به گزارش خبرنگار ایرنا، افزایش بی سابقه انواع عملیات تروریستی در این منطقه طی هفته های اخیر از یكسو و تشدید تنش انتخاباتی میان گروههای مختلف سیاسی بر سر نتایج انتخابات پارلمانی 22 اردیبهشت در این استان ها، بسیاری از ناظران را وادشت تا نسبت به احتمال خارج شدن اوضاع از دست دولت، هشدار دادند.
در این میان عملیات آدم ربایی داعش در مثلث مرگ و در مسیر جاده بغداد - كركوك، حمله به نیروهای امنیتی و برخی روستاهای جنوب كركوك، جوی از ارعاب و وحشت را در این منطقه بویژه جنوب كركوك ایجاد كرد و بشدت به این نگرانی ها دامن زد و ضرورت اقدامات فوری و گسترده امنیتی علیه داعش را پیش كشید.
این درحالی است كه استان كركوك نخستین استانی است كه بر اساس مصوبه پارلمان این كشور قرار است بدلیل اعتراضات فراوان به نتایج انتخابات اخیر، رای های آن بازشماری دستی شود.
این بازشماری آرا در كركوك روز سه شنبه رسما آغاز شد و انتشار برخی اخبار تایید نشده مبنی بر وجود تفاوت بسیار میان نتایج شمارش دستی با شمارش اولیه (الكترونیكی) نگرانی ها را درخصوص آینده تحولات سیاسی در این منطقه بیش از پیش مطرح كرده است.
در چنین فضایی است كه چندین عملیات هماهنگ با یكدیگر و زیر نظر ستاد فرماندهی مشترك نظامی عراق از دو روز گذشته در منطقه مثلث مرگ آغاز شده است.
امروز چهارشنبه نیز فرمانده عملیات امنیت استان دیاله در شرق عراق در بیانیه ای از آغاز عملیات گسترده نظامی در این منطقه و از پنج محور و با پشتیبانی بالگردهای ارتش عراق خبر داد.
به گفته سرلشكر 'مزهر العزاوی' منطقه عملیاتی شامل مناطق شمال دیاله است كه دیاله، طوزخورماتو (استان صلاح الدین) و كفری (دیاله) را در مناطق ارتفاعات حمرین در بر می گیرد.
پیش از این نیز نیروی پلیس فدرال عراق با اعزام تعداد زیادی نیرو و تجهیزات نظامی و سلاح، برای شروع عملیات گسترده در جنوب كركوك آماده شده بودند.
همزمان نیروهای تشكیلات مردمی الحشد الشعبی نیز در دو روز گذشته عملیات گسترده امنیتی را در مناطق جنوب كركوك با هماهنگی فرماندهی عملیات مشترك نظامی با هدف تامین جاده بغداد به كركوك آغاز كرده اند.
كارشناسان امنیتی عراق درباره عملیات گسترده امنیتی كه با هدف بازگرداندن امنیت به مناطق جنوب كركوك و نابودی هسته ها و عناصر فعال داعش آغاز شده، دیدگاه های متفاوتی ذكر كرده اند.
'فاضل ابورغیف' به خبرگزاری 'الوطن نیوز' عراق گفته است كه این عملیات به دلیل حجم و گستردگی كه دارد انتظار می رود دستاوردهای امنیتی مهمی را در نابودی هسته های فعال داعش در این مناطق به دنبال داشته باشد.
وی مناطق فعالیت هسته های داعش را منطقه محصور بین 'انجانه'، 'الجلام'، 'عین الفرس'، 'مطیبیجه' و سلسله ارتفاعات حمرین دانسته است كه در مثلث سه استان صلاح الدین، كركوك و دیاله واقع شده و جاده 238 كیلومتری بغداد به كركوك از داخل یا از نزدیكی این مناطق عبور می كند.
وی پیش بینی كرده است در این عملیات تعدادی از سركرده های داعش بازداشت یا كشته شوند.
اما برخلاف این تصور، 'هاشم الهاشمی' دیگر كارشناس امنیتی عراقی، نوشته است كه از ابتدای 2018 تاكنون پنج عملیات نظامی امنیتی در این منطقه كه به مثلث مرگ فعالیت هسته های پراكنده داعش شناخته می شود، انجام شده كه هیچ یك تاكنون نتوانسته است كه به حیات عناصر داعش دراین مناطق پایان بدهد.
وی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشته است كه یكی از عللی كه باعث شده است این عملیات ها نتوانند به حضور داعش در مثلث مرگ در جنوب كركوك پایان بدهد، برخوردهای منفعلانه و واكنشی با این قضیه است.
به گفته وی، همه عملیات ها به صورت مقطعی بوده و هرگز دامنه عملیات ها در سه استان تا اتصال حلقه ها به همدیگر تكمیل نشده و برای همین عناصر داعش همواره در مناطق عدم اتصال عملیات امنیتی، باقی مانده اند و به محض پایان عملیات امنیتی، مجدد فعالیت تروریستی خود را در منطقه از سرگرفته اند.
وی اضافه كرده است كه وضعیت و وسعت جغرافیایی منطقه و وجود تپه ماهورها و شكاف های موجود در زمین به علاوه 116 روستای خالی از سكنه، به عناصر پراكنده داعش كمك می كند كه در دل غارها و شكاف ها و مناطق خالی از سكنه با سلاح های سبك خود زنده باقی بمانند و دست به عملیات ایذایی بزنند.
الهاشمی رمز پیروزی در این عملیات و پایان هسته های و عناصر فعال داعش را در همكاری با عشایر منطقه دانسته و گفته است كه این تجربه موفقی بود كه الحشد الشعبی با عشایر در جنگ با داعش به كار بست و دستاوردهای موفقی داشته است.
عملیات نظامی كه در حال حاضر شروع شده مثلث جغرافیایی وسیعی را در بر می گیرد كه از جنوب شرق استان صلاح الدین در مناطق مطیبیجه و طوزخورماتو شروع شده و تا شمال شرق دیاله شامل خانقین، جلولا، كفری و انجانه ادامه دارد و مناطق حومه كركوك و جنوب آن را در بر می گیرد.
سرلشكر بازنشسته 'عبدالكریم خلف' سخنگوی سابق وزارت كشور عراق بخشی از ناامنی های جنوب كركوك را مرتبط با نیروهای پیشمرگ كرد دانسته است.
وی در صفحه شخصی خود نوشته است كه برخی از مسوولان منطقه كردستان عراق مدعی هستند كه ناامنی ها در جنوب كركوك در نتیجه عقب نشینی نیروهای پیشمرگ از این منطقه است.
سرلشكر خلف گفته است كه این گونه اظهارات به چه معنا است و بین ناامنی ها در جنوب كركوك و نیروهای پیشمرگ كرد چه ارتباطی وجود دارد؟
نیروهای پیشمرگ كرد در اكتبر 2017 در نتیجه بازگشت اداره كركوك زیر نظر دولت مركزی، از این مناطق به داخل منطقه كردستان عراق به عنوان حوزه فعالیت نیروهای پیشمرگ كرد عقب نشینی كردند.
نخست وزیر به عنوان فرمانده كل قوای مسلح عراق نیز سه شنبه در كنفرانس خبری هفتگی خود تاكید كرد كه عملیات امنیتی كه در جنوب كركوك آغاز شده تاكنون دستاوردهای مهمی را در تامین جاده بغداد به كركوك به دنبال داشته است.
شهروندان عراق به ویژه اهالی ساكن در محورهای عملیاتی در كركوك و جنوب آن امیدوارند كه نیروهای امنیتی عراق بتوانند تا در این برهه كه عراق درگیر بحران سیاسی ناشی از انتخابات 22 اردیبهشت ماه است، امنیت را در این مناطق و عموم عراق برقرار كنند.
خاورم *353*380*
تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۴
بغداد – ایرنا – در پی نا امنی های اخیر در جنوب كركوك و افزایش بی سابقه تحركات داعش، نیروهای امنیتی عراق متشكل از ارتش، پلیس و الحشد الشعبی با پشتیبانی هوایی عراق در روزهای اخیر عملیات گسترده امنیتی در مثلث میان سه استان كركوك، صلاح الدین و دیاله آغاز كردند.