تهران - ایرنا - جنگنده های رژیم صهیونیستی بامداد امروز (سه شنبه) دو فروند موشك به اطراف فرودگاه بین المللی 'دمشق' پایتخت سوریه شلیك كردند كه سامانه های ضد هوایی ارتش این كشور موفق به انهدام آنها در آسمان شد.

شلیك موشك های مزبور با توجه به تحولات میدانی در جنوب سوریه و استان 'درعا' و شهر 'سویدا' قابل ارزیابی و تحلیل است و چنین اقدامات شیطنت آمیزی از سوی رژیم صهیونیستی بی ارتباط با شكست های گروه های تروریستی مورد حمایت این رژیم نیست و در ادامه تجاوزات اشغالگران فلسطین در منطقه صورت می گیرد.
اكنون نیروهای نظامی سوریه پس از یك ماه صبر و انتظار برای توافق دولت با تروریست ها برای تخلیه مناطق اشغالی جنوب و بی نتیجه بودن رایزنی ها در این خصوص و پس از پخش اعلامیه هایی برای مردم و تروریست ها به منظور تسلیم، مجبور به ورود به عرصه مقابله با آنان شدند و با شلیك توپخانه و سلاح های سنگین به مواضع تروریست ها از روزهای قبل آخرین هشدار عملی نیز به آنان داده شد.
بر اساس اخبار رسیده از مناطق جنوبی سوریه در چند روز گذشته روستاها و مناطق زیادی در استان درعا و سویدا از اشغال تروریست ها آزاد شده و نیروهای سوری با ورود به شهر 'بصری الحریر' كه به مركز راهبردی تروریست ها معروف است، موفق به بازپس گیری آن شده و اكنون تروریست ها شبانه همراه با برخی تجهیزات به طرف مناطق جنوبی تر سوریه یعنی مرزهای اردن در حال فرار هستند.
بر اساس اخبار منتشره، خانواده این تروریست ها نیز از ترس انتقام مردم مجبور به ترك اماكن اشغالی خود در چند سال گذشته شده و در حال فرار به سمت جنوب سوریه هستند كه همچنان در اشغال تروریست ها قرار دارد.
با این حال بر اساس گزارش های موجود، شماری از تروریست ها نیز در شهر سویدا بر اساس توافق با ارتش سوریه سلاح های خود را زمین گذاشته و یا این كه با ارتش برای آزادی بخش هایی از مناطق اشغالی همكاری می كنند.
به نظر می رسد به خاطر تنگناهایی كه تروریست ها در سال های گذشته علیه مردم در مناطق اشغالی ایجاد كرده بودند و با توجه به وعده های دروغینی كه قبل از ورود به این مناطق داده اند، اكنون دیگر حنای آنان رنگی برای مردم این مناطق ندارد و ساكنان این مناطق از زندگی در كنار آنان خسته شده و همین نگاه نقشه های نظامی ارتش سوریه برای بازپس گیری سرزمینهای اشغال شده را راحت می كند و به نظر می رسد به زودی می توان اخبار مختلفی از موفقیت های بیشتر ارتش این كشور در جنوب شاهد بود.
علاوه بر این می توان از این زاویه نیز به موضوع نگریست كه مردم عادی كه تا دیروز شاهد اشغال 80 درصدی از خاك سوریه از سوی تروریست ها بودند، مجبور به برخی ابراز تمایل ها به آنان شدند و اكنون كه شاهد آزادسازی بیش از 60 درصد خاك این كشور هستند به خاطر نگاه محافظه كارانه و ناامیدی از سراب تروریست ها و تمایل به زندگی بدون دغدغه، مایل به همكاری با ارتش برای بیرون راندن تروریست ها هستند و عناصر مسلح و تروریست نیز به خوبی این نگاه مردم را دریافته و اكنون همراه با خانواده های خود در حال فرار به سمت مناطق باقیمانده در اختیار همقطاران خود و مرز اردن هستند.
باید در نظر داشت كه بحران در سوریه از اواخر اسفند ماه 1389 به خاطر وجود برخی زمینه ها مانند هم مرزی با اردن و شیطنت های این كشور در همكاری با برخی طرف های حامی تروریست ها آغاز شد و شهر درعا به عنوان مركز استان درعا چند بار از ابتدای بحران بین تروریست ها و ارتش سوریه دست به دست شد و حتی در یك مقطعی پس از آزادی این شهر از دست تروریست ها، گروه رسانه ای اعزامی از ایران نیز موفق به سفر به این شهر شد و از دستاوردهای ارتش بازدید و با استاندار این استان نیز دیدار و گفت و گو كرد.
استان های درعا و سویدا در جنوب سوریه به خاطر هم مرزی با اردن و رژیم صهیونیستی (قنیطره و بلندی های اشغالی جولان) و برخورداری از موقعیت راهبردی برای دولت سوریه، از اهمیت زیادی برخوردار است و ارتش این كشور در ماه های گذشته و پس از عملیات گسترده برای آزادی سازی مناطق اطراف دمشق مانند 'یرموك' و برقراری امنیت در این مناطق اكنون به خاطر اهمیت جنوب متوجه درعا شده تا این منطقه را نیز به دیگر مناطق آزاد شده متصل كرده و بار دیگر همكاری های اقتصادی با اردن به خاطر چراغ سبزهای مسوولان امان و زیان های متحمل شده در سال های گذشته، از سر گرفته شود.
منطقه باستانی درعا كه دشت معروف 'حوران' نیز در آن قرار دارد، با 3 هزار و 730 كیلومتر یكی از 14 استان سوریه است كه با توجه به مساحت كم آن بیش از یك میلیون نفر از جمعیت 22 میلیونی سوریه را در خود جای داده و با توجه به فاصله كمتر از 50 كیلومتری آن با دمشق از مناطق پرجمعیت این كشور به شمار می رود و شهر 'بصری شام' و آنفی تئاتر باستانی بصری شام در این استان قرار دارد.
راهبردی بودن موقعیت جغرافیایی درعا در طول تاریخ، وجود برخی تاسیسات نظامی سوریه در این منطقه به جهت نزدیكی با سرزمینهای اشغالی به منظور مقابله احتمالی با تجاوزات آن، وجود یكی از مناطق آزاد اقتصادی در این استان، شهرك صنعتی و هم مرز بودن آن با اردن به عنوان دروازه تجارت این كشور با اروپا با بزرگراه ترانزیت مهم متصل به 'حلب' در شمال سوریه به عنوان یكی از منابع درآمد اقتصاد این كشور و اردن موجب شده تا درعا به یكی از مناطق مهم سوریه تبدیل شود.
'خالد عبود' نماینده مردم دمشق و دبیر 'مجلس ملت' (پارلمان) سوریه در همین پیرامون در گفت و گو با ایرنا در خصوص تحولات در جنوب این كشور با اشاره به این كه جغرافیای استان درعا از دو بعد حائز اهمیت است ، گفت: این استان دارای گذرگاه مهم مرزی 'نصیب' است و همچنین متصل بودن به 'جولان اشغالی' حائز اهمیت می باشد، زیرا رژیم صهیونیستی با تحت فشار قرار دادن آمریكا سعی دارد به حاكمیت خود بر این سرزمین اشغال شده سوریه رسمیت ببخشد و تمركز مجدد ارتش این كشور در مناطق حساس یاد شده باعث می شود تا امور از نظر اهداف اسراییل از اعمال جنگ در سوریه به نقطه صفر بازگردد.
وی ادامه داد: قطعی شدن سرنوشت جنگ در جنوب سوریه به خاطر قطع شدن دست اسراییل و آمریكا از این منطقه حساس حائز اهمیت است و با توجه به این كه گروه های تروریستی مسلح مورد حمایت واشنگتن و تل آویو نتوانستند هیچ گونه تغییر و تحول میدانی در صحنه عملیات به وجود آورند، به همین دلیل موفق نشدند پشتوانه جدیدی برای خود تدارك ببینند و اكنون معلوم شده كه آنان باری اضافی بر دوش واشنگتن ، تل اویو و اردن هستند.
این نماینده مجلس سوریه خاطر نشان كرد: مدت زمان توافق كاهش تنش در 10/5/ 2018 (20 اردیبهشت 97) در مناطق جنوبی پایان یافته و تضمین كنندگان توافق یعنی آمریكا و اردن هیچ تلاشی برای تحقق بخشیدن به محتوای این توافق یعنی برقراری آشتی و حل امور به منظور تحقق بخشیدن به امنیت و ثبات در مناطق یاد شده، بكار نبردند و اولویت های یاد شده به طور كلی و تغییر و تحولات شكل گرفته در صحنه سوریه رهبران این كشور را واداشت تا با حمایت های علنی روسیه نگاه خود را متوجه جنوب كنند.
البته باید به این موضوع نیز اشاره كرد كه پیش از آغاز عملیات ارتش سوریه در مناطق جنوبی، حامیان تروریست ها مجبور به سازماندهی جدید و تجدید قوا در بین آنان با هدف مقابله با ارتش سوریه شدند. با توجه به شكست های تروریست ها در اطراف دمشق شماری از آنان نیز به مناطق جنوبی فرار كرده بودند، ولی اكنون روشن شد كه با وجود برنامه های مختلف از سوی حامیان تروریست ها، آنان به دلیل از بین رفتن روحیه و به دنبال شكست های مكرر چندان تمایلی برای ادامه مقاومت و درگیری ندارند.
در همین حال این احتمال هم وجود دارد كه جنگ در روزهای آینده در مناطق جنوبی سوریه به خاطر نزدیك شدن به مرزهای اردن برای ارتش سوریه سخت تر شود، چرا كه این كشور به خوبی واقف است كه در صورت ورود تروریستها به خاك خود نمی تواند در آینده روی آرامش ببیند و رژیم صهیونیستی نیز چندان مایل به ناامن شدن اردن به دلیل هم مرزی با این كشور ندارد.
تروریست ها نیز به خاطر بسته شدن مرزهای اردن در روزهای آینده مجبور به تسلیم و یا جنگ با ارتش سوریه خواهند بود و می توان پیش بینی كرد كه در صورت تسلیم نشدن آنان، باید شاهد درگیری های گسترده با ارتش سوریه باشیم كه در چنین شرایط و در سایه حمایت های هوایی روسیه در جریان درگیری های جنوب مانند دیگر مناطق، بسته شدن پرونده تروریست ها در این منطقه نیز مانند دیگر مناطق آزاد شده سوریه چندان دور از ذهن نیست.
در شرایط كنونی می توان چنین ارزیابی كرد كه رژیم صهیونیستی با توجه به اطلاعات دقیقی كه از وضعیت تروریست ها در جنوب سوریه و كنار مرزهای مناطق اشغالی خود دارد، برای روحیه دادن به آنان و حمایت از این افراد در برابر عملیات نیروهای نظامی سوریه، دست به كار شده تا در روزهای باقیمانده متهم به كوتاهی در برابر ادامه حمایت های هشت ساله خود از تروریست ها نشود.
این پیش بینی نیز وجود دارد كه صهیونیستها در ساعات آینده نیز بار دیگر دست به كار شده و با شلیك موشك و یا حملات تجاوزكارانه هوایی بخواهند بار دیگر هواداری خود را از تروریست های مستقر در جنوب و شمال سوریه نشان دهند و حتی در این زمینه برخی از هم اكنون پیش بینی تهیه سناریویی مانند حمله شیمیایی به 'دوما' را برای وارد كردن گسترده تر دیگر كشورهای غربی (آمریكا ، انگلیس و فرانسه) جهت حمایت از تروریست ها و حمله نظامی به سوریه، مطرح می كنند.
از داود پورصحت
خاورم*1436**1651