دكتر سعید بلالائی در مورد فعالیت های این پژوهشكده روز یكشنبه به خبرنگار علمی ایرنا توضیح داد: این پژوهشكده سال 1385 تاسیس شد و فعالیت اصلی آن تحقیق در مورد سنتز پپتیدهای دارویی است.
وی در مورد پپتیدها گفت: این مواد كه داروهای طبیعی قرن بیست و یكم نام گرفته اند، اجزای كوچك تر پروتئین ها می باشند و اجزای سازنده آنها اسیدهای آمینه هستند.
عضو هیات علمی دانشكده شیمی دانشگاه خواجه نصیر ادامه داد: پپتیدها آثار سوء داروهای سنتزی شیمیایی را ندارند و در بدن نیز انتخابی تر عمل می كنند، اكنون برای درمان بیماری هایی نظیر انواع سرطان، دیابت، فشار خون استفاده می شوند. امروزه بیش از 60 نوع دارو بر پایه پپتید در بازار دارویی عرضه شده است و بیش از 240 تركیب پپتیدی در حال گذراندن فاز كلینیكی هستند و در آینده نزدیك تعدادی از آنها در بازار جهانی دارو عرضه خواهند شد.
***تهیه مواد موثره دارویی رسالت اصلی پژوهشكده
وی رسالت اصلی این پژوهشكده را در دو بخش شامل ارائه دانش فنی تهیه مواد مؤثره دارویی داروهای پپتیدی و سایر مواد مؤثره دارویی مورد نیاز كشور و تربیت نیروهای متخصص در این حوزه دانست و گفت: طی سال های گذشته موفق به دستیابی به دانش فنی سنتز 12 قلم مواد مؤثره دارویی داروهای پپتیدی شده ایم و تعدادی از دانشجویان كارشناسی ارشد و دكتری رساله های تحقیقاتی خود را در این حوزه گذرانده اند.
مدیر گروه شیمی دارویی دانشكده شیمی این دانشگاه تاكید كرد: پژوهشكده شیمی پپتید اولین مركز دانشگاهی است كه به صورت متمركز در این حوزه فعالیت می كند و با سایر دانشگاه ها و مراكز پژوهشی كه به تركیبات پپتیدی نیاز دارند، همكاری دارد.
بلالائی در مورد دستاوردهای این پژوهشكده افزود: طرح تدوین دانش فنی تولید نیمه صنعتی پپتید فرتیرلین استات مورد استفاده در كنترل باروری دام از طرف وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان طرح برگزیده انتخاب شد. این تركیب پپتیدی جهت باروری دام، نخستین بار توسط شركت دارویی فایزر/ Pfizer (بزرگ ترین شركت دارویی آمریكا) عرضه شد. این ماده مؤثره وارداتی بوده و دانش فنی سنتز آن با حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت به نتیجه رسید و نیاز داخل كشور قابل تامین خواهد بود.
رئیس پژوهشكده پپتید دانشگاه خواجه نصیر گفت: علاوه بر سنتز بیش از 12 قلم ماده مؤثره دارویی پپتیدی، 3 طرح كلان ملی با موفقیت در پژوهشكده انجام شد و دانش فنی تهیه برخی مواد مؤثره دارویی مورد نیاز به شركت های تولید كننده نهایی دارویی منتقل شده است.
***ضرورت تشكیل زیرساختی برای اعلام نیاز صنایع به دانشگاهیان
بلالائی در پاسخ به سوالی در مورد موانع پیش روی دانشگاهیان برای تبدیل ایده ها به فناوری توضیح داد: دانشگاهیان باید برای جلب اعتماد صنایع بیشترین تلاش خود را به كار گیرند. از طرف دیگر برای به ثمر رسیدن فعالیت های تحقیقاتی با توجه به نیاز كشور و استفاده از پتانسیل موجود در كشور فراهم كردن زیرساخت مناسب، ضروری است.
«همكاری مؤثر بین محققان دانشگاهی و صنایع دارویی و اعلام نیازهای تحقیقاتی از طرف صنایع، ضروری است. در این صورت محققان دانشگاهی با تمركز در به ثمر رساندن سنتز و دانش فنی مربوطه فعالیت می كنند و سایر مراحل برای تولید محصول نهایی با توجه به زیرساخت موجود در صنایع دارویی امكان پذیر خواهد بود و به این ترتیب محقق درگیر مسائل پیچیده اداری و مواردی كه از آنها اطلاع كافی ندارد، نخواهد شد.»
این محقق حوزه شیمی ادامه داد: زیرساخت هایی؛ نظیر تجهیزات مورد نیاز تولید صنعتی، اتاق تمیز، ملاحظات سازمان غذا و دارو نیازمند صرف هزینه زیادی است كه در بسیاری موارد از عهده محقق دانشگاهی خارج است و حتی حمایت نهادهایی نظیر صندق نوآوری و شكوفایی و دریافت وام مفید نخواهد بود و همین امر باعث می شود محقق به جای تمركز بر فعالیت اصلی پژوهشی، روی مواردی متمركز شود كه متاسفانه موجب اتلاف انرژی و دور شدن از مسیر اصلی است.
عضو هیات علمی دانشگاه خواجه نصیر طوسی افزود: با فراهم كردن زیرساخت مناسب و برنامه ریزی درست باید امكان به ثمر رسیدن فعالیت های پژوهشی هدفمند مورد نیاز كشور فراهم شود تا از این طریق ضمن استفاده از پتانسیل محققان داخل كشور با تمركز تهیه مواد دارویی مورد نیاز داخل كشور، ضمن كارآفرینی دانش آموختگان توانمند، مواد با ارزش افزوده بالا داخل كشور تهیه كردند.
وی تصریح كرد: تجهیز پژوهشكده با امكانات دستگاهی مورد نیاز، حمایت برای ساخت یك ساختمان مستقل، ساخت اتاق های تمیز و دنبال آن جذب فارغ التحصیلان توانمند و ارتباط با شركت های دارویی، امكان تهیه مواد مؤثره دارویی مورد نیاز كشور فراهم خواهد شد و این مسیر ضمن جلوگیری از خروج ارز برای واردات داروهای نوین، ارزش افزوده بالایی را دارد.
علمی**9157**1440
تاریخ انتشار: ۳ تیر ۱۳۹۷ - ۰۸:۰۹
تهران- ایرنا- رئیس و موسس پژوهشكده شیمی پپتید دانشگاه خواجه نصیر از سنتز بیش از 12 قلم ماده مؤثره دارویی پپتیدی، انجام 3 طرح كلان ملی و كسب دانش فنی تهیه برخی مواد مؤثره دارویی در این پژوهشكده خبر داد.