يكي دو ماه اخير، التهابات زيادي در تمام بازارها اعم از رسمي و غير رسمي وجود داشت كه باعث تغييرات يك شبه مردم در خصوص تصميم گيري براي سرمايه گذاري ميشد. يك روز همه سرمايه ها به بازار ارز مي رفت.
پس از ممنوعيت معامله در اين بازار، نقدينگي به سمت بازار طلا حركت كرد. بعد از گرفتن سود حاصل از نوسانات قيمتي، سفته بازان، بازار خودرو را مسير بعدي حركت خود قرار دادند كه آن هم تحت نظر قواي ناظر در حال تصميم گيري براي تعيين مسير درست قيمت گذاري است.
روز گذشته نيز اين رشد ادامه داشت و با رشد بيش از 2 هزار واحدي، شاخص كل در نيمه كانال 104 هزار واحدي آرام گرفت. شاخص كل فرابورس نيز در اين مسير، روند رو به رشد داشت و افزايش حجم معاملات به صورت چشمگيري در اين بازار نيز به چشم ميخورد.
حميدرضا مهرآور، كارشناس بازار سرمايه در گفت وگو با «ابتكار» در خصوص رشد روزهاي اخير شاخص كل بورس گفت: اميدواري ما اين است كه نقدينگي سرگردان جامعه به بازار سرمايه بيايد. زيرا در اين صورت ميتوانيم به كمك اين نقدينگي به بهبود صنايع داخلي اميدوار باشيم. هم اكنون مهمترين نياز صنايع، تامين سرمايه در گردش است كه اگر نقدينگي فراواني كه در سطح جامعه وجود دارد، با مسيريابي درست به سوي بازار سرمايه بيايد، ميتواند اين مشكل بخش صنعت كشور را مرتفع كرده و همچنين خود نيز در قالب بازار تعريف شده، به كسب سود بپردازد.
وي در ادامه افزود: افزايش نرخ دلار در چندماه گذشته باعث شد كه برخي از افراد براي كسب سودهاي مقطعي به بازارهايي نظير بازار ارز، طلا و در نهايت خودرو وارد شوند. اما واضح است كه اين بازارها سوددهي كوتاه مدت دارد و به منظور برنامه ريزي بلندمدت، مسير سرمايه گذاري نقدينگي بايد اصلاح ميشد. به همين دليل اخيرا بورس به عنوان بازار جايگزين بازارهاي سفته بازي مورد استقبال مردم قرار گرفتهاست. حال اگر اتفاق سياسي منفي رخ ندهد، ورود نقدينگي به اين بازار ماندگار شده و روي خوش بورس نمايان ميشود.
مهرآور در ادامه توصيه هايي به سرمايه گذاران وارد شده به بازار سرمايه داشت كه مهمترين آن حذر از گرفتن اعتبار از كارگزاريها بود. وي در اين باره گفت: اخذ اعتبار براي خريد سهام از كارگزاريها به مثابه شمشير دو لبه عمل ميكند. ممكن است افراد را به سود برساند، اما در صورت ضرر كردن و حتي دريافت سود به اندازهاي كمتر از بازده مورد نياز براي تسويه اعتبار، سرمايه گذاران با تجربه تلخي مواجه ميشوند. به همين دليل بهتر است كه به اندازه نقدينگي خود خريد و فروش داشته باشند.
اين كارشناس بازار سرمايه همچنين خاطرنشان كرد: سرمايهگذاراني كه اكنون به بورس وارد ميشوند، بهتر است در راستاي تصميمات خريد و فروش خود، با مشاوران آگاه و رسمي كارگزاري ها و شركت هاي مشاوره سرمايهگذاري مشورت كنند. افرادي كه در گوشه و كنار بازار هستند، ممكن است جايگاه درستي از لحاظ صلاحيت مشاوره نداشتهباشند و حتي باعث گمراهي افراد شوند.
مهرآور در خصوص صنايعي كه با بيشترين پتانسيل رشد مواجه هستند، گفت: به دليل آن كه در سالهاي اخير، عمده سهام بازار سرمايه با رشد مواجه نبودند، اكنون قيمت آنها بسيار كمتر از ارزش ذاتي سهام است. بنابراين ميتوان گفت كه اكثر سهام بازار پتانسيل رشد دارند. اما اگر ديد بلندمدت به اين بازار وجود داشته باشد، بهتر است كه خريد سهام صنايعي مد نظر قرار بگيرد كه رويكردهاي صادراتي و ارزآور دارند.
گفتني است اعتبار معاملاتي گرفتن از كارگزاري به معناي آن است كه مشتريان كارگزاري مي توانند با تقاضاي خود به نسبتي از سرمايه وارد كرده خود، از كارگزاري مربوطه براي خريد سهام جديد اعتباري بگيرند كه نحوه محاسبه بازگرداندن اعتبار مانند ميزان بازگشت وام است.
** صندوق هاي سرمايه گذاري، مامن امن
صندوق هاي سرمايه در بازار سرمايه، وظيفه خطير تحليل، بررسي و ورود و خروج از سهام را بر عهده گرفتهاند. كاركرد اين صندوقها كه هم اكنون تعداد آنها نيز رو به افزايش است، به اين صورت است كه به صورت مجموعي از سهام، اوراق يا تركيبي از هر دو، پرتفوي مطمئني را تشكيل ميدهند كه بتواند به سرمايه گذاران سود اعطا كند. فروش آنها به صورت واحدهاي سرمايه گذاري انجام ميشود و به دليل آن كه مديران اين صندوقها، افراد خبره در زمينه دانش مالي هستند، به ميزان قابل توجهي ريسك را از سرمايه گذار دور مي كند.
روح الله حسيني مقدم، معاون بورس تهران در نشست خبري كه اخيرا در شركت بورس تهران درباره تجربه صندوقهاي سرمايهگذاري قابل معامله برگزار شد، گفت: در چند روز اخير زياد پرسيده مي شود كه با توجه به رشد شاخص آيا توصيه مي شود كه مردم مستقيما به بورس بيايند؟ جواب خير است چرا كه بورس يك بازار كاملا حرفهاي است در نتيجه توصيه نميكنيم كه افراد غير حرفهاي مستقيما به بورس ورود كنند.
وي ادامه داد: تعداد و عملكرد صندوقهاي سرمايهگذاري نشان داده كه قابليت اتكا دارد. در سالهاي گذشته سابقه صندوقهاي سرمايه گذاري در بورس تهران وجود داشته اما خيلي سخت صندوق جديد به بورس اضافه شدهاست.
معاون شركت بورس اضافه كرد: هرچند در كشور ما هنوز اين شكل از ابزارها جا نيفتاده است، در يكي از كشورهاي آفريقايي ديديم كه تعداد شركتهاي پذيرفته شده 10 عدد اما تعداد صندوقهاي سرمايهگذاري قابل معامله پذيرفته شده 20 عدد بود كه اين به معني اهميت اين صندوقها است.
حسيني مقدم توضيح داد: مديريت حرفه اي بر اين صندوقها وجود دارد چرا كه مدير ميداند چه موقع خريد و چه زماني خارج شود، اما مردم عادي معمولا در موقعيتهاي مختلف معامله با هيجان رو به رو مي شوند و اين نارضايتي كه در بورس مي بينيد نيز به همين دليل است. در حالي كه اكنون مي توان از ظرفيتهاي صندوق هاي سرمايه گذاري استفادههاي مفيدي داشت.
*منبع: روزنامه ابتكار،1397،3،29
**گروه اطلاع رساني**9117**2002
تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۶
اتفاقي كه شايد بتوان آن را يكي از اتفاقات درست چرخش نقدينگي اخير بدانيم، افزايش حجم معاملات در بورس است كه باعث شد شاخص كل بورس تهران سقف تاريخي 100 هزار واحد را بشكند و براي اولين بار در تاريخ 50 ساله بازار سرمايه عدد شاخص 6 رقمي شود.