تهران -ایرنا- نشستن روی صندلی به مدت چهار ساعت و پاسخ دادن به دفترچه آزمون از جمله مواردی است كه همواره خستگی را بر تن داوطلبان می نشاند، موضوعی كه مشاوران تحصیلی تصویرسازی روز كنكور را یكی از راهكارهای پیشگیری از این خستگی می دانند.

به گزارش خبرنگار علمی، داوطلبان كنكور سراسری در حال نزدیك شدن به خط پایان ماراتن 97 و نشستن بر صندلی آزمون هستند تا مجوز ورود به دانشگاه را كسب كنند. در این واپسین روزها، توصیه و مشاوره تحصیلی در مورد تغذیه، ورزش و برنامه های پیش از نشستن در آزمون، می تواند بر توانمندی آنان و دریافت نتیجه مطلوب تر كمك كند.
به همین بهانه، خبرنگار علمی ایرنا به گفت و گو با «سیدمحمد كاظم زاده» روانشناس و مشاور تحصیلی پرداخت تا با بهره وری از توصیه های وی، بر توانایی داوطلبان در غلبه بر كنكور سراسری افزوده شود، نكته هایی كه به باور این مشاور تحصیلی، در صورت اجرایی شدن درست، می تواند در موفقیت داوطلبان در آزمون كمك شایانی كند.
كاظم زاده با اشاره به اینكه نخستین مطلبی كه داوطلبان باید در این چند روز مدنظر قرار بگیرد، یك برنامه جمع بندی است، افزود: به این معنا كه تمام مطالب خوانده و نخوانده شده را كنار بگذارند و با یك آزمون جامع و كاملا حرفه ای و مطابق استاندارد، خود را بسنجند.
وی تصریح كرد: برای این خودآزمایی، می بایست خود را در شرایط كنكور قرار دهند یا بعبارتی جانشین تصویری كنند به این معنا كه لباسی كه می خواهند در روز كنكور استفاده كنند بپوشند و روی صندلی و پشت میز بنشینند وكنكور سال های گذشته را طبق زمانبندی اجرا كنند.

**خواندن درس های جدید ممنوع
وی افزود: بعد از این امر، آزمون را تصحیح كنند و سوال های درس های عمومی را حفظ كنند حتی آن تست هایی كه نتوانستند پاسخ بدهند. چرا كه از نظر تجربی و با توجه به محاسبات دوره های قبل، ثابت شده است كه اگر ما پنج دوره كنكور سراسری را در درس های عمومی حفظ باشیم، حداقل بیست درصد از سوال های جدید را می توان صحیح زد. هر درسی 25 سوال دارد كه این چهار سال، جمعا 100 تست می شود كه حفظ آن كار وقت گیر و سختی نیست. پس از تصحیح آزمون، می بایست دو مبحث بسیار مهم از مباحثی كه خوانده اند و روی آن مسلط هستند مثلا یك مبحث درس اختصاصی و دیگری عمومی را انتخاب و مرور كنند.
كاظم زاده، توصیه اكید كرد كه در روزهای آخر كنكور، درس جدیدی خوانده نشود و فقط به مرور درس هایی كه بر آن مسلط هستند اكتفا كنند تا به ریزه كاری ها مسلط تر شده و پاسخ ها را بهتر بازیابی كنند. بعد از ظهرها را هم به یك موضوع تخصصی و یك موضوع عمومی تقریبا 90 دقیقه ای اختصاص دهند و جزییات را مرور كنند.

**تنظیم ساعت زیستی با كنار گذاشتن خواب روز
یكی دیگر از مسایلی كه داوطلبان با آن دست به گریبان هستند، خواب آلودگی و گرفتار شدن در بند خواب است. راهكار این مشاور تحصیلی به داوطلبان برای مقابله با این چالش، كنار گذاشتن خواب روز است.
به گفته وی، داوطلبان باید خواب عصر را كنسل و سعی كنند شب ها زودتر برای خواب آماده شوند تا این چند روز باقی مانده ساعت زیستی خود را برای شب كنكور تنظم كنند. چرا كه یكی از بزرگترین مشكلات شب كنكور این است كه به دلیل اضطراب داوطلبان به خواب نمی روند و توانمندی پاسخگویی مطلوب برای روز آزمون را از دست می دهند. بر همین اساس از چند روز قبل از كنكور، خواب روز را فراموش كنند تا با تنظیم ساعت زیستی، آرام آرام خود را برای شب كنكور آماده كنند.

**تغذیه سالم، راهكار تقویت حافظه
نوع تغذیه و مصرف مواد خوراكی مورد نیاز بدن از جمله موارد دیگر در تقویت حافظه و افزایش توانمندی ذهنی دانش آموزان داوطلب كنكور بود كه كاظم زاده به آن اشاره كرد و گفت: توصیه می كنیم كه این روزها از مصرف نوشابه، سس و تمام سرخ كردنی ها بپرهیزند و تا آن جا كه مقدور است از مغز های گردو، پسته، بادام و قندق استفاده كنند به این دلیل كه فوق العاده برای یادگیری و باز پاسخ دادن مفید است.گنجاندن سبزیجات در سبد خوراكی و استفاده مستمر از آن هم بسیار كاربردی است.

**فشار جسمی ممنوع
این روانشناس و مشاور تحصیلی در بخشی دیگر از این گفت و گو، ورزش بیش از ظرفیت و توانایی بدن را ناسالم عنوان و اظهار كرد: داوطلبان آزمون سراسری باید تا آنجا كه مقدور است خود را خسته نكنند و اتفاق های خاص جسمی و روحی برای خود رقم نزنند. به عنوان مثال، به كوه نروند یا زمان بسیار زیادی در استخر نمانند تا دچار گرفتگی عضلات نشوند. دلیل علمی این مساله هم این است كه فشارهای روانی ناخودآگاه زمینه وجود اسپاسم را در بدن ایجاد می كند حال اگر زمینه فشار جسمی هم مهیا شود به طور قطع فشار جسمی ما بیشتر شده و احتمال خطر بالا می رود.

**حذف برنامه های رایانه ای و ارتباطی
نكته مهم دیگری كه برای پاسخگویی مطلوب عنوان می شود این است كه داوطلبان تا آنجا كه برایشان مقدور است از برنامه های رایانه ای اعم از بازی و حتی برنامه های ارتباطی مجازی مانند دوری كنند و فوق العاده در آرام بودن ذهن خود بكوشند. مطلبی كه كاظم زاده هم به آن تاكید و توصیه موكد كرد داوطلبان كه در این ایام موبایل خود را خاموش و از فضای ارتباطی دور باشند تا بتوانند تمركز بهتری برای خود مهیا كنند.

**پرهیز از مقایسه كردن خود با دیگری
به باور كاظم زاده، هرگز خود را با همگنان و رقبای تحصیلی مقایسه نكنند و راجع به عملكرد علمی، فقط با دوستان هم سطح خود مشورت كنند. چون گفت و گو در مورد مسایل درسی و علمی به شدت اضطراب آور است.
وی ادامه داد: اگر در این چند روز می خواهند در همایش جمع بندی ثبت نام كنند، در جلساتی شركت كنند كه با استاد آشنایی لازم داشته باشند چون استادهای جمع بندی از رفتارهایی استفاده می كنند كه در صورت عدم شناخت، داوطلبان همان مقدار توانایی هم كه دارند به منصه ظهور نمی رسانند.

** كارهای نیم روز سرنوشت ساز قبل از كنكور
كاظم زاده، نیم روز قبل از روز آزمون را روز رهایی از یكسال مشغله درسی عنوان كرد و گفت: داوطلبان باید نیم روز قبل از آزمون، برای آمادگی ذهنی بهتر و ریكاوری مطلوب از مطالعات، درس خواندن، مرور كردن و بررسی كردن نكته ها را كنار بگذارند و خود را به این كارها مشغول كنند:
- سه تا دوازده دقیقه، ورزش های هوازی انجام دهند یعنی رفتارهای حسی حركتی كه مقدار تعرق و تنفس آنان را بالا ببرد. این 36 دقیقه گردش خون را تنظیم می كند و تا آنجا كه مقدور است اجازه می دهد تا نئوكرتكس مغز، اكسیژن دریافت كند.
- نوشیدنی های شیرین و تغذیه هایی كه دوست دارند مصرف كنند به شرط این كه حجیم نباشد.
- نكته آخر گفت و گو و همدلی با اعضای خانواده و افرادی است كه داوطلبان دوست دارند چرا كه از نظر علمی، گفت و گو 45 درصد از توانمندی ذهنی افراد را بالا می برد و می تواند پاسخ گویی مطلوب تری را رقم بزند.
تازه ترین دوره این آزمون سراسری روزهای 7 و 8 تیرماه (پنجشنبه و جمعه پیشرو) با شركت یك میلیون و 11 هزار و 825 نفر برگزار می شود؛ از این تعداد، 599 هزار و 313 نفر زن و 412 هزار و 512 نفر مرد هستند و به عبارت دیگر 59.23 درصد داوطلبان زن و 40.77 درصد مرد هستند.
علمی**9294**1440