كرمان - ایرنا - سرت را در روستای «حسین آباد دامداری» شهرستان ریگان به هر طرف بچرخانی كویر است و خاك، نخل هایی نیمه جان و كپرهایی كه هنوز نشانه هایی از حیات بشر را در گوشه ای از دل خود جای داده اند.

به گزارش ایرنا، اینجا ریگان است روستای حسین آباد دامداری، مكانی در 330 كیلومتری شرق استان كرمان كه به علت شدت فقر امكاناتی و معیشتی با اكراه می توان نام روستا بر آن گذاشت.
همین بس كه حدود 20 نفر از ساكنان این روستا كه فقط 45 كیلومتر با مركز شهر ریگان فاصله دارد هنوز شناسنامه ندارند و به گفته ساكنان روستا از 186ساكن این روستا تنها 2 نفر سواد خواندن و نوشتن را فرا گرفته اند.
به جرات می توان گفت، روستای حسین آباد دامداری ریگان دور از چشم مسئولان هزاران فرسنگ زیر خط فقر قرار دارد.

** فقر و فلاكت
حالا با بروز خشكسالی ها، علاوه بر عوامل تهدید سلامت ساكنان روستا از جمله ریزگردها و توفان شن، منبع ارتزاق مردم این مناطق نیز به نوعی از بین رفته است و آنها به دلیل خشك شدن قنوات به كشت های اندكی چون یونجه روی آورده اند.
دهیار روستای حسین آباد دامداری از مسئولان گلایه دارد و می گوید: مشكلات این روستا یكی دو تا نیست.
علی آبورز افزود: تجربه گذشته نشان داده كه از طرح كردن مشكلات چیزی عاید روستا و اهالی آن نخواهد شد چرا كه گوش شنوایی برای شنیدن این دردها و رنج ها وجود ندارد.
او می گوید: بارها خبرنگاران به روستای ما آمده اند و مشكلات این منطقه را گزارش كرده اند اما غیر از اندكی كار كه تاثیر چندانی بر معیشت مردم نداشته اتفاق قابل توجه دیگری نیفتاده و گذران زندگی با استمرار خشكسالی ها بیش از گذشته دشوار شده است.

** فرزندان ما محكوم به بیسوادی هستند
حمید ده رضایی جوانی 27 ساله از اهالی این روستای محروم است كه فقر را به مهاجرت ترجیح داده؛ او صاحب یك فرزند سه ساله است و به دلیل نبود مدرسه در این روستا نگران آینده تنها فرزندش است.
وی می گوید: آب در روستای حسین آبادی دامداری، شور است و آب آشامیدنی با تانكر به اینجا منتقل می شود.
این ساكن روستای حسین آباد دامداری، نبود جاده دسترسی مناسب را دیگر مشكل این روستا عنوان می كند و ادامه می دهد: بسیاری از ساكنان این روستا در زمان بیماری به دلیل نبود راه مناسب و فاصله با مركز شهر كه البته آنجا هم امكانات چندانی نیست، جان خود را از دست داده اند.
حمید، خاطره زایمان همسرش را یادآور می شود و می گوید: همسرم را برای زایمان با مشقت بسیار به روستای «ده رضا» و بعد از آن به ریگان و سپس به شهرستان بم بردم و آنجا زایمان كرد.
وی شرایط روستای حسین آباد دامداری را از هر نظر نامناسب و عقب مانده توصیف و تصریح می كند: اینجا نه خانه درستی وجود دارد نه كاری و اشتغالی.
ده رضایی، می گوید مسئولان بارها و بارها به روستای ما آمده اند اما اقدام ماندگاری انجام نداده اند.
این ساكن روستای حسین آباد با بیان اینكه ما و بچه هایمان محكوم به بیسوادی هستیم، اضافه می كند: یكی از خیرین در حال ساخت یك كلاس درس در این روستا است.
وی از خالی شدن روستا و مهاجرت دوستان و آشنایانش طی سالهای اخیر ابراز نگرانی می كند و معتقد است مسئولان راهی جز مهاجرت برای ما نگذاشته اند.
حمید معتقد است، زندگی افرادی كه از روستا مهاجرت می كنند نیز چندان بهتر از ساكنان روستا نیست.
او می گوید: مردم روستا فقیر هستند و بعد از مهاجرت نیز مجبورند در حاشیه شهرها و روستاهای دیگر ساكن شوند.
ده رضایی، شغل اغلب اهالی روستای حسین آباد دامداری را كارگری عنوان و محصول این روستا را تنها خرما و یونجه معرفی می كند.

** همه مشكلات دنیا در روستای ما وجود دارد
حسین ده رضایی دیگر ساكن روستای حسین آباد دامداری ریگان 47 سال سن دارد و مطالبه اش از مسئولان احداث جاده دسترسی مناسب و تامین آب روستا است.
وی كه صاحب 6 فرزند است، می گوید: فرزندانم بیسواد هستند، سه دخترم ازدواج كردند و 2 دختر 20 ساله و 16 ساله ام، روزگارشان را بیهوده سپری می كنند.
ده رضایی می گوید، سالها قبل یكی از دخترهایم را برای مدرسه رفتن با موتور به روستای «ده رضا» می بردم اما یك روز از روی موتور افتادم و پایم شكست بعد از آن دیگر نتوانستم او را به مدرسه ببرم.
او یادآور می شود كه دخترم تا ماهها بیقراری می كرد و می خواست او را به مدرسه ببرم اما دیگر توان جسمانی و مالی نداشتم، برای همین بی سواد ماند.
حسین می گوید: تمام مشكلات و دردسرهای دنیا در روستای حسین آباد دامداری وجود دارد و ما همه مشكلات و دردسرهای زندگی را داریم.
وی به خاطره تلخ مرگ برادرش اشاره می كند و ادامه می دهد: او چند سال قبل به علت افت فشار خون و تاخیر در انتقالش به مركز درمانی در سن 42 سالگی جان باخت.

** اخذ مجوز حفر چاه موجب ایجاد اشتغال پایدار می شود
رئیس شورای بخش مركزی ریگان نیز با اشاره به برگزاری آخرین نشست با حضور فرماندار در روستای حسین آباد دامداری گفت: این نشست مصوباتی داشت كه یكی از این مصوبات معرفی 10 متقاضی ساخت خانه به بانك بود.
حمزه ریگانی اظهار داشت: اكنون با كمك خیرین مدرسه ساز یك واحد آموزشی یك كلاسه در روستای حسین اباد دامداری در حال ساخت است و تا آغاز سال تحصیلی جدید به بهره برداری می رسد.
وی با اشاره به بالا بودن املاح آب در روستای ده رضا تصریح كرد: رایزنی هایی برای احداث یك حلقه چاه آب در این روستا انجام و برآورد هزینه شده و تا یك یا دو ماه آینده اجرایی می شود.
ریگانی اظهارداشت: حدود 80 درصد از سه هزار و 500 هزار نخل موجود در روستای دامداری به دلیل بی آبی طی 15 سال گذشته خشك شده است.
وی تاكیدكرد: اخذ مجوز حفر چاه در این روستا موجب ایجاد اشتغال پایدار و ارتقای سطح معیشت مردم می شود.

**ریگان، شهرستانی با ضریب محرومیت 9
فرماندار ریگان گفت: ریگان یكی از شهرستان های محروم استان كرمان است كه ضریب محرومیت 9 دارد و اهالی برخی مناطق آن در فقر مطلق زندگی می‌ كنند.
امین باقری تصریح كرد: روستاهایی در شهرستان ریگان وجود دارد كه بسیار فقیر هستند و ما در صدد از بین بردن فقر مطلق در این روستاها هستیم.
وی اظهارداشت: یكی از روستاهای كمتر توسعه یافته و محروم شهرستان ریگان روستای حسین‌آباد دامداری است كه زیرساخت‌ هایی برای رفع محرومیت در این روستا در حال فراهم شدن است.
باقری با بیان اینكه قنات این روستا برای احیای كشاورزی به زودی لایروبی می شود، گفت: امسال تعدادی سهمیه ساخت ‌و ساز به شهرستان ریگان اختصاص یافته است كه بخشی از آن متعلق به روستای حسین آباد دامداری است.
بخشدار مركزی ریگان نیز گفت: اقداماتی در راستای رفع محرومیت در این روستا انجام شده كه نیازمند توجه ویژه خیران و مسئولان استانی و كشوری است.
محمد برزنگ اظهارداشت: تاكنون عملیات اجرایی احداث 10 واحد مسكونی در روستای حسین آباد دامداری آغاز شده است.
وی افزود: تاكنون پنج تیم از خیران هلال احمر و بخشداری این شهرستان برای كمك به ساكنان روستاهای محروم ریگان از جمله حسین آباد دامداری اعزام شده است.
بخشدار مركزی ریگان ادامه داد: هفت كیلومتر از راه روستای حسین آباد غیراستاندارد و نامناسب است كه نیاز به تسطیح و شن ریزی دارد.
برزنگ تصریح كرد: با توجه به خشك شدن تنها قنات این روستا تاكنون هیچ اقدامی برای احیای این قنات انجام نشده است.
وی با بیان اینكه تیم های پزشكی نیز به منظور ویزیت رایگان به روستای حسین آباد دامداری اعزام شده اند، افزود: در صورتی كه حمایتی صورت نگیرد، اهالی روستا از این منطقه مهاجرت خواهند كرد.
برزنگ، نبود واحد آموزشی را از دلایل ترك تحصیل دانش آموزان این روستا عنوان كرد و گفت: با توجه به بعد مسافت تا مركز شهرستان و نبود راه مناسب، آنها نتوانستند از امكان تحصیل برخوردار شوند.
بخشدار مركزی ریگان گفت: با پیگیری های انجام شده و حمایت خیران، ساخت یك واحد آموزشی در این روستا آغاز شده است كه پیشرفت 50درصدی دارد و مهر ماه امسال به بهر برداری خواهد رسید.
مدیركل ثبت احوال استان كرمان نیز در ارتباط ثبت سجلی در این روستا گفت: تاكنون گزارشی مبنی بر بدون شناسنامه بودن افرادی در روستای حسین آباد دامداری به دست ما نرسیده است.
حسین زین الصالحین افزود: خود این افراد نیز تاكنون به اداره ثبت احوال شهرستان ریگان مراجعه نكرده اند.
وی با اشاره به روستاگردی در راستای شناسایی افراد بدون شناسنامه گفت: این اقدام در مناطق مختلف استان كرمان انجام شده است.
وی تاكید كرد: در صورتی كه فردی بدون شناسنامه وجود دارد، به اداره ثبت احوال شهرستان ریگان مراجعه كند تا به منظور اخذ شناسنامه پرونده سازی انجام شود.
مدیر آموزش و پرورش عشایری شرق استان كرمان نیز در زمینه بی سواد بودن اهالی روستای حسین آباد دامداری گفت: این منطقه روستایی است اما به دلیل فاصله و تعداد اندك دانش آموز از طریق آموزش و پرورش عشایری خدمات دریافت می كند.
احمد حقیقی افزود: ادارات آموزش و پرورش، مناطق دور و با آمار دانش آموزان اندك را به آموزش و پرورش عشایری می سپارند.
وی اظهارداشت: مدرسه شهید كدوری روستای هدایت آباد در چهار كیلومتری روستای حسین آباد دامداری كه 45 دانش آموز دارد آماده پذیرش دانش آموزان این روستا است.
وی گفت: فقط 2 دانش آموز از روستای حسین آباد دامداری برای تحصیل به مدرسه شهید كدوری روستای هدایت آباد مراجعه كرده اند.
حقیقی تاكید كرد: در صورت پایان یافتن احداث مدرسه خیرساز در مهرماه امسال و اخذ كد راه اندازی مدرسه، اداره آموزش و پرورش عشایری شرق استان كرمان نیرو و تجهیزات مورد نیاز مدرسه روستای حسین آباد دامداری را تامین خواهد كرد.
حالا اهالی روستای حسین آباد دامداری كه اكنون بعد از خشكسالی های پیاپی و از دست دادن دامهایشان تنها نام دامداری را در پسوند روستایشان یدك می كشند، چشم انتظار یاری خیران و مسئولان هستند.
روستای حسین آباد ریگان به دلیل موقعیت مكانی و آب و هوایی در گذشته منطقه ای مساعد و اشباع شده در پرورش حیواناتی نظیر شتر و گوسفند بوده است.
منطقه كویری ریگان در 285 كیلومتری شرق استان كرمان قرار دارد.
گزارش: نجمه حسنی*
3029/ 5054