اسلام آباد - ایرنا - 'ممنون حسین' رئیس جمهوری پاكستان كه دوشنبه هفته جاری برای انجام سفر رسمی چهار روزه به تاجیكستان سفر كرده بود، سه سند همكاری مشترك با رییس جمهوری تاجیكستان امضا كرد.

به گزارش ایرنا پاكستان این روزها به لحاظ عوامل مختلف به تاجیكستان به‌عنوان دروازه ورود به آسیای مركزی نگریسته , تلاش می‌كند روابط خود را با كشورهای آسیای مركزی گسترش داده و سهم خود را در توازن قدرت این منطقه بین قدرت‌های مهم منطقه‌ای و بین‌المللی حفظ كند.
روابط اقتصادی پاكستان با تاجیكستان در مقایسه با رقیبان منطقه‌ای بسیار كم است، در این راستا لزوم افزایش همكاری‌های اقتصادی دو سویه و اقدامات مشترك در منطقه مهم است.
از نگاه دوشنبه، پاكستان دارای منابع عظیم انسانی، دسترسی به آب‌های آزاد و بندر گوادر است و می‌تواند به عنوان شریك مهم برای اقتصاد تاجیكستان و ورود به بازار منطقه باشد‌.
از این نگاه كشورهای منطقه می‌توانند با دسترسی به بنادر پاكستان در توسعه روابط تجاری و اقتصادی نقش مهمی ایفا كنند، به علاوه گسترش مسیرهای هوایی و زمینی با تاجیكستان موجب افزایش حجم تجارت بین كشورهای منطقه و پاكستان خواهد شد.
چنانچه در دیدارهای پیشین رهبران پاكستان و تاجیكستان اجرای پروژه ساخت ، شركت در كریدور اقتصادی چین و تكمیل پروژه برق كاسا۱۰۰۰ ، اتصال سه جاده مهم چترال، خنجرآب و مرغاب برای اتصال شاهراهی به دوشنبه، گسترش مسیرهای ارتباطی و روابط تجاری با تاجیكستان مد نظر بود وبه توافقاتی نیز رسیدند.
'ممنون حسین' رئیس جمهوری پاكستان دوشنبه هفته جاری برای انجام سفر رسمی چهار روزه به تاجیكستان سفر كرد و در بدو ورود به دوشنبه مورد استقبال معاون نخست وزیر تاجیكستان قرار گرفت.
این سفر، نخستین سفر رسمی ممنون حسین به تاجیكستان از زمان تصدی مقام ریاست جمهوری این كشور محسوب می شود و هدف اصلی این سفر كه به دعوت امامعلی رحمان همتای تاجیكستانی ممنون حسین انجام شد، شركت در كنفرانس بین المللی آب و توسعه پایدار است كه روز چهارشنبه - دیروز - سی ام خردادماه در شهر دوشنبه پایتخت تاجیكستان برگزار شد.
«ممنون حسین» رئیس جمهوری پاكستان در حاشیه این كنفرانس با «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیكستان دیدار و گفت‌وگو كرد.
رحمان در دیدار با ممنون حسین، با اظهار رضایت از روابط سیاسی، مناسبات دوستی و همكاری‌های مختلف دو كشور، بر جایگاه ویژه پاكستان در سیاست خارجی تاجیكستان به عنوان شریك با اعتماد كشورش تاكید كرد.

*** امضای سه سند همكاری در دوشنبه
در دیدار روسای جمهوری پاكستان و تاجیكستان، به منظور توسعه و گسترش مناسبات دوجانبه سه سند جدید همكاری به امضا رسید.
روسای جمهور دو كشور بیانیه مشترك خود در خصوص «تقویت استراتژی همگرایی منطقه‌ای» میان 'دوشنبه' و 'اسلام آباد'را امضا كردند.
دو طرف همچنین با بررسی همكاری‌های گسترده و سازنده دوجانبه در زمینه های مختلف نظیر 'سیاسی، نظامی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی' آمادگی خود را برای گسترش همگرایی منطقه‌ای و تقویت صلح و ثبات در آسیای مركزی و جنوبی اعلام كردند.
طرفین سهم كمیسیون بین المللی همكاری‌های تجاری و اقتصادی را برای توسعه همكاری در این زمینه و ایجاد تعدادی از زمینه‌های اولویت دار همكاری اقتصادی از جمله در بخش انرژی، حمل‌ونقل، كشاورزی، صنایع مختلف و گردشگری بسیار مهم ارزیابی كردند.

*** گفت و گو در خصوص طرح كاسا 1000
در دیدار دوجانبه ممنون حسین و امامعلی رحمان همچنین موضوعات افزایش حجم مبادله تجاری تا 500 میلیون دلار، استفاده مشترك از امكانات انرژی تاجیكستان، اجرای طرح‌های دارای اهمیت منطقه‌ای از جمله پروژه «كاسا-1000» و راه اندازی فرصت‌های ترانزیتی دو كشور مورد گفت و گو قرار گرفت.
عملیات احداث خط انتقال برق از قرقیزستان و تاجكیستان به پاكستان و افغانستان معروف به 'كاسا-1000'(آسیای مركزی-آسیای جنوبی) اردیبهشت ماه 95 با حضور مقام های عالی این چهار كشور در منطقه ای در نزدیكی شهر دوشنبه پایتخت تاجیكستان رسما آغاز شد.
تأمین انرژی پاكستان از طریق پروژه «كاسا 1000» و قراردادهای دو كشور برای مبارزه با تروریسم بخشی از همكاری‌های دو جانبه بین اسلام‌آباد و دوشنبه است.
طرح كاسا - 1000 ، طرحی مشترك میان قرقیزستان، تاجیكستان، افغانستان و پاكستان برای احداث خط انتقال برق در مجموع به طول بیش از یكهزار و 200 كیلومتر است كه برق را قرقیزستان و تاجیكستان به افغانستان و پاكستان منتقل می كنند.
اردیبهشت ماه 1395 كه این طرح شكل اجرایی به خود گرفته و آغاز شد، گفته شد كه بودجه ای معادل یك میلیارد و 200 میلیون دلار برای احداث این طرح لازم است و كشورهای عضو این طرح اعلام كردند كه آن را ظرف مدت دو سال (تا پایان سال 2018) تكمیل می كنند.
از طریق طرح كاسا 1000، در فصل تابستان كه كشورهای تاجیكستان و قرقیزستان مازاد تولید برق دارند، یكهزار مگاوات برق به پاكستان و 300 مگاوات نیز به افغانستان صادر می شود.

***زمینه های مشترك همكاری تجاری پاكستان و تاجیكستان
بر اساس اخبار منتشر شده در دیدار ممنون حسین و امامعلی رحمان، تاكید شد كه استفاده از فرصت‌های مناسب برای فراوری مواد معدنی از جمله سنگ و فلزات گرانبها می‌تواند از بخش های اولویت دار روابط دوجانبه باشند.
در این نشست همچنین در خصوص دیگر فرصت های همكاری تجاری دوجانبه تاكید شد كه تولید آلومینیوم با كیفیت بالا، تولید ماشین آلات برقی و همكاری در بخش صنایع نور و غذا، محصولات كشاورزی، احداث كارخانه تولید مصالح ساختمانی و دارویی، جلب سرمایه گذاری و همكاری گسترده بازرگانان دو كشور می‌تواند از دیگر بخش های اولویت دار روابط دوجانبه باشند.
روند گسترش همكاری‌های بین المللی، عملی سازی طرح‌های مشترك در حوزه آموزش و پرورش، بهداشت، همكاری‌های علمی، فنی و تكنولوژی، گسترش تماس‌های دائمی روشنفكران و اهالی هنر برای تقویت دوستی مردم دو ملت نیز مهم ارزیابی شد.
طرفین فعالیت مردم تاجیك با عنوان «تاجیك قوم اتحاد پارت پاكستان» و انتشار مجله «تاجیك» را نمونه بهترین همكاری در این زمینه خواندند.
همچنین دو طرف با بررسی مسائل عمده بین المللی و منطقه‌ای موضع مشترك در چارچوب سازمان‌های جهانی و منطقه‌ای از جمله سازمان ملل متحد، سازمان همكاری شانگهای، سازمان‌های همكاری اقتصادی و همكاری اسلامی را مهم عنوان كردند.
روسای جمهور پاكستان و تاجیكستان از همكاری‌های امنیتی در منطقه اظهار رضایت كرده و موضوعاتی نظیر مبارزه علیه تهدیدات جهانی از جمله تروریسم، افراط ‌گرایی، قاچاق مواد مخدر و سایر جرایم سازمان یافته فراملی از جمله برقراری صلح و ثبات در افغانستان را مورد بررسی قرار دادند.
روابط نوین سیاسی پاكستان با تاجیكستان به سال‌های دهه 1990 (زمان استقلال تاجیكستان از شوروی سابق) باز می گردد.
آساق**6125**1337