قم - ايرنا - رئيس مركز تحقيقات و آموزش جهاد كشاورزي و منابع طبيعي قم گفت: تدوين برنامه جامع مديريت آب در بخش هاي كشاورزي، صنعتي و ساير حوزه ها، توسط اين مركز پيشنهاد شده كه متاسفانه با وجود تصويب در كميته خشكسالي استان، هنوز اعتبار لازم براي تدوين آن، مصوب نشده است.

عباس پورميداني روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا، افزود: با تدوين برنامه جامع مديريت آب استان، راهكارهاي مقابله با پديده كم آبي و خشكسالي كه هر ساله موجب وارد شدن خسارت هاي فراوان به كشاورزان و بهره برداران ساير بخش ها مي شود، ارائه مي گردد.
وي با اشاره به اهميت تدوين برنامه جامع مديريت آب استان در زمان كنوني، بيان كرد: تكرار وقوع پديده هايي خارج از پيش بيني هاي اقليمي منطقه، منجر به بروز خسارت هاي مالي شديد مي شود كه لزوم برنامه ريزي در خصوص راهكارهاي مقابله با آن را ضروري مي سازد.
وي ادامه داد: خسارت هاي وارد شده به كشاورزان از ناحيه كاهش منابع آبي و ساير بلاياي طبيعي در سال هاي اخير به حدي بوده است كه در بسياري از مواقع، صندوق هاي بيمه كشاورزي توانايي لازم براي حمايت كامل از خسارت ديدگان را نداشتند؛ بنابراين در اين شرايط بهترين راهكار، ارائه برنامه هاي جامع به منظور استفاده بهينه از منابع و پيشگيري از وقوع پديده هاي نامطلوب زيست محيطي همچون بروز خشكسالي است.
پورميداني گفت: كاهش نزولات جوي در سال هاي اخير و وقوع پديده هايي همچون سرما و گرماي نا بهنگام، خسارت هاي وارد شده به بخش كشاورزي را به شدت گسترش داده است و متاسفانه بيشتر اعتبارات درنظر گرفته شده براي مديريت بحران در اين بخش، صرف جبران خسارت ها مي شود.
وي بيان كرد: اين درحالي است كه مديريت بحران در گام نخست به پيش بيني و پيشگيري از بروز خسارت مي انديشد تا هزينه مقابله با پديده هاي طبيعي تا حد چشمگيري، كاهش يابد.
وي ادامه داد: در چنين شرايطي ضروري است كه با تخصيص اعتبارات تحقيقاتي، مطالعات لازم براي معرفي ارقام گياهي مقاوم به شرايط كم آبي و تنش هاي محيطي و همچنين روش هاي مختلف مديريت آب در بخش كشاورزي به منظور مقابله با شرايط خشكسالي ارائه شود.
در بخش كشاورزي كل اراضي قابل كشت قم معادل 105 هزار و 730 هكتار است كه اين رقم 46 صدم درصد كل اراضي قابل كشت كشور مي باشد؛ مجموع كشت سبز استان شامل 20 هزار هكتار باغ و 42 هزار هكتار زراعت شامل 17 هزار و 531 هكتار كشت جو، پنج هزار و 675 هكتار كشت گندم آبي، 2 هزار و 346 هكتار كشت كلزا و بقيه سطح زير كشت به محصولات يونجه، ذرت، پنبه و صيفي جات اختصاص يافته است.
ميزان متوسط توليد بخش كشاورزي استان قم در سال برابر 745 هزار تن شامل 425 هزار تن محصولات زراعي و باغي، يك هزار و 208 تن آبزيان و 320 هزار تن محصولات دامي است.
بيشتر بهره برداران بخش كشاورزي قم را روستاييان استان تشكيل مي دهند كه طبق سرشماري عمومي نفوس و مسكن در سال 1395، قم داراي 127 روستا با جمعيت بالاي 20 خانوار است؛ جمعيت ساكن مناطق روستايي اين استان بيش از 55 هزار و 865 تن است كه در قالب 17 هزار و 385 خانوار زندگي مي كنند.
7405/ 1175