به گزارش ایرنا ،منطقه سراوان رشت از مناطق زیبا و دیدنی، بیش از سه دهه است كه محلی برای تخلیه زباله شده؛ با استناد به آمارها ، روزانه افزون بر یك هزار تن زباله برای دفن به این محل انتقال داده می شود، با این حجم دفن روزانه زباله، مشكل این منطقه به یك معضل اجتماعی تبدیل شده كه نه تنها مردم محل بلكه اهالی كلانشهر رشت و مردم گیلان را از این وضعیت آزرده كرده و آنان خواستار رفع همیشگی این مشكل هستند.
شتاب در ساماندهی محل دفن زباله در سراوان رشت با توجه به اینكه به سلامت مردم مربوط است و عملیاتی شدن برنامه هایی از جمله احداث دستگاه زباله سوز و تصفیه خانه زباله، نیازمند توجه جدی دست اندركاران و از همه مهمتر، همكاری آنان برای هموار شدن كارها است.
در نیمه دوم سال گذشته، با توجه به اعتراضات مردمی در سایت سراوان رشت محل دفن زباله، حساسیت ها راجع به این موضوع و تاكیدات درباره تسریع در ساماندهی این سایت جدی تر شد؛ به این ترتیب در شورای تامین شهرستان رشت تصمیم هایی برای بهبود وضعیت این منطقه گرفته شد و استاندار گیلان در اسفندماه سال گذشته در حكمی، مسئولیت نظارت مدیریت و ساماندهی سایت تخلیه زباله سراوان را به فرماندار رشت واگذار كرد و در آن ، بر حضور تمامی مدیران كل و رئیسان اداره های مرتبط استانی در جلسه های ساماندهی پسماند این شهرستان تاكید شد.
** بزودی دستگاه های كمپكتور و زباله كوب به گیلان می آید
فرماندار شهرستان رشت روز شنبه در این باره به خبرنگار ایرنا بیان داشت: به صورت جدی با برگزاری جلسه های مختلف، پیگیر رفع مشكلات در منطقه سراوان رشت هستیم.
سید محمد احمدی افزود: بعد از دستور و حكم استاندار گیلان، تاكنون سه جلسه با عنوان پیگیری تعهدات و ساماندهی سایت تخلیه سراوان با 46 مصوبه با حضور دستگاه های متولی این امر برگزار و تصمیم های جدیدی در راستای بهبود وضعیت این سایت گرفته شده است.
وی اظهار داشت: بر اساس برنامه ریزی در جلسه های فرمانداری، مدیریت مشكلات زیست محیطی و بهداشتی در سایت سراوان رشت و به حداقل رساندن آنها و رفع دغدغه اهالی این منطقه به عنوان اهداف كوتاه مدت و كاهش حجم زباله های ورودی به سراوان و تعطیلی سایت به عنوان اهداف میان مدت در نظر گرفته شده است.
به گفته احمدی، شن ریزی مداوم در محل دفن زباله در سراوان، سمپاسی مستمر در این محل، احداث تصفیه خانه شیرابه و اجرای پروژه های عمرانی و خدماتی در منطقه و روستای سراوان از برنامه های كوتاه مدت پیش بینی شده بود كه بخش عمده ای تحقق یافته است.
وی اضافه كرد: احداث نیروگاه زباله سوز 600 تنی در رشت و افزایش كارخانه كمپوست به یك هزار تن در روز و اجرای طرح تفكیك زباله از مبدا از برنامه های میان مدت است كه با اجرایی شدن این برنامه ها ، حجم زباله ورودی به سایت سراوان حداقل به 80 درصد كاهش می یابد.
وی با تشریح نتایج مصوبات طی برگزاری سه جلسه در فرمانداری رشت با عنوان پیگیری تعهدات و ساماندهی سایت تخلیه سراوان اظهار كرد: در این راستا، هفت هزار و 500 متر زمین در جوار دفنگاه فعلی سراوان برای احداث تصفیه خانه شیرابه از سوی منابع طبیعی به شهرداری رشت تحویل داده شد.
به گفته فرماندار شهرستان رشت، برخورداری روستای سراوان از آب شرب روستایی از دیگر مصوبات جلسات در فرمانداری است كه در زمان حاضر، روستای سراوان از آب شرب بهداشتی مطلوبی برخوردار است.
وی با بیان اینكه پروژه آسفالت جاده دسترسی به سایت سراوان به عنوان دیگر مصوبات انجام شده، تصریح كرد: در زمان حاضر زیرسازی، كانال كشی و جدول گذاری مسیر دسترسی به سایت سراوان انجام شده و در كمتر از 10 روز آینده، آسفالت در این مسیر تحقق می یابد.
احمدی با بیان اینكه خرید دستگاه زباله كوب و چند دستگاه دیگر نیز در دستور كار قرار گرفت، اضافه كرد: همه ماشین آلات خریداری شده و دستگاه كمپكتور زباله نیز از كشور آلمان وارد می شود كه طی مراحل ترخیص طی روزهای آینده، وارد كشور شده و به سایت سراوان رشت منتقل خواهد شد.
وی تكمیل مركز فرهنگی هنری سراوان را از دیگر مصوبات عنوان و با اشاره به پیشرفت 50 درصد این پروژه گفت: برای اهالی منطقه سراوان رشت خدمات بهداشتی درمانی رایگان در نظر گرفته شده ضمن اینكه پایش سلامت اهالی منطقه جزو مصوباتی است كه توسط مركز بهداشت شهرستان رشت انجام می شود.
وی درباره احداث نیروگاه زباله سوز افزود: ارزش این قرارداد كه شهرداری با یكی از شركت ها منعقد كرده؛ 40 میلیون دلار بوده كه پرداخت 25 درصد از مبلغ شرط آغاز پروژه است كه با پی گیری های انجام شده، 5 / 17 میلیارد تومان تامین اعتبار شده كه به زودی تحقق می یابد.
فرماندار شهرستان رشت اضافه كرد: تمام مراحل مقدماتی شامل تعیین زمین، دریافت مجوزهای زیست محیطی و دیگر هماهنگی ها برای احداث نیروگاه زباله سوز رشت انجام شده كه با پرداخت این مبلغ، عملیات اجرایی این پروژه آغاز خواهد شد.
** تامین منابع مالی ساخت تصفیه خانه زباله در سراوان به صورت اوراق قرضه
رئیس كمیسیون بهداشت و محیط زیست شورای اسلامی كلانشهر رشت نیز در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: برای رفع مشكل در منطقه سراوان، به همكاری همه دستگاه های مربوطه نیاز است.
فاطمه شیرزاد شن و ماسه را نیاز روزانه در محل دفن زباله در سراوان رشت عنوان و اظهار كرد: شن و ماسه بایستی روزانه در اختیار سازمان پسماند شهرداری به منظور كنترل بو و كاور پوش زباله در سایت سراوان قرار گیرد كه در این رابطه به همكاری سازمان صنعت، معدن و تجارت نیاز است.
وی درباره آخرین اقدامات شهرداری برای بهبود وضعیت در سایت سراوان رشت خاطرنشان كرد: شهرداری رشت ساخت و راه اندازی تصفیه خانه و مدیریت شیرابه سایت سراوان را در دستور كار دارد، اما رانش زباله در سال گذشته، موجب تاخیر در اقدامات اولیه برای ساخت و جانمایی كه در واقع فاز اول ساخت تصفیه خانه بود، شد.
شیرزاد با بیان اینكه در زمان حاضر، پیمانكار مربوطه اقداماتی برای ساخت تصفیه خانه و مدیریت شیرابه در سایت سراوان رشت انجام می دهد، اظهار داشت: منابع مالی ساخت این تصفیه خانه به صورت اوراق قرضه در نظر گرفته شده و دولت نیز حدود 2 میلیارد تومان كمك كرده است.
به گفته رئیس كمیسیون بهداشت شورای شهر رشت، اصلاح شیب هندسی در سراوان از دیگر برنامه هاست ضمن اینكه آسفالت و بهسازی ورودی در سایت سراوان را نیز در دستور كار داریم كه مراحل نهایی را طی می كند.
وی با اشاره به اهمیت فرهنگ سازی كاهش زباله و نیز تفكیك زباله از مبدا ، تقویت كارخانه كودآلی رشت را نیز ضروری دانست و خاطرنشان كرد: بخشی از دستگاه های كارخانه كود آلی شهرداری رشت نیازمند بازسازی است و بایستی در این باره اقدامات لازم انجام گیرد.
** امحاء بیش از یك هزار تن پسماند در انبار دانشگاه علوم پزشكی گیلان
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی استان گیلان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: علیرغم نقش نظارتی این دانشگاه در مدیریت پسماندهای عادی، فعالیت های بهداشتی درمانی در منطقه سراوان طی چند سال اخیر تشدید شده است.
محمد عباسی افزود: دانشگاه علوم پزشكی گیلان برای ارتقای سلامت مردم در منطقه سراوان رشت، با استقرار نظام شبكه، تمامی فعالیت های خود از جمله فعالیت گروه های بهداشت خانواده، سلامت كار، سلامت محیط ، بهداشت دهان و دندان، بهداشت روان و تغذیه و مبارزه با بیماری ها را طی چند سال اخیر بیشتر كرده است.
وی كنترل و نظارت مستمر بهداشتی بر شبكه های آبرسانی، آموزش همگانی مردم و انجام خدمات پیشگیری و مبارزه با بیماری ها، سلامت محیط و ارتقای نظارت های بهداشتی را در اولویت فعالیت های دانشگاه علوم پزشكی گیلان عنوان كرد.
به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی گیلان، انجام نمونه برداری های میكروبی از آب آشامیدنی، نمونه برداری برای اندازه گیری كلر باقی مانده در آب و نمونه برداری شیمیایی از منابع آب شرب از جمله اقدامات انجام شده حوزه بهداشتی در خصوص بررسی شبكه های آب رسانی در منطقه سراوان رشت است.
وی خاطر نشان كرد: تاكنون 30 جلسه شورای سلامت روستا در دهستان سراوان تشكیل شده و آموزش های لازم به نیروهای انسانی و عوامل اجرایی خدمات مدیریت پسماند برای انجام سمپاشی و مه پاشی در محل دفن پسماند سراوان ارائه و 277 جلسه آموزشی برای دانش آموزان، مدیران مدارس، خانوارها و بهورزان برای پیشگیری از بیماری ها تشكیل شده است.
عباسی با بیان اینكه در زمان حاضر ایمن سازی كودكان زیر یك سال به صورت 100 درصد در منطقه انجام شده، گفت: بی خطر سازی و امحاء بیش از یك هزار تن پسماند در انبار شماره 2 دانشگاه علوم پزشكی گیلان واقع در منطقه سراوان رشت از دیگر اقدامات برای ارتقای شرایط سلامت محیط در منطقه سراوان رشت، است.
دفع زباله در سراوان رشت هر چند وقت یكبار، موجب اعتراض های مردم منطقه می شود به طوری كه پاییز سال گذشته ، تعدادی از اهالی در اعتراض به وضعیت نابسامان دفن زباله، مقابل ورودی محل انباشت تجمع كرده و راه عبور ماشین های حمل زباله را بستند اما با حضور مسئولان و بیان قول هایی، بار دیگر عقب نشستند.
پیش از این نیز در سال 1395 مردم در اعتراض به تخلیه و دفن غیربهداشتی زباله در سراوان رشت، راه را برای عبور كامیون های حمل زباله بسته بودند كه با برخی اقدامات، دست از اعتراض برداشتند.
كلانشهر رشت حدود 700 هزار نفر جمعیت ثابت دارد كه به طور متوسط ، این تعداد در طول روز به بیش از یك میلیون و 200 هزار نفر می رسد.
7286/2007
تاریخ انتشار: ۲ تیر ۱۳۹۷ - ۱۰:۱۱
رشت - ایرنا - فریاد دلخراش مردم و طبیعت سحرانگیز منطقه سراوان رشت كه سالهاست به محلی برای دفن انبوه زباله تبدیل شده، اگرچه هر از چندگاهی و به طور مقطعی به خاموشی گراییده می شود، ولی اراده ای استوار برای رفع مشكلات مردم و ساماندهی زباله های منطقه لازم است.