ابوطالب قزلسفلو صبح یكشنبه به مناسبت 27 خرداد روز جهانی بیابان زدایی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت : مناطق در معرض خطر بیابانی شدن دارای هوای گرم و خشك بوده و بیشتر در حوزه شهرستان های گُمیشان، آق قلا، گنبدكاووس، مراوه تپه و آزادشهر قرار دارد.
وی گفت: همچنین بخشی از قسمت های جلگه ای و اراضی پست استان به علت مجاورت با صحرای قره قوم تركمنستان در معرض پدیده خزنده بیابان زایی است.
مدیركل منابع طبیعی با بیان اینكه محدوده مناطق مستعد بیابان زایی منطبق با محدوده مراتع قشلاقی شمال استان است، افزود: چالش های مدیریتی مراتع قشلاقی به نوعی همان چالش های مدیریتی مناطق بیابانی استان است.
وی؛ بهره برداری سنتی و معیشتی از مراتع و جمعیت انسانی و دامی مازاد، كوچك بودن اندازه واحدهای بهره برداری از مراتع، وجود بهره برداران خرده پا و ناهماهنگی بین دامداران جهت اجرای طرح های مرتعداری، رعایت نكردن ظرفیت و قابلیت اراضی به ویژه زراعت در زمین های كم بازده و رعایت نكردن اصول زراعت در مناطق خشك، كمبود مراتع ییلاقی و بهره برداری طولانی مدت از مراتع قشلاقی را از جمله چالش ها در استان برشمرد.
وی در ادامه از مطالعات مدیریت مناطق بیابانی در سطح 22 هزار و 882 هكتار خبر داد و گفت: ایجاد هلالی آبگیر در سطح 750 هكتار و بوته كاری در سطح دو هزار و 100 هكتار در شهرستان های گنبدكاووس، مراوه تپه و آق قلا، تولید و كشت گونه های مرتعی بیابانی شامل انواع آتریپلكس، قره داغ، قیچ و آگروپایرون النگاتوم به تعداد یك میلیون و 200 هزار اصله از جمله اقدامات برای كاهش روند بیابان زایی در استان بوده است.
قزلسفلو؛ آموزش 10 هزار نفر ساعت از افراد بومی، تبدیل دیمزارهای كم بازده در سطح 150 هكتار، احیای اراضی خلع ید شده درسطح 35 هكتار، مشاركت مجریان طرحهای مرتعداری در سطح 20 هكتار را از دیگر اقدامات بیان كرد.
وی؛ به اجرای طرح ترسیب كربن در جهت توسعه پایدار روستایی به عنوان یكی از پروژه های بیابان زدایی در استان گلستان اشاره كرد و گفت: این پروژه از سال 93در حوزه تیل آباد شهرستان آزادشهر و سپس در سال 96 در حوزه اوغان شهرستان گالیكش عملیاتی شده است.
به گفته وی؛ برنامه ترسیب كربن در چهار بخش سازماندهی جوامع محلی و تشكیل صندوق های اعتباری خرد، اقدامات بیولوژیك، برنامه ها و اقدامات خدمات توسعه ای و برنامه های آموزشی و افزایش مهارت و دانش جوامع محلی در حال پیگیری است.
قزلسفلو؛ به اعتبارات بیابان زدایی در استان طی سال گذشته اشاره كرد و گفت: از مجموع 67 میلیارد ریال اعتبار مصوب حدود 42 میلیارد ریال اختصاص پیدا كرد.
گلستان با مساحتی در حدود دو میلیون و 192 هزار و 130 هكتار در شرق استان مازندران و غرب استان خراسان شمالی قرار دارد.
این استان مرزی دارای تنوع اقلیمی از نیمه مرطوب معتدل تا نیمه خشك، گرم و سرد بوده و منابع طبیعی آن شامل كوهستان های مرتفع، دشت هموار، مناطق پست و شوره زار و دریا است.
اراضی زیر پوشش اداره كل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان افزون بر یك میلیون و 397 هزار و 244 هكتار بوده كه شامل 452 هزار هكتار جنگل، 862 هزار هكتار مرتع، 20 هزار هكتار اراضی ساحلی و اراضی مستثنیات و 62 هزار و 420 هكتار اراضی موات است.
در گلستان یك میلیون و 869 هزار نفر در 33 نقطه شهری و یكهزار و 75 روستا سكونت دارند كه از طریق كشاورزی و دامپروری تامین معاش می كنند.
'سرزمین ارزشمند است، برای حفظ واحیای آن سرمایه گذاری كنیم'، شعار روز جهانی بیابان زدایی سال 2018 میلادی است.
گلستان با كشور تركمنستان ،دریای خزر و استان های مازندران ،سمنان و خراسان شمالی همسایه است.
6204/1648
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۶
گرگان – ایرنا – مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان گفت: حدود 300 هزار هكتار از اراضی مناطق شمالی و مرزی استان در معرض بیابانی شدن و تبدیل به دشت رسوبی شور است.