ابوطالب قزلسفلو روز يكشنبه به مناسبت 27 خرداد روز جهاني بيابان زدايي در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاري جمهوري اسلامي اظهار كرد: مناطق در معرض خطر بياباني شدن داراي هواي گرم و خشك بوده و بيشتر در حوزه شهرستان هاي گُميشان، آق قلا، گنبدكاووس، مراوه تپه و آزادشهر قرار دارد.
وي گفت: همچنين بخشي از قسمت هاي جلگه اي و اراضي پست استان به علت مجاورت با صحراي قره قوم تركمنستان در معرض خطر پديده خزنده بيابان زايي است.
مديركل منابع طبيعي با بيان اينكه محدوده مناطق مستعد بيابان زايي منطبق با محدوده مراتع قشلاقي شمال استان است، افزود: چالش هاي مديريتي مراتع قشلاقي به نوعي همان چالش هاي مديريتي مناطق بياباني استان است.
وي؛ بهره برداري سنتي و معيشتي از مراتع و جمعيت انساني و دامي مازاد، كوچك بودن اندازه واحدهاي بهره برداري از مراتع، وجود بهره برداران خرده پا و ناهماهنگي بين دامداران جهت اجراي طرح هاي مرتعداري، رعايت نكردن ظرفيت و قابليت اراضي به ويژه زراعت در زمين هاي كم بازده و رعايت نكردن اصول زراعت در مناطق خشك، كمبود مراتع ييلاقي و بهره برداري طولاني مدت از مراتع قشلاقي را از جمله چالش ها در استان برشمرد.
وي در ادامه از مطالعات مديريت مناطق بياباني در سطح 22 هزار و 882 هكتار خبر داد و گفت: ايجاد هلالي آبگير در سطح 750 هكتار و بوته كاري در سطح دو هزار و 100 هكتار در شهرستان هاي گنبدكاووس، مراوه تپه و آق قلا، توليد و كشت گونه هاي مرتعي بياباني شامل انواع آتريپلكس، قره داغ، قيچ و آگروپايرون النگاتوم به تعداد يك ميليون و 200 هزار اصله از جمله اقدامات براي كاهش روند بيابان زايي در استان بوده است.
قزلسفلو؛ آموزش 10 هزار نفر ساعت از افراد بومي، تبديل ديمزارهاي كم بازده در سطح 150 هكتار، احياي اراضي خلع يد شده درسطح 35 هكتار، مشاركت مجريان طرحهاي مرتعداري در سطح 20 هكتار را از ديگر اقدامات بيان كرد.
وي؛ به اجراي طرح ترسيب كربن در جهت توسعه پايدار روستايي به عنوان يكي از پروژه هاي بيابان زدايي در استان گلستان اشاره كرد و گفت: اين پروژه از سال 93در حوزه تيل آباد شهرستان آزادشهر و سپس در سال 96 در حوزه اوغان شهرستان گاليكش عملياتي شده است.
به گفته وي؛ برنامه ترسيب كربن در چهار بخش سازماندهي جوامع محلي و تشكيل صندوق هاي اعتباري خرد، اقدامات بيولوژيك، برنامه ها و اقدامات خدمات توسعه اي و برنامه هاي آموزشي و افزايش مهارت و دانش جوامع محلي در حال پيگيري است.
قزلسفلو؛ به اعتبارات بيابان زدايي در استان طي سال گذشته اشاره كرد و گفت: از مجموع 67 ميليارد ريال اعتبار مصوب حدود 42 ميليارد ريال اختصاص پيدا كرد.
گلستان با مساحتي در حدود دو ميليون و 192 هزار و 130 هكتار در شرق استان مازندران و غرب استان خراسان شمالي قرار دارد.
اين استان مرزي داراي تنوع اقليمي از نيمه مرطوب معتدل تا نيمه خشك، گرم و سرد بوده و منابع طبيعي آن شامل كوهستان هاي مرتفع، دشت هموار، مناطق پست و شوره زار و دريا است.
اراضي زير پوشش اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري گلستان افزون بر يك ميليون و 397 هزار و 244 هكتار بوده كه شامل 452 هزار هكتار جنگل، 862 هزار هكتار مرتع، 20 هزار هكتار اراضي ساحلي و اراضي مستثنيات و 62 هزار و 420 هكتار اراضي موات است.
در گلستان يك ميليون و 869 هزار نفر در 33 نقطه شهري و يكهزار و 75 روستا سكونت دارند كه از طريق كشاورزي و دامپروري تامين معاش مي كنند.
'سرزمين ارزشمند است، براي حفظ واحياي آن سرمايه گذاري كنيم'، شعار روز جهاني بيابان زدايي سال 2018 ميلادي است.
گلستان با كشور تركمنستان ،درياي خزر و استان هاي مازندران ،سمنان و خراسان شمالي همسايه است.
6204/1648
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۳
گرگان – ايرنا – مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري گلستان گفت: حدود 300 هزار هكتار از اراضي مناطق شمالي و مرزي استان در معرض بياباني شدن و تبديل به دشت رسوبي شور است.