اراك - ایرنا - اعتیاد از آسیب های مهم اجتماعی است كه عوامل متعددی در ایجاد و شیوع آن نقش دارد و راهبردهای مقابله ای در این حوزه نیز باید با مشاركت مسئولانه و هدفمند تمامی بخش ها دنبال شود.

اگرچه ایران تلاش های زیادی در مقابله با اعتیاد انجام داده و در این راه شهدای زیادی تقدیم شده اما، این معضل به دلیل پیچیدگی ها و عوامل چند وجهی آن هنوز در جامعه خودنمایی می كند و به عنوان یكی از آسیب های اجتماعی پرخطر كه می تواند عامل زایش یا تشدید سایر آسیب ها در جامعه باشد، مطرح است.
اعتیاد به عنوان بلای خانمان سوز نهاد خانواده و سلامت اجتماعی را هدف گرفته و هر روز ابعاد مخاطرات آن دامنه وسیع تری را شامل می شود، ضمن آنكه هزینه های سنگین اقدامات مقابله ای و درمانی با اعتیاد نیز معضلی جدی برای دولت است.
رویكرد پیشگیرانه و مبارزه اجتماع محور با اعتیاد شیوه ای است كه در بسیاری از كشورها نتیجه بخش بوده و تمركز بر آن می تواند هم افزایی لازم را در لایه های اجتماعی برای مصون سازی افراد و اقدامات كاربردی در مهار اعتیاد ایجاد كند.
استان مركزی با تركیب جمیعت كارگری و دانشجویی و قرار گرفتن در مسیر ارتباط شرق به غرب كشور، از استان های مهم و حساس در امر مبارزه با اعتیاد است و به همین منظور در میزگردی تخصصی ماهیت اعتیاد در این استان و اهمیت فرآیند اجتماعی كردن مبارزه با این آسیب اجتماعی در ایرنا به بحث و نظر گذاشته شد.

*** مقابله با اعتیاد راهبرد جدید می طلبد
مدیركل بهزیستی استان مركزی گفت: اعتیاد آسیبی ریشه دار است كه مقابله با آن به عنوان یكی از پنج آسیب جدی كشور هدفگذاری شده و نیاز است با راهبردی جدید در سطوح پیشگیری و درمان آن وارد شد و در این زمینه باید همراهی ظرفیت های مردمی محور قرار گیرد.
زهرا امینی افزود: پیشگیری از اعتیاد موضوع فرهنگی و اجرایی گسترده ای است كه نیاز است مولفه ها و برنامه های این حوزه بازنگری شود و با نگاهی كارشناسی، شیوه های جذاب و بهره گیری از ظرفیت های مختلف جامعه در این راستا مورد توجه قرار گیرد.
وی بیان كرد: تلاش های انجام شده در سه دهه اخیر در حوزه پیشگیری از اعتیاد ارزشمند است و اگر انجام نمی شد آمار اعتیاد تصاعدی بالا می رفت اما، اكنون می طلبد كه در راهبردهای این حوزه با نگاه علمی تغییراتی داشته باشد تا با امكانات موجود حوزه دولتی و مردمی اثربخشی بیشتری حاصل شود.
مدیركل بهزیستی استان مركزی ادامه داد: فعالیت های اجتماع محور در بحث پیشگیری از اعتیاد از سال 81 در ایران مد نظر قرار گرفته كه در سطح اول آن اقداماتی از طریق اطلاع رسانی و افزایش آگاهی عمومی مد نظر بوده تا فرد به اعتیاد مبتلا نشود، در سطح دوم مسائل درمانی، ساماندهی و جمع آوری معتادان متجاهر دنبال شده و در سطح سوم بازتوانی، روان درمانی و بازگرداندن معتادان بهبود یافته به جامعه اجرایی شده است.
مدیركل بهزیستی استان مركزی اضافه كرد: اكنون زمان آن است كه اقدامات پیشگیری از اعتیاد با رویكرد اجتماع محور با نگاه به ظرفیت های فردی پی گرفته شود.
امینی اظهار داشت: فعالیت های اجتماع محور استان مركزی در محله، روستاهای در معرض خطر، مراكز، محیط های آموزشی و فضاهای كار با جدیت در دستور كار قرار دارد و استفاده از توان و بضاعت سازمان های مردم نهاد در وارد شدن به فعالیت های اجتماع محور و فعالیت تسهیلگری كارشناسان مربوطه در این راستا ضروری است.
مدیركل بهزیستی استان مركزی افزود: سیستم مشاوره ای مناسب و مكانی برای تخلیه مسائل و مشكلات كارگران و كارمندان استان مركزی وجود ندارد كه باید این جبران ضعف در راهبردهای جدید مقابله اجتماع محور لحاظ شود.
امینی تصریح كرد: اگرچه مراكز مشاوره در محیط های آموزشی استان مركزی وجود دارد اما دامنه فعالیت و كارویژه های آن ها نیازمند بازنگری است و هنوز در برخی از شهرستان های استان مشكلاتی در این راستا وجود دارد.
وی تاكید كرد: دانشجویان با تغییر مكان زندگی و فضای آموزشی با انواع چالش ها دست و پنجه نرم می كنند و برای جلوگیری از آسیب های پیش رو نیازمند دریافت مشاوره های تخصصی هستند.
مدیركل بهزیستی استان مركزی افزود: اگر دانشجویان آگاهی و مشاوره های لازم را فرا نگیرند دچار وابستگی به جنس مخالف و دام اعتیاد می شوند كه نباید از این مهم غافل بود.
امینی تاكید كرد: در مقوله پیشگیری اجتماع محور محله، سازمان تبلیغات اسلامی نقش موثری دارد و تقویت هدفمند امكانات ورزشی و تفریحی سالم از مواردی است كه باید دنبال شود.
وی تصریح كرد: اقدامات اجتماع محور برای محیط های روستایی نیز باید با حساسیت و جدیت دیده شود چرا كه این مناطق دغدغه ها و مشكلات خاص خود را دارند و مقوله پیشگیری از اعتیاد از امور ضروری در مدیریت روستایی محسوب می شود.
مدیركل بهزیستی استان مركزی اضافه كرد: رشد و استقلال تشكل های غیردولتی در حوزه اعتیاد در این استان ضروری است چرا كه سمن ها همراه و یاور دولت در اقدامات مقابله ای و پیشگیرانه اعتیاد هستند و نباید از نظر ساختاری وابستگی به نهادهای دولتی داشته باشند.
مدیركل بهزیستی استان مركزی افزود: اگر تشكل های مردمی نتوانند در اجرای برنامه ها مستقل باشند پای مدیریت اعتیاد در جامعه می لنگد.
امینی تصریح كرد: سمن هایی كه در حوزه پیشگیری از اعتیاد فعالیت دارند باید از نظر مالی، انسانی و تخصصی قوی باشند تا بتوانند كارهای خود را به نحو شایسته انجام دهند.
وی عنوان كرد: فعالیت های دیگر این نهاد در بخش مراكز درمان (مراكز اقامتی و بهبودی ماده 15 و 16) و كاهش آسیب (شلتر و دی آی سی) است كه 32 مركز ماده 15 در استان مركزی فعال است و از این تعداد 28 مركز با پیمان نامه ملی درمان بهزیستی همخوان شده اند و بقیه نیز باید تا پایان تیرماه جاری با این برنامه تطبیق یابند.
مدیركل بهزیستی استان مركزی ادامه داد: حضور پزشك و روانشناس در این مراكز از نكات مهم و كلیدی برای همخوانی با پیمان نامه ملی است.
امینی گفت: ایجاد یك مركز درمانی جدید برای بانوان معتاد در این استان در دستور كار است و پیش بینی شده این مركز در هفته بهزیستی افتتاح شود.
وی عنوان كرد: غربالگری ماده 16 از اهمیت ویژه ای برخوردار است و استاندار مركزی تاكید ویژه بر افتتاح زودهنگام این مركز توسط شهرداری اراك دارد.

***فعالیت قارچ گونه مراكز درمانی غیرمجاز چالش جدی در استان مركزی
دبیر شبكه اجتماعی و اعتیاد سازمان های مردم نهاد استان مركزی گفت: آسیب های اجتماعی در جامعه معضلی است كه نمی توان آن را نادیده گرفت و هیچ جامعه ای مصون از این آسیب ها نیست.
علی جعفری افزود: اصل مهم در كاهش آسیب های اجتماعی، فعالیت در اجتماع و تقویت سمن ها برای ارایه آموزش های مختلف به مردم است.
نماینده مراكز درمانی ترك اعتیاد استان مركزی ادامه داد: در امر پیشگیری از اعتیاد، هیات های مذهبی، گروه های ورزشی، ائمه جماعت و افرادی كه به هر نوع می توانند در آموزش و آگاه سازی از خطرات آسیب های اجتماعی موثر باشند و باید وظیفه خود را به خوبی انجام دهند و خانواده ها در این مسیر نقش كلیدی دارند.
جعفری اظهار داشت: هزاران معتاد بهبود یافته در این استان با تلاش سمن های فعال از اعتیاد رهایی یافته اند و تجربه نشان داده كه دولت به تنهایی قادر نیست با آسیب های اجتماعی مقابله كند.
دبیر شبكه اجتماعی و اعتیاد سازمان های مردم نهاد استان مركزی اضافه كرد: موضوع آسیب های اجتماعی قابل مهار نیست اما می توان با آموزش های ویژه جلوی ریشه دار شدن طیفی از آن را گرفت.
جعفری گفت: همخوانی مراكز درمانی ترك اعتیاد با پیمان نامه جدید سازمان بهزیستی انكار ناپذیر است اما در این راستا مشكلاتی وجود دارد كه باید برای آنها چاره اندیشی های لازم صورت گیرد.
وی یادآور شد: مراكز درمانی اعتیاد با مجوز بهزیستی استان مركزی فعالیت دارند و كارنامه خوبی هم داشته اند اما برای همخوانی این مراكز نباید تهدید از سوی مسئولان مربوطه صورت گیرد.
نماینده مراكز درمانی ترك اعتیاد استان مركزی افزود: كار كردن در این مراكز با افرادی كه دارای انواع فسادهای اجتماعی هستند دشوار است.
وی بیان كرد: تعداد مراكز غیرمجاز ترك اعتیاد در استان مركزی قارچ گونه در حال افزایش است، اما مسئولان انتظارات را فقط برای مراكز مجاز دارند.
دبیر شبكه اجتماعی و اعتیاد سازمان های مردم نهاد استان مركزی ادامه داد: مسئولان در استان مركزی بر جمع آوری مراكز غیرمجاز تاكید می كنند و این مهم تنها وظیفه بهزیستی و شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر نیست بلكه دستگاه قضایی نیز باید در این راستا با جدیت وارد شود.
وی بیان كرد: در صورت مهر و موم شدن مراكز غیرمجاز، آمادگی برای پذیرش بیماران در مراكز مجاز وجود دارد.
نماینده مراكز درمانی ترك اعتیاد استان مركزی افزود: مراكز درمانی مجاز در بسیاری از شاخص های مورد نظر پیمان نامه درمانی بهزیستی به روز شده اند اما پس از این همخوانی شمار مراجعه به این مراكز كمتر شده است.
جعفری عنوان كرد: پیمان نامه درمان باید بر اساس شرایط منطقه باشد حتی در بیمارستان ها نیز پزشك تمام وقت حضور ندارد، چه طور می توان انتظار داشت یك پزشك به صورت دایم در مركز درمانی ترك اعتیاد بماند.
وی گفت: مراكز درمانی ترك اعتیاد بیشتر در خارج از شهر است و تنها مركز درمانی زنان معتاد این استان به محلی برای نگهداری زنان آسیب دیده تبدیل شده است.
دبیر شبكه اجتماعی و اعتیاد سازمان های مردم نهاد استان مركزی ادامه داد: مرگ و میر در مراكز درمانی مجاز این استان انگشت شمار است و مراكز درمانی ترك اعتیاد مجاز استان مركزی 2 سال است كه در هفته مبارزه با موادمخدر طرح رایگان درمان تعدادی از معتادان را اجرا می كنند و در این راستا هیچ كمكی از سوی مسئولان نشده است.
وی عنوان كرد: مراكز غیرمجاز به هیچ نهاد، دستگاه و فردی پاسخگو نیستند و هر چه پیمان نامه بهزیستی مراكز مجاز سخت تر می شود تمایل افراد برای بستری در مراكز غیرمجاز بیشتر می شود.
نماینده مراكز درمانی ترك اعتیاد استان مركزی اضافه كرد: هیچ پزشكی با حقوق پایین حاضر به حضور در مراكز درمانی ترك اعتیاد نیست.
مدیركل بهزیستی استان مركزی در این خصوص گفت: مراكز درمانی ترك اعتیاد باید فعالیت خود را با بنیه قوی و سرمایه خوب شروع كنند و در این راستا به دنبال حمایت كنندگان مالی باشند.
امینی اظهار داشت: مراكز درمانی مجاز بر اساس پیمان نامه جدید باید هر ماه 30 نفر پذیرش داشته باشند اما مركزی وجود داشته كه در ماه گذشته 75 نفر پذیرش داشته و مركز دیگر 15 نفر پذیرش شده است.
جعفری نیز در پاسخ به مدیركل بهزیستی استان مركزی گفت: آمار بیماران بستری شده در مراكز ترك اعتیاد مجاز این استان نشان می دهد كه بیماران خود معرف بسیار كم است و به هفت نفر در ماه هم نمی رسد.
دبیر شبكه اجتماعی و اعتیاد سازمان های مردم نهاد استان مركزی ادامه داد: تنها سه مركز ترك اعتیاد مجاز این استان در طرح پلیس مدار مشاركت ندارند و 2 سوم بیماران سایر مراكز درمانی مجاز استان مركزی از افراد طرح پلیس مدار است و اگر مشاركت در این طرح نداشته باشند با مراجعه پایین افراد خود معرف مواجه تعطیل می شوند.
جعفری تاكید كرد: باید تدابیری اندیشیده شود كه مراكز غیرمجاز به مجاز تبدیل شود و یا برای همیشه تعطیل شوند.
وی عنوان كرد: مراكز غیرمجاز مالیات پرداخت نمی كنند، همخوان با پیمان نامه درمانی ملی نیستند و نظارت هم نمی شوند اما تعداد پذیرش آنها چند برابر بیشتر از مراكز مجاز است.
نماینده مراكز درمانی ترك اعتیاد استان مركزی افزود: در مراكز ترك اعتیاد مجاز این استان آزمایش ایدز به صورت رایگان انجام می شود.
مدیركل بهزیستی استان مركزی پاسخ داد: همخوانی مراكز درمانی ترك اعتیاد مجاز استان با پیمان نامه جدید بهزیستی و حضور پزشك در این مراكز ضروری است و به نظر می رسد مراكزی كه در این راستا بهانه های مختلف دارند، بیشتر به جنبه های مالی توجه می كنند.
امینی اظهار داشت: هیچ كدام از مراكز درمانی ترك اعتیاد برای همخوانی با پیمان نامه درمانی جدید تهدید نشده اند بلكه بر اساس قوانین ملی اخطارهای آخر به آن ها ابلاغ شده است.
وی بیان كرد: انجام آزمایش ایدز در مراكز درمانی ترك اعتیاد اقدامی مطلوب است.

*** ذهنیت جامعه به اعتیاد باید تغییر كند
مدیر نظارت دانشگاه علوم پزشكی استان مركزی گفت: معضل اعتیاد پیچیده است و روز به روز ابعاد آن وسیعتر می شود.
باسم خوش پی افزود: در سال های گذشته شمار زیادی از جوانان این مرز و بوم به دلیل تزریق مواد مخدر به ویژه تزریق مشترك و گسترش بیماری های عفونی از جمله هپاتیت و ایدز جان خود را از دست می دادند.
وی بیان كرد: با ورود ستاد هماهنگی مبارزه با موادمخدر بحث ساماندهی این موضوع كلید خورد و كلینیك هایی در این راستا دایر شد كه در این مراكز، سوء مصرف مواد تحت نظر پزشك و روانشناس انجام می شود.
مدیر نظارت دانشگاه علوم پزشكی استان مركزی ادامه داد: این دانشگاه 86 مركز در اراك و 118 مركز در سایر شهرستان ها برای كنترل سوء مصرف مواد مخدر ایجاد كرده است.
خوش پی اظهار داشت: یك مركز دولتی نیز با تلاش دبیرخانه شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی در این استان راه اندازی شده است.
وی یادآور شد: بحث درمان معتادان ماده 16 تا سال گذشته برعهده دانشگاه علوم پزشكی بود كه مسئولیت آن در شرایط فعلی به بهزیستی موكول شده است.
مدیر نظارت دانشگاه علوم پزشكی استان مركزی اضافه كرد: ذهنیت ها نسبت به اعتیاد و موادمخدر در جامعه باید تغییر كند.
وی گفت: غربالگری معتادان متجاهر از اهمیت زیادی دارد اما هنوز در استان مركزی مكانی برای این مهم تامین نشده است.
مدیر نظارت دانشگاه علوم پزشكی استان مركزی افزود: تامین پزشك عمومی برای استقرار در مراكز درمانی ترك اعتیاد محدودیت های زیادی وجود دارد، برنامه تحول سلامت بسیاری از پزشكان عمومی را به مناطق روستایی و مناطق كمتر برخوردار سوق داده است.
خوش پی عنوان كرد: به طور معمول پزشكان عمومی با توجه به امكاناتی كه برای آنان وجود دارد، كمتر تمایل به حضور در مراكز ترك اعتیاد دارند و پزشكان عمومی تا زمانی كه مكان های دیگر برای كار داشته باشد، حاضر به تحمل دردسر و چالش های این مراكز نیستند.
وی گفت: باید جذابیت ترغیب پزشك عمومی در مراكز ترك اعتیاد افزایش یابد اما این مراكز به اندازه كافی نیز از بنیه مالی قوی برخوردار نیستند.
مدیر نظارت دانشگاه علوم پزشكی استان مركزی ادامه داد: پرداخت مالی پزشكان باید از سوی مراجعی پیش بینی شود و تامین اعتبار برای پزشكان بخش خصوصی توسط بخش دولتی قانونی نیست اما دانشگاه علوم پزشكی استان مركزی همكاری لازم را انجام می دهد.
خوش پی بیان كرد: تامین پزشك در مراكز درمانی ترك اعتیاد نیاز به گذراندن مسیر دراز مدت دارد و باید تدابیری اندیشیده شود تا پزشكان خاص این مراكز تربیت شود.
وی گفت: بخش خصوصی كه در مسیر ترك اعتیاد قدم می گذارد باید در ابتدای فعالیت بنیه مالی قوی داشته باشد تا بتواند در دراز مدت هزینه های خود را تامین كند.
مدیر نظارت دانشگاه علوم پزشكی استان مركزی افزود: دستگاه های متولی در امر پیشگیری و مبارزه با موادمخدر این استان وظایف خود را به خوبی و حتی فراتر از وظایف محوله انجام می دهند.
خوش پی گفت: اعتیاد قابل ریشه كن شدن نیست اما اگر این معضل به دغدغه همگانی تبدیل شود تا حد بالایی قابل كاهش است.

***مبارزه با اعتیاد باید از درون خانه شكل گیرد
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی استان مركزی گفت: آسیب های اجتماعی باید شناسایی شود زیرا عمده ترین تهدیدهای جامعه وجود از این آسیب ها است.
سرهنگ احمدرضا چگینی افزود: اولویت اصلی در ستاد هماهنگی مبارزه با موادمخدر پیشگیری و اجتماعی كردن مبارزه با موادمخدر است اما، به این موضوع خوب پرداخته نمی شود و از ظرفیت های موجود استفاده مطلوب صورت نمی گیرد.
وی بیان كرد: خانواده و قشر جوان باید هدف اصلی برنامه های مبارزه با موادمخدر باشد، زمانی كه اعلام می شود سن اعتیاد كاهش یافته باید برنامه های پیشگیرانه و مبارزه ای از سنین كودكی مورد توجه قرار گیرد.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی استان مركزی ادامه داد: اشتغال و اطلاع رسانی از اركان مهم و اصلی در مبارزه با مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد است.
سرهنگ چگینی گفت: عوامل گرایش به مصرف موادمخدر در جامعه نیازمند موشكافی است و پلیس هر سال در امور مقابله با افزایش كشفیات و تعداد دستگیر شدگان همراه است.
وی اظهار داشت: با وجود افزایش كشفیات و دستگیر شده ها در حوزه مواد مخدر هنوز كاهش تقاضای مصرف كم نشده و این زنگ خطر است.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی استان مركزی اضافه كرد: مبارزه جدی با موادمخدر نیازمند افزایش حساسیت خانواده ها است و این مهم بارها از سوی رهبر معظم انقلاب تاكید شده است.
سرهنگ چگینی عنوان كرد: امر پیشگیری از اعتیاد باید خانواده محور شود و دستگاه های اجرایی گفتمان سازی كنند.
وی گفت: بسیاری از كودكان و جوانان با انواع مخدرهایی آشنایی دارند كه هنوز در جامعه كمتر معرفی شده است و قشر جوان به راحتی با دسترسی به فضای مجازی منحرف می شود.
سرهنگ چگینی افزود:پیمان نامه مد نظر بهزیستی برای مراكز ترك اعتیاد نیازمند زیرساخت هایی است كه شاید در توان این مراكز نباشد و به نظر می رسد باید با توان منطقه ای در آن بازنگری شود.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی استان مركزی ادامه داد: نتیجه ترك اعتیاد معتادان خودمعرف به مراتب بهتر از افرادی است كه در طرح پلیس مدار به این مراكز انتقال می یابند.
سرهنگ چگینی عنوان كرد: معتاد باید برای ترك اعتیاد اراده داشته باشد زیرا تا زمانی كه پلیس آن را دستگیر كند و سیستم اجباری حاكم شود تمایلی به ترك ندارد و بیشتر معتادان دستگیر شده برای چندمین بار دستگیر می شوند.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی استان مركزی ادامه داد: كاهش آسیب های اجتماعی به ویژه اعتیاد از خواسته های رهبر معظم انقلاب است كه همه باید با جدیت و بدون معطلی در آن مشاركت كنند.
سرهنگ چگینی اظهار داشت: پلیس این استان با جدیت بر روی عناصر اصلی تهیه و توزیع موادمخدر تمركز دارد و در راستای وظایف محوله از هیچ كوششی دریغ نمی كند.
وی گفت: تعداد دستگیر شدگان در رابطه با موادمخدر این استان در سه ماه گذشته نسبت به مدت مشابه قبل 16 درصد افزایش یافته و كشف انواع موادمخدر در این مدت با افزایش 9 درصدی همراه بوده است.
رئیس پلیس مبارزه با موادمخدر فرماندهی انتظامی استان مركزی افزود: دفتر تخصصی پیشگیری از اعتیاد در این استان راه اندازی شده كه خدمات آن به صورت رایگان ارایه می شود.
سرهنگ چگینی یادآور شد: برگزاری 10 نمایشگاه پیشگیری از اعتیاد، 30 كارگاه آموزشی شناخت موادمخدر، دوره های تخصصی شناخت مواد برای پلیس مبارزه با موادمخدر استان مركزی و توزیع بیش از سه هزار كتاب در خصوص پیشگیری از اعتیاد در بین اقشار مختلف جامعه بخش دیگری از اقدامات این پلیس در سال جاری است.

*** تقویت باورهای دینی راه مبارزه با اعتیاد است
معاون فرهنگی اداره كل تبلیغات اسلامی استان مركزی گفت: بسیاری از سیاست های ابلاغ شده از سوی رهبر معظم انقلاب در خصوص مبارزه با موادمخدر روی زمین مانده و به شكل جدی به آن ها پرداخته نشده است.
حجت الاسلام داود چمانی افزود: اجتماعی كردن مبارزه با موادمخدر مهمترین راه برای برون رفت از این معضل است.
وی بیان كرد: رهبر معظم انقلاب بحث اعتیاد را مهمتر از سایر آسیب اجتماعی دانسته كه این مهم بیانگر حساسیت و اهمیت پرداختن به آن است.
معاون فرهنگی اداره كل تبلیغات اسلامی استان مركزی ادامه داد: بسیاری از آسیب های اجتماعی نشات گرفته از اعتیاد است و رهبر معظم انقلاب در بند چهارم سیاست های كلی مبارزه با موادمخدر بر اتخاذ راهكارهای پیشگیرانه با تاكید بر باورهای دینی تمركز دارد.
حجت الاسلام چمانی اظهار داشت: بسیاری از مباحث روانشناسی جامعه متاثر از تفكر غرب است و بسیاری از مباحث مطرح شده در این مراكز با فرهنگ و آموزه های دینی همخوانی ندارد.
معاون فرهنگی اداره كل تبلیغات اسلامی استان مركزی اضافه كرد: در سال های اخیر استان قم در اقدامی از طریق آموزش روحانیان به تربیت گروه های جهادی پرداخت تا از طریق آموزش های دینی در مراكز ترك اعتیاد حضور یابند.
حجت الاسلام چمانی بیان كرد: برای رفع مشكلات آسیب های اجتماعی نباید خود را به جهان وصل كرد بلكه باید از درون، مسائل حل شود.
وی اظهار داشت: در دوران دفاع مقدس جهان مقابل ایران ایستاد اما فرزندان دلیر این مرز و بوم شجاعانه مقابل دشمنان جنگیدند و در مبارزه با اعتیاد نیز باید مانند این دوران عمل كرد.
معاون فرهنگی اداره كل تبلیغات اسلامی استان مركزی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی تاكید كرده كه جنگ تمام نشده، شیوه های دشمنان تغییر یافته است، طالبان در زمان تسلط بر افغانستان جنگ با ایران را از طریق مواد مخدر اعلام كرد.
حجت الاسلام چمانی یادآور شد: امام راحل نیز در سال 58 هشدار لازم را در خصوص مراقبت از سیاست های جهان استعمار برای ترویج موادمخدر در جامعه بیان كرد.
وی گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی در بند 9 سیاست های مبارزه با موادمخدر بر حضور جدی مردم و خانواده ها تاكید كرده است كه این موضوع اهمیت زیادی دارد.
معاون فرهنگی اداره كل تبلیغات اسلامی استان مركزی ادامه داد: در آموزه های دینی به بحث مسئولیت پذیری تاكید شده و اجتماعی كردن مبارزه با موادمخدر در گرو این مهم است.
حجت الاسلام چمانی تصریح كرد: در بسیاری از امور بدنه اصلی جامعه دیده نمی شود و از آن غفلت می شود بنابراین لازم است نقش خانواده ها در مبارزه با موادمخدر به درستی دیده شود.
وی بیان كرد: خانواده اثرگذارترین بخش در تربیت فرزندان است و در یك كار مطالعاتی مشخص شده كه یك فرد 12 ساله، 85 هزار ساعت در دامان مادر است.
معاون فرهنگی اداره كل تبلیغات اسلامی استان مركزی افزود: استفاده از ظرفیت های اجتماعی در امر مبارزه با موادمخدر از دیگر امور ضروری است كه نباید از آن غفلت شود و سه ضلع پیشگیری، مقابله و درمان باید همگام با هم حركت كنند.
حجت الاسلام چمانی عنوان كرد: در كاهش آسیب های اجتماعی طیفی از بی تفاوتی در جامعه وجود دارد، عده ای تنها تماشاچی هستند و حاضر نیستند بار مسئولیت را بپذیرند.
وی تاكید كرد: مسلمان سه وظیفه مهم خودسازی، خودمراقبتی و خانواده سازی دارند و همه باید به این مهم توجه جدی داشته باشند.
معاون فرهنگی اداره كل تبلیغات اسلامی استان مركزی ادامه داد: خانواده ها نباید تربیت فرزندان خود را به جامعه واگذارند، آموزش و پرورش و دانشگاه ها وظایف خود را انجام می دهند اما نقش اصلی تربیت فرزندان برعهده خانواده ها است.
حجت الاسلام چمانی تصریح كرد: آموزش به خانواده ها در راستای ماهیت آسیب های اجتماعی باید عمیق تر و گسترده تر شود و از ظرفیت های مساجد، مداحان، ائمه جماعت، هیات های مذهبی، بسیج و رسانه ها نیز در این مسیر نهایت بهره را برد.
وی گفت: اداره كل تبلیغات اسلامی این استان طرحی را به عنوان زیلو در پارك ها اجرا می كند كه در این راستا روحانیان افراد در معرض آسیب را شناسایی می كنند و به ارشاد آنان می پردازند.
حجت الاسلام چمانی عنوان كرد: اجرای طرح نشاط اجتماعی با همكاری سپاه روح الله و شهرداری در پارك ها نیز از دیگر برنامه ها است.

***افزایش نشاط اجتماعی در كاهش اعتیاد اثرگذار است
مدیرعامل موسسه پیشگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی شهرستان اراك گفت: وجود و حضور روانشناس در هر امری ضروری است و نگاه جامعه به مشاوره روانی باید متحول شود.
اكرم مظلومی افزود: بیشتر روانشناسان مشاوره های خود را با تكیه بر آموزه های دینی ارایه می دهند و یكی از اصول سلامت و بهداشت روان، داشتن آموزه های قوی دینی است وتنها ممكن است تعداد انگشت شماری از روانشناسان بر اساس اصول روانشناسی غرب حركت كنند.
مدیرعامل موسسه پیشگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی شهرستان اراك ادامه داد: آسیب های اجتماعی و اعتیاد مسئله ای جهانی است و در برخی موارد باید بر اساس اصول جهانی پیش رفت.
مظلومی اظهار داشت: اعتیاد یك بیماری پیچیده است و عوامل مختلف اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی در آن دخیل است كه روانشناسان علت این بیماری را در سه راس مسائل فردی، اجتماعی و خانواده بیان كرده اند.
مدیرعامل موسسه پیشگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی شهرستان اراك اضافه كرد: آن روی اعتیاد، مافیای قدری وجود دارد و فروش موادمخدر سومین تجارت و چهارمین تهدید دنیا است و مبارزه با اعتیاد به دلیل پیچیده بودن آن نیازمند پیشگیری خردمندانه، خلاقانه و تفكر صحیح است.
مظلومی بیان كرد: باید علل اعتیاد در جامعه به صورت ریشه ای شناسایی شود تا اقدامات به صورت علمی برای كاهش آن انجام شود.
مدیرعامل موسسه پیشگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی شهرستان اراك افزود: نبود نشاط در خانواده و اجتماع از علل مهم در گرایش افراد به سوء مصرف موادمخدر است.
مظلومی تصریح كرد: اضطراب و استرس عمومی نیز از دیگر عواملی است كه در افزایش اعتیاد در جامعه موثر است كه این مهم روز به روز در حال گسترش است و باید تدابیری اندیشیده شود تا آرامش اجتماعی در جامعه گسترده تر شود.
وی گفت: پایین بودن عزت نفس نیز در اعتیاد اثرگذار است و خانواده ها باید مراقب اختلال های روانی فرزندان خود باشند و مدام بر فرزندان نظارت صحیح داشته باشند.
مظلومی تصریح كرد: مراحل رشدی هر فردی متفاوت است و این مراحل باید به موقع شناسایی شود تا فرد در مقابل اعتیاد ایمن بماند.
مدیرعامل موسسه پیشگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی شهرستان اراك عنوان كرد: آموزش نقش موثری در كاهش اعتیاد در جامعه دارد و این مهم باید از سنین ابتدایی و از مهدهای كودك مورد توجه قرار گیرد.
وی اضافه كرد: مسئولیت پذیری اجتماعی عامل مهم در پیشگیری از اعتیاد است و این مسئولیت به 2 دسته فردی و گروهی تقسیم بندی می شود،مسئولیت پذیری باید از درون خانواده و در مرحله كودكی شكل گیرد تا به مسئولیت های اجتماعی و گروهی برسد و بر اساس یك بررسی در بحث مسئولیت اجتماعی، ایران در بین 161 كشور جهان رتبه 90 را داراست.
مدیرعامل موسسه پیشگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی شهرستان اراك افزود: بسیاری از كشورهای پیشرفته دنیا بر روی مسئولیت اجتماعی به صورت علمی و عملی كار می كنند و نیاز است به این مهم در جامعه توجه جدی شود.
مظلومی تصریح كرد: هشدار دادن و یكپارچه شدن مردم در خصوص پیشگیری از اعتیاد اهمیت ویژه ای دارد كه رسانه ها و تشكل های مردم نهاد در این راستا رسالت سنگینی را باید انجام دهند.

*** ساماندهی وضعیت زنان معتاد استان مركزی ضروری است
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی گفت: اجتماعی شدن مبارزه با موادمخدر تاكید رهبر معظم انقلاب، رئیس جمهوری و وزیر كشور است و اقدامات شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی در این مسیر و برای تحقق حداكثری آن است.
نبی الله شاه محمدی حیدری افزود: ستاد مبارزه با موادمخدر سرمایه گذاری در خصوص سند جامع مبارزه با اعتیاد داشته كه هدفگذاری آن پنج ساله است و این سند به استان مركزی نیز ابلاغ شده است و در این سند اهداف مشخص است و باید هر سال هشت درصد از جمعیت این استان تحت پوشش طرح قرار گیرند و تا پایان سال پنجم، 40 درصد از جمعیت این استان تحت پوشش خواهند بود.
وی اظهار داشت: ستاد مبارزه با موادمخدر كشور در سال جاری كتاب طرح ملی را به استان ها ابلاغ كرده كه برش استانی آن انجام شده و برش شهرستانی آن نیز بنا به درخواست معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مركزی آماده است.
وی گفت: در این طرح ملی تمام دستگاه ها و نهادهای مختلف دخیل هستند و باید تا پایان سال در قالب برنامه های هدفمند در مقابله با اعتیاد حركت كنند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی اضافه كرد: 10 تا 12 درصد از جمعیت معتادان شناسایی شده در این استان را زنان تشكیل می دهند و دستگاه های اجرایی متولی در خصوص ساماندهی این جمعیت وظایف خود را به خوبی انجام نداده اند.
شاه محمدی حیدری اظهار داشت: تنها یك مركز درمانی برای ارائه خدمات زنان معتاد استان مركزی وجود دارد كه در این مركز بدون طبقه بندی موضوعی و سنی به معتاد متجاهر، خودمعرف، بیماران پرخطر و سایر موارد خدمات داده می شود.
وی گفت: انتظار است دستگاه های اجرایی متولی وظایف خود را در امر مبارزه با موادمخدر و كاهش آسیب های اجتماعی به خوبی انجام دهند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی افزود: توانمند سازی دانش آموزان از سال 95 در این استان با جدیت دنبال شده و پارسال در راستای اجرای این طرح 50 هزار دانش آموز اراكی در نواحی یك و 2 تحت آموزش های لازم قرار گرفتند..
شاه محمدی حیدری عنوان كرد: پیمان نامه درمانی اعتیاد در استان مركزی به خوبی انجام نمی شود و این مهم نباید تنها با شاخص ملی تعریف شود بلكه بومی سازی تكالیف اهمیت زیادی دارد.
وی گفت: مراقبت پس از خروج معتادان از اهمیت ویژه ای برخوردار است كه دستگاه های متولی باید در این راستا نیز وظایف خود را به خوبی انجام دهند و این مهم توسط دستگاه قضایی با جدیت رصد می شود.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی ادامه داد: كمیته اشتغال معتادان بهبود یافته در اداره كل تعاون، كار و رفاه اجتماعی این استان تشكیل شده تا از اعتبارات پشتیبان این اداره نیز بهره گیری شود.
شاه محمدی حیدری بیان كرد: كنترل و مراقبت لازم در خصوص مقابله با ورود پیش سازهای شیشه در كشور افزایش چشمگیری داشته و این مهم باعث شده كه پیش ساز این مخدر كمتر به دست تولید كنندگان داخلی برسد كه به افزایش قیمت مخدر شیشه انجامیده است.
وی عنوان كرد:مقوله بیماران مبتلا به ایدز در استان مركزی از موضوعاتی است و به دلیل كرامت انسانی نباید این قشر رها شوند و مورد بی توجهی قرار گیرند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی اضافه كرد: جامعه خانه است و هر فردی عضوی از این خانه بزرگ محسوب می شود، مركز ماده 16 برخلاف آیین نامه، بیماران ایدز را پذیرش می كند.
شاه محمدی حیدری تصریح كرد: دستگاه های متولی باید وظایف خود را نسبت به این بیماران انجام دهند زیرا رها سازی این افراد می تواند آسیب های ثانویه زیادی به جامعه وارد كند.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: ستاد مبارزه با موادمخدر كشور از پایان نامه های كارشناسی ارشد و دكترا با موضوع مبارزه با موادمخدر حمایت های ویژه دارد و حمایت های این بخش 151 درصد افزایش یافته است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با موادمخدر استان مركزی افزود: 161 عنوان پژوهش در سایت ستاد مبارزه با موادمخدر كشور بارگذاری شده است.

*** مبارزه هدفمند با اعتیاد در گرو تقویت پیوست ها با جامعه است
مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری مركزی گفت: اعتیاد آسیبی اجتماعی است كه از جامعه برخاسته و برای مقابله با آن باید از روابط سالم اجتماعی و ظرفیت های مختلف بهره گرفت.
غلامرضا فتح آبادی افزود: سست شدن پیوند اجتماعی و فرسایش سرمایه اجتماعی در جامعه باعث ایجاد رفتارهای انحرافی می شود.
مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری مركزی ادامه داد: كشور پرتغال زمانی بیشترین نرخ شیوع اعتیاد را در كشورهای اروپایی دارا بود اما، از سال 2000 با دنبال كردن برنامه ارتباط معتاد با جامعه، موارد تزریقی در این كشور تا 50 درصد كاهش یافت و مرگ و میر ناشی از سوء مصرف مواد مخدر و ایدز به طور چشمگیری كاهش یافت.
فتح آبادی عنوان كرد: كشور پرتغال با اجرای این برنامه به عنوان الگوی موفق كشورهای اروپایی تبدیل شده است و ایران نیز باید برای مبارزه با آسیب اعتیاد از این روش جهانی بهره گیری كند.
مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری مركزی اضافه كرد: اقشار مختلف كشور به صورت مستقیم و غیرمستقیم با آسیب اعتیاد درگیر هستند و به طور متوسط 10 میلیون نفر به صورت مستقیم با این آسیب دست و پنجه نرم می كند.
فتح آبادی عنوان كرد: اعتیاد بر سیستم خانواده، آموزشی، كارگری، محله و جامعه اثر گذار است و پیامدهای منفی آن بقیه بخش ها را متاثر می كند.
وی گفت: آمارها بیانگر آن است كه 65 درصد همسر آزاری و 55 درصد طلاق های این استان در رابطه با اعتیاد است و 64 درصد زندانیان نیز به دلیل جرم های مرتبط با موادمخدر در زندان ها سپری می كنند.
مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری مركزی افزود: در تقسیم كار ملی 18 آسیب با حضور رهبر معظم انقلاب بررسی شده كه اعتیاد از مهمترین آن ها است و شاخص های كمی برای این برنامه تعریف شده كه 20 وزارتخانه و دستگاه ملی درگیر آن هستند و كاهش دسترسی به موادمخدر در محیط های آموزشی و كارگری در این برنامه تاكید شده است.
وی گفت: آسیب اعتیاد به نوعی در مدارس و دانشگاه ها كشیده شده و در این مراكز مشكلاتی وجود دارد و بر اساس آخرین آمار شیوع اعتیاد در 22و سه دهم جمعیت كارگری نیز مشاهده شده است.
مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری مركزی ادامه داد: جمع آوری معتادان متجاهر بر اساس برنامه تعریف شده در كشور هدفگذاری شده و برخی آمارها نشان می دهد كه 200 هزار معتاد متجاهر در جامعه وجود دارد.
فتح آبادی تصریح كرد: توسعه حمایت های اجتماعی و استفاده از ظرفیت نهادهای مدنی از دیگر تاكیدها در این برنامه ملی است كه باید با جدیت دنبال شود.
وی اظهار داشت: 80 درصد بار پیشگیری و درمان اعتیاد كشور برعهده تشكل های مردمی است و این قشر در كنار دولت خدمات گسترده ای ارائه می دهند.
مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری مركزی اضافه كرد: در این استان برنامه های گسترده ای برای مبارزه با اعتیاد تعریف و دنبال می شود اما راهبرد اجتماعی كردن مبارزه با این آسیب اولویت دادن به پیشگیری با رویكرد آموزش است و آحاد جامعه باید در مسیر مبارزه با موادمخدر حضور پررنگ داشته باشند.
وی تاكید كرد: اشتغال معتادان بهبود یافته از مواردی است كه باید به صورت اصولی دنبال شود، بیمه معتادان از دیگر مشكلاتی است كه با وجود قول های مكرر وزارت رفاه در بلاتكلیفی است.
مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری مركزی افزود: مواد مخدر سالانه 400هزار میلیارد ریال خسارت به كشور وارد می كند.
فتح آبادی عنوان كرد: تقویت نظام آموزش های اثر بخش در خصوص مبارزه با اعتیاد به جامعه از دیگر نیازهای پایه كشور است و در كنار آن از نقش مهم و حساس رسانه ها نیز نباید غافل شد.
وی اظهار داشت: نباید نسبت به شیوع این آسیب در جامعه نگرانی كاذب داشت، زیرا ایران نسبت به بسیاری از كشورهای دنیا برنامه های خوبی در مقابله با اعتیاد دارد.
مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری مركزی ادامه داد: 40 تا 50 درصد جمعیت برخی از كشورها مانند آمریكا درگیر كوكائین و بیماری های ناشی از مصرف این مواد است و تا 78 درصد دانشجویان این كشور مصرف موادمخدر دارند.
فتح آبادی بیان كرد: بر اساس آمار سازمان ملل، نرخ شیوع انواع مخدرها در ایران 2 و هشت دهم درصد است در حالیكه این شاخص در برخی از كشورها تا 6 و هشت دهم درصد نیز رسیده است.
مدیركل بهزیستی استان مركزی در پاسخ به برخی آمارهای مطرح شده از سوی مدیركل دفتر امور اجتماعی استانداری مركزی گفت: بیكاری عامل اصلی اعتیاد نیست زیرا بر اساس آمار موجود 60 درصد معتادان این استان دارای شغل، حقوق و تحصیلات هستند.
استان مركزی با 12 شهرستان دارای بیش از یك میلیون و 400 هزار نفر جمعیت است.
3005/6013/