تاریخ انتشار: ۱۲ تیر ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۰

دوحه - ایرنا - توئیت 'انور قرقاش' وزیر مشاور در امور خارجه امارات مبنی بر توقف عملیات نظامی در بندر 'الحدیده' در یمن، ضمن رسوا كردن دستگاه تبلیغاتی ائتلاف خود خوانده در مورد پیروزی های ادعایی، این واقعیت را تایید كرد كه 'دست های ائتلاف در یمن به نشانه تسلیم بالا رفته است'.

وی در توئیتی كه یكشنبه گذشته به زبان انگلیسی منتشر شد، ادعا كرد كه این اقدام از یك سو در راستای تسهیل ماموریت 'مارتین گریفیتس' نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن برای تسلیم شدن بی قید و شرط بندر الحدیده از سوی 'جنبش انصارالله' صورت می گیرد و از سوی دیگر از تحمیل كشته، زخمی و فشار بیشتر بر مردم یمن جلوگیری می كند.

** اشك تمساح برای مردم یمن
وزیر اماراتی در حالی از توقف عملیات نظامی برای كمك رسانی به مردم یمن سخن گفته است كه این مردم طی سه سال گذشته آماج بیرحمانه ترین حملات نظامی ائتلاف خود خوانده سعودیها و اماراتیها با هدف نابود ساختن زیرساخت های این كشور بوده اند. نیروهای ائتلاف در این تهاجم وحشیانه حتی به مراكز درمانی، آموزشی و مراسم ختم و عروسی هم رحم نكرده اند.
ساعاتی پس از بیانیه قرقاش، جنگنده های سعودی در حمله به مناطق مسكونی در شهرهای 'زبید' و 'التحیتا' از جمله یك مدرسه و یك رستوران را هدف قرار دادند كه در اثر آن دستكم سه غیر نظامی جان خود را از دست دادند.
حملات نظامی ائتلاف خودخوانده طی سه سال و چند ماه گذشته موجب مرگ بیش از سی هزار غیر نظامی یمنی شده كه 8 هزار نفر آنان را زنان و كودكان تشكیل می دهند. علاوه بر آن محاصره مردم این كشور باعث شیوع انواع بیماریها از جمله 'وبا' در این كشور شده است .
در حالی كه حملات همه جانبه و محاصره یمن ادامه دارد، سازمان‌های امدادی بین‌المللی و نهادهای وابسته به سازمان ملل بارها درباره هدف قرار گرفتن غیرنظامیان و وضعیت ناگوار انسانی در یمن ناشی از قحطی، گرسنگی و شیوع بیماری‌های واگیردار هشدار داده‌اند.
سازمان بهداشت جهانی در بیانیه ای كه دیروز (دوشنبه) منتشر كرد، گزارش داد: وضعیت بهداشتی شهر الحدیده از نقاط دیگر یمن وخیم تر شده و این منطقه هم اكنون بالاترین آمار ابتلا به وبا و سوء تغذیه را در این كشور دارد.
سازمان بهداشت جهانی در این بیانیه گفت كه كاركنان این سازمان در بیمارستان های 'الثوره' و 'العلفی' در شهر الحدیده حضور دارند تا به مجروحان و بیماران یمنی خدمات رسانی كنند.
در این بیانیه همچنین آمده است: در حالی كه سیاستمداران در محافل بین المللی در مورد سرنوشت یمن بحث می كنند، سرعت وخامت اوضاع در این كشور فقیر بسیار سریع است.
طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی، مادران، كودكان و بیماران یمنی از امراض مزمن رنج می برند و وضعیت بهداشتی و درمانی این كشور بسیار ضعیف است و هرگونه وخامت اوضاع باعث از بین رفتن توان موجود می شود.
روزنامه انگلیسی «گاردین» هم چند ماه پیش نوشت: نابودی زیرساخت‌ های یمن توسط بمب افكن های سعودی، بدان معنا است كه 14.5 میلیون نفر از جمعیت این كشور كه 8 میلیون تن از آنها كودكان هستند، به آب بهداشتی دسترسی ندارند و انتظار می‌رود تعداد مبتلایان به بیماری وبا در این كشور تا پایان سال جاری میلادی به 600 هزار نفر برسد.
برای درك وخامت اوضاع كودكان در یمن، كافی است به گزارش اخیر سازمان ملل توجه كنیم . در این گزارش آمده است كه در هر 10 دقیقه، یك كودك به دلیل سوء تغذیه و بیماری در یمن جان می دهد و از هر 10 كودك، هشت تن از آنها دچار سوء تغذیه هستند.
گرچه بر اساس این گزارش 1400 كودك در جریان بمبارانها كشته و 2140 كودك نیز زخمی شده اند، اما نكته مهم این است كه 2.2 میلیون كودك یمنی ، دچار سوء تغذیه هستند. به عبارت دیگر، فقط بمبارانهای ارتش رژیم سعودی ، جان كودكان یمنی را تهدید نمی كند، بلكه حتی بیش از آن، كمبود مواد غذایی و دارو باعث مرگ این كودكان بی گناه می شود.
همچنین صندوق حمایت از كودكان سازمان ملل متحد (یونیسف) نیز در بیانیه ای، اعلام كرد كه بیش از 400 هزار كودك یمنی به دلیل سوء تغذیه شدید با خطر مرگ مواجه هستند.
همچنین دو میلیون كودك نیز از سوء تغذیه شدید رنج می برند و دو میلیون كودك از تحصیل محروم و نزدیك به یك میلیون كودك یمنی هم در مناطق مختلف این كشور آواره شده اند.
سازمان ملل متحد و برنامه جهانی غذا گزارش داده اند كه در حال حاضر، حدود 60 درصد از جمعیت یمن از گرسنگی رنج می برند و از ماه ژوئن سال 2016 تاكنون به دلیل وضعیت فاجعه بار غذایی، حدود 17 میلیون یمنی با وضعیت اورژانسی و بحران مواجه هستند.
این گزارش با استناد به تحلیل 69 كارشناس یمنی و سازمان ملل متحد و «یونیسف» و دیگر نهادهای غیردولتی، اضافه كرد: حدود 10 میلیون و 200 هزار یمنی در مرحله سوم یا مرحله بحرانی و بیش از شش میلیون و 800 هزار نفر دیگر در مرحله چهارم یعنی مرحله اورژانسی قرار دارند.
بر اساس این گزارش، در حال حاضر از مجموع 22 استان یمن، 20 استان این كشور از گرسنگی و قحطی رنج می برند. استان های 'لحج' ،' تعز' ، 'ابین' ، 'صعده ، 'حجه' ، 'حدید'ه و 'شبوه' كه در اختیار انصارالله هستند،به دلیل محاصره، در وضعیت اضطراری قرار دارند.
مفهوم این شرایط آن است كه رژیم سعودی كه در جنگ رو در رو با ارتش و كمیته های مردمی یمنی در مانده شده، ناجوانمرادنه مرتكب قتل عام مردمی می شود كه در منطقه تحت كنترل ارتش و كمیته های مردمی یمن قرار دارد.
بنابر این وزیر اماراتی اگر به فكر مردم یمن بود، باید زودتر از این به اقدام تجاوزكارانه خود به این كشور پایان می داد تا مردم متحمل این همه درد و رنج نشوند.

** تحولات میدانی
بندر الحدیده كه به عروس دریای سرخ معروف است، در 226 كیلومتری شهر 'صنعا' پایتخت یمن قرار دارد . الحدیده دومین بندر تجاری بزرگ این كشور پس از عدن محسوب می شود و به دلیل داشتن امكانات صادرات و واردات و همچنین نزدیكی به معابر بین المللی حمل و نقل كالا از اهمیت زیادی برخوردار است . این بندر شریان حیاتی بیش از هشت میلیون یمنی در استان های الحدیده، تعز، صعده و صنعا است.
ائتلاف سعودی با شروع عملیات موسوم به 'پیروزی طلایی' از 23 خرداد تاكنون به دنبال آن بود تا انصارالله را در این شهر شكست دهد و سپس به سمت صنعا (پایتخت ) حركت كند.
امارات با تجهیز 12 تیپ از نیروهای ائتلاف، عملیات اشغال الحدیده را آغاز كرد . این رژیم وعده داد كه كار بر زمین مانده 'محمد بن سلمان' در خلال سه و نیم سال را یك ماهه به انجام برساند .
امارات در عملیات الحدیده از حمایت های تسلیحاتی و اطلاعاتی آمریكا هم بهره برد، اما نه تنها نتیجه نداشت كه یكی از فرماندهان شركت آمریكایی 'بلك واتر' كه به عنوان فرمانده میدانی برای امارات در یمن می جنگید، به اسارت ارتش و كمیته های مردمی این كشور درآمد.
منابع یمنی نوشتند كه فرد به اسارت در آمده یك شخصیت نزدیك به 'محمد بن زاید' ولعیهد امارات است و دستگیری وی می تواند تغییرات راهبردی را به سود یمنی ها رقم بزند.
همزمان با نبرد نظامی، بین دو طرف نبرد رسانه‌ای شدیدی نیز در گرفت. ائتلاف سعودی سعی داشت، پایان جنگ را زودتر از دنیای واقعی و میدان نبرد اعلام كند و انصارالله نیز در این میان بیكار ننشسته و با ابزارهای مختلف به مصاف این جنگ رسانه‌ای رفت و ثابت كرد كه بر خلاف ادعای مطرح شده، ائتلاف به اهداف خود در این كشور دست نیافته است .
ائتلاف خود خوانده به تبلیغات وسیع رسانه ای خود از دو هفته پیش از تصرف كامل فرودگاه الحدیده خبر دادند، هر چند هیچ وقت تصویر زنده ای از این به اصطلاح غنیمت خود منتشر نكردند، چرا كه این ادعا از پایه بی اساس بود.
'ابراهیم العبیدی' از رهبران جنبش انصارالله یمن در مصاحبه با شبكه 'العالم' اخبار منتشر شده در رسانه‌های سعودی و اماراتی مبنی بر سیطره نیروهای ائتلاف متجاوز به یمن بر فرودگاه الحدیده را «دروغ» خواند.
العبیدی گفت: نبرد الحدیده یك جنگ فرسایشی است و برای مدت زمان طولانی ادامه خواهد یافت. نبرد الحدیده نبرد و جنگ آمریكا و انگلیس با یمن است و ممكن نیست كشورهای عضو ائتلاف متجاوز به یمن به تنهایی بتوانند چنین جنگی را مدیریت كنند.
این رهبر جنبش انصارالله یمن همچنین تاكید كرد: آمریكا چراغ سبز حمله به الحدیده را صادر كرد، ولی مدعی است كه چنین اجازه‌ای نداده است.
اما این روزها بیش از هر چیز امارات به فكر نجات نیروهایی از 'تحالف' است كه حداقل از سه ناحیه در محاصره نیروهای یمنی قرارگرفته اند و هیچ راه نجاتی جز تغذیه از طریق امدادهای هوایی روزانه آمریكائی ها ندارند. بدیهی است بهانه كردن مذاكرات گریفیتس تنها و تنها راه برون رفت احتمالا آبرومندانه از باتلاق یمن باشد .

** تحقیر منصور هادی
اعلام توقف عملیات در الحدیده توسط قرقاش وزیر مشاور در امور خارجه امارات یك پیام دیگر داشت و آن تحقیر 'عبدربه منصور هادی ' رییس جمهوری فراری یمن بود. ائتلاف كه جنگ در یمن را به بهانه حمایت از او آغاز كرده بود، اكنون با این اقدام نشان داد كه منصور هادی هیچ جایگاه سیاسی در حال و آینده یمن ندارد.
با وجود اختلافات تاریخی امارات با هادی، در جریان حمله به الحدیده رییس جمهوری مستعفی یمن به عدن منتقل و ادعا شد، وی جهت هماهنگی های اساسی در عملیات در این منطقه حاضر شده است.
علاوه بر آن یك روز قبل از اعلام وزیر اماراتی، منصور هادی در دیدار با گریفیتس نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، برخی پیشنهادهای وی برای صلح را نپذیرفت .
منابع آگاه نزدیك به هادی اعلام كردند كه وی در دفتر كوچكی در 'معاشیق' با گریفیتس برای دقایقی دیدار كرد و در این مدت، فرستاده ویژه سازمان ملل چند پیشنهاد صلح بویژه برای توقف درگیری‌ها در الحدیده ارائه كرد، اما هادی توقف درگیری‌های نظامی در ساحل غربی را رد كرد و بر تداوم این درگیری‌ها در سایه فشارهای ائتلاف سعودی و امارات تاكید كرد و گفت كه تنها راه توقف حمله به الحدیده، عقب‌نشینی انصارالله از این شهر و تحویل آن به نیروهای وی، جنوبی‌ها و 'طارق صالح' پسر 'علی عبدالله صالح' است.
به نوشته پایگاه خبری یمنی 'متابعات'، به گفته این منابع، گریفیتس با نارضایتی از واكنش هادی كاخ معاشیق را ترك و سپس تاكید كرد كه موضع انصارالله در قبال پیشنهادهای او موضعی مثبت بوده و با پیشنهاد نظارت سازمان ملل بر بندر الحدیدة موافقت كرده‌اند، اما هادی می‌گوید كه درگیری‌ها ادامه خواهد یافت.
این مواضع رییس جمهوری مستعفی و فراری یمن در حالی بود كه یك روز بعد از آن قرقاش در پیام توئیتی بدون توجه به نظرات او، از توقف درگیری ها خبر داد.
'توكل كرمان' فعال سیاسی یمنی و برنده جایزه 'صلح نوبل' در واكنش به نادیده گرفتن منصور هادی در تحولات اخیر، در توئیتی نوشت: منصور كجای تحولات یمن قرار دارد.
خاورم**1508**1651