كرج- ايرنا- مديركل دفتر كنترل سيلاب وآبخوان داري سازمان جنگل ها مراتع و آبخيزداري كشور گفت كه در سال جاري 250 طرح كنترل سيلاب و آبخوان داري در حوزه هاي آبخيز كشور اجرا خواهد شد.

به گزارش ايرنا، ابوالقاسم حسين پور روز يكشنبه در حاشيه نشست هماهنگي اجراي طرح هاي آبخيزداري و آبخوان داري در سال جاري كه با حضور معاونين آبخيزداري ادارات كل منابع طبيعي سراسر كشور با هدف هماهنگ سازي طرح ها و پروژه هاي آبخيزداري و آبخوان داري در سطح كشور بر اساس اولويت هاي استان ها و عملياتي سازي طرح ها در سال 97 برگزار شد، افزود: اين طرح ها در 602 حوزه آبخيز كشور بر اساس اولويت ها به اجرا درمي آيد.
وي اظهار داشت: آنچيزي كه در برنامه ريزي اوليه طرح هاي آبخيزداري و آبخوان داري در سراسر كشور به دست آمده است در سطح 602 حوزه آبخيز ودر 317 شهرستان كشور برنامه ريزي انجام شده است كه از محل اعتبارات صندوق توسعه ملي و اعتبارات سنواتي تملك و دارايي اختصاص داد شده كه اميدواريم بتوانيم شاهد تحولي در اجراي طرح هاي آبخيزداري در سراسر كشور باشيم.
وي با بيان اينكه در سياست هاي اجرايي، مقتضيات روز كشور مدنظرقرار مي گيرد، گفت: آنچيزي كه اكوسيستم هاي طبيعي، عرصه هاي منابع طبيعي و حوزه هاي آبخيز در شرايط كنوني به آن نياز دارند، بحث پايدار سازي و ارتقاي شاخص هاي پايداري از جمله احياي پوشش گياهي مي باشد.
حسين پور افزود: در اجراي طرح ها ضمن اينكه به دنبال توسعه سطوح عمليات بيولوژيك هستيم، گسترش طرح هاي بخش سيلاب براي تغذيه آبخوان هاي زيرزميني و همچنين همسو سازي فعاليت هاي آبخيزداري در سطح حوزه آبخيزرامدنظر قرار مي دهيم كه اين فعاليت ها با ملاحظه اكوسيستم هاي طبيعي در جاي جاي كشور مختلف است.
وي اظهار داشت: بر اجراي اين طرح ها مسايل مختلفي مترتب است تا بتوانيم به الگوهايي برسيم كه مختص همان مناطق براي پايداري سازي سيستم هاي طبيعي بوده و پاسخي براي وضعيت خشكسالي و كمبودهاي حوزه منابع آب در كشور، پايداري چاه ها، چشمه ها و قنوات بوده و همچنين در بحث مشاركت مردم و آبخيزنشين ها كه مجموعه فرايند را با آنچيزي كه استان هاي كشور در حوزه آبخيزشان در مباحث مختلف آبخيزداري و آبخوان داري نياز ديدند، بررسي شود تا ضمن رسيدن به يك جمع بندي نهايي، يك كار پايداري با مشاركت مردم در حوزه آبخيزداري و آبخوان در سطح كشور در سال جاري دنبال كنيم.
وي با بيان اينكه 90 درصد كشور ما اقليم خشك و نيمه خشك است و بخش زيادي از آن بر روي كمربند خشك دنيا قرار دارد، گفت: نوع رژيم بارندگي در كشور ما عمدتا به صورت رگباري در قالب مناطق كشور است كه متاسفانه تمام مناطق كشور ما را سيل خيز كرده و ما نمي توانيم استثنايي براي آن قايل شويم در حاليكه شدت و حدت آن متفاوت است.
حسين پور افزود: حتي در ناحيه رويشي هيركاني مرطوب شمال كشور هم در سنوات اخير شاهد سيل هاي سهمگيني بوديم به طوريكه در تمام كشور در بحث سيل اشكالاتي هست و نيازمند كار هست.
وي با بيان اينكه آنچيزي كه در آبخيزداري اعتقاد داريم بايد در قالب حوزه آبخيز با ارجحيت اصل پيشگيري ديده شود، اظهار داشت: براي مقابله با سيل نبايد در پايين دست كار كنيم بلكه به جاي آن بايد از سرشاخه حوزه آبخيز را مديريت كنيم كه در بالادست حوزه آبخيز با مشاركت مردم با كارهاي مختلفي در امر حفاظت آب و خاك و به خصوص پوشش گياهي انجام مي دهيم زيرا ما اعتقاد داريم پوشش گياهي يك سد زنده براي پيشگيري از سيل و جذب آب است.
مديركل دفتر كنترل سيلاب و آبخوان داري سازمان جنگل ها، يكي از بهترين كارها براي احياي پوشش گياهي را در بالادست عنوان كرد و ادامه داد: درصد توليد روان آب و سيل خيزي اراضي لخت و كم پوشش بالاتر است و بايد به سمتي برويم كه منابع آب و خاك و پوشش گياهي را حفاظت و سيل را از سرمنشاء در بالادست حوزه آبخيز كاهش و در جهت پيشگيري از سيل اثرگذار باشيم.
وي با بيان اينكه از اين نشست دو روزه كه برنامه هاي استان ها ارايه مي شود، سطوح برنامه ملي اينكار استخراج مي شود، گفت: سياست ما در دفتر كنترل سيلاب و آبخوان داري در معاونت آبخيزداري و سازمان جنگل ها اين هست كه عمليات بيولوژيك حوزه هاي آبخيز و طرح هاي احياي پوشش گياهي در حوزه مراتع و جنگل ها را تقويت كنيم كه در مجموع آن كاور پوششي گياهي و سبزينگي سطح عرصه هاي آبخيز ارتقا پيدا كند و در راستاي كاهش سيل بتوانيم حركت كنيم.
حسين پور ميزان سطوح تحت پوشش برنامه را پس از جمع بندي اين نشست دو روزه عنوان كرد و افزود: ولي در مجموع 250 طرح كنترل سيلاب و آبخوان داري در كشور به طور مشخص در سال 97 اجرا مي شود و با اجراي اين طرح ها علاوه بر پيشگيري از سيل و كاهش خسارات و حفاظت خاك و عمليات بيولوژيك، پوشش گياهي را احياء خواهيم كرد علاوه بر اينكه از استحصال 500 ميليون مترمكعب آب و جلوگيري از هدررفت آن در آبخوان داري كشور كمك خواهيم كرد.
وي به اجراي طرح هاي بيولوژيك آبخيزداري اشاره كرد و اضافه كرد: در بحث هاي بيولوژيك مناطق مختلف كشور شرايط متفاوتي دارند و آنچيزي كه مدنظر است در اجراي اين طرح از گونه هاي سازگار بومي كه با شرايط كم آبي سازگار هستند و با شرايط خشكي محيط در مناطق مختلف كشور مقاوم هستند استفاده مي شود كه عمده اين ها گونه هاي بومي هستند.
مديركل دفتر كنترل سيلاب ها و آبخوان داري سازمان جنگل ها ادامه داد: گونه هاي غيربومي را در اقليم هاي مختلف و رويشگاه ها به راحتي نخواهيم پذيرفت و كميته هاي فني بر اين امر نظارت دارند و طرح هاي مصوب اغلب بر گونه هاي بومي تاكيد دارد و سعي مي شود تمام اين كار با مشاركت مردم و ذي نفعان انجام شود.
وي اجراي عمده فعاليت هاي بيولوژيك را در مراتع دانست و افزود: مرتعداران خودشان ذي نفع هستند و خودشان در اجرا دخالت دارند و به عنوان مجريان اين طرح در طرح دخيل هستند و در بحث نگهداري هم نظام هاي بهره برداري به طوري پيش بيني شده كه خود جوامع محلي نگهداري و بهره برداري اين طرح ها را برعهده بگيرند.
حسين پور گفت: توسعه تشكل هاي مردم نهاد در سنوات اخير رشد خوبي داشته و سياست ما اين است كه با مشاركت بخش آموزش و ترويج و مشاركت هاي مردمي كه با سياست همسوسازي فعاليت ها در سازمان جنگل ها همگام است كار كنيم زيرا اكنون فقط بخش آبخيزداري اين طرح را بر عهده نگرفته بلكه بخش آموزش و ترويج در حوزه مشاركت مردمي و بخش روابط عمومي نيز فعال بوده و ساير بخش هاي حفاظتي ما و ساير بخش هايي كه در بخش هاي تخصصي هستند در صيانت از اراضي در اين طرح مشاركت دارند.
وي افزود: پيرو سياست ها و برنامه هاي پيش بيني شده درحوزه هاي آبخيز 600 گانه كشور، گروه هاي مردمي متشكل و ساماندهي مي شوند و به عنوان ذي نفعان، ذي مدخلان و بهره برداران پاي كار هستند و اعتقاد و اولويت ما بر اين هست كه در حوزه سياست هاي آبخيزداري و آبخوان داري در سازمان جنگل ها، جايي كه مردم حضور دارند و مشاركت دارند در كارهاي اجرايي سال 97 اولويت داده شوند.
حسين پور به فعاليت مجمع خيرين منابع طبيعي و آبخيزداري كشور اشاره كرد و تصريح كرد: اين مجمع در 6 استان شكل گرفته و خيرين به بحث آبخيزداري و آبخوان داري و به اهميت كارهاي منابع طبيعي واقف بوده و ورود پيدا كرده اند و سياست ما بر اين هست كه در بحث مشاركت مردمي، خيرين در اين حوزه هاي 600 گانه كشوري پاي كار بيايند و از توان نيكوكاران در جهت حفاظت از منابع آب و خاك و پوششش گياهي و صيانت از عرصه هاي طبيعي كشورمان استفاده كنيم.
وي همچنين به موضوع جامع نگري و نگاه سيستماتيك در مديريت بهره برداري از عرصه هاي طبيعي اشاره كرد و گفت: منابع طبيعي از نگاه هاي انتزاعي در گذشته آسيب ديده و اعتقاد داريم كه مسايل در قالب حوزه هاي آبخيز به صورت جامع ديده شود وارتباط روستاها و دشت هاي كشاورزي و آبخوان ها در بالادست و پايين دست با هم تعريف شود و اقدامات به نحوي اثرگذار باشد كه از سرشاخه حوزه آبخيز در بالادست كه گاها استان هاي كشور را به هم پيوند مي دهد و چندين استان را در مي گيرد و در مقياس خرد يك منطقه و روستا و دهستان را دربرمي گيرد در يك برنامه منسجم با انسجام سازماني و با مشاركت مردم به صورت جامع ديده شود.
وي افزود: اگر در حوزه آبخيزداري و طرح هاي آبخوان داري توانستيم اين جامع نگري را در كشور كه به درستي سازمان جنگل ها آن را پي گرفته، در مقطع كنوني پياده كنيم، هم فرسايش خاك كاهش و هم روند بيابان زايي كند شده و هم بحث سيل پيشگيري و خسارات آن كاهش و هم آبخوان هاي كشور به سمت تعادل بخشي و تغذيه مثبت و ارتقاي بيلان پيش رفته و هم در بحث گسترش فضاي سبز و احياي پوشش گياهي در سطح كشور شاهد يك تحول شگرف و قابل توجه خواهيم بود.
نشست بررسي طرح هاي آبخيزداري و آبخوان داري سال 97 با حضور معاونت آبخيزداري ادارات كل منابع طبيعي و آبخيزداري سراسر كشور در مركز آموزشي دكتر جوانشير به مدت 2 روز ادامه دارد.
6156/1535