تاریخ انتشار: ۱ تیر ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۸

تهران- ایرنا- در شرایطی كه دشمن با استفاده از جنگ روانی به دنبال ناامید كردن مردم و یاس آفرینی در جامعه است، تقویت انسجام و همبستگی ملی می تواند به مثابه سدی در برابر این ترفند دشمن باشد.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، پس از خروج آمریكا از برجام، نگرش های مختلفی در فضای رسانه ای و شبكه های اجتماعی نسبت به این رویداد شكل گرفت و كارشناسان عرصه های مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نیز با عینك خود به تحلیل و ارزیابی آن پرداختند.
مثلث ترامپ، نتانیاهو و عربستان با تمام توان در برابر مردم ایران قرار گرفته و برآنند تا با انواع دسیسه ها نظام جمهوری اسلامی را دچار بحران نمایند و میان مردم و حاكمیت فاصله بیاندازند.
البته این نخستین باری نیست كه دشمنان نظام اسلامی دست به تقابل با كشورمان می زنند؛ پیش از این نیز آنها از تمام حربه های نظامی، اقتصادی، ترور و .... استفاده كرده اند. با این حال مردم و مسئولان همواره در صف واحد و انسجامی مثال زدنی تمام نقشه های دشمن را نقش بر آب كرده اند.
امروز نیز شاهدیم كه دشمن با استفاده از جنگ روانی و ارائه تصویری وارونه از حقایق و وقایع كشور درصدد آن است كه مردم را مایوس و ناامید كند. برخی نیز با بزرگنمایی مشكلات دانسته یا نادانسته در زمینی بازی می كنند كه منافع ملی ما را تامین نمی كند.
بر این اساس همبستگی و همدلی ملی امری گریز ناپذیر برای مقابله با رویكرد دشمنان است. باید از رفتارهایی كه منجر افزایش اصطكاك ها، تمایزها و افتراق میان مردم و مسئولان می شود پرهیز كرد.
در این میان احزاب و جریان های سیاسی از نقش برجسته تری برخوردارند به این معنی كه باید منافع ملی را بر منافع حزبی و زودگذر ترجیح داده تا حواشی جای متن را نگیرد. زیرا در این صورت منافع ملی مورد غفلت واقع می شود كه خود آسیب بزرگی به كشور وارد خواهد كرد. در واقع دولت به تنهایی قادر به حل مشكلات نبوده و نیازمند همكاری و همدلی جریان های سیاسی مقابل است. این مساله نیز مستلزم تغییر نگاه و رویكردهای جریان های سیاسی نسبت به مسائل كشور و حركت در جهت تامین منافع ملی است.
نگاه واقع گرایانه در عرصه سیاسی و توجه به مصلحت ها در میدان سیاست نیازمند توجه به این نكته است كه ما همه دارای سرنوشت مشترك هستیم و منافع ملی همچون كشتی است كه ما مسافران آنیم و محافظت از این كشتی بقای ما را تامین می كند. از این رو فهم شرایط می تواند راهگشای مهمی در عرصه ملی و برای تامین منافع ملی باشد.
این كه در برخی زمینه ها دارای كاستی ها و مشكلاتی هستیم قابل كتمان نیست اما نمی توان چنین مساله ای را به همه امور تعمیم داد. زیرا با تعمیم دادن مشكلات به همه امور، تنها بخشی از واقعیت دیده می شود و حقیقت به صورت كامل متجلی نمی شود.
البته برای رسیدن به جامعه ای مطلوب از نظر سطح اعتماد عمومی متقابل باید شاخصه هایی چون صداقت، شفافیت و احترام متقابل مورد توجه قرار گیرد. زیرا تقویت اعتماد میان مردم و حاكمیت، جامعه را در برابر آسیب ها بیمه كرده و راه توسعه و پیشرفت كشور را هموار می سازد.
مردم نشان داده اند كه در بزنگاه های تاریخیِ همیشه در صحنه بوده اند و نظام سیاسی را تنها نگذاشته اند. این مساله نیز ریشه در اعتمادی بوده كه میان مردم و حاكمیت وجود داشته است. بر این اساس باید این اعتماد تقویت شود و سرمایه های اجتماعی قدر دانسته شوند.
البته نمی توان نقش رسانه های داخلی را در تقویت همبستگی و انسجام ملی نادیده انگاشت، به ویژه این كه رسانه های معاند تلاش می كنند با ایجاد ناامیدی در میان مردم بر اقدامات هیجانی دامن بزنند و وضعیت اقتصادی را نابسامان جلوه دهند.از طرف دیگر نیز مردم با حفظ آرامش و دوری گزیدن از اقدامات هیجانی، می توانند مانع ایجاد التهاب های مالی و نوسان بازار شوند.
سرمایه گذاری و بهبود فضای كسب و كار با تقویت حس همبستگی و اعتماد میان همه گروه های سیاسی محقق می شود. زیرا اگر در رقابت های سیاسی تخریب جای نقدهای سازنده را بگیرد، مهمترین آسیبی كه به اقتصاد وارد می شود كاهش سرمایه گذاری و گسترش ركود خواهد بود.
از این رو انسجام و وفاق ملی یكی از ضروریات مهم و اصلی كشورها به شمار می آید و هر جامعه ای برای رویارویی با تهدیدهای بیرونی و چالش های درونی، ناگزیر از حركت به سوی انسجام و وحدت است.

پژوهش**458**1601**