تهران-ایرنا-عضو هیات علمی مركز مغز و علوم شناختی پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی گفت: مرحله اول طرح تحقیقاتی 'استفاده از سلول های بنیادی برای رفع آسیب نخاعی ناشی از تروما' به موفقیت به پایان رسیده و محققان پژوهشگاه در قالب این طرح، موفق به درمان ضایعات نخاعی موش صحرایی شدند.

دكتر سحر كیانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا با بیان اینكه در مرحله دوم این طرح در تلاش برای درمان آسیب نخاعی میمون هستیم، اظهار داشت: تحقیق بر روی میمون به نیمه راه رسیده و اگر نتایج همچنان مطلوب باشد، كارآزمایی بالینی بر روی انسان آغاز خواهد شد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان گفت: هرچند زمان آغاز مرحله كارآزمایی بالینی، دقیقا معلوم نیست اما پیش بینی می شود از یكسال دیگر وارد مرحله كارآزمایی بالینی شویم.
وی با اشاره به اینكه تمركز محققان در این طرح پژوهشی بر روی آسیب نخاعی ناشی از تروما بوده است، بیان كرد: محققان در قالب این طرح در تلاش هستند، مشكل افراد دچار آسیب نخاعی كه بیش از سه ماه از ابتلا آنان به این عارضه نگذشته باشد، را برطرف كنند.
وی افزود: ترومای ناشی از ضربه، معمولا سبب كوفتگی، له شدگی و فشردگی نخاع می شود و به همین علت این عارضه ها، مورد بررسی قرار گرفته و تحقیق در خصوص پارگی كامل نخاع در این طرح، انجام نشده است.
عضو هیات علمی مركز مغز و علوم شناختی پژوهشگاه رویان تصریح كرد:تعداد پارگی كامل نخاع، كم رخ می دهد و اكثر مبتلایان به این عارضه دچار كوفتگی، له شدگی و فشردگی نخاع می شوند، لذا این عارضه ها مورد بررسی علمی قرار گرفته است.
كیانی افزود: آسیب نخاعی سه مرحله دارد كه شامل مراحل حاد، تحت حاد و مزمن است و مطالعه ما برای مرحله حاد است و در ادامه كار مرحله مزمن هم مورد مطالعه قرار می گیرد.
وی با اشاره به اینكه محققان خارجی در این زمینه، مقداری جلوتر از ما هستند، گفت: آنان كارآزمایی بالینی سلول بنیادی را آغاز كردند، و احتمال دارد آنها زودتر از ما به نتیجه برسند.

** كارآزمایی بالینی سلول بنیادی ضایعه نخاعی در انتظار تامین اعتبار
مدیر مركز مغز و علوم شناختی پژوهشگاه رویان به دستاوردهای ارزشمند محققان این پژوهشگاه اشاره كرد و گفت: كارآزمایی بالینی سلول های بنیادی ضایعه نخاعی در انتظار تامین اعتبار است.
دكتر كوروش شاه پسند اظهار داشت: ما هم مانند اغلب بخش های پژوهشی دچار كمبود بودجه هستیم، و امیدواریم علاوه بر دولت، مجموعه خیرین هم توجه بیشتری به فعالیت های پژوهشی داشته باشند تا گام های ارزشمندتری در این زمینه برداشته شود.
وی بیان كرد: این طرح مهم برای اینكه به نتیجه مطلوب برسد و بتوان باری از دوش بیماران برداشت، نیاز به تامین اعتبار دارد كه امیدواریم با حمایت های همه جانبه این مشكل برطرف شده تا بتوان قدم های موثر و محكمی در این زمینه برداشته شود.
علمی ** 1201 **1440