كابل- ایرنا - فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، شامگاه چهارشنبه در نشست خبری مشترك با همتای افغان خود در كابل از توافق دو كشور برای ارتقای كیفیت مدیریت مرزی مشترك و ارایه الگوی پیش رو در تعامل دو سویه خبر داد.

به گزارش ایرنا، «قاسم رضایی» در مورد نتایج مذاكرات فشرده دو روزه هیات ایرانی با مقامات وزارت دفاع و وزارت كشور افغانستان گفت، با مسئولان حوزه مرزبانی افغانستان توافق شد تا با همكاری نزدیك و مدیریت یكپارچه بر 945 كیلومترمرز مشترك به شیوه ای عمل شود تا در پایان سال جاری شاهد مرز مشترك نمونه در تعاملات باشیم.
وی به اشتراكات فرهنگی، زبانی و مذهبی مردم دو كشور اشاره كرد و افزود : در 2 سال گذشته با توجه به مسایل داخلی افغانستان روند همكاری ها در حوزه مرز دچار وقفه شد، اما با پیگیری طرف افغان این تعاملات از سرگرفته شد و در این راستا نقطه عطف جدیدی در حوزه مرزبانی آغاز شده است.
وی گفت: نیروهای ایران در بیش از 500 نقطه مرز مشترك با افغانستان مسقر هستند و با توجه به پروتكل های تعریف شده و معاهدات مرزی باید این خطوط با مشاركت دو طرف مدیریت شود كه در همین راستا بر افزایش نیرو و افزایش امكانات توافق شد.
فرمانده مرزبانی ایران عملكرد سال های اخیر مرزبانان افغانستان را خوب ارزیابی كرد و افزود، این همكاری و مدیریت خوب به شكلی سبب شده كه ورود میزان مواد مخدر به ایران به حداقل برسد اما بازهم نیاز است كه این تعاملات و مدیریت های میدانی افزایش یابد.
رضایی از انطباق دیدگاه های فرماندهان مرزبانی دو كشور سخن گفت و این هماهنگی را برآمده از شناخت عمیق دو طرف از مسائل مرزی و ماموریت های تعریف شده دانست.
وی گفت، برای دوطرف مشخص شد كه باید با جدیدت این دو سال وقفه ای كه در سطح ارتباط ملی پیدا شده است را جبران كنیم تا بتوانیم مرزهای مشترك را بهتر مدیریت كنیم.
او از تبادل اخبار و اطلاعات، اجرای گشت های هم زمان در دو سوی مرز؛ تعریف خطوط ارتباط مستقیم در سطوح مختلف و انجام رفت و آمدهای مستمر مقامات میان تهران و كابل و فرماندهان مرزی در شهرهای حوزه مسئولیت شان به عنوان دیگر توافقات انجام شده در این سفر نامبرد.
به گفته رضایی، مقرر شد اولین نشست مسئولان مرزبانی ایران و افغانستان پس از این سفر در یكی از شهرهای مرزی در استان سیستان و بلوچستان ایران برگزار شود تا به صورت میدانی و مستقیم موضوعات و مسائل مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.
فرماندهی مرزبانی ایران همچنین به مذاكرات صبح چهارشنبه خود با مقامات وزارت كشور و مسئولان امور مبارزه با مواد مخدر اشاره كرد و گفت: پیشنهاد شد برای مقابله با ریشه مشكل در مرز پیرامون قاچاق مواد مخدر كه آثار نامطلوب آن جهان را تهدید می كند طرح جامعی با مدیریت و دبیری افغانستان با هدف كاهش كشت و تولید از طریق فراخوانی فراگیر تهیه شود.
رضایی بر همراهی و كمك ایران در تدوین و اجرای چنین طرح جامعی تاكید كرد و افزود: مناسب است به جای تخصیص توان دو كشور برای مبارزه با محصول این ظرفیت بر مقابله با كشت و تولید مواد مخدر متمركز شود.
وی به باز بودن سه دروازه مرزی برای فعالیت بازارچه های مرزی اشاره كرد و گفت، این فعالیت های اقتصادی در راستای منافع ملی دو كشور است و منافع مرزنشینان را نیز تامین می كند.
فرمانده مرزبانی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، در مورد مذاكرات دو طرف برای نظارت موثر بر مرزها در برابر تروریست ها گفت كه در راستای مدیریت مرز مشترك قرار شد تبادل اطلاعات، رصد تحركات، مدیریت لحظه ای و میدانی انجام شود و اگر اخباری در حوزه مرزها به دو طرف رسید آن را سریع به هم اطلاع رسانی كنند.
رضایی افزود: مقرر شد با به بروزرسانی فرایندهای مرزبانی، تسهیلات بیشتری ایجاد شود و دستگاه های ذیربط مانند وزارت امورخارجه و وزارت كشور دو طرف برای ساماندهی میله های مرزی در اسرع وقت اقدام كنند.
فرماندهی مرزبانی ایران گفت، در گذرگاههای مرزی باید تسهیلات فراهم و زیر ساخت ها و ابنیه هایی كه برای خدمات دهی به مراجعان لازم است در هر دو سوی مرز ایجاد شود.
ژنرال «حمید گل همت» فرمانده سرحدات وزارت دفاع افغانستان نیز در این نشست خبری تصریح كرد: ما مصمم به رفع خلاء های موجود در امتداد مرز مشترك با ایران هستیم و تصمیم داریم با تفاهم و همكاری دو طرف نسبت به رفع این كاستی ها به شكل دقیق اقدام كنیم.
وی با اشاره به این كه به تازگی بخش زیادی از نیروهای مرزبانی افغانستان زیر مجموعه وزارت دفاع این كشور قرار گرفته است گفت، هر دو طرف تلاش دارند طبق تعهدات خود كه از گذشته بر آن توافق شده، سطح تعاملات خود را در حوزه حراست از مرزها افزایش دهند.
«عبدالله حازم» رئیس پلیس مرزی وزارت كشور افغانستان نیز به حجم تردد مسافران از سه گذرگاه مرزی در غرب افغانستان با ایران اشاره كرد و گفت كه در آینده اگر لازم شود این تعداد گذرگاه رسمی افزایش خواهد یافت.
وی افزود: خطوط مرزی دو كشور منافع و زمینه های اقتصادی كشورها را تعریف و بر مناسبات خارجی تاثیر می گذارد و برای تعمیق دوستی دو ملت نقش ایفا می كند و خوشبختانه در این حوزه قوانین خوب ملی وجود دارد كه افغانستان تلاش می كند روابطش با ایران را در همین چارچوب توسعه دهد.
او جلوگیری از تردد غیر قانونی اتباع و ممانعت از ورود و خروج كالاهای ممنوع را كه برای هر دو كشور خطر آفرین است به عنوان محور همكاری نامبرد.
هیات ایرانی كه فرماندهان مرزبانی استان های خراسان جنوبی و خراسان رضوی نیز آن را همراهی می كردند صبح سه شنبه وارد كابل شد و بامداد روز پنجشنبه پایتخت افغانستان را به مقصد ایران ترك كرد.
*آساق*1104*شبس*1613