تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۷ - ۱۳:۳۹

تهران- ایرنا- جنوب سوریه و به خصوص استان مرزی درعا این روزها شاهد درگیری هایی بین ارتش سوریه با تروریست های باقیمانده در این كشور است.

ارتش سوریه از 12 روز پیش و به دنبال فرصت چند هفته ای به تروریست ها برای توافق و مصالحه یا جنگ در نهایت وارد مناطق جنوبی شد و در كمتر از دو هفته گذشته موفق شد تا 65 روستا و شهرك در استان مرزی درعا و در نزدیكی مرز سوریه با اردن شامل 70 درصد از شرق این استان را آزاد و پاكسازی كند.
پیش از آغاز عملیات ارتش تحلیلگران پیش بینی می كردند كه ارتش سوریه در این بخش از كشور باید ماه ها با تروریست ها درگیر شده تا بتواند آنان را از مناطق جنوبی و راهبردی درعا بیرون راند ولی برخی علل و عوامل موجب شد تا اهداف ارتش سوریه در این مناطق بسرعت در حال دستیبابی باشد.
حال این سوال مطرح می شود كه چه عواملی موجب شده است تا جنوب سوریه شاهد چنین آزادی های برق آسایی باشد ؟
در این ارتباط می توان به چند عامل اساسی و محوری شامل قطع امید تروریست ها از ادامه حمایت های عربی _ غربی، تغییر نظر مردم مناطق جنوب نسبت به تروریست ها، هدف قراردادن اهداف تروریست ها از سوی ارتش سوریه، استفاده از تجهیزات مدرن برای سركوب تروریست ها، بروز چند دستگی بین آنان و برخی خیانت ها به خاطر ناامیدی نسبت به آینده ، نزدیكی به مرز اردن و نداشتن راه فرار ، قطع راه های ارتباطی بین تروریست های جنوب و سایر مناطق سوریه، حضور برخی مقام های نظامی روسیه برای فراهم كردن توافق با تروریست ها جهت جلوگیری از درگیری و در پایان تغییرات معادلات بین المللی و منطقه ای در ارتباط با سوریه اشاره كرد.

**ناامیدی تروریست ها از حامیان خود
اخبار رسیده از جنوب سوریه در روزهای اخیر حاكی از آن است كه تروریست های مستقر در این بخش به دنبال شكست های مكرر آنان از ارتش سوریه در ماه های اخیر و قطع حمایت های عربی _ غربی از كشورهایی مانند عربستان ، قطر ، تركیه ، امریكا ، انگلیس و فرانسه به خاطر این شكست ها امید چندانی به آینده و دریافت كمك های مالی و تسلیحاتی ندارند.
به همین خاطر نیز آنان در ابتدای ورود ارتش سوریه تلاش كردند تا در صورت امكان مقاومت كرده و شاید بتوانند نظر حامیان خود را تغییر دهند ولی به دنبال برخی تحولات مانند پیام روشن آمریكا به تروریست ها مبنی بر این كه دیگر نمی توانند روی حمایت های واشنگتن حساب كنند، اكنون در برابر سیاست چماق و هویج ارتش سوریه مجبور به توافق و بر زمین گذاشتن سلاح ها و تسلیم شده اند.
بر اساس برخی آمارها، موجود از زمان آغاز بحران در هشت سال گذشته در سوریه بیش از 360 هزار تروریست از 101 كشور جهان در بیش از 100 گروه تروریستی در این كشور حضور داشتند ولی نتوانستند اهداف مورد نظر حامیان خود را با وجود حمایت های بی دریغ مالی و تسلیحاتی تامین كنند و اكنون نیز دو طرف هیچ حرفی برای گفتن در این خصوص ندارند.
روزنامه رای الیوم چاپ لندن نیز در شماره اخیر خود با اشاره به این كه متحدان گروه های مسلح در جنوب سوریه از آنان رویگردان شدند، نوشت ، رویگردانی آمریكا و هم پیمانان منطقه ای و رژیم صهیونیستی از این گروه ها موجب شده است تا آنان اكنون با وجود هفت سال از بحران در سوریه اوضاع اسفناكی داشته باشند و تن به مصالحه بدهند.
این روزنامه افزود ، آنچه هفت سال قبل از درعا شروع شده بود، سرانجامی دردناك پیدا كرده است و این پس از سالها دروغ، فریب و گمراهی بود كه نصیب معارضان و گروه های مسلح در جنوب سوریه شد.
در روز های گذشته بیش از یك هزار و 150 نفر از تروریست ها در دو گروه شامل 400 و 650 نفر به دنبال عملیات ارتش سوریه در جنوب این كشور و با توجه به اوضاع این مناطق و فشارهای ناشی از بمباران های دقیق ارتش، خود را تسلیم كرده اند و حتی شماری نیز پیشاپیش ارتش سوریه وارد عرصه درگیری با دیگر تروریست ها شده اند.
البته این موضوع بیشتر به خاطر وابستگی تروریست ها در مناطق غربی و شرقی درعا بروز كرده است و با توجه به این كه تروریست های مستقر در نزدیك مرزهای فلسطین اشغالی از تعصب و وابستگی بیشتری به این رژیم برخوردار هستند و حتی بیماران و زخمی های خود را نیز در فلسطین اشغالی مداوا می كنند ، به نظر با نزدیك شدن ارتش سوریه به این مناطق درگیری ها با شدت بیشترو دقت بالاتری برای پرهیز از تبدیل آن به درگیری با ارتش رژیم صهیونیستی ادامه یابد.
این رژیم به دنبال موفقیت ها و پیروزی های ارتش سوریه در جنوب این كشور در روزهای اخیر اقدام به تقویت نیروهای خود در مرزهای جولان اشغالی كرده است .
البته با توجه به تحولات بین المللی در ارتباط با سوریه هدف از تقویت نیروهای رژیم صهیونیستی در ظاهر دادن روحیه به تروریست ها برای آخرین نقش آفرینی خود در برابر ارتش سوریه و جلوگیری از ورود احتمالی آنان فلسطین اشغالی و مشكلات بعدی ناشی از آن نیز هست.
در این ارتباط دست اندركاران نظامی این رژیم با وجود تجدید قوا و سازماندهی جدید تروریست ها به خوبی واقف هستند كه با توجه به تجارب بالای ارتش سوریه در هشت سال گذشته برای مقابله با تروریست ها ، درصد بسیاری از این افراد در جریان درگیری كشته می شوند و در نهایت ممكن است مقام های رژیم صهیونیستی با پناه دادن به برخی از سران آنها در فلسطین اشغالی موافقت كنند.

** تغییر نظر مردم مناطق جنوب سوریه
به دنبال درگیری های گسترده ارتش سوریه در ماه های گذشته با تروریست ها در مناطق مختلف به خصوص حلب ، حما ، مناطق اطراف دمشق و برخی مناطق شرقی سوریه و پیروزی های آن به خاطر حمایت های نظامی و مستشاری روسیه و ایران اكنون مردم سوریه در مناطق جنوبی نیز به خوبی احساس كرده اند كه دوران تروریست ها و حمایت از آنان به پایان رسیده است و فصل جدیدی در این كشور آغاز شده است.
اگر تا دیروز مردم مناطق جنوبی سوریه تروریست ها مورد حمایت همه جانبه عربی - غربی را در كنار دیوار خانه های خود احساس می كردند ، امروز دیگر از آنان خبری نیست و اكنون این ارتش سوریه است كه خود را به كنار خانه های آنان رسانده است و به ناچار راهی جز مقابله با تروریست ها و همكاری با ارتش ندارند.
در همین حال ارتش سوریه نیز به خاطر نقش آفرینی مردم جنوب سوریه در جریان تشكیل سوریه جدید به دنبال پایان استعمار فرانسه بر این كشور نیز ملاحظاتی نسبت به مردم این مناطق دارد و تلاش می كند تا حد ممكن از برخی خونریزی ها در این مناطق و به خصوص علیه غیر نظامیان در جریان درگیری ها جلوگیری شود تا درعا باردیگر نقش خود را در اقتصاد سوریه بتواند بازیابد.
علاوه بر این شمار زیادی از مناطق باستانی و تاریخی سوریه نیز در شهر بصری الشام و درعا قرار دارد و ارتش تا حد امكان تلاش دارد از وارد شدن آسیب به آنها جلوگیری كرده و در صورت امكان با توافق این مناطق را آزاد و پاكسازی كند.
اكنون مردم روستاها و شهرك های جنوب سوریه كه از برخی اقدامات افراطی و تندروی های تروریست ها به ستوه آمده بودند با احساس فرار آنان همراه با خانواده به خاطر ناامیدی و نداشتن سلاح و تجهیزات كافی برای مقابله وفاداری خود را به نظام سوریه اعلام كرده و در جریان ابراز احساسات خود به نظام و ارتش عكس سیاه و سفیدی از حافظ اسد پدر بشار اسد همراه با پرچم این كشور را به نمایش می گذارند.
بیشتر مردم مناطق جنوبی سوریه عشیره ای و قبیله ای هستند و به كشاورزی و دامداری اشتغال دارند و حتی به دنبال تقسیم های مرزی در جریان توافق های بین المللی برخی از این عشایر تقسیم شده و اكنون شماری از اعضای آن در خاك اردن و برخی هم در خاك سوریه اقامت دارند و همین امر وابستگی زیادی بین مردم دو كشور ایجاد كرده است.
بر اساس اخبار منتشر شده در جدیدترین تحولات میدانی جنوب سوریه و پس از آنكه تلاش ها برای مذاكره برای تسلیم تروریست ها در شهرك راهبردی طفس در نزدیكی جولان اشغالی بی نتیجه ماندن ، ارتش سوریه اكنون در تلاش است تا عملیات خود به سمت این شهرك را از دو با هدف قطع ارتباط تروریست ها آغاز كرده و مناطق تحت اشغال تروریست های جیش الثورة ، جیش الیرموك و لواء ثوار الجیدور را در اطراف بخش غربی درعا به دو قسمت تقسیم تا بهتر بتواند آنان را مجبور به تسلیم و یا در نهایت سركوب كند.
احساس خطر تروریست ها در این مناطق موجب شده است تا آنان با اعلام بسیج عمومی از اهالی درخواست كنند تا با مراجعه به اولین پایگاه نسبت به دریافت سلاح برای مقابله با ارتش اقدام كنند كه با توجه به وضعیت حاكم در دیگر مناطق جنوبی سوریه و تسلیم اهالی آنها به نظر چنین اقدامی نیز از هم اكنون شكست خورده است و مردم در صورت دریافت سلاح به صورت اجباری ممكن است از آنها بر علیه تروریست های مزبور استفاده كنند.
پیشروی های ارتش سوریه در استان درعا در جنوب این كشور آنچنان با سرعت و برخلاف پیش بینی های اولیه ادامه دارد كه روز گذشته (دوشنبه) برخی فرماندهان ارتش سوریه با ارسال پیامی هایی با تلگرام از نزدیك شدن به مرز اردن و استقرار در هفت كیلومتری گذرگاه مرزی نصیب – جابر خبر دادند .
علاوه بر تغییر نگاه های مردم نسبت به تروریست ها و ارتش سوریه از فلسطین اشغالی نیز خبر می رسد كه به دنبال پیروزی های ارتش سوریه در مناطق مختلف به خصوص مناطق جنوبی و در نزدیك فلسطین اهالی این كشور نیز بر ادامه مبارزات خود جهت آزادسازی مناطق اشغالی از سوی صهیونیست ها ایمان پیدا كرده اند.
روزنامه ' رای الیوم' چاپ لندن در شماره روز دوشنبه خود در همین پیرامون با اشاره به پیشروی های سریع ارتش سوریه در استان درعا نوشت : پیروزی های ارتش سوریه در مناطق جنوبی این كشور، ایمان مردم فلسطین را به گزینه مقاومت برای مقابله با توطئه نابودی و حذف آرمان آن تقویت كرده است.
البته باید گفت كه تقویت ایمان فلسطینی ها برای ادامه مبارزه با توجه به ارایه طرح معامله قرن از سوی دونالد ترامپ رییس جمهوری امریكا نیز برای ایجاد مصالحه بین آنان و رژیم صهیونیستی بر تاثیر نخواهد بود و آن را به شكست می كشاند.

** هدف قراردادن اهداف تروریست ها از سوی ارتش سوریه
در روزهای اخیر بر اساس اخبار منتشره از جنوب سوریه ارتش این كشور به دقت اقدام به بمباران مواضع تروریست ها كرده است و همین موضوع نیز موجب شده تا آنان به خاطر این دقت بالا فرار و یا تسلیم را بر مقاومت ترجیح دهند.
در این ارتباط اكنون دو موضوع قابل توجه است . یكی این كه شماری از تروریست ها به خاطر ناامیدی از آینده خود اقدام به همكاری با ارتش برای اعلام اطلاعات نظامی از محل های تجمع و انبارهای مهمات و تسلیحات تروریست ها كرده و ارتش موفق شده است تا آنها را منهدم و یا سركوب كند.
علاوه بر این با توجه به افزایش تجارب نیروهای نظامی ارتش سوریه و اعزام یگاه های ویژه ارتش (تایگر فورس) به فرماندهی سرلشكر سهیل حسن به جنوب سوریه آنان اكنون از همه تجارب قبلی خود برای مقابله با تروریست ها استفاده كرده و می تواند با كسب اطلاعات و نفوذ در صفوف تروریست ها با دقت بالا آنان را هدف قرار دهند.

** استفاده از تجهیزات مدرن برای سركوب تروریست ها
استفاده سوریه از تجهیزات مدرن برای مقابله با تروریست ها در جریان بحران اخیر را باید یكی دیگر از علل موفقیت های برق آسای ارتش در جنوب این كشور ذكر كرد.
ارتش سوریه تا پیش از بحران اخیر فاقد تجربه لازم برای مقابله با اقدامات تروریستی در این كشور بود و اكنون این ارتش یكی از كارآمدترین نیروهای منطقه برای مقابله با آخرین طرفندهای تروریست های تكفیری و داعشی است و كشورهای دیگر می توانند از آن استفاده كنند.
ارتش سوریه در سایه استفاده از تجهیزات نیروی هوایی روسیه و با كمك های مستشاری ایران اكنون می تواند با راحتی با تروریست های مستقر در این كشور مقابله كند كه در این ارتباط می توان به استفاده از پهپادها برای اعلام اطلاعات از محل های استقرار تروریست ها به یگان های توپخانه و موشكی و ایجاد مثلثی بین واحدهای هوایی شامل پهپادها و یا بالگردها با توپخانه برای هدف قرار دادن تروریست ها اشاره كرد .
به گفته یك منبع نظامی در همین ارتباط دقت ارتش سوریه تا به آنجا رسیده است كه می تواند اهداف مورد نظر را با یك متر خطا مورد اصابت قرار دهد.
اكنون بر اساس آخرین خبرهای دریافتی تروریست ها در برخی مناطق سوریه با حفر تونل هایی در عمق 30 متری زمین در آنها مخفی شده و فقط برای برخی اقدامات مانند نگهبانی و یا شلیك خمپاره از آنها خارج شده تا كمتر در تیررس ارتش سوریه قرار گیرند.

** بروز چند دستگی بین آنان و برخی خیانت ها به خاطر ناامیدی نسبت به آینده
شكست های پی در پی تروریست های در سوریه در كنار پایان یافتن حمایت های مالی ، تسلیحاتی و سیاسی از آنان مانند روزهای اول بحران در سوریه موجب شده است تا آنان كه به عنوان مزدور پا به این عرصه گذاشتند اكنون دیگر امیدی به آینده نداشته باشند و به دنبال تنگ شدن عرصه بر خود و دیگر تروریست ها به خصوص در مناطق جنوبی سوریه دچار اختلاف برای تسلیم و یا ادامه درگیری با ارتش سوریه شوند.
بروز اختلاف و چند دستگی بین آنان موجب بروز درگیری ، حملات نظامی به مقرهای همدیگر ، بمب گذاری در خودروهای طرف مقابل و حمله به جلسات گروه های رقیب و یا اعلام اطلاعات به ارتش سوریه شده است و همین موضوع برگ برنده ای در اختیار ارتش سوریه قرار داده است تا به راحتی بتواند با آنان مقابله و در صورت عدم تسلیم آنان را سركوب كند و حتی شماری از این تروریست ها اقدام به همكاری اطلاعاتی با ارتش سوریه كرده اند كه همین عامل هم در پیروزی های ارتش بی تاثیر نبوده است.

** نزدیكی به مرز اردن و نداشتن راه فرار
اگر تا دیروز تروریست ها در مناطق مختلف به خصوص مركز و اطراف دمشق به دنبال تنگ شدن عرصه بر خود راه فراری به سمت دیگر مناطق داشتند و یا با استفاده از تونل های حفر شده كه طول برخی از آنها به چند كیلومتر نیز می رسد و دارای فرعی ها و رمپ هایی برای ورود و خروج هستند، اكنون این امكان برای آنان در جنوب سوریه فراهم نیست.
از یك سو ارتش سوریه از سمت جنوب دمشق یگان های خود را به جنوب سوریه گسیل داشته است و از سوی دیگر عراق مرزهای خود را با هدف جلوگیری از نفوذ تروریست های فراری به سمت این كشور بسته و با قراردادن موانع و استقرار نیروها با آنان به مقابله برخاسته و از سوی دیگر نیروهای نظامی اردن همراه با تجهیزات و ادوات در آنسوی مرزهای مستقر شده تا از ورود تروریست ها به این كشور و ناامن كردن اردن جلوگیری كنند.
در چنین وضعیتی تروریست ها هیچ راه فراری برای خود نداشته و آینده ای برای خود و خانواده با چند فرزند تصور نمی كنند و در نهایت مجبور به در پیش گرفتن راه مصالحه هستند تا بتوانند به زندگی خود ادامه دهند.
البته در این ارتباط تروریست هایی كه در سال های اشغال جنوب سوریه دستشان به خون مردم آلوده شده است از ترس انتقام اهالی مجبور شده اند همراه با خانواده به مناطقی فرار كنند كه همچنان در اختیار دیگر تروریست ها قرار دارد ولی این ایام نیز دیری نخواهد پایید و آنان مجبور به مقابله و یا تسلیم خواهند شد.

** حضور برخی مقام های نظامی روسیه برای فراهم كردن توافق با تروریست
درست در چنین وضعیتی كه در جنوب سوریه اكنون حاكم شده است ، برخی مقام های نظامی روسیه نیز با حضور در مناطق جنوبی سوریه اقدام به برقراری ارتباط با سران تروریست ها كرده تا بتوانند آنان را به مصالحه و تسلیم وادار كنند.
در این ارتباط نیز بر اساس اخبار رسیده تروریست ها و سران آنان درابتدای شروطی را مطرح كرده ولی به دنبال شكست مذاكرات و سركوب ارتش و احساس خطر و نداشتن راهی برای فرار مجبور شده اند تا خود را تسلیم كنند كه بهترین شاهد در خصوص شهر راهبردی بصری الشام است كه در نهایت مجبور به تسلیم شد و پرچم سوریه در قلعه تاریخی این شهر پس از هفت سال باردیگر به اهتزاز درآمد.

**پایان تغییرات معادلات بین المللی و منطقه ای در ارتباط با سوریه
در پایان نیز باید به تغییر برخی معادلات بین المللی و منطقه ای در ارتباط با بحران سوریه به دنبال برگزاری نشست ها ، همایش ها و اجلاس های مختلف در سطح معارضان سوریه با مقام های این كشور و با وساطت برخی كشورهای مانند روسیه، تركیه ، ایران اشاره كرد كه در تغییر نتایج روند بحران سوریه بسیار موثر بود و موجب شد تا اهداف مورد نظر حامیان تروریست ها به تدریج تغییر یافته و اكنون نیز شنیده ها حاكی از آن است كه در اجلاس سران دو كشور روسیه و امریكا در فنلاند در 24 تیر ماه یكی از مهم ترین مباحث هماهنگ شدن بین مسوولان دو كشور بحران سوریه است.
در چنین صورتی می توان پیش بینی كرد كه بحران سوریه روزهای پایانی خود را می گذراند و بی دلیل نیست كه تركیه نیز اكنون صحبت از خروج از شهر اشغالی عفرین را مطرح می كند.
نتیجه آنكه همانگونه كه بحران در سوریه با حمایت های كشورهایی مانند عربستان ، اردن ، تركیه ، امریكا ، رژیم صهونیستی ، انگلیس و فرانسه از شهر درعا در جنوب سوریه در اسفند ماه سال 1389 آغاز شد ، اكنون نیز می توان پیش بینی كرد كه تحولات اخیر در این مناطق می تواند گامی در پایان بحران و پیام مهمی برای تروریست های باقیمانده در شمال سوریه باشد به خصوص این كه تروریست ها در جنوب سوریه با اطلاع از سرنوشت همقطاران خود در شمال از پذیرش اعزام به این مناطق خودداری كرده و تسلیم و توافق را بر اعزام به ادلب با سرنوشت نامعلوم ترجیح داده اند و همین خود پیام مهمی برای تروریست های باقیمانده در شمال سوریه است كه از هم اكنون با حفر تونل هایی به سوی تركیه راه های فرار خود را به دنبال حركت ارتش سوریه به طرف شمال هموار كرده اند چون به خوبی از مقابله تركیه با آنان اطلاع دارند و می توان از هم اكنون فرارسیدن جشن پیروزی سوریه بر بحران هشت ساله در این كشور را انتظار كشید.
از داود پورصحت
خاورم*1436*1049