تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۳

بوشهر- ایرنا- مدیركل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر گفت: محل شهادت رئیسعلی دلواری در بوشهر كه به خانه «مشهد رئیسعلی دلواری »معروف است، به عنوان اثر فرهنگی تاریخی در فهرست ملی كشور به ثبت رسید.

ناصرامیرزاده روز چهارشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: در اجرای بند ج از ماده واحده قانون تشكیل سازمان میراث فرهنگی كشور مبنی بر ثبت آثار ارزشمند منقول و غیر منقول فرهنگی تاریخی كشور در فهرست آثار ملی، خانه مشهد رئیسعلی دلواری واقع در محله تنگك اول شهر بوشهر،با شماره ثبت 32000 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
وی اظهار كرد: خانه مشهد رئیسعلی دلواری مربوط به دوره پهلوی اول و مكانی است كه رئیسعلی دلواری در آن به شهادت رسید.
امیرزاده بیان كرد: با ثبت این اثر در فهرست آثار ملی تحت حفاظت و نظارت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر قرار گرفته است و هرگونه دخل و تصرف یا اقدام عملیاتی كه منجر به تخریب یا تغییر هویت آن شود، طبق قانون جرم به حساب می آید و مرتكب مشمول مجازات های قانونی می شود.
وی ادامه داد: مرمت و بازسازی اثر فقط با تائید و نظارت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ممكن است.
امیرزاده یادآور شد: در زمان حاضر 294 اثر غیرمنقول كه شامل بنا، محوطه و تپه های تاریخی و باستانی است و 53 اثر ناملموس شامل مراسم، صنایع دستی و آیین های معنوی این استان ثبت ملی شده است.
12شهریور سالروز شهادت رئیسعلی دلواری در تقویم ملی ایران به عنوان سالروز مبارزه با استعمار انگلیس نامگذاری شده كه هر سال در استان بوشهر این روز گرامی داشته می شود.
رئیسعلی فرزند رئیس محمد در سال 1261 هجری شمسی در دهستان دلوار از توابع بوشهر به دنیا آمد.
وی بعد از اینكه قوای انگلیس بوشهر را به تصرف خود درآوردند، به مقابله با تجاوزگران پرداخت و شكست‏های سنگینی بر آنان وارد كرد.
پس از اشغال بوشهر در رمضان سال 1333 هجری قمری، نیروهای انگلیسی قصد تصرف دلوار را می‏كنند، محلی كه پیش از آن، چند بار سربازان انگلیسی به آنجا یورش برده و هر بار طعم تلخ شكست را چشیده بودند.
رئیسعلی همراه با یاران خود، علیه اشغالگران وارد نبرد شد و نیروهای متجاوز را كه قریب به پنج هزار نفر بودند، تار و مار كرد.
جنگ میان رئیسعلی و دلیران تنگستان از یك سو و انگلیسی ها و خوانین متحد آنان از سوی دیگر به طور پیاپی و پراكنده تا شوال 1333هجری قمری ادامه یافت و انگلیسی ها نتوانستند بر رئیسعلی و یارانش تفوق یابند تا اینكه سرانجام در حین مبارزه با دشمنان اسلام و ایران در دوازدهم شهریور 1294 هجری شمسی برابر با 23 شوال 1333 هجری قمری در 33 سالگی، از پشت مورد هدف گلوله فرد خائنی قرار گرفت و به شهادت رسید.
خانه شهید رئیسعلی در دلوار به عنوان اثر تاریخی مرمت و به موزه تبدیل شده است.
6047/6043**