قانونگذاران استرالیایی سخت ترین مجازات را در این قوانین برای اتباع و سازمان های خارجی كه در امور داخلی این كشور مداخله كنند، را درنظر گرفته اند.
لایحه این قانن توسط دولت مالكوم ترنبول نخست وزیر استرالیا تهیه و به پارلمان ارائه شده بود.
ترنبول از این موضوع به عنوان اقدامی جدی برای جلوگیری از نفوذ چین یا هر كشور خارجی در كابینه دولت ،سیاستمداران ، رسانه ها و دانشگاههای این كشور یاد كرد.
این لایحه كه قوانین تدبیر شده در آن اوایل هفته جاری در پارلمان استرالیا به تصویب رسید، بالاترین سطح مجازات را برای افراد و یا سازمان های محكوم شده دراین زمینه به عنوان ابزار جاسوسی كشور دیگری دراسترالیا در نظر گرفته است.
این لایحه درمجلس نمایندگان استرالیا با 39 رای موافق و 12 رای مخالف به تصویب رسید.
پارلمان استرالیا همواره از كنگره آمریكا تاثیر زیادی پذیرفته است وبه نظر می رسد در مورد این قانون نیز نه تنها دولت استرالیا كه در سیاست های خود تبعیت تام و كاملی از آمریكا دارد، بلكه نمایندگان این كشور نیز واشنگتن را سرلوحه خود قرار دادند.
پیشتر لایحه مشابهی در كنگره آمریكا نیز ارائه شده بود كه براساس آن مجوز تهیه گزارش در مورد تلاش های چین ، روسیه و یا كشورهای غربی برای نفوذ در دولت آمریكا و ارائه اقدامات نظارتی را مطرح می كرد.
اقدام قانونگذاران استرالیایی ،تنش های دیپلماتیك میان پكن و كانبرا را كه درسال جاری یك چالش اصلی میان این دو كشور بوده ، افزایش خواهد داد.
تنش میان دو كشور زمانی آغاز شد كه ترنبول گزارش داد برخی سازمان ها در استرالیا كه مرتبط با چین هستند در امور داخلی این كشور از روش های مختلف دخالت می كنند.
چین در یك دهه اخیر بزرگترین شریك تجاری استرالیا بوده است،بیشترین دانشجویان خارجی را در دانشگاههای این كشورداشته است.
بالاترین آماری گردشگران خارجی در استرالیا نیز در دهه اخیر به گردشگران چینی تعلق داشته كه درآمدزایی خوبی را برای كانبرا در این صنعت فراهم ساخته است.
طبق گزارش های رسانه ای در سال 2016 حدود 29 درصد از آمار تجارت میان دو كشور به بخش گردشگری اختصاص یافته بود كه این رقم دو برابر میزان مشابه در دهه گذشته بوده است.
علاوه براین تاجران چینی بیشترین تلاش خود را در زغال سنگ وسنگ آهن استرالیا قرار داده و صنعت ساخت و ساز را در استرالیا رونق داده اند.
پكن تاكنون هرنوع دخالت در امور داخلی استرالیا را رد كرده و حتی 'چنگ جینگی' Cheng Jingye سفیر پكن در كانبرا هفته گذشته از این مسئولان این كشور خواست تا به ذهنیت 'جنگ سرد' و تعصب درروابط دوجانبه خاتمه دهند.
مالكوم ترنبول نخست وزیر استرالیا در سخنانی در پارلمان این كشور در دسامبر سال گذشته ( بهمن 96) گفت كه گزارشی را از سازمان های امنیتی این كشور مبنی براین موضوع دریافت كرده كه یكی از نمایندگان مبالغی پول نقد از یك تاجر چینی دریافت كرده است.
به گفته وی این اطلاعات از طریق شنود تلفن نماینده مذكور به دست آمد كه بسیار نگران كننده است .
وی گفت : این احتمال وجود دارد كه كشورهای دیگر مانند كره شمالی و روسیه نیز برای نفوذ در امور داخلی استرالیا اقداماتی انجام داده باشند.
ترنبول با استفاده از ادبیات مشابه مائوزدونگ درسال 1940، ازمردم استرالیا خواست تا 'برخیزند و از حاكمیت خود حمایت كنند.'
این موضع گیری آشكار و اظهارات هدفمند عصبانیت شدید پكن را به همراه داشته است.
طبق قانون تصویب شده ، درصورتی كه اتهام هریك از اتباع یا سازمان های استرالیایی در مورد همراهی با كشور خارجی به اثبات رسد، مجازات این جرم برابر جرم جاسوسی دراین كشور خواهد بود.
براین اساس صندوق ها و سازمان های خیریه استرالیایی كه كمك های نقدی و غیرنقدی مستقیم از اتباع و سازمان های خارجی نیز دریافت می كنند، مشمول این قانون شدند.
'اندرو كالوین' كمیسر عالی پلیس فدرال استرالیا از نخستین مسئولان امنیتی این كشور بود كه نسبت به تصویب این قانون واكنش نشان داد.
وی با تاكید بر اینكه استرالیا شاهد' سطح بی سابقه ای از فعالیت های خارجی است' از تصویب این قانون استقبال كرد.
ناظران منطقه ای می گویند اقدام قانونگذاران استرالیا در ارتباط تنگاتنگ و نزدیك با كنگره آمریكا علیه چین انجام شده است.
مسئولان مختلف كانبرا تاكنون چندین بار از عملیات روز افزون نظامی چین در دریای جنوبی چین، سرمایه گذاری های كلان در صنایع زیرساختی استرالیا و جنوب شرق آسیا وهمچنین رشد سریع اقتصاد این كشور در جهان ابراز نگرانی كرده اند.
رسانه ها پیشتر گزارش داده بودند تعدادی از نمایندگان آمریكا به هدایت كریس اسمیت جمهوری خواه ، درصدد پیش بردن طرح مقابله با نفوذ چینی ها در جهان در كنگره این كشور هستند.
هواداران نظریه چین ستیزی در آمریكا معتقدند بدون شك چین تلاش های همه جانبه ای را در سراسر جهان ازجمله اروپا، آفریقا، آسیا و استرالیا برای نفوذ سیاسی و اقتصادی وسیع به كار گرفته است.
* خبرنگار و كارشناس جنوب شرق آسیا
تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۶
كوالالامپور- ایرنا - همزمان با افزایش تنش میان پكن و كانبرا، پارلمان استرالیا قوانینی را برای مقابله با مداخله خارجی تصویب كرد كه ناظران منطقه ای مهمترین هدف این قانون را تقابل با نفوذ خارجی چین در اوج دوران جنگ سرد میان پایتخت های دو كشور می دانند.