تهران-ايرنا- دبير ستاد توسعه فناوري‌هاي آب، خشكسالي،فرسايش و محيط ‌زيست معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، اولويت‌هاي جديد اين ستاد را ايجاد هم‌افزايي ميان نخبگان و بخش هاي فعال در حوزه وظايف اين ستاد عنوان و تاكيد كرد: مي توان تهديدها در حوزه آب و محيط زيست را به فرصت تبديل كرد.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علمي ايرنا از معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، نادرقلي ابراهيمي كه به‌تازگي به دبيري ستاد توسعه فناوري‌هاي آب، خشكسالي، فرسايش و محيط ‌زيست معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري منصوب شده است، با تاكيد بر اين كه ستاد توسعه فناوري‌هاي آب، خشكسالي، فرسايش و محيط ‌زيست از جمله ستادهاي مهم معاونت علمي محسوب مي شود، افزود: چرا كه اصلي ترين وظيفه آن حفاظت از مهمترين عناصر حياتي بشر همچون آب، خاك و هوا است و چالش هاي موجود دراين بخش ها وظايف اين ستاد را سنگين تر كرده است.
ابراهيمي تخريب و آلودگي خاك، آب و هوا را يك تهديد جدي براي حال و آينده بشر در مقياس هاي محلي، منطقه اي و جهاني دانست و گفت: پديده هايي همچون تغيير اقليم، وقوع سيل و خشكسالي، گردو غبار، تشديد فرسايش، تخريب خاك، گسترش آلاينده ها در چرخه منابع آب كه با دخالت بدون برنامه بشر در طبيعت ايجاد شده، از تهديدات جدي امروز است.
وي افزود: حفاظت از آب، خاك و هوا نيازمند عزم جهاني، منطقه اي و ملي است. لذا در راستاي چشم انداز 1404 بايد بتوانيم با توليد علم و فناوري در زمينه آب، خشكسالي، حفاظت خاك و محيط زيست و تعامل مناسب و پايدار بين زيست بوم هاي انساني و طبيعي كشوري پيشرفته و جايگاه والا براي عرضه اين فناوري ها در منطقه داشته باشيم.
دبير ستاد توسعه فناوري‌هاي آب، خشكسالي، فرسايش و محيط‌ زيست معاونت علمي با اشاره به اين كه دنيا امروزه با پديده تغيير اقليم مواجه است، گفت: همين پديده تغيير اقليم موجب شده است تا وظايف اين ستاد در چهار حوزه آب، خشكسالي، فرسايش و محيط ‌زيست نيز از آن متأثر باشد.
ابراهيمي وظيفه در اين حوزه را سنگين و در عين حال قابل حل دانست و ادامه داد: بايد با كمك همه افرادي كه به اين آب و خاك تعلق دارند طرح، تدابير نو و اقدامات جهادي را آغاز كنيم تا گوشه‌اي از مسائل و مشكلات ورود نرم‌افزاري، سخت افزاري و مغزافزاري دانش و فناوري به آب، خاك و محيط ‌زيست حل و فصل شود.
وي با تاكيد براينكه بايد برنامه‌اي اساسي و هماهنگ در كشور وجود داشته باشد تا فناوري معنا پيدا كند، افزود: استفاده از فناوري هاي جديد در برنامه‌هاي توسعه اين بخش از جمله استفاده از آب‌هاي غيرمتعارف، بازچرخاني آب، كاهش تبخير، افزايش بهره وري آب، مديريت آب و تعادل بخشي، آب‌ شيرين ‌كن ها، توليد در محيط هاي بسته، تثبيت خاك، شورورزي، مدلهاي برآورد فرسايش، آلودگي هوا، گرد و غبار، كنترل و كاهش پسماندها در تعامل با دانشگاه‌ها، شركت هاي دانش بنيان، ايده پردازان، سازمان‌ها به سرانجام مي رسد.
ابراهيمي نخستين گام اين ستاد را ايجاد هم‌افزايي ميان برنامه كلي كشور و سازمان‌هاي مربوطه دولتي و حوزه دانش بنيان و در حوزه فناوري‌هاي آب، خشكسالي، فرسايش و محيط‌زيست عنوان كرد.

**تهديدها را به فرصت تبديل مي‌كنيم
دبير ستاد توسعه فناوري‌هاي آب، خشكسالي، فرسايش و محيط ‌زيست معاونت علمي در توضيح تمركز مشاركت دستگاه‌هاي مختلف، بيان كرد: براي مثال در موضوع بازچرخاني آب‌ها، مي‌توان با توجه به زه آب‌هاي كشاورزي، بخشي از مشكل كشور را رفع كرد.
ابراهيمي افزود: مي‌توان تهديد اين زه آب ها را به فرصت تبديل كرده و بخشي از نياز گياه‌هاي آبي مقاوم به شوري را رفع كرد و معاونت علمي نيز در بحث فناوري مورد نياز اين بخش با بهره‌گيري از فعالين اين عرصه از جمله شركت‌هاي دانش‌بنيان و فناور، دانشجويان مقاطع تحصيلي تكميلي ورود پيدا مي‌كند.
به گفته وي، امروز در خوزستان بالغ بر 3 ميليارد مترمكعب زه آب وجود دارد و اين تهديد را مي توان در بخش كشاورزي به فرصت تبديل كرد. ضمن اين كه مي توان از انواع فناوري ها در حوزه كشاورزي و شيلات بهره برد و توليد و اشتغال نيز در عرصه بيابان ها ايجاد كرد.
ابراهيمي ادامه داد: حتي مي‌توان كانون هاي توليد گرد و غبار را تثبيت كرد تا در موضوع گرد و غبار و بيابان‌زدايي دولت نقش راهبري و حمايت داشته باشد و محوريت اقدام با مردم و اهالي منطقه باشد. به‌طوري ‌كه اين موضوع را به معيشت مردم و اشتغال آنها گره زده و از اين طريق بسياري از مسائل را به ‌طور اتوماتيك رفع كرد.
دبير ستاد توسعه فناوري‌هاي آب، خشكسالي، فرسايش و محيط ‌زيست معاونت علمي افزود: با ايجاد تقاضاي مردمي براي اجراي طرح هاي فناورانه، ضمن حفظ آب، بازچرخاني آب، بيابان‌زدايي، تلطيف محيط ‌زيست و غيره، براي آنان شغل نيز ايجاد خواهد شد و اگر به صورت زنجيره‌اي به اين موضوعات پرداخته شود مي‌توان فناوري‌ها را شناسايي كرد و با ساير ستادهاي توسعه فناوري نيز همكاري عملياتي داشت.
وي با اشاره به اين موضوع كه منابع محدود و تقاضا نامحدود است، گفت: بايد براي تراز اين دو اولويت‌بندي كنيم و از ميان تقاضاها، مسائل و مشكلات موجود، اولويت‌ دارترين آنها را انتخاب كرده و با استفاده از نفوذ فناوري براي آن راهكارهاي عملياتي و پايدار ايجاد كنيم.
ابراهيمي درادامه، تصريح كرد: در همين راستا قصد داريم براي رفع مشكلات اين حوزه و همچين ايجاد اشتغال و توليد، شرايط بهره مندي از توان و مشاركت جوانان علاقمند، شركت‌هاي دانش‌بنيان، شركت هاي استارتاپي و كسب و كارهاي نوين را هرچه بهتر فراهم كنيم.
علمي ** 1836 **