به گزارش روز چهارشنبه گروه فرهنگي ايرنا از سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، محمدحسن طالبيان اظهار داشت: نشست يونسكو به مدت 10 روز از يكشنبه 3 تا 13 تيرماه سال جاري براي بررسي ثبت جهاني 30 محوطه تاريخي، فرهنگي و تركيبي در منامه بحرين برگزار مي شود.
وي افزود: چهل و دومين نشست كميته ميراث جهاني يونسكو از 3 تا 13 تير (24 ژوئن تا 4 ژوئيه) در منامه پايتخت بحرين آغاز ميشود و طي 10 روز كاري، 30 پرونده تاريخي، طبيعي و تركيبي ازجمله منظر باستانشناسي محور ساساني فارس (شامل محوطه تاريخي بيشاپور، محوطه تاريخي فيروزآباد و سروستان) و منطقه حفاظتشده (جنگلهاي) ارسباران را براي ثبت در فهرست ميراث جهاني يونسكو مورد بررسي قرار خواهد داد.
طالبيان در خصوص وضعيت پروندههاي كشورمان در اين نشست گفت: كليات ساختار و تشكيلات مديريتي پرونده ميراث طبيعي ارسباران و پرونده محور ساساني فارس كه با همكاري، تلاش و مشاركت جمعي از برجستهترين پژوهشگران، مسئولان دستگاههاي مرتبط و همچنين مسئولان محلي طي چندين سال تهيه شده به دليل وسعت و گستردگي داراي حساسيت و پيچيدگيهايي است كه متأسفانه عليرغم تلاشهاي صورت گرفته پرونده ميراث طبيعي ارسباران در اين مرحله از سوي Iucn رد و پرونده محور ساساني فارس از سوي ايكوموس داراي اشكالات اعلامشده است.
وي با اعلام اينكه به دليل گستردگي حوزه ثبت و پيچيدگيهاي متعدد بهويژه تعهدات سازمان در زمينه تملك عرصههاي آثار تاريخي شهر گور فيروزآباد، سنگيني و حجم گسترده آثار محور ساساني در كاخ اردشير، قلعه دختر و نقش برجستههاي ساساني فيروزآباد، شهر تاريخي بيشاپور، تنگ چوگان و غار شاپور و سروستان، دفاع و مذاكره براي ثبت اين پرونده سنگينتر و پيچيدهتر از دورههاي گذشته است گفت: البته فضاي ديپلماسي بين كشورهاي عضو در بحرين و بهويژه در هنگام رأيگيري براي ثبت اين پرونده در فهرست ميراث جهاني بيتأثير نخواهد بود و اين موضوع بر پيچيدگي اين پرونده خواهد افزود.
معاون ميراث فرهنگي كشور با تأكيد بر اينكه فرآيند قرارگيري آثار در فهرست ميراث جهاني منوط به پذيرش نظرات كارشناسي و آراي كشورهاي عضو است، افزود: تلاش خواهيم كرد با برگزاري جلسات كارشناسي، توجيهي و رايزني با اعضاي كميته ميراث جهاني نسبت به رفع اشكالات و سؤالات مطرح اقدام كنيم.
محمدحسن طالبيان در ادامه گفت: در چهل و دومين نشست ميراث جهاني 30 پرونده ثبت جهاني به رقابت ميپردازند كه از ميان آنها 22 پرونده مربوط به آثار ميراث تاريخي فرهنگي، 5 پرونده مربوط به آثار طبيعي، سه اثر مشترك (ميراثفرهنگي – طبيعي) است.
اين مقام ميراث با اشاره به طرح دو پرونده ميراث فرهنگي و طبيعي از كشورمان در نشست امسال كميته ميراث جهاني از بررسي وضعيت نگهداري و حفاظتي 157 اثر جهاني كه 54 اثر آن در فهرست ميراث جهاني در خطر قرار دارد خبر داد.
معاون ميراثفرهنگي پنج سايت طبيعي از كشورهاي چين، فرانسه، روسيه، افريقاي جنوبي و منطقه حفاظتشده ارسباران از كشورمان و سه محوطه تركيبي از كشورهاي كانادا، كلمبيا و مكزيك را ازجمله پروندههايي برشمرد كه قرار است در اين نشست موردبررسي قرار گيرد.
طالبيان با اشاره به بررسي قرارگيري سه محوطه پارك ملي درياچه توركانا در كنيا، دره كاتماندو در نپال و باغهاي فورت و شالامار در لاهور پاكستان در فهرست 'ميراث در خطر يونسكو' اظهار داشت: در اين نشست پروندههاي 22 اثر فرهنگي تاريخي نامزد ثبت در فهرست ميراث جهاني از كشورمان جمهوري اسلامي ايران، جمهوري چك، بلژيك و فرانسه، بلژيك و هلند، چين، دانمارك، فرانسه، المان، هند، ايتاليا، اندونزي، ژاپن، كنيا، عمان، جمهوري كره، روماني، عربستان سعودي، اسپانيا، تركيه، امارات متحده عربي و همچنين شرايط كنوني اثر جهاني مركز تاريخي شهر سبز سمرقند در ازبكستان براي خروج اين اثر از فهرست ميراث جهاني مورد ارزيابي قرار خواهد گرفت.
فراهنگ** 3079 ** 1418
تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۳۹۷ - ۲۰:۵۳
تهران-ايرنا- معاون ميراث فرهنگي كشور گفت: پروندههاي محور ساساني فارس و منطقه حفاظتشده ارسباران جهت ثبت جهاني در نشست كميته ميراث جهاني يونسكو در تير ماه امسال در منامه بحرين مورد بررسي قرار مي گيرد.