منصور رضواني جلال ظهر يكشنبه در جمع خبرنگاران اضافه كرد: حدود پنج هزار هكتار سطح زير كشت محصولات دارويي استان است و بيش از ۹۵ درصد رازيانه توليدي در كشور در همدان توليد مي شود.
وي با بيان اينكه ۱۱۰ هكتار زعفران و ۱۳۰ هكتار گل محمدي در استان همدان كشت شده است، افزود: براي وارد كردن صنايع اين 2 محصول بايد ميزان توليد افزايش يابد.
***ايجاد اولين باغ مادري گردو در تويسركان
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان همدان اظهار داشت: باغ مادري توليد نهال گردو داراي اصالت و برند شهرستان تويسركان اولين باغ مادري گردوي كشور مي شود.
رضواني جلال افزود: اين باغ به عنوان يك زنجيره از پايه توليد، نهال و پيوندك ايجاد شد كه محصول گردوي استان را از خسارت هاي ناشي از سرمازدگي حفظ مي كند.
وي بيان كرد: از سال 94-95 تجربه تلخي از سرمازدگي در استان باقي ماند و موجب سرمازدگي باغات گردوي استان به خصوص در تويسركان شد و به دنبال آن مصوب شد حدود 900 ميليارد ريال خسارت به همدان پرداخت شود ولي هنوز اين مبلغ تخصيص داده نشده است.
وي ادامه داد: 300 ميليارد ريال از اين اعتبار مختص باغات گردوي تويسركان و 600 ميليارد ريال آن مختص ديگر شهرستان هاي همدان است اما اين سازمان منتظر تخصيص اين خسارت نمانده و با تحقيقات علمي برخي اقلام گردو همچون 'چندلر' كه دير گل مي دهد و از سرمازدگي در امان مي ماند را براي پيوند انتخاب كرد.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي همدان با بيان اينكه باغ هاي گردوي استان با كشت رقم جديد با نام چندلر، اصلاح شده و از سرمازدگي نجات مي يابند، اضافه كرد: در بازه زماني پنج سال حدود سه هزار هكتار از باغات گردو در تويسركان از اين طريق اصلاح مي شود.
رضواني جلال اظهار داشت: از سال گذشته اصلاح باغات گردوي آغاز شده و در سال گذشته بيش از 20 هزار پيوند در تويسركان انجام شد و بيش از 80 درصد پيوندهاي انجام شده موفق بوده است.
***افزايش استقبال از كشت گلخانه اي
رضواني جلال بيان كرد: 102 هكتار گلخانه در همدان فعال است و 55 هكتار در حال اجرا است.
وي با بيان اينكه گلخانه ها به واحدهايي براي مبارزه بيولوژيكي تبديل شده اند، ادامه داد: استقبال از كشت گلخانه اي در استان با توجه به محدوديت هاي آبي در حال افزايش است و محصولات گلخانه اي فراتر از صيفي جات رفته و به توليد نهال و محصولات جديد رسيده است.
وي ادامه داد: گلخانه ها راهكاري موثر براي حفظ محصولات كشاورزي در شرايطي است كه استان با محدوديت هاي آبي مواجه است.
***لزوم توجه به حفظ خاك هاي مرغوب همدان
رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان همدان گفت: بخش كشاورزي با محدوديت آب و خاك مواجه است اما توجه كمتري به محدوديت هاي موجود استان در حوزه خاك وجود دارد.
رضواني جلال افزود: اگر خاك مرغوب از بين برود با وجود افزايش بارش ها، بازهم محصولي كشت نمي شود.
وي تاكيد كرد: تغيير كاربري ها در بهترين زمين هاي اطراف شهر صورت مي گيرد و اين امر به نابودي خاك هاي مرغوب استان مي انجامد كه توجه جدي مردم و مسئولان را مي طلبد.
رضواني جلال بيان كرد: يك طرح پژوهشي به تصويب شوراي برنامه ريزي استان رسيد كه حداقل آب مورد نياز يك گياه هاي مختلف را محاسبه و نياز مصرف بخش كشاورزي را احصا مي كند.
گفتني است؛ بيشترين ميزان برداشت گردو در استان همدان به ترتيب مربوط به شهرستان هاي تويسركان، نهاوند، ملاير، همدان، بهار، اسدآباد، رزن، كبودرآهنگ و فامنين است.
سالانه 50 هزار تن گردو در 18 هزار هكتار باغ گردو در اين استان توليد مي شود به طوري كه 15 درصد از گردوي كشور توليد استان همدان است.
استان همدان با مساحت يك ميليون و 949 هزار هكتار داراي 39 تا 40 درصد كاربري بخش كشاورزي است كه با يك ميليون و 758 هزار نفر جمعيت در بخش زراعي سه ميليون و 551 هزار تن محصول دارد.
در مجموع كل توليدات محصولات زراعي، باغي و دامي در استان همدان چهار ميليون و 759 هزار تن در سال است كه در بخش باغي 736 هزار تن و در بخش دام 470 هزار تن محصولات دامي توليد ميشود.
ارزش ريالي توليدات كشاورزي استان همدان معادل 66 هزار و 300 ميليارد ريال است.
هفته جهاد كشاورزي در كشور از 21 تا 27 خرداد نامگذاري شده و شعار اين هفته در سال جاري ' مديريت جهادي، خدمت مضاعف و تامين امنيت غذايي ' است.
1181/2090
تاریخ انتشار: ۲۷ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۵
همدان-ايرنا- رئيس سازمان جهاد كشاورزي استان همدان گفت: اين استان در توليد گياهان دارويي، رتبه سوم كشور را داراست و سالانه 15 هزار تن گياهان دارويي همچون رازيانه، گشنيز و زعفران توليد مي كند.