تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۵

سنندج - ايرنا - پرورش اسب در ديار كهن گروس از قدمت زيادي برخوردار است و يكي از اشتغال هاي پايدار و مشهور مردمان اين ديار از گذشته هاي دور تاكنون محسوب مي شده است.

به گزارش خبرنگار ايرنا، اسب نژاد گروس يكي از اصيل ترين نژادهاي اسب ايران است كه توسط قوم آريايي رام شد و امروزه به نام اسب عربي نيز شهرت دارد.
اسب سال هاي سال كمك كار مردم در بخش كشاورزي بود و با صنعتي شدن و رشد تكنولوژي در سخت افزار و ادوات و ابزارهاي نوين كشاورزي، اسب و پرورش آن به فراموشي سپرده شد.
طي سال هاي 1380 تا 1382 با احداث ميدان مسابقات اسب سواري در بيجار با كمترين امكانات و برگزاري چند مسابقه بومي و محلي در بخش اسب سواري، زمينه و جرقه توجه مردم و تشويق جوانان به پرورش و نگهداري از اسب دوباره زده شد.
اسب كُرد يادگار نياكان اسب نيسايي است و داراي شگفتي هاي زيادي است كه به تاريخ قبل از اسلام بر مي گردد و از قديمي ترين اسب هاي ايران است.
سرپرست اداره ورزش و جوانان بيجار در گفت و گو با خبرنگار ايرنا از احداث پيست اختصاصي برگزاري مسابقات ويژه اسب سواري با پيشرفت 80 درصدي در اين شهر خبر داد.
افشين فرخيان اظهار داشت: با احداث اين پيست و برگزاري مانژ سوار كاري، بيجار قطب برگزاري مسابقات كشوري و بين المللي در غرب كشور خواهد شد كه همين موجب رونق اقتصادي و اشتغال جوانان در زمينه پرورش اسب و ساير ملزومات ويژه اسب مي شود.
يكي از علاقه مندان پرورش اسب كه سال هاي جواني خود را صرف مطالعه و نگهداري اسب هاي اصيل كرده است، مي گويد: از سال 1374 به پرورش و آموزش نگهداري و سوار كاري اشتغال دارم و در اين مدت مشكلات زيادي هم داشته ام.
مصطفي آغاسي افزود: ابتداي شروع به فعاليت، سه اسب نژاد كُرد خريدم و در فاصله سال هاي 74 تا 79 به علاقه مندان آموزش هاي رايگان چگونگي نگهداري و پرورش اسب ارائه كردم.
وي از آشنايي خود با اسب در سن چهار سالگي خبر داد و گفت: جرقه علاقه شديد به اسب از همان روزها آغاز شد و در سن هفت سالگي اولين آموزش هاي سواركاري را با يك اسب كُرد آموختم.
آغاسي تاكيد كرد: اولين ميدان برگزاري مسابقات اسب سواري را با كمترين امكانات و در زمين شخصي در سال 1380 برگزار كردم و در سال 1382 بزرگترين كورس اسب سواري بهاره با حضور سوار كاراني از چهار استان كردستان، كرمانشاه، همدان و زنجان را در همان زمين برگزار كرديم.
وي از اشتغال جوانان بسياري در پرورش اسب كُرد خبر داد و يادآور شد: با مديريت و حمايت از پرورش دهندگان اسب كُرد، مي توان انتظار داشت اين نژاد اصيل اسب به شهرت جهاني دست يابد.
آغاسي ظرفيت شهرستان بيجار در برگزاري مرتب و منظم مسابقات سواركاري را اط ريق احداث هتل، رستوران و پيست هاي مخصوص، مناسب دانست و اضافه كرد: اين شهرستان بيش از 400 راس اسب دارد كه در صورت حمايت از اين صنعت بومي، مي توان شاهد اشتغال جوانان زيادي در اين زمينه بود.
او از مسئولان و مديران استاني انتظار دارد در روند قانوني برگزاري مسابقات، پرورش دهندگان اسب را ياري كنند تا شكوفايي اقتصادي در اين زمينه ايجاد شود كه يك اشتغال پايدار و پر سود خواهد بود.
آغاسي مهمترين مشكلات پرورش دهندگان اسب كُرد را نبود فضاي كافي براي نگهداري و سواركاري، كمبود تغذيه مناسب و دارو، مربي آموزشي و بازار مستقل خريد و فروش اسب برشمرد.
اسب كُرد داراي مشخصاتي مانند گوش هاي اندكي عقب تر، پيشاني برجسته و گاهي مستقيم، سرسنگين و چشم هاي خشمگين و عميق، استخوان بيني دراز، ستيغ گونه ها هويدا، اتصال سر و گردن خشن، گردن قوي و سينه اي عضلاني، دست و پا بسيار مستحكم و قوي و در مجموع بدن عضلاني و جمع و باهوش، مطيع و صبور است.
اسب كُرد در راهپيمايي هاي كوهستاني بسيار قوي و مطيع و كم خوراك و قانع است، اين نژاد تربيت شده براي مناطق كوهستاني و صعب العبور است و كاربرد زيادي در ورزش چوگان دارد تا حدي كه بهترين نژاد براي اين ورزش در سطح جهان است.
دومين دوره جشنواره ملي اسب كُرد از روز چهارشنبه 6 تير ماه به مدت سه روز در ورزشگاه 22 گولان سنندج با حضور 150 نفر از مالكان اسب و سواركاران برجسته كشور برگزار ‌شد.
بيجار كه در شرق كردستان واقع شده تنها شهرستاني است در كشور كه جشنواره اسب اصيل كُرد در آن به مدت سه سال متوالي برگزار مي شود.
7350/9102