دكتر غلامرضا گودرزی روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: 17 مورد از این طرح های تحقیقاتی ملی، 2 طرح با سفارش سازمان و یك طرح به صورت مستقل و با بودجه موسسه های تحقیقات كشاورزی انجام می شود.
وی ادامه داد: 2 طرح مطالعاتی بررسی فیتوشیمی گونه های ارزشمند جنس آویشن به منظور معرفی رقم مناسب و پایدار در استان مركزی و ارزیابی اقتصادی و اكولوژیكی بهره برداری از گیاهان دارویی به تازگی كلید خورده است.
رئیس مركز تحقیقات و آموزش كشاورزی و منابع طبیعی استان مركزی خاطر نشان كرد: تعیین جایگاه حفاظتی گیاهان و اكوسیستمهای ایران و انتشار لیست قرمز گونه های گیاهی ایران، بررسی روش های مختلف مبارزه با گیاه ورك، امكان تغییر تركیب گیاهی در رویشگاه های آن، پایش كیفی مراتع مناطق مختلف آب و هوایی ایران (منطقه چپقلی) و بررسی توان ذخیره كربن گیاهان شورپسند (هالوفیت ها) در اندام های گیاه و خاك رویشگاههای شور (كویر میقان) از جمله این طرح های مطالعاتی است.
گودرزی افزود: بررسی وضعیت اعمال قانون بهره برداری از مراتع و ارائه روش های اجرایی مناسب حذف دام مازاد از عرصه مراتع، جمع آوری و شناسایی بذور گیاهان بومی استان مركزی و نگهداری آن ها در بانك ژن موسسه، بررسی نیازهای اكولوژیك گونه (Kr.ceratoides)در استان مركزی و پایش كیفی مراتع در سایت انجدان از دیگر طرح های مطالعاتی مركز تحقیقاتی این استان است.
وی یاد آور شد: 6 طرح در بخش منابع طبیعی مركز تحقیقات و آموزش كشاورزی و منابع طبیعی استان مركزی پایان یافته است و گزارش نهایی آن ها در حال تدوین است.
رئیس مركز تحقیقات و آموزش كشاورزی و منابع طبیعی استان مركزی گفت: مطالعات جامعه شناسی مناطق حفاظت شده و دست نخورده ناحیه رویشی ایران- تورانی استان مركزی( هفتاد قله)، جامعه شناسی مناطق حفاظت شده و دست نخورده ناحیه رویشی ایران- تورانی استان ایلام( تنگ دالاب)، طبقه بندی برخی از گونه های گیاهی استان مركزی از جمله طرح های پایان یافته در مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی این استان است.
گودرزی افزود: بررسی اثر كوتاه مدت آتش سوزی بر تغییرات پوشش گیاهی در مراتع استان مركزی، بررسی سازگاری و استقرار گونه های درختی غیر مثمر با استفاده از پساب فاضلاب و توانمندی گونه های مختلف در ترسیب كربن و فلزات سنگین و ارزیابی و احیای جنس گل گاوزبان در استان مركزی از دیگر طرح های پایان یافته در این استان است.
وی یاد آور شد: بخش تحقیقات منابع طبیعی مركز تحقیقات و آموزش كشاورزی و منابع طبیعی استان مركزی از سال 1371 فعالیت خود را به صورت رسمی در استان آغاز كرده و تا كنون 92 طرح پژوهشی در آن انجام شده كه یافته ها در قالب 200 مقاله علمی در مجلات و همایش های ملی و بین المللی به چاپ رسیده است.
رئیس مركز تحقیقات و آموزش كشاورزی و منابع طبیعی استان مركزی خاطر نشان كرد: عمده تحقیقات این بخش در زمینه مرتع، شناسایی ذخایر درختی و درختچه ای استان، تعیین قلمرو مناطق بیابانی، مناطق شنی، گیاهان علوفه ای موجود در مراتع، شناسایی مناطق شور و گیاهان شور روی، شناسایی مناطق اكولوژیك استان، گیاهان دارویی و نقشه سازی از تمام مناطق پراكنش گونه ها بوده است.
گودرزی افزود: بخش تحقیقات منابع طبیعی استان مركزی در چهار گرایش تحقیقاتی درختان سریع الرشد(صنوبر)، گیاهان دارویی و محصولات فرعی مراتع و جنگل ها، بیابان زدایی و تثبیت شن، مرتع فعال است.
وی، بررسی روش های مختلف اصلاح و احیای مراتع و بیابان ها، شناخت پتانسیل های استان در زمینه های مختلف منابع طبیعی تجدید شونده، شناسایی گیاهان استان و تعیین خصوصیات اكولوژیكی گونه های با ارزش مرتعی، دارویی و جنگلی و مطالعه كارآیی شیوه های مختلف مدیریت بر مراتع و تعیین مناسب ترین روش مدیریت در مراتع مناطق مختلف آب و هوایی استان را از جمله اولویت های این بخش عنوان كرد.
استان مركزی به عنوان دومین قطب صنایع مادر تخصصی، چهارمین قطب صنعت كشور محسوب می شود و در زمینه تنوع تولیدات صنعتی رتبه نخست كشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با وجود صنعتی بودن در زمره 10 استان نخست كشور در بخش كشاورزی است كه 90 هزار بهره بردار شامل 20 درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند.
670 هزار هكتار اراضی باغی و كشاورزی در استان مركزی وجود دارد كه یك و 2 دهم درصد تولیدات كشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می شود.
این استان رتبه چهارم تولید بچه ماهی قزل آلا، رتبه نخست در تنوع تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم تولید گل ها شاخه بریده، رتبه سوم در تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم سطح زیر كشت و تولید انار كشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گل محمدی، مقام نهم در تولید انگور، رتبه سوم در تولید لوبیا و رتبه پنجم در تولید جو را به خود اختصاص داده است.
استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشكده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، وجود شعبه ششم تحقیقات واكسن و سرم سازی رازی، وجود ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی و مركز تحقیقات كشاورزی و منابع طبیعی از ظرفیت های علمی و تحقیقاتی حوزه كشاورزی استان مركزی است.
1955/6013/
تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۲
اراك - ایرنا - رئیس مركز تحقیقات و آموزش كشاورزی و منابع طبیعی استان مركزی گفت: مطالعات 20 طرح پژوهشی با محوریت تنوع زیستی و گونه های سازگار محیطی در مركز تحقیقات كشاورزی این استان كلید خورد.