محمدمهدی جوادیان زاده روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگاران به مناسبت هفته مدیریت مصرف آب(هفته اول تیرماه) اظهار كرد: در گذشته بیشترین میزان بارش ها به صورت برف مربوط به مناطق كوهستانی بود و عمدتا زمان تبخیر هم پایین بود اما امسال با تغییر الگوی بارش ، بارندگی ها ، در فصل بهار و ماههای پایانی سال با قدرت تبخیر بالا و در دشت ها اتفاق است.
وی افزود: از سوی دیگر، عمده بارندگی ها مربوط به دشت ها باشد و در كوهستان ها هم شاهد بارش برف نباشیم برای ادامه حیات در روستاهای كوهستانی باید با تانكرهای سیار آبرسانی شود.
مدیرعامل آب منطقه ای یزد تاكید كرد: با توجه به كاهش میزان بارندگی سالانه 45 سانتی متر از سطح آبهای زیرزمینی استان كاهش مییابد و این امر موجب كاهش و بیلان منفی سالانه 250 میلیون مترمكعب از آب سفره های زمینی شده است.
جوادیان زاده با بیان اینكه سالانه 130 درصد از آبهای تجدیدشونده استان یعنی 30 درصد مازاد بر ظرفیت نیز مصرف می شود ، افزود: این اتفاق در حالی رخ می دهد كه هر سال بر جمعیت استان اضافه ، مشكل تامین آب و نیاز به آب بیشتر می شود.
وی با اشاره به بخشی از شعر سعدی گفت: یزدیها در گذشته از پنكه برای خنك كردن خانه های خود استفاده میكردند و امروز باید بر مبنای این شعر كه ' چون دخلت نیست خرجت آهسته تر كن' به نوع مصرف گذشته بر گردیم و مدیریت مصرف را سرلوحه زندگی خود قرار دهیم.
وی به برخی راهبردهای مجموعه تحت مدیریت خود برای مدیریت مصرف آب اشاره كرد و یادآور شد: در شرایط كنونی تا پنج سال آینده هیچ راهكار دیگری به جز مدیریت مصرف نداریم و در این مدت باید نیازهای آبی استان را از منابع آب داخلی تأمین كنیم.
** اجرای 100درصدی مدیریت مصرف آب
این مسئول ادامه داد: در راستای مدیریت مصرف آب در استان طرح 100 درصد مدیریت مصرف آب شروع شد و بر اساس آن باید نیمی از آب مصرفی بخش كشاورزی، 30 درصد صنعت و 20 درصد بخش شرب كاهش یابد.
جوادیان زاده لازمه كاهش میزان مصرف این ماده حیاتی در بخش كشاورزی را همكاری دستگاه هایی همچون جهاد كشاورززی و كشاورزان و ترغیب آنها به استفاده از جایگزینی كشتهای كم آبخواه و استفاده از شیوههای نوین آبیاری و در بخش صنعت لزوم استفاده از طرح بازچرخانی آب عنوان كرد.
به گفته مدیرعامل آب منطقه ای یزد، برای كاهش 20 درصد مصرف در این بخش باید ترویج استفاده از لوازم كاهنده ، درست مصرف كردن را تبلیغ كرد.
وی تصریح كرد: باید با مردم صادق بود و آگاه سازی آنها را با استفاده از رسانه ها و ابزار رسانه ای در باره مدیریت مصرف آب افزایش داد و تلاش كنیم هر شهروند یك رسانه شود.
جوادیان زاده با تأكید بر لزوم افزایش مسئولیت اجتماعی در قبال صرفه جویی و مدیریت مصرف آب گفت: باید شرایطی در جامعه فراهم شود كه مشتركان پرمصرف مجبور به مصرف درست این ماده حیاتی با ارزش اقتصادی بالا شوند.
** منطقه خرسان چهارمحال و بختیاری ریسك كمتری در كاهش و تغییر آب دارد
وی در ادامه در باره راهبرد تأمین آب استان و انتقال آن از سایر نقاط كشور هم اظهار كرد: طرح هایی در این زمینه در مرحله پژوهش و تعدادی در مرحله اجراست كه یكی از آنها انتقال آب از دریای عمان به یزد از سوی واحدهای صنعتی است تا بخشی از مازاد آب به استان انتقال یاید.
مدیرعامل آب منطقه ای یزد تاكید كرد: در باره انتقال آب از دریای عمان نیز مجوزی هست كه درصدد احیای آن هستیم ضمن آنكه مجوز خط دوم انتقال آب به استان از بهشت آباد هم لغو نشده است چون ردیف اختصاصی بودجه دارد.
وی افزود: با توجه به تغییر زیاد در منبع بهشت آباد و كاهش آن در طول سال های گذشته ، با تأیید شركت مجری طرح و با تأیید استاندار ، منطقه خرسان چهار محال و بختیاری پیشنهاد شده كه ریسك كمتری در كاهش آب داشته است.
جوادیان زاده در باره 9بار تخریب خط انتقال آبرسانی به استان یزد گفت: وقتی عده ای در مناطق ورزنه اصفهان و خط انتقال نایین و یزد در ساعت پایانی شب آسیب ایجاد می كنند بیانگر آن است كه اینها كشاورزان محترم و نجیب منطقه نیستند بلكه این افراد فتنه گر و به دنبال تحریك دیگران هستند.
وی تصریح كرد: از سوی دیگر با توجه به اینكه عمده خط 333 كیلومتری انتقال آب به یزد در مناطق بیابانی است ، تأمین امنیت آن سخت است با این حال برای تشكیل گروه حفاظت و استفاده از پهباد برنامه هایی در حال نهایی شدن است در عین حال نیروی انتظامی همكاری خوبی در این خصوص داد.
** مصرف آب كارواش ها یك پنجم خانه هاست
وی در باره وضعیت مصرف آب در كارواش های استان یزد اظهار كرد: برای شستن یك دستگاه خودرو 20 لیتر آب مصرف می شود در حالی كه این عدد برای شست و شوی هر ماشین در منزل 100 تا 300 لیتر است.
این مسئول مهمترین و بهترین راهكار برای برخورد با مشتركان پرمصرف را درج تبصره 3 در قبض آب عنوان كرد و گفت: اگر اداره های استان هم هزینه كمی برای آبیاری قطره ای فضای سبز خود اختصاص دهند، 30 درصد در این بخش هم كاهش مصرف خواهیم داشت.
جوادیان زاده در باره چاه ها غیرمجاز هم اظهار كرد: عمده این چاه ها در مناطق شیركوه و باغ ویلاهاست ولی تمركز این شرركت بر برخورد با چاه های بزرگ صنعتی و كشاورزی است كه در برخی مواقع به اندازه پنج روستا آب مصرف می كنند.
هم اكنون از 6 هزار و 733 منبع آبی استان یك هزار و 78 میلیون مترمكعب آب استحصال میشود كه از این مقدار 833 میلیون مترمكعب مربوط به چاهها، 163 میلیون مترمكعب از قنات و بقیه از چشمه تامین میشود.
آب تجدید شونده منابع زیرزمینی استان 827 میلیون مترمكعب است ولی كسری مخزن حدود 300 میلیون مترمكعب است كه به همین دلیل این امر هرسال موجب افت بیش از 50 سانتی متر سطح آبهای زیرزمینی یزد میشود.
آب استحصالی از منابع آب شیرین استان در سال 1387،سه هزار و 166 لیتر در ثانیه بود كه این عدد در سال 1395 به 2 هزار و 631 لیتر در ثانیه كاهش یافت.
بخش دیگر تامین آب استان در كنار منابع زیرزمینی داخلی ، خط انتقال آب از كوهرنگ است كه حدود 50 درصد آب شرب استان در فصل سرما و 20 تا 30 درصد در تابستان را تامین می كند.
استان یزد بر پایه سرشماری آبان ماه سال 1395، یك میلیون و 138هزار نفر جمعیت داشت.
1968/2047/
تاریخ انتشار: ۶ تیر ۱۳۹۷ - ۲۰:۲۷
یزد - ایرنا - مدیرعامل شركت آب منطقهای یزد با بیان كاهش 30 درصد میزان بارش ها در طول 30سال گذشته در استان گفت: این موضوع موجب تغییر الگوی بارش ها از كوهستان به دشت ، باران به جای برف در كوهستان ها و جاری شدن آب از كوهسارها به دشت ها شده است.