تاریخ انتشار: ۴ تیر ۱۳۹۷ - ۲۰:۰۹

اهواز – ایرنا- افزایش برخی ناراحتی های روانی مانند افسردگی و اضطراب، برخی باورهای غلط نسبت به مصرف مواد صنعتی، نبود عرصه های لازم برای تخلیه هیجانات و نداشتن آگاهی نسبت به اثرات سوء موادمخدر سبب تغییر الگوی سنتی اعتیاد و گرفتار شدن روح لطیف زنانه در دام اعتیاد می شود.

به گزارش ایرنا، درحال حاضر یكی از مهم ترین آسیب هایی كه تمام قشرهای جامعه را تهدید می كند مساله اعتیاد به موادمخدر است زیرا پیامدهای آن علاوه بر فرد گریبانگیر جامعه نیز می شود و مسیر را برای از بین رفتن بسیاری از ارزش ها و هنجارهای فرهنگی و اخلاقی هموار می كند.
در این میان مساله گرایش زنان به مصرف مواد مخدر به ویژه مواد صنعتی زنگ خطری برای زنانه شدن چهره اعتیاد در جامعه است. دسترسی راحت به موادمخدر در كنار برخی تبلیغات اشتباه در سالن های زیبایی، باشگاه های ورزشی و خوابگاه های دانشجویی بر این نگرانی ها افزوده است.

**اعتیاد زنان خطرناكتر از مردان است
مدیر كل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خوزستان اعتیاد زنان را خطرناكتر از مردان دانست و گفت: زنان نقش مهمی در خانواده و تربیت فرزندان دارند از همین رو زمانی كه دچار آسیب می شوند كل شاكله خانواده دچار آسیب می شود.
محمدصادق كریمی كیا یكی از دلایل گرایش زنان به اعتیاد را وجود یك فرد معتاد در خانواده عنوان كرد و افزود: همچنین این خطر كسانی را كه در برابر مشكلات زندگی تاب آوری كمتری دارند بیشتر تهدید می كند.
به گفته وی عدم حمایت های اجتماعی، طرد شدن از جامعه به دلیل برخی برچسب ها و افسردگی از دیگر دلایل گرایش زنان به مصرف موادمخدر است.
وی با اشاره به اینكه درحال حاضر دسترسی به موادمخدر زیاد شده است خاطر نشان كرد: اگرچه برخورد با عرضه كنندگان بسیار مهم است اما آنچه در اولویت ما قرار دارد انجام كار فرهنگی بر روی تقاضاكنندگان است.
كریمی كیا وظیفه فرهنگ سازی در این خصوص را با خانواده و دولت عنوان كرد و اظهار داشت: افزایش آسیب های اجتماعی همچون كودك آزاری، فساد و فحشا و مسائل ناموسی از پیامدهای افزایش اعتیاد در زنان است .


آمار دقیقی از جمعیت زنان معتاد دردست نیست

قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر كشور گفت: هنوز در بحث شناسایی زنان معتاد كار جامع تحقیقاتی صورت نگرفته است اما درخصوص اقدامات پیشگیرانه اقداماتی صورت گرفته است. دانشگاه شهید چمران درحال انجام جمع آوری از زنان معتاد در استان است.
حسین لامی زاده در پاسخ به این پرسش كه چند درصد جمعیت زنان استان معتاد هستند گفت: دراین خصوص آماری وجو ندارد اما جمعیت معتاد زنان كشور سه دهم درصد رشد داشته است.
وی ادامه داد: در تمام كشور بحث گرایش به مواد صنعتی بیش از سنتی است اما همچنان در مناطق روستایی گرایش به مواد سنتی مانند تریاك بیشتر است.
لامی زاده با بیان اینكه گرایش به موادمخدر تمام اقشار جامعه را تهدید می كند گفت: درحال حاضر با كمك دانشگاه علوم پزشكی اهواز و شهید چمران درخصوص آسیب های مواد مخدر اطلاع رسانی می شود.
وی خاطر نشان كرد: تنها مركز DIC خوزستان و دومین DIC كشور در هفته مبارزه با موادمخدر در اهواز افتتاح می شود كه قدم مهمی است.
لازمی زاده تصریح كرد: باید در هر سال كاهش پنج درصدی اعتیاد را داشته باشیم تا در پایان برنامه ششم توسعه این رقم به 25 درصد برسد.

**رشد گرایش به مواد صنعتی
معاون پیشگیری اداره كل بهزیستی خوزستان درخصوص آمار اعتیاد بانوان در استان اظهار داشت: حدود 5.3 درصد جمعیت استان به مصرف موادمخدر اعتیاد دارند.10 درصد از كل جمعیت معتادان استان را بانوان تشكیل داده اند.
علی حسن زاده افزود: تلاش برای پیشگیری بانوان از اعتیاد مهم تر از مردان است زیرا اعتیاد زنان سبب فروپاشی خانواده و اختلال در سیستم تربیتی فرزندان می شود.
به گفته وی همچنان ماده مخدر تریاك در صدر استفاده معتادان قرار دارد اما رشد گرایش به مواد صنعتی به ویژه ماده گل (از مشتقات ماریجوانا) زیاد است و این ناشی از این تفكر غلط است كه افراد تصور می كنند این مواد صنعتی اعتیادآور نیستند.
حسن زاده درخصوص اقدامات درمانگرانه برای بانوان معتاد استان تصریح كرد: تا پیش از این تنها یك مركز اقامتی زنان معتاد در استان وجود داشت اما بر حسب ضرورت یك مركز اقامتی كوتاه مدت در آبادان افتتاح شد. مجوز ساخت یك مركز اقامتی كوتاه مدت دیگر در اهواز هم صادر شده است. همچنین در هفته مبارزه با مواد مخدر یك مركز بلند مدت نگه داری از زنان معتاد راه اندازی می شود.
وی یكی از اقدامات مهم برای كاهش گرایش اقشار مختلف جامعه به ویژه زنان برای مصرف مواد مخدر را آموزش عنوان كرد و ادامه داد: آموزش نه گفتن به مواد مخدر در مدارس از جمله اقداماتی است كه در این راستا انجام شده است.

**اعتیاد برای یك زن دردآورتر است
دختر 28 ساله ای كه به تازگی از كمپ ترك اعتیاد زنان در اهواز مرخص شده به ایرنا گفت: فرزند آخر خانواده بودم و تفاوت سنی زیاد با پدر و مادرم باعث بروز اختلاف بین ما شده بود. در 17 سالگی از خانه فرار كردم و در همان زمان با یك گروه كه علاوه بر مصرف در كار توزیع موادمخدر هم بودند آشنا شدم.
این دختر كه نخواست نامش عنوان شود افزود: برای گذران زندگی مجبور به همكاری با آنها شدم و خیلی سریع در دام اعتیاد افتادم. پس از چندماه بی خانمانی بار دیگر به خانه برگشتم اما شرایط زندگی به مراتب از قبل هم سخت تر شد.
دخترجوان كه حالا اعتیاد چهره اش را خسته و بی روح كرده است ادامه داد: این بار دوم است كه در مركز ترك اعتیاد، پاك می شوم بار اول پس از چندماه كنترل بار دیگر به مصرف مواد روی آوردم اما این بار تصمیمم برای تغییر جدی است. اعتیاد به مواد مخدر دردآور است اما درد آن برای یك زن بیشتر است.
وی بیان كرد: لجاجت با خانواده و سركشی چشم و گوشم را بسته بود زمانی كه چشم باز كردم خودم را دختری معتاد دیدم كه برای تامین هزینه موادمخدر از هیچ كاری دریغ نمی كند و به هر ریسمانی چنگ می زند. روزهای خیلی سختی را سپری كردم و دیگر نمی خواهم آن روزها تكرار شود.

**خطر زنانه شدن اعتیاد
مدیركل امور زنان و خانواده استانداری خوزستان نیز در همین خصوص به ایرنا گفت: آمار دقیقی از جمعیت زنان معتاد وجود ندارد و اطلاعات تخمینی براساس میزان مراجعه به مراكز ارائه خدمات است اما براساس آمار كشوری تهیه شده، بین 9 تا 10درصد جامعه معتادین را زنان تشكیل می دهند اما در استان خوزستان آمار دقیقی وجود ندارد.
سیده فرانك موسوی ادامه داد: این آمار یك زنگ خطر برای ما است زیرا نشان می دهد اعتیاد درحال زنانه شدن است. در گذشته آمار استفاده از مواد سنتی بیشتر بود اما درحال حاضر گرایش به سمت مواد صنعتی است.
وی ادامه داد: درحال حاضر در تمام استان خوزستان یك مركز ترك اعتیاد بانوان با ظرفیت 25 نفر وجود دارد. این كمپ با ظرفیت محدود نمی تواند جوابگوی نیاز استان باشد از همین رو یك مركز ترك اعتیاد در ابادان و اهواز درحال افتتاح و ساخت است.
وی با اشاره به اینكه باید روش های پیشگیری باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد خاطر نشان كرد: خانواده ها به عنوان یك ركن اساسی باید در این خصوص اموزش ببینند. زمانی كه مادر خانواده دچار این آسیب شود قطعا كل خانواده اعم از فرزندان و همسر نیز درگیر می شوند.
موسوی تاكید كرد: تهیه هزینه مواد برای زنان آنان را به سمت برخی از بزه ها می كشاند كه قطعا دور از شان است. از همین رو لازم است تا تمام مسئولان برای كاهش جمعیت زنان معتاد همكاری كنند.
وی در بخشی دیگر یادآور شد: تحقیقات نشان داده كه تعداد بالایی از جمعیت زنان توسط همسران و برادران خود معتاد می شوند به همین جهت باید در جهت آگاهی بخشی به آنان تلاش های مضاعف كرد.
موسوی یكی از علل طلاق در خانواده را اعتیاد عنوان كرد و ادامه داد: در كنار دستگاه های دولتی سازمان های مردم نهاد هم برای آموزرش و ارائه خدمات همكاری می كنند به طور نمونه كمپ های ترك اعتیاد همگی متعلق به بخش خصوصی هستند اما نظارت بر آنها با نهادهای دولتی است.
وی با تاكید بر حضور پررنگ تر سازمان های مردم نهاد در بحث اعتیاد زنان اظهار داشت: در مناطقی كه آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد بیشتر است باید سازمان های مردم نهاد و بخش خصوصی ورود كنند. زیرا زنان به دلیل نوع نگاه جامعه به راحتی به مراكز ترك اعتیاد مراجعه نمی كنند و لازم است در این مورد كار بیشتری شود.

** گرایش زنان به مواد برای درمان بیماری های روحی
دانشیار روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز بخشی از علل گرایش به اعتیاد را عوامل روانشناختی عنوان كرد و گفت: زمانی كه فرصت های مناسب جهت تخلیه هیجانات زنان وجود نداشته باشد زمینه برای گرایش آنان به مصرف موادمخدر بیشتر می شود.
یداله زرگر مسائل روحی روانی همچون افسردگی، اضطراب و وسواس در زنان را از دیگر عوامل گرایش به مواد مخدر دانست و ادامه داد: برخی پس از بروز بیماری های روحی روانی به سمت اقدامات مثبت مانند درمان بیماری خود روی می آورند اما عده كمی نیز راه های غیر منطقی مانند مصرف مواد را بر می گزینند.
وی تصریح كرد: پس از انقلاب اسلامی حضور زنان در عرصه های مختلف اجتماعی بیشتر شده كه این امر در كنار جنبه های مثبت برخی پیامدهای منفی را هم در پی داشته است.
زرگر با اشاره به اینكه كمرنگ شدن ارزش ها در جامعه یكی دیگر از علل افزایش اعتیاد در جامعه است گفت: ایجاد فضای بیشتر برای حضور بانوان در عرصه های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و به ویژه ورزشی راهكاری جهت كاهش گرایش به مواد است.
كاهش سن مصرف مواد و گرایش زنان به مصرف موادمخدر سبب افزایش سایر آسیب های اجتماعی از جمله طلاق، فقر و بیكاری می شوند. از سویی دیگر ننگ دانستن اعتیاد زنان موجب كاهش مراجعه آنان به مراكز درمانی می شود. از آنجایی كه اعتیاد زنان، به تمام اعضای خانواده به ویژه فرزندان آسیب های جبران ناپذیری وارد می كند لازم است كه مسئولان درخصوص آموزش و فرهنگ سازی اقدامات بیشتری انجام دهند.
9887/6002