خرم آباد - ايرنا - مخترع تلفن همراه هرگز فكر نمي كرد كه اختراعش منجر به مرگ افراد شود وگرنه شايد از اختراع آن مي گذشت چرا كه امروزه موبايل كه قرار بود وسيله اي براي ارتباط و بهبود كيفيت زندگي شود، در برخي موارد به وسيله اي مرگبار تبديل شده است.

به گزارش ايرنا، گذشته از عوارضي كه اين روزها پزشكان براي استفاده بيش از حد تلفن همراه عنوان كرده و استفاده از آن را عامل مخربي در سلامت بدن مي دانند، امروزه نقش جديدي توسط انسان ها به موبايل داده شده و آن را به يك وسيله كشنده تبديل كرده است.
تاثير امواج منفي تلفن همراه بر سلامت بدن توسط برخي دانشمندان به طور 100 درصد و برخي نيز تا حدودي تاييد شده است اما مرگ ناخواسته توسط اين ماشين كوچك در دنيا ثابت شده است.
رفته رفته با افزايش امكانات تلفن هاي همراه اوليه و تجهيز آن به دوربين، موج استقبال مردم جهان از اين وسيله افزايش يافت تا جايي كه در بسياري از موارد به ويژه در ميان جوانان استفاده از دوربين گوشي تلفن همراه به مراتب بيشتر از قابليت هاي ارتباطي و بعضا آموزشي آن است.
ارتباط رسان هايي نظير فيس بوك، تلگرام و اينستاگرام عامل مهمي در افزايش استقبال عمومي از گوشي تلفن همراه شده اند، كه كاربران بسياري از اين بسترها براي ابراز علاقه، شادي، ناراحتي، اندوه، انگيزه ها و ساير مسائل شخصي خود استفاده مي كنند.
يكي از اصلي ترين كاربرد اين فضاها امروز به انتشار تصاوير زيبا و جذاب توسط جوانان و نوجوانان تبديل شده كه عمده اين تصاوير، عكس هاي سلفي يا همان «خويش انداز» هستند.
عكس هايي كه از لحظه به لحظه كاربران گرفته و توسط خود آنها در فضاي مجازي منتشر مي شود، به اميد اينكه طرفداران دوردست آنها بيشتر شود، غافل از اينكه تقسيم لحظه هاي مجازي منجر به مرگ واقعي مي شود.
در برخي موارد گرفتن عكس هاي سلفي منجر به مرگ فرد شده اما اين حوادث ناگوار به هيچ وجه مانع از ادامه اين روند نشده و همچنان در برخي از مناطق دنيا از جمله ايران قرباني مي گيرد.
در سالهاي اخير اخباري در خصوص مرگ سلفي بگيران در ايران و دنيا منتشر شده كه نشان مي دهد بيشتر اين افراد از گروه سني جوانان هستند.
برخي اخبار غيررسمي در دنيا عنوان مي كند آمار كشته شدگان سلفي در برخي كشورها از تعداد كشته شدگان حاصل از حمله كوسه به انسان ها بيشتر است.
همچنين سال گذشته در مطالب ديگري عنوان شد كشته شدگان سلفي در ايران دو برابر آمريكا و چهار برابر چين هستند و دست كم 16 ايراني در دو سال گذشته جان خود را از دست داده‌اند.
در اين اخبار اعلام شد براساس اطلاعات ثبت شده در مراكز آماري معتبر، در دو سال اخير دست كم 76 نفر در كشور هند بخاطر گرفتن سلفي در شرايط خطرناك جان خود را از دست داده‌اند كه اين تعداد در ايران 16 نفر است كه فقط در فروردين پارسال، 6 نفر از هم‌وطنان ايراني به دليل سلفي گرفتن در شرايط خطرناك جان خود را از دست داده‌اند.
مرگ يك سلفي بگير 23 ساله فروردين ماه پارسال در ايستگاه راه آهن جلفا به دليل برق گرفتگي در حين گرفتن عكس ، خبر بسيار دردناكي بود.
سال گذشته پسر جواني كه براي تفريح به تپه چغا بروجرد رفته بود هنگام گرفتن عكس خويش انداز (سلفي) از بالاي چغا به پايين سقوط كرد و جان خود را از دست داد.
خردادماه امسال نيز گرفتن عكس سلفي از ارتفاع 15 متري آبشار كبودوال، باعث مرگ جواني از خراسان رضوي شد. اين جوان 27 ساله بر اثر پرت شدن از بالاي آبشار كبودوال گلستان جان خود را از دست داد.
همچنين رسانه ها از مرگ تازه دامادي به دليل سلفي گرفتن در دريا خبر دادند و نوشتند اين جوان 27 ساله به همراه همسر خود در حال گرفتن عكس عروسي با جت اسكي در دريا بودند كه كنترل وسيله را از دست داده و هر دو به دريا سقوط مي كنند كه همسر اين جوان توسط غريق نجات از مرگ رهايي يافت اما جوان در دريا غرق شد.
موج مرگ سلفي بگيران در ايران به اخبار و پيش بيني هاي هواشناسي نيز كشيده شده تا جايي كه يكي از كارشناسان سازمان هواشناسي سال گذشته با اعلام وزش باد شديد در چند استان، به سلفي بگيران در باد روي پشت بام هشدار داد.
بدون شك دلايل چرايي استقبال از پديده سلفي از جهات مختلف قابل توجه است كه هم به ريشه هاي روانشناسي و هم به علت هاي جامعه شناسي ارتباط دارد.
مرگ سلفي بگيران در هيجان انگيزترين زمان هاي زندگي شان چنان در دنيا فراگير شد كه برخي رسانه ها اعلام كردند
پژوهشگران دانشگاه كارنگي ملون مي گويند با همكاري محققان موسسه فناوري اطلاعات Indraprastha در هند اميدوارند روشي موثر براي نجات جان اين نوع افراد مشتاق به سلفي بيابند.
محققان با استفاده از رايانه هاي مجهز به هوش مصنوعي به مطالعه موارد مرگ ناشي از تهيه عكس هاي سلفي در جهان پرداخته اند تا ابتدا درك مناسبي از دلايل اصلي مرگ به علت تهيه اين عكس ها پيدا كنند.
آنان با بررسي 127 مورد مرگ به اين علت از مارس سال 2014 تا سپتامبر سال 2016 توانسته اند سيستمي طراحي كنند كه با استفاده از موقعيت مكاني، عكس و متن در مورد اينكه فرد در زمان تهيه تصوير سلفي در موقعيت خطرناكي قرار دارد يا خير، قضاوت مي كند و در صورت بروز خطر به وي هشدار مي دهد.
حال بايد ديد چگونه هشدار يك دستگاه ارتباطي بر عقل، منطق و احساس افراد پيشي مي گيرد و قبل از سلفي بگيران متوجه خطرات اطراف شده و به آنان تذكر مي دهد؟
لحظه هايي كه اين افراد معتقدند بايد همين حالا در لحظه مخاطبان را از حال خود با خبر كنند و به قول رايج فعالان فضاي مجازي، لقب «همين الان يهويي» به آن داده اند، غافل از اينكه نمي دانند ممكن است همين يك لحظه به مرگ آنان منجر شود تا اقدام خطرناك آنها براي هميشه، به يك قاب تلخ با عنوان «من و مرگ همين الان يهويي» تبديل شود.
*خبرنگار ايرنا لرستان
7269/6060