بيرجند - ايرنا - مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان جنوبي گفت: در راستاي بيابانزدايي 139 هزار و 192 هكتار عمليات نهالكاري در استان انجام شد كه سه هزار و 705 هكتار آن مربوط به سال گذشته است.

به گزارش ايرنا عليرضا نصرآبادي روز پنجشنبه در نشست خبري به مناسبت روز جهاني مقابله با بيابانزايي( 27 خرداد ماه) افزود: 13 هزار و 876 هكتار عمليات بذركاري، بيش از 21 هزار و 705 هكتار مديريت رواناب آبهاي سطحي، 189 كيلومتر احداث بادشكن زنده و 551 كيلومتر احداث بادشكن غيرزنده در مناطق خاص از ديگر اقدامات است.
وي بيان كرد: يك ميليون و 740 هزار هكتار طرح بيابانزدايي در استان انجام شد كه يك ميليون و 639 هزار هكتار طرح هاي بيابانزدايي و 82 هزار و 895 هكتار طرح هاي مديريت جنگل هاي دست كاشت بوده است.
وي با اشاره به اجراي 18 هزار و 236 هزار طرح مديريت جنگل هاي دست كاشت در راستاي بيابانزدايي، گفت: تهيه طرح منشايابي گردوغبار و طوفان هاي حاصل از فرسايش بادي و راهكارهاي مقابله با ان و انجام مطالعات احداث شبكه رسوب سنجي و ارزيابي فرسايش بادي كشور از ديگر اقدامات است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان جنوبي اظهار داشت: خراسان جنوبي 9 درصد مساحت كشور را به خود اختصاص داده و حدود 96.5 درصد از كل مساحت استان معادل 14 ميليون و 562 هزار و 950 هكتار را عرصه هاي طبيعي در بر مي گيرد كه در قالب حوزه هاي آبخيز با رويكرد جامع و سيستميك مديريت مي شود.
نصرآبادي بيان كرد: اين استان با قرار داشتن بر روي كمربند خشك و نيمه خشك نيمكره شمالي داراي ذخائر منابع آبي بسيار ضعيف و نزولات جوي كم، تبخير سالانه بسيار شديد و ميزان پوشش گياهي اندك است.
وي ادامه داد: اين شرايط سبب شده از كل عرصه هاي طبيعي استان 36 درصد را عرصه هاي بياباني و 50 درصد را مراتع كم تراكم بياباني تشكيل دهد.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان جنوبي اراضي بياباني و مراتع كم تراكم بياباني استان را 12 ميليون و 989 هزار و 284 هكتار عنوان كرد و گفت: خراسان جنوبي دومين استان بياباني كشور است كه با توجه به شرايط اقليمي و جغرافيايي 86 درصد مساحت استان را شامل مي شود.
نصرآبادي يادآور شد: بارندگي كم و با پراكنش نامناسب، ميزان تبخير سالانه بيشتر از ميزان ريزش نزولات جوي ، فقر پوشش گياهي و وجود بادهاي فرساينده از جمله ويژگي هاي نواحي بياباني استان به شمار مي رود.
وي عنوان كرد: از مجموع مساحت استان سه ميليون و 121 هزار و 476 هكتار تحت تاثير فرسايش بادي در 23 منطقه و از اين سطح بيش از يك ميليون و 386 هزار هكتار جزو كانون هاي بحراني فرسايش بادي در 28 كانون بوده كه در تمامي شهرستان هاي استان پراكنده شده است.
وي بيان كرد: ميزان خسارت فرسايش بادي به منابع زيستي و اقتصادي در كانون هاي بحراني فرسايش بادي استان سالانه حدود 21 ميليارد تومان است.
نصرآبادي اضافه كرد: از كل سطح كانون هاي بحراني استان 333 هزار و 296 هكتار كانون هاي با شدت زياد، 581 هزار و 563 هكتار با شدت متوسط و 471 هزار و 882 هكتار كانون هاي با شدت كم هستند كه از اولويت بندي كانون هاي بحراني در استان نيز 12 كانون با الويت اول، 13 كانون با اولويت دوم و 11 كانون در اولويت شوم ديده مي شود.
وي منابع آبي محدود و برداشت بي رويه از آب هاي زيرزميني را يكي از محدوديت هاي مناطق بياباني استان دانست و گفت: خشكسالي هاي متمادي و كاهش بيوماس در سطح عرصه هاي طبيعي، ضعف آگاهي هاي عمومي از اهميت منابع طبيعي و نقش آن در جلوگيري از فرسايش بادي از ديگر محدوديت هاست.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان جنوبي با اشاره به وزش بادهاي فرساينده از جمله بادهاي 120 روزه سيستان در بيشتر نقاط استان و بروز پديده گرد و غبار به ويژه در فصل تابستان، اظهار داشت: اكنون بادهاي 120 روزه به 180 روزه تبديل شده و تاثيرات زيادي بر استان مي گذارد.
نصرآبادي يادآور شد: تداوم 19 سال خشكسالي در استان اثرات زيادي بر جاي گذاشت اما طبق پيش بيني هاي انجام شده تا 30 سال آينده ادامه خواهد داشت كه عامل مهمي در ضعف مراتع و كاهش پوشش مراتع محسوب مي شود.
وي گفت: در حال حاضر 820 هزار هكتار جنگل دست كاشت در استان وجود دارد كه 95 هزار هكتار به آفت شپشك تاغ آلوده شده كه 35 هزار هكتار شرايط سختي داشته و نيازمند توجه ويژه هستند.
نصرآبادي بيان كرد: يكي از اثرات مستقيم پديده بيابان زايي بحث شن هاي روان است كه زندگي روزمره انسان را در بخش هاي مختلف تحت تاثير قرار داده است.
7557 * 6054