اروميه- ايرنا- مسوول امور اقليت هاي ديني اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي آذربايجان غربي گفت: شصت و چهارمين آيين بين المللي عشاي رباني در قره كليساي چالدران موسوم به «باداراك» طي 22 تا 24 تير سال جاري برگزار مي شود.

سيفعلي اسماعيل زاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با بيان اينكه آيين اختتاميه باداراك نيز در 24 تير ماه جاري برگزار مي شود، افزود: اين آيين هرساله در تيرماه برگزار شده اما در سال گذشته به دليل تقارن با ماه مبارك رمضان در مردادماه برگزار شد.
وي با اشاره به اينكه «قره كليسا» از كليساهاي مورد احترام مسيحيان جهان است، ادامه داد: در اين آيين مذهبي جمعي از ارامنه ايران و برخي ديگر از كشورهاي جهان حضور مي يابند.
به گزارش ايرنا آيين مذهبي عشاي رباني در قره كليساي چالدران به طور سالانه با حضور ارامنه از كشورهاي ارمنستان، سوريه، لبنان، هلند، فرانسه، اتريش، آلمان، كانادا و ديگر كشورهاي جهان برگزار مي‌شود و يكي از هفت ‌آيين مقدس در تمام فرقه‌هاي مسيحيت است.
ريشه اين آيين بين المللي به آخرين شامي برمي‌گردد كه مسيح (ع) در شب دستگيري خود توسط سربازان رومي با حواريون خورده و از آنجا كه يكي از آنان با نام «تاتاووس مقدس» در قره كليسا دفن شده، اين كليساي باستاني از اهميت ويژه اي براي ارامنه برخوردار است.
ارامنه ايران و جهان در اين آيين اعمالي چون راز و نياز به درگاه خداوند، قرباني كردن و غسل تعميد فرزندانشان را به جا مي آورند و تعداد شركت كنندگان و مليت هاي آنان نيز متغير است.
ارامنه بر اين عقيده هستند كه تعميد فرزندانشان در نخستين كليساي مسيح و محل شهادت حواري آن حضرت همراه با خير و بركت همراه است و گروه ديگري نيز فرزندان 15 تا 20 ساله خود را با نذر و نيت در آنجا غسل مي دهند.
روزهاي توقف خانواده ها در قره كليسا براي برگزاري آيين باداراك متفاوت است؛ آنان طبق رسم بايد سه روز در آنجا بمانند ولي كساني كه از راه دور به آنجا رفته اند، گاهي بيش از سه روز مي مانند و خانواده هايي هم كه راهشان نزديك است، شايد در روز دوم به اين كليساي باستاني بروند.
در طول اين مدت زائران قره ‌كليسا اعمال خاصي شامل روشن كردن شمع، راز و نياز با خدا و قرباني كردن گوسفندان را به جاي مي‌ آورند و با انجام اين اعمال از خداوند بزرگ طلب رحمت و مغفرت مي‌كنند.
بناي قره‌كليسا (كليساي تاتائوس مقدس) جزو 9 اثر ثبت شده جهاني ايران و 2 اثر ثبت شده جهاني آذربايجان غربي است و بيشتر صاحب‌ نظران آن را قديمي‌ترين كليساي جهان مي دانند.
قره‌كليسا در 20 كيلومتري شمال شرقي چالدران و بر روي مزار تاتائوس، يكي از حواريون حضرت مسيح(ع) احداث شده است و تاريخچه ساخت آن به عنوان اولين كليساي جهان مسيحيت بر اساس اسناد موجود به بعد از شهادت تاتائوس مقدس توسط جانشين پادشاه ارمنستان برمي‌گردد.
بعد از شهادت حواري حضرت مسيح(ع) او را در محل كنوني كليساي تاتائوس به خاك سپرده اند و بعدها روي قبر او نمازخانه كوچكي ساخته اند؛ اين نمازخانه در قرن هفتم ميلادي به كليساي بزرگ و مجللي تبديل شده است.
بر اساس آنچه كه در تاريخ نقل شده است، تادئوس يا تاتائوس (طاطاوس) يكي از حواريون مسيح است كه در سال 40 ميلادي به ارمنستان آمد و به تبليغ مسيحيت پرداخت و در پي تبليغ او، گروه زيادي به آيين مسيح روي آوردند كه از آن جمله «ساناتروك» پادشاه ارمنستان و دخترش ساندخت بود ولي سلطان كمي بعد پشيمان شد و به مخالفت با آيين جديد پرداخت و دستور داد تا تاتائوس، ساندخت (دخترش) و گروهي ديگر كه به مسيحيت گرويده بودند را به قتل برسانند.
در سال 302 ميلادي در زمان پادشاهي «تيرداد» از پادشاهان ارمنستان، مسيحيت در اين كشور دين رسمي و همگاني شد و مسيحيان ارمني كه خاطره شهادت تاتائوس و ساندخت را نسل به نسل حفظ كرده بودند در محل فرار آنان كليساهايي بنا كردند كه قره ‌كليسا يكي از آنهاست.
3072/8135