مراكز رشد، يكي از سازوكارهاي اقتصادي است كه براي حمايت از كارآفرينان تحصيل كرده و داراي ايده هاي برتر تأسيس مي شود و با ارائه تسهيلات، زمينه تبديل شدن ايده ها را به فناوري و محصول مورد نظر بازارهاي هدف فراهم مي كند.
مراكز رشد در واقع محل استقرار دارندگان ايده ها پيش از پارك هاي علم و فناوري هستند و بيشتر در داخل دانشگاه ها به عنوان يكي از ابزارهاي پذيرفته شده تبديل خلاقيت ها به محصولات قابل ارائه در بازار، توسعه داده شده اند و به نوعي بخشي جدايي ناپذير از دانشگاه هاي نسل سوم به عنوان دانشگاه هاي كار و ارزش آفرين به شمار مي آيند.
براساس اطلاعات پايگاه اطلاع رساني وزارت علوم، تحقيقات و فناوري، اكنون 57 مركز رشد در ايران وجود دارد كه بخشي از آنها وابسته به نهادها و وزارتخانه هاي مختلف است و در حوزه هاي تخصصي مانند انرژي، آب و برق، گياهان دارويي فعاليت مي كنند.
بعضي دانشگاه ها نيز براي توسعه ايده هاي دانشجويان و اعضاي هيات علمي خود به سوي تاسيس اين مراكز رفته اند و در برخي موارد موفق به جذب سرمايه گذاران خصوصي براي ايده ها در حوزه هاي مشخص شده اند.
نخستين مركز رشد دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي به نام «مركز نوآوري نصير» هفته گذشته با حمايت معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري و با بازسازي يكي از فضاهاي متروكه دانشكده مهندسي مكانيك اين دانشگاه افتتاح شد.
به گفته رئيس دانشگاه خواجه نصير الدين طوسي، اين مركز هفت شركت دانش بنيان و گروهي از استارتاپ هاي دانشجويي را در خود جا داده و با وجود آزمايشگاه هاي مورد نياز از جمله براي خودرو، تا حدي مشكلات اين گروه ها را حل كرده است.
** دومين مركز رشد دانشگاه را راه اندازي مي كنيم
معاون پژوهشي و فناوري دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي در مورد فعاليت هاي پژوهشي دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار علمي ايرنا اظهارداشت: در حوزه فناوري تلاش هاي جدي داريم تا اين بخش را بيشتر تقويت كنيم كه شامل توسعه مركز رشد، شركت هاي دانش بنيان و ثبت اختراع است و همه اين موارد در اولويت قرار دارند.
دكتر جعفر روشنيان در مورد توسعه سازوكارهايي كه به تبديل ايده به محصول كمك مي كند، افزود: با قول مساعد معاون علمي و فناوري رياست جمهوري قصد داريم، دومين مركز رشد و نوآوري نصير را راه اندازي كنيم.
استاد دانشكده هوافضاي دانشگاه خواجه نصير ادامه داد: دومين مركز را به همين متراژ مي توانيم در فضايي مجاور مركز رشد و نوآوري نصير ايجاد كنيم؛ اكنون اين فضا وجود دارد اما متروكه است و بايد بازسازي شود.
وي همچنين از حمايت هاي معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري در توسعه فعاليت هايي مانند اينوكاپ (جشنواره نوآوري كسب و كار) مسابقات نوآوري در دانشگاه خواجه نصير براي حمايت از فناوري ها خبر داد.
رئيس پيشين دانشكده هوافضا دانشگاه خواجه نصير طوسي در مورد فعاليت هاي فضايي اين دانشگاه توضيح داد: دانشگاه در حوزه فعاليت هاي فضايي پروژه هايي دارد كه بيشتر آنها زيرسيستمي است.
وي ادامه داد: در ماهواره خاصي فعال نيستيم اما در زمينه زيرسيستم هاي ماهواره از جمله در حوزه سنجش از دور، زيرسيستم هاي كنترل وضعيت و سازه فعاليم با اين حال در پروژه ماهواره خاصي حضور نداريم و به ما محول نشده است.
روشنيان همچنين در مورد پروژه ستاره ياب نصير به عنوان يك سامانه ناوبري براي تعيين وضعي ماهواره و ماهواره بر نيز گفت: اين پروژه هنوز به مرحله بهره برداري نرسيده است و در مرحله توسعه فناوري و آزمايشگاهي قرار دارد.
وي در مورد بعضي طرح ها براي نزديك شدن دانشگاه ها به صنايع از جمله طرح فرصت مطالعاتي استادان دانشگاه در صنايع اظهار داشت: در مجموع طرح بسيار خوبي است و بعضي استادان علاقمندند فرصت مطالعاتي خود را در صنعت بگذرانند اما چون طرح جديدي است هنوز به خوبي معرفي و مطرح نشده و در آينده بيشتر از آن استقبال مي شود.
علمي**9157**2023
تاریخ انتشار: ۳۱ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۸
تهران- ايرنا- معاون پژوهشي و فناوري دانشگاه صنعتي خواجه نصيرالدين طوسي به تلاش ها براي تبديل ايده هاي برتر به فناوري اشاره كرد و از راه اندازي دومين مركز رشد در اين دانشگاه خبر داد.