تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۶

تهران- روزنامه شرق در شماره امروز- دوشنبه- خود با درج مطلبي با عنوان پلاسكو گود شد به موضوع ساخت بناي جديد در محل ساختمان قبلي مي پردازد.

در اين مطلب آمده است: 540 روز بعد از حادثه پلاسكو، كلنگ‌زني براي ساخت بناي جديد در محل ساختمان قبلي انجام شد.
سعيدي‌كيا در حضور رؤساي اتحاديه پوشاك و لوازم برقي و كسبه پلاسكو، از ساخت ساختمان 15طبقه در دو سال خبر داد.
اين در حالي است كه موضوع توافق مالك (بنياد) با مالكان سرقفلي‌دار و بقيه كسبه هنوز قطعي و نهايي نيست و يكي از اعضاي شوراي شهر تهران هم درباره صدور مجوزهاي مربوطه اين ساختمان جديد در كميسيون ماده 5 تشكيك كرده است.
طبق گزارش خرداد 97 سرپرست دادسراي جنايي تهران مغازه‌داران پلاسكو، ‌مالك ساختمان (بنياد مستضعفان)، هيئت‌مديره و مديرعامل ساختمان، ‌اتاق اصناف و اتحاديه‌ها و مجامع امور صنفي، ‌وزارت راه‌وشهرسازي، ‌وزارت كار و رفاه اجتماعي، ‌وزارت كشور، سازمان پيشگيري و مديريت بحران كشور، ‌سازمان پيشگيري و مديريت بحران تهران، ‌سازمان شهرداري تهران، شوراي شهر، سازمان آتش‌نشاني و متصرفين (مغازه‌اي كه آتش‌سوزي در آن آغاز شده) 14 مقصر آتش‌سوزي و ريختن پلاسكو هستند؛ 14مقصري كه تا امروز كسي درباره رسيدگي به اتهامات آنها كه منجر به كشته‌شدن تعدادي از آتش‌نشانان و شهروندان شدند، چيزي نمي‌گويد.
هنوز مردم تهران و خانواده‌هاي قربانيان پلاسكو روي ديواره بيروني خرابه‌هاي آن گل مي‌گذارند و هنگام عبور با حسرت به آن جاي خالي نگاه مي‌كنند!
هنوز مردمي كه در يك روز سرد زمستاني از شدت بهت و ترس داغ كرده بودند، نمي‌دانند چه كساني آن بلا را سر بلندترين خاطره تاريخي شهرشان آوردند و يك روز تلخ را در خاطراتشان كاشتند.
اما در اين ميان بنياد مستضعفان و اتحاديه‌هاي پوشاك و لوازم برقي و شهرداري تهران تصميم گرفتند كلنگ ساختمان جديد را به زمين زده و گودبرداري آن را هم شروع كنند.
جمعه 25 خرداد درحالي كه چندين‌بار زماني براي كلنگ‌زني ساختمان جديد اعلام و اجرا نشده بود، اين مراسم با حضور ابوالقاسم شيرازي، رئيس اتحاديه پوشاك و ابراهيم درستي، رئيس اتحاديه لوازم صوتي و تصويري و محمد سعيدي‌كيا، مديرعامل بنياد مستضعفان، به‌عنوان مالك و جمعي از كسبه پلاسكو برگزار شد.
سعيدي‌كيا در اين مراسم اعلام كرد كه قرار است ساختمان 15 طبقه جديد با كمك اساتيد دانشگاه و پيمانكار، 24ماهه تحويل شود كه البته سرقفلي‌هاي پلاسكوي جديد حق صاحبان قبلي است كه آسيب‌ديده هستند.
او گفته است علت تأخير در ساخت ساختمان جديد وجود برخي موانع و مشكلات بوده اما حالا با توافقات صورت‌گرفته با استاندار تهران هرچه زودتر اين ساختمان را مي‌سازيم.
اظهارات روز گذشته استاندار تهران در توضيح اين توافق‌ها حاكي از آن است كه سعيدي‌كيا بي‌گدار به آب نزده و بدون پشتوانه در چهارراه ستانبول تهران آفتابي نشده است.
البته او توافقاتش با شهرداري تهران را هم از چند ماه قبل قطعي كرده است. آخرين بار محمدعلي نجفي، شهردار سابق تهران، ابتداي آذر 96 در صفحه اينستاگرام خود از توافق با بنياد مستضعفان براي سرنوشت ويرانه به‌جامانده از پلاسكو خبر داد و نوشت: «يكي از دغدغه‌هاي من از زمان پذيرش مسئوليت شهرداري و حتي قبل از آن، وضعيت كسبه پلاسكو و آن ساختمان بود.
امروز در جلسه‌اي كه با مهندس سعيدي‌كيا، رئيس بنياد مستضعفان، داشتم، دراين‌خصوص به توافق نهايي و عملياتي دست يافتيم.
بنياد مستضعفان در ضلع شرقي ساختمان پلاسكو زميني به متراژ چهار‌هزار و 300 متر را تملك كرده است، در اين جلسه توافق كرديم كه با قيد فوريت و با رعايت ضوابط شهرسازي يك بنا با معماري فاخر در محل ساختمان پلاسكو ساخته شود. شهرداري متعهد است مجوز و پروانه‌هاي لازم را صادر كند و بنياد مستضعفان هم متعهد است به فوريت عمليات اجرائي ساخت اين بنا را آغاز كند».
پس از آن دي‌ماه 96 مهدي حجت، معاون شهرسازي و معماري شهردار تهران، اعلام كرد كه «با توجه به طرح تفصيلي و حقوق و مكتسبه املاك اطراف آن ساختمان جديد پلاسكو در 10 طبقه ساخته خواهد شد».
او گفته بود «تعداد پاركينگ‌هاي مورد نياز براي ساختمان پلاسكو دو‌هزار و 300 واحد است كه با توجه به مسائل فني امكان ايجاد و تأمين هزار و 300 پاركينگ در ساختمان جديد وجود دارد».
گويا در اين مدت توافقات با مديريت جديد شهري نتيجه مثبت داشته و حالا سعيدي‌كيا از تكرار ساخت 15 طبقه سابق حرف مي‌زند.
آنچه در مورد توافقات مالك پلاسكو با مقامات مسئول در جايگاه‌هاي گوناگون درباره بخش‌هاي مختلف اين ملك داشته‌اند، به توضيحات روز گذشته محمد مقيمي، استاندار تهران نزديك است.
او درباره بخش باقي‌مانده ساختمان كه همچنان سالم است، گفته است: «قسمت جنوبي ساختمان كامل تخريب شده و بايد با طراحي و ساخت جديد قابل بهره‌برداري شود.
قسمت پشت ساختمان يعني بخش شمالي كه ساختماني پنج‌طبقه است، متأثر از آتش‌سوزي بخش جنوبي بود‌ه‌ و خسارتي هم به آن وارد شده، اما گفته‌اند كه بايد مقاوم‌سازي شود. بر اساس تصميمي كه در رابطه با بخش شمالي پلاسكو گرفته شد، با توجه به اينكه افرادي اعلام كردند مشكل ما با مقاوم‌سازي حل مي‌شود و سيستم‌هاي تأسيسات آن نيز بايد تعمير شود و چون بايد اين كارها انجام مي‌شد، قرار شد بخش شمالي نيز كوبيده و از نو ساخته شود.
درباره تصميم نهايي هم اين ساختمان 286 ساكن دارد؛ تصميم‌گيري راجع‌ به اينكه چه كاري بايد انجام شود، برعهده بنياد مستضعفان است».
استاندار گفته «اينكه براي ساختمان چه تصميمي مي‌گيرند، ربطي به شوراي شهر ندارد و مالك و كسبه بايد با هم به توافق برسند؛ ما جلسه‌اي با كسبه و مالك برگزار كرديم، عده‌اي خواهان ساخت دوباره بودند و عده‌اي هم مي‌گفتند بايد با مقاوم‌سازي فعاليت تجاري از سر گرفته شود.
به مالك و كسبه گفتيم كه بايد با هم جلسه بگذارند و اگر نصف به علاوه يك نفر خواهان مقاوم‌سازي بودند، با توجه به اينكه كسبه اعلام كرده بودند كه حتي هزينه مقاوم‌سازي را هم پرداخت مي‌كنند، اين مسئله به اين صورت حل شود اما اگر نصف به‌ علاوه يك نفر خواهان تخريب بودند، پس بخش سالم بايد تخريب شود، يعني اختيار را به آنها واگذار كرديم، حال اينكه چه اتفاقي افتاد، از آن اطلاعي ندارم».
آنچه به‌عنوان موانع ساخت ساختمان جديد پلاسكو تاكنون گفته شده كه شامل برخي مجوزها، اختلاف درباره تخريب كامل ساختمان يا مقاوم‌سازي بخش باقي‌مانده و تأمين پاركينگ بوده، به نحوي تا به حال حل شده؛ در اين ميان گويا شوراي شهر تهران بازي داده نشده چراكه تنها آنها به اين كلنگ‌زني واكنش داشته‌اند، آن هم واكنش از نوع خفيف!
احمد مسجدجامعي از زاويه نان شب كسبه بلاتكليف پلاسكو وارد موضوع شد و خواست مجوزهاي لازم هرچه زودتر براي ساختمان پلاسكو صادر شود چراكه پس از تخريب اين ساختمان اقتصاد پوشاك كشور دچار مشكل شده و بايد به حقوق مالكان اين ساختمان توجه شود.
اما علي اعطا اين كلنگ‌زني را بدون اخذ مجوز از سوي شهرداري خواند و گفت: اين ساختمان هيچ جواز و نقشه مصوبي ندارد و هنوز اختلاف‌نظرهايي درخصوص ساختمان شمالي، پاركينگ اكبر و... وجود دارد كه بايد رفع ابهام شود.
اعطا با تأكيد بر اينكه اين كلنگ‌زني برخلاف ماده 100 قانون شهرداري‌هاست كه هرگونه عمليات اجرائي را بعد از پروانه ساخت مجاز مي‌داند، گفت: بايد سير قانوني ساخت‌وساز اين ساختمان هرچه سريع‌تر در شهرداري طي شود و اين‌گونه كلنگ‌زني‌هاي نمايشي جاي سؤال دارد، نبايد اجازه دهيم كه پروژه پلاسكو مانند گود كنار برج ميلاد شود و به دليل اختلافاتي كه وجود دارد و عدم سير مراحل قانوني به يك گود رهاشده تبديل شود. وي با اشاره به اينكه هنوز درخواستي از سوي مالك براي كميسيون ماده 5 داده نشده، گفت: اين ساختمان براساس طرح تفصيلي داراي هفت طبقه و تراكم حدود 400 درصد است كه بايد براي تغيير در آن درخواست مالك به كميسيون ماده 5 ارائه شود همچنين جلسات كميسيون ماده 5 نيز به صورت مرتب برگزار نمي‌شود و بايد هرچه سريع‌تر براي برگزاري اين جلسات اقدام شود.
البته اعطا در توييتر خود خطاب به مخاطبان خاص‌تري نوشت: «وقتي به كلنگ‌زني بي‌نقشه و پروانه پلاسكو اعتراض مي‌كنيم و مي‌گوييم با اين روند كار در ميانه راه -مانند گود برج ميلاد- متوقف و قفل مي‌شود، بيش از هركس از حقوق كسبه آسيب‌ديده دفاع مي‌كنيم.
موجب شگفتي است كساني با عنوان كسبه پلاسكو به اين بهانه مرا شايسته انواع اهانت‌ها دانسته‌اند».
تصاويري كه خبرگزاري ايسنا از اين مراسم كلنگ‌زني منتشر كرده و گويا تنها همين عكس‌ها موجود است، نشان از ادامه بحث ميان كسبه و مالك و رؤساي اتحاديه‌ها دارد و در همان محل كلنگ‌زني، قول‌هايي داده شده كه تاريخ مصرفشان معلوم نيست و درست به همين دليل احتمالا كسبه روي آنها حساب باز نمي‌كنند و همين مي‌تواند توافقات نهايي و شروع كار را به تأخير بيندازد و حرف سخنگوي شورا به واقعيت تبديل شود.
روزنامه شرق
تهرام/1735