ساوه - ایرنا - ساوه و زرندیه 2 شهرستان مجاور، با فاصله حدود 100 كیلومتر از پایتخت هستند كه در زمینه های صنعتی و تولیدی همواره از مناطق شاخص كشور محسوب می شوند.

به گزارش ایرنا، جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر در حوزه های علمی و پزشكی با وجود كارشكنی های برخی از كشورهای غربی، پله های ترقی و موفقیت را پیموده و همواره به عنوان یكی از قطب های مهم این حوزه به شمار می رود.
در سالی كه به نام حمایت از كالای ایرانی نامگذاری شده،‌ بهترین راه برای عبور از خوان تحریم های ظالمانه، اتكا به توان داخلی و نیروهای توانمند كشور است كه در حوزه دارو هم این مساله كاملا مصداق دارد.
در 2 شهرستان ساوه و زرندیه كه در مجموع جمعیتی حدود 360 هزار نفر دارند،‌ 13 كارخانه تولید دارو فعالیت می كنند كه نقش بارزی در تامین بخشی از نیازهای دارویی هموطنان دارند و حتی برخی از تولیدات این شركت ها به كشورهای اروپایی،‌ كانادا و استرالیا هم صادر می شود.

*** ظرفیت و توانمندی های دارویی
معاون غذا و داروی دانشكده علوم پزشكی ساوه گفت: ‌در مجموع 120 شركت داروسازی و موادغذایی در شهرستان های ساوه و زرندیه فعالیت می كنند كه 100 مورد از آنها در حوزه تولیدات مواد غذایی كار می كنند.
دكتر ساسان گازرانی افزود: 9 كارخانه داروسازی در شهرستان ساوه و چهار كارخانه داروسازی نیز در شهرستان زرندیه فعالیت دارند ضمن اینكه 2 كارخانه دیگر در ساوه، یك كارخانه در زرندیه و یك واحد تولید الكل طبی نیز در آستانه تاسیس و بهره برداری هستند.
وی افزود: 2 شركت نیز در زمینه توزیع داروهای تولیدی این شهرستان ها فعالیت می كنند.
به گفته این مسئول،‌ ساوه و زرندیه همانند تهران و قزوین از قطب های تولید دارو در كشور محسوب می شوند و اكنون در كارخانه های داروسازی این شهرستان ها 50 نوع انواع قرص روكش دار،‌ 17 نوع كپسول،‌ 20 نوع پماد،‌ 20 نوع شربت،‌ 10 نوع شیاف، 13 نوع آمپول و سه نوع محلول ویژه بیماران دیالیزی (داروی خاص) تولید می شود.
وی در خصوص حمایت های دولت برای تامین ارز مورد نیاز داروسازان ساوه و زرندیه،‌ گفت: با توجه به افزایش قیمت ارز و پیگیری های انجام شده،‌ دولت برای تامین مواد اولیه مورد نیاز داروسازان از خارج،‌ دلار و ارز 42 هزار ریالی با یارانه چهار هزار ریال در اختیار این شركت ها قرار می دهد كه این مساله علاوه بر تامین مواد اولیه، سبب جلوگیری از افزایش قیمت دارو نیز می شود.
دكتر گازرانی تاكید كرد: انتظار می رود با توجه به تعداد بالای كارخانه های تولید مواد غذایی و دارویی در این شهرستان ها،‌ دولت نگاه ویژه ای به تامین منابع ارزی مورد نیاز داروسازان ساوه و زرندیه داشته باشد چرا كه غیر از این مساعدت ها،‌ منابع دیگری برای تامین نیازهای ارزی در اختیار داروسازان قرار ندارد.
‌وی گفت: مواد دارویی مشمول تحریم ها نمی شود اما با توجه به مشكلاتی كه در زمینه انتقال پول و ارز ایجاد می كند،‌ ممكن است آسیب هایی به داروسازان وارد كند.
البته داروسازان منطقه ساوه و زرندیه تنها در زمینه تولید داروی نهایی فعالیت نمی كنند بلكه مواد اولیه بسیاری از داروها را هم تولید و به سایر كارخانه های تولیدی مرتبط عرضه می كنند.
معاون غذا و دارو دانشكده علوم پزشكی ساوه در این خصوص گفت: از جمله مواد اولیه تولیدی در واحدهای تولیدی ساوه و زرندیه،‌ مواد ' پوویدون' و ' پوویدون آیولاین' كه برای تهیه داروهای ضدعفونی به كار می رود و نیز روكش های قرص،‌ ماده موثره كدئین فسفات،‌ بوپل نورفین،‌ اكسیل نودون و مواد اولیه داروهای مسكن نیز تولید می شود.

**‌* تعامل بانك ها؛‌ شكوفایی در شرایط تحریم
برخی از شركت های دارویی فعال در ساوه و زرندیه برای توسعه فعالیت های خود طرح هایی در دستور كار دارند اما با مشكلی به نام كمبود سرمایه در گردش مواجه هستند كه به نظر می رسد از سوی ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان مركزی به خوبی به این مساله پرداخته شده است.
مدیرعامل شركت زاگرس دارو كه در زرندیه فعالیت می كند به ایرنا، گفت: ‌این شركت با حجم تولید سالانه 10 میلیون عدد جامدات قرص و كپسول و نیز داروهای انسانی، فعال است هرچند ظرفیت اسمی كارخانه در سال 30 میلیون عدد انواع داروهای یاد شده است.
دكتر حسین صیادی اظهار كرد: علاوه بر اقلام یاد شده،‌ این كارخانه در تولید انواع مسكن های ضد درد و داروهای سرماخوردگی فعالیت می كند كه در مجموع تولیدات آن به یك میلیارد عدد انواع قرص و كپسول در سال می رسد.
وی ادامه داد: تلاش می شود كه پروانه تولید داروهای ویژه امراض گوارشی و اعصاب نیز در این واحد تولیدی اخذ شود.
وی گفت: این واحد دارویی صادراتی به حجم سه میلیون دلار به كشورهای افغانستان،‌ تاجیكستان و عراق داشته است كه حمایت های بیشتر می تواند اقتصاد صنعت دارویی كشور را با موفقیت هایی همراه سازد.
صیادی گفت: 2 طرح توسعه در زمینه های افزایش استاندارد كارخانه در بخش جامدات با 95 درصد پیشرفت و راه اندازی بخش مایعات كارخانه هدفگذاری شده و با بهره برداری از این واحد،‌ انوع قطره و شربت هم به تولیدات این كارخانه افزوده می شود.
صیادی از حمایت های وزارت صنعت،‌ معدن و تجارت، ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان مركزی، اداره كل صنعت‌، ‌معدن و تجارت استان و نیز بانك ملی‌ قدردانی كرد و گفت: در سال گذشته اعتباراتی حدود 300 میلیارد ریال از محل صندوق توسعه ملی به این كارخانه پرداخت شد كه نقش مهمی در اجرای طرح های توسعه ای و تداوم فعالیت های این كارخانه داروسازی ایفا كرد.
وی گفت: بانك باید رویه حمایتی و تسهیلگری داشته باشد و مشكلی پیش روی واحدهای تولیدی دارو این است كه ساز و كاری كه بتواند بانك ها را به اجرای دستورات ستاد تسهیل مجاب كند،‌ وجود ندارد.
این تولیدكننده دارو اظهار كرد: رفتار بانك ها در قبال تولیدكنندگان سختگیرانه است و در قبال وام پرداختی،‌ وثایق سنگین دریافت می كنند كه در یك مورد برای 30 میلیارد ریال وام از شركت ما وثیقه ای به ارزش 100 میلیارد ریال از سوی یكی از بانك ها اخذ شد و حتی یكی از داروخانه های ما در بهترین نقطه شهر تهران به رهن بانك رفته است.
صیادی پیشنهاد كرد كه برای رفع این مشكلات بهتر است نماینده از سوی ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در بانك ها مستقر شود تا چنین چالش هایی به وجود نیاید.
وی در مورد تامین مواد اولیه این كارخانه،‌ گفت: با توجه به مشكل تحریم ها و سخت شدن تبادل بین بانكی و انتقال ارز،‌ تلاش می شود تا آنجا كه میسر است، 90 درصد از نیازمندی های شركت از تولیدكنندگان داخلی تامین شود.
وی در مورد توانمندی های ساوه و زرندیه در تامین نیازهای دارویی كشور،‌ گفت: این مناطق بعد از جاده مخصوص تهران - كرج از قطب های تولید داروی كشور محسوب می شوند زیرا هم از نظر شمار دانش آموختگان و هم توزیع و فراوانی شركت های دارو ساز كه از پرند تا پرندك و حتی تا همدان گستردگی دارند،‌ از ظرفیت های بسیار بالایی بهره مند هستند.
صیادی بر این باور است كه تحریم ها،‌ شرایط و فرصتی برای شكوفایی استعدادها است و كارخانه های تولید داروی داخلی در این شرایط می توانند با بیشترین توان و ظرفیت فعالیت كنند و به خودباوری برسند.
وی گفت: این كارخانه در دهه فجر سال 95 فعالیت خود را با 68 نفر اشتغال مستقیم آغاز كرد.

*** حمایت از داروسازان و طرح های توسعه ای
معاون استاندار مركزی و فرماندار ساوه نیز گفت: سالانه افزون بر 600 تن مواد اولیه تولید توسط صنایع داروسازی ساوه تولید و بخشی از آن به كشورهای اروپایی صادر می شود.
محمد بهاروند اظهار داشت: مواد اولیه مورد نیاز صنایع دارویی از قبیل پی.وی.پی، آر.تی فیلم، پی.وی.پی.آی و آر.تی كول در شركت های داروساز فعال در شهر صنعتی كاوه تولید و علاوه بر تامین نیازهای داخلی، با صادرات بخشی از این محصولات برای كشور ارزآوری می كند.
به گفته فرماندار ساوه مقصد صادراتی محصولات تولیدی، كشورهایی از قبیل آلمان، جمهوری چك و تركیه هستند.
بهاروند این گونه فعالیت ها را نماد بارز حمایت از كالا و تولیدات ایرانی برشمرد و گفت: در برخی دیگر از واحدهای تولید دارو شهرستان ساوه، مواد اولیه پلیمری با بهره گیری از آخرین استانداردهای بین المللی و اروپایی تولید می شود كه توان رقابت با نمونه مشابه خارجی را دارد.
معاون استاندار مركزی بیان كرد: برای حمایت از طرح های توسعه ای در شركت های داروسازی ساوه، تلاش می شود با حمایت ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان مركزی و با تامین نقدینگی و سرمایه در گردش مورد نیاز به آنها كمك شود.
بهاروند گفت: گمرك و سازمان غذا و دارو باید با هدف حمایت از تولیدات داخلی از جمله محصولات حوزه صنایع پلیمری و داروسازی از واردات مشابه خارجی به درون كشور جلوگیری كنند.

*** چالش های داروسازان
عضو هیات مدیره شركت صنایع شیمیایی دارویی ارسطو ساوه معتقد است: مشكل داروسازان، كمبود نقدینگی نیست بلكه تلاش عده ای برای تضعیف مالی بیمه ها است و اكنون حجم بدهكاری شركت های بیمه ای كشور به 60 هزار میلیارد ریال رسیده است.
دكتر خشایار كریمیان‌ گفت: وی گفت: بدهی شركت های بیمه ای به داروخانه ها زنجیره ای ایجاد كرده كه بر اساس آن داروخانه ها به شركت های پخش و شركت های پخش نیز به كارخانه های داروسازی بدهكار هستند و قادر به تسویه بدهی های خود نیستند.
عضو هیات مدیره شركت صنایع شیمیایی دارویی ارسطو افزود: مشكل اصلی صنعت داروسازی مطالبات متعدد وصول نشده است و در صورت پرداخت بدهی ها،‌ نیازی به سرمایه در گردش و نقدینگی از محل تسهیلات بانكی ندارند.
وی تحریم ها را مشكل دیگر شركت های داروسازی دانست و گفت: آمریكائیها به دروغ می گویند دارو مشمول تحریم نیست اما از آنجا كه هرگونه تبادل ارزی نیازمند بهره گیری از سیستم بانكی است و تحریم بانكی ایران،‌ تاثیر مستقیم روی واردات دارو و مواد اولیه گذاشته است.
وی راهكار دور زدن تحریم های بانكی برای رفع مشكل دارو را از طریق بانك كشاورزی كه مورد تایید فائو (سازمان خوار و بار و كشاورزی ملل متحد) است،‌ دانست و گفت: اگر اسناد تبادل بین بانكی را از طریق بانك كشاورزی كه بر اساس موازین سازمان ملل، اساسنامه قابل قبولی دارد، انجام شود، بسیاری از‌ مشكلات رفع می شود.
عضو هیات مدیره شركت داروسازی ارسطو ساوه همچنین واردات داروهایی كه مشابه آن در داخل كشور تولید می شود را از دیگر چالش های داروسازان داخلی برشمرد و به عنوان نمونه از نوعی داروی ویژه بیماری تالاسمی یاد كرد كه ماده موثره آن در سال 88 در ایران به تولید انبوه رسید و قرص آن هم در سال 89 تولید شد.
وی ادامه داد: قیمت نوع ایرانی این دارو حدود 35 هزار ریال و نوع خارجی (سوئیسی) آن هم 225 هزار ریال است اما برخلاف قوانین كشور به خصوص بند ج ماده چهارم قانون برنامه ششم توسعه اقدام به واردات این دارو شده كه خلاف روح حمایت از كالای ایرانی است.
كریمیان گفت: در حالی كه در قانون تصریح شده كه هرگاه در كشور، دارویی ژنریك تولید شود‌ هیچ یك از شركت های بیمه ای حق پرداخت وجه برای مشابه خارجی آن را ندارند اما شاهد هستیم كه این مساله رعایت نمی شود و حتی برخی پزشكان هم نسخه داروهای خارجی می نویسند.
وی گفت: سرانه دارو در ایران در سال های اخیر از حدود 13 دلار به 65 دلار افزایش یافته است.
عضو هیات مدیره شركت داروسازی ارسطو در مورد نقش كارخانه های داروسازی فعال در شهرستان های ساوه و زرندیه در تامین نیازهای دارویی كشور،‌ اظهار كرد: شركت های این منطقه نقش بسیار مهمی دارند و اولین كارخانه تولید كننده مواد موثره در ایران نیز 25 سال پیش در ساوه احداث شد.
وی ادامه داد: به دلیل اینكه زمینه تربیت افراد متخصص در این واحد تولیدی مهیا شده، رغبتی در سایر شركت ها برای حضور در این منطقه ایجاد شد و مواد موثره تولیدی این شركت به كشور كانادا صادر می شود.
به هر حال در سال حمایت از كالای ایرانی و با توجه به تحریم های ظالمانه علیه كشورمان، اكنون فرصت مناسبی برای مسئولان كشور است كه با حمایت از شركت های داروسازی به خصوص فعالان این حوزه در شهرستان های ساوه و زرندیه،‌ نیازهای داخل را با اتكا به توان و دانش متخصصین و جوانان این مرز و بوم تامین كنند.
گزارش از یحیی معماری
3075 /6539