويرهاي اطراف شهرستان اردكان شده است .
اين مسئول اظهار كرد: مهمترين منطقه كويري اردكان، كوير سياه كوه و منطقه حفاظت شده دره انجير است، برداشت هايي كه از اين مناطق صورت گرفته باعث افت سفره هاي آب زير زميني شده و پايين رفتن اين كويرها باعث خشك شدن پوشش گياهي و خاك هاي اطراف آن شده و ريزگرد و كم شدن آستانه خاك را به دنبال داشته است.
عزيزي گفت: در مراتع اردكان، باد با سرعت 50 تا 60 كيلومتر در ساعت رخ مي دهد كه ذرات معلق را به سمت شهر مي آورد .
وي يادآور شد: زمين هاي بايري كه در شهر رها و كشت نشده ، معابر خاكي ، تردد ماشين ها و جاده هايي بين مزارع كه آسفالت نشده اند هم به تشديد اين شرايط و بيشتر شدن آلودگي كمك مي كند.
به گفته وي مقابله با اين شرايط، تنها وظيفه محيط زيست نيست بلكه همه ارگان ها بايد دخيل شوند .
وي در ادامه از راه اندازي سامانه پايش كنترل كيفي هواي كشور خبر داد و افزود: اطلاعات مربوط به ايستگاه هاي پايش آلودگي هوا در اين سامانه نيز موجود است و مردم مي توانند با اپيكيشن doe از هواي شهرستان آگاه شوند .

*** اجراي طرح هاي تحقيقاتي در حوزه زيست محيطي
معاون فرماندار اردكان هم به ايرنا گفت: يكي از دغدغه هاي مردم، وضعيت زيست محيطي و آلايندگي هاي طبيعي و صنعتي است كه بدين منظور مطالعات و تحقيقات كارشناسانه در اين شهرستان صورت خواهد گرفت.
مصطفي پوردهقان با بيان اينكه طرح تحقيقاتي در حوزه بررسي آلايندگي طبيعي و صنعتي در سال جاري توسط كارشناسان و دانش پژوهان در اردكان اجرايي مي شود افزود: در اين طرح، كانون هاي آلوده شهرستان مشخص و با آنها مقابله، برخورد و اصلاح مي شود .
وي اضافه كرد: طرح تحقيقاتي وضعيت آلايندگي به منظور نيازسنجي در حوزه سلامت توسط شبكه بهداشت و درمان اردكان انجام و بيماري هايي كه در بين مردم رايج شده است را شناسايي مي كند .
معاون فرماندار اردكان پيشنهاد داد كه با برگزاري همايش ها ، كارگاه هاي آموزشي و نصب بنرها ، اطلاعات و آگاهي اقشار مختلف مردم را بالا ببريم و زمينه براي رفع مشكلات زيست محيطي و آلايندگي ها را مهيا كنيم .
پوردهقان با بيان اينكه آلايندگي صنعتي و طبيعي يكي از معضلاتي است كه به افزايش هدر رفت سرمايه ملي در شهرستان منجر مي‌شود اظهار كرد: مي توان با بررسي دقيق علمي و ارائه راهكارهاي موثر در اين زمينه به كاهش اين معضل كمك كرد.
استان يزد حدود سه هزارو 600 واحد صنعتي و توليدي دارد كه اغلب واحدهاي صنعتي در دشت يزد - اردكان مستقر هستند.
در اردكان هم 242 واحد صنعتي و 70 واحد معدني، فعال هستند.
مركز شهرستان 98 هزار نفري اردكان در 60 كيلومتري شمال شهر يزد قرار دارد.
7544/ 6197
'مژگان دشتي' خبرنگار ايرنا در اردكان