به گزارش روز چهارشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري مديكال ساينس، واكسن هايي كه براي مبارزه با سرطان استفاده مي شوند، سيستم ايمني را تحريك و با شناسايي و تخريب سلول هاي تومور، با سرطان مبارزه مي كنند.
گاهي اوقات واكنش ايمني ناشي از واكسن مطلوب نيست و محققان دانشگاه ژنو، فرايبورگ و مونيخ براي افزايش دقت اين روش، ميكروكپسول هايي توسعه داده اند كه مستقيما مركز سلول هاي ايمني و به ويژه لنفوسيت هاي T را هدف قرار مي دهد.
سيستم ايمني معمولا بر مبناي دو گروه سلول لنفوسيت B و T قرار دارد. لنفوسيت هاي B با توليد آنتي بادي، در مقابل عفونت از بدن دفاع مي كنند و لنفوسيت هاي T مانند سربازهاي مبارز هستند. در سرطان و بيماري هاي عفوني مانند سل، سلول هاي T براي مقابله با بيماري، بايد تحريك شوند و مكانيسم تحريك آنها پيچيده تر از نوع B است. براي تحريك سلول هاي T از قطعات كوچك پروتئين به نام پپتيد استفاده مي شود كه اگر اين سلول ها به تنهايي به بدن تزريق شوند، قبل از رسيدن به نقطه هدف تجزيه مي شود.
محققان براي حل اين مشكل از پليمرهاي زيستي مصنوعي ابريشم عنكبوت استفاده كرده اند كه موادي سبك، زيست سازگار و غير سمي هستند و در برابر نور و گرما مقاومت بالايي دارند. در واقع اين ابريشم در محيط آزمايشگاهي به گونه اي توليد شده است كه قطعات ميكروسكوپي پپتيد روي آن قرار مي گيرد.
اين ميكروكپسول ها پس از تزريق به بدن سلول هاي T را تحريك مي كنند و پس از اثر گذاري بدون هيچ عارضه جانبي در بدن تجزيه مي شوند. محققان معتقدند اين روش مي تواند تحولي در توليد واكسن هاي گوناگون با اثرگذاري فوق العاده باشد.
اين روش علاوه بر پيشگري از سرطان، در درمان بسياري از بيماري هاي عفوني و ويروسي موثر است.
نتايج اين مطالعه در نشريه Biomaterials منتشر شده است.
علمي (6) ** 9259**1440
تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۲
تهران – ايرنا – گروهي از محققان با استفاده از پليمرهاي زيستي مصنوعي ابريشم عنكبوت موفق به ساخت ميكروكپسول هايي شده اند كه واكسن را به طور مستقيم وارد قلب سلول هاي ايمني مي كند.