تهران- ایرنا- رییس ‌جمهوری كه دوشنبه هفته جاری به منظور گفت وگو با مقامات دو كشور اروپایی سوییس و اتریش به برن و وین سفر كرده بود، بامداد امروز پنجشنبه به كشور بازگشت.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی را در این سفر دوره ای، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه، حسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس‌جمهوری، حسام الدین آشنا مشاور رییس‌جمهوری و محمود واعظی رییس دفتر رییس‌جمهوری همراهی می كردند.
وی كه در اولین مقصد خود وارد شهر زوریخ شده بود، مورد استقبال رسمی الن برسه رییس‌جمهوری سوییس قرار گرفت.
روحانی سپس در نشست خصوصی با رییس‌جمهوری سوییس كه در «بلوو پالاس»؛ هتل محل اقامت رییس‌جمهوری ایران انجام شد، با تاكید بر ضرورت تقویت تبادل نظر و رایزنی های دو كشور در مسائل مهم منطقه و جهان گفت: جمهوری اسلامی ایران هرگز آغازگر تنش در منطقه نبوده و سیاست ما همكاری و دوستی با همسایگان است.
«الن برسه» رییس جمهوری سوییس نیز در این دیدار روابط تهران - رن را خوب و در حوزه های مختلف از جمله همكاری های علمی و اجرای پروژه های مشترك، رو به توسعه خواند.
وی در ادامه برجام را یك توافق چندجانبه و بین المللی خواند و تاكید كرد كه آمریكا با خروج از این توافق، نشان داد كه به تعهداتش در عرصه بین المللی پایبند نیست.
رییس‌جمهوری سوییس هم در این دیدار با تاكید بر حمایت كشورش از توافق برجام گفت: این توافق كه پس از مذاكرات طولانی حاصل شده، به تایید شورای امنیت سازمان ملل نیز رسیده است و همه كشورها باید برای حفظ آن تلاش كنند.

** امكان ندارد نفت منطقه صادر شود و نفت ایران صادر نشود
رییس جمهوری در ادامه سفر خود به سوییس در میان ایرانیان مقیم این كشور حضور یافت و مورد استقبال آنان قرار گرفت.
وی در این ملاقات با بیان اینكه ایرانیان خارج از كشور، نماد فرهیختگی و اخلاق ایرانی هستند، فعالیت های ارزنده و تاثیرگذاری ایرانیان در خارج از كشور را موجب افتخار دانست.
روحانی در ادامه به موضوع صادرات نفت ایران هم اشاره كرد و گفت: آمریكایی ها مدعی شده اند كه می خواهند به طور كامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمی فهمند، چرا كه این اصلا معنی ندارد كه نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید این كار را بكنید تا نتیجه اش را ببینید.

** ساعت همكاری ایران و سوییس به نفع دو ملت است
رییس جمهوری همچنین در این سفر، در نشست تجار و فعالان اقتصادی ایران و سوئیس شركت كرد.
روحانی در این نشست به توانایی های ایران و جایگاه علمی، فناوری و صلح خواهی سوئیس، اشاره و تاكید كرد: سوییس دقیق‌ترین كشور دنیا در تنظیم ثانیه ها است و امروز ساعت همكاری به نفع دو ملت است.
وی یاد آور شد: برگزاری این جلسه در مقطعی مهم پیام بزرگی دارد و به معنای آن است كه ایران و سوییس مصمم هستند در چارچوب قوانین بین المللی و منافع ملت های خود، روابط دوستانه تجاری و اقتصادی خود را ادامه دهند.

** ایران و سوییس از مشكلات احتمالی روابط تجاری به خوبی عبور می كنند
روحانی سپس به همراه الن برسه رئیس كنفدراسیون سوئیس و پس از امضای سه سند همكاری میان دو كشور، با خبرنگاران سخن گفت.
رییس جمهوری اسلامی ایران در این نشست خبری، امضاء اسناد همكاری میان دو كشور را به معنای اراده دو كشور برای توسعه همكاری‌ برشمرد و گفت: ما تصمیم گرفتیم در زمینه روابط مالی، بانكی، تجاری، سرمایه‌گذاری، گردشگری و همچنین علمی و فرهنگی روابط‌ خود را توسعه دهیم و از مجموعه بحث‌هایی كه دیروز و امروز داشتیم مطمئن شدم دو كشور مصمم هستند از مشكلات احتمالی كه در ماه‌های آینده پیش روی روابط تجاری دو كشور است به خوبی عبور كنند.
آلن برسه هم برجام را توفیق و پیروزی بسیار مهمی برای دیپلماسی بین المللی خواند و بر تعهد به آن تاكید كرد. « برجام از سوی چندین كشور امضا و با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل پشتیبانی می شود و بسیار مهم است طرفین برای حفظ و ادامه این توافق همكاری كنند».
وی با اشاره به شرایط ایجاد شده در بحث برجام پس از خروج آمریكا از آن، گفت: ما امروز گفت وگوهای خود را درباره مسایل مالی و اقتصادی تعمیق بخشیده و ادامه دادیم و در زمینه مسایل علمی و پژوهشی بسیار مشتاق پذیرایی از هیأت علمی ایرانی در سوئیس هستیم.

** برجام به نفع امنیت و توسعه منطقه ای و جهانی است
روحانی در ادامه برنامه های خود به همراه رییس جمهوری سوییس در نشست مشترك هیات های عالی‌رتبه دو كشور حضور یافت.
رییس جمهوری اسلامی ایران در این نشست با بیان اینكه تصمیمات و مذاكرات امروز دو كشور در شرایط ویژه فعلی، اهمیت زیادی برای تاریخ و آینده روابط دو كشور دارد، اظهار داشت: توافق برجام گشایش بسیار خوبی در توسعه بیشتر روابط ایران با كشورهای دوست بود. این توافق برای افزایش اعتماد و امنیت و توسعه منطقه ای و جهانی بسیار مهم است و ایران از آغاز تا كنون به تعهدات خود در این توافقنامه به طور كامل عمل كرده است.
روحانی با اشاره به روند طولانی مذاكرات منتهی به برجام و تایید این توافق به واسطه قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد، اظهار داشت: علاوه بر این، افكار عمومی جهانیان نیز از این توافق خرسند شد و مهر تایید بر آن زد، لذا انتظار می رود تمام كشورهای جهان برای حفظ و تداوم اجرای آن تلاش كنند.
آلن برسه هم در این نشست با بیان اینكه خروج آمریكا از برجام هیچ تاثیری در همكاری بخشهای دولتی و خصوصی سوئیس با ایران ندارد، خاطرنشان كرد: سوئیس سنت دیرینه ای مبنی بر گفتگو، میانجی گری و لزوم احترام به حقوق بین المللی و اقدامات چند جانبه دارد. پیامی كه امروز از بخشهای مختلف دیدارها و مذاكرات مقامات ایران و سوئیس و نیز حضور 40 شركت بزرگ سوئیسی در نشست مشترك با تجار ایرانی به دنیا مخابره می شود، گواه اراده مصمم سوئیس به تداوم روابط اقتصادی با ایران است.

** كسی نمی تواند عشق ایران را از قلب ایرانیان جدا كند
رییس جمهوری اسلامی ایران عصر سه شنبه در دومین بخش از سفر دوره ای خود و پس از پایان دیدار رسمی از كنفدراسیون سوئیس، وارد وین پایتخت اتریش شد.
وی در اولین برنامه خود در اتریش، در جمع ایرانیان مقیم این كشور حضور یافت و مورد استقبال گرم آنان قرار گرفت.
روحانی در این دیدار با بیان اینكه « كسی نمی تواند عشق ایران را از قلب ایرانیان جدا كند»، ایرانیان خارج از كشور را مهمترین پل ارتباطی ملت با جهان برشمرد و تاكید كرد: اقدامات دولت آمریكا علیه ایران و همه ایرانیان است و آمریكایی ها از اینكه دو دولت مهم اروپایی از رئیس جمهور ملت ایران استقبال می كنند، عصبانی هستند.
وی خطاب به ایرانیان در این جلسه گفت: شما در اتریش و دیگر كشورهای جهان سفرای عزیز ملت ایران هستید و می‌توانید در انتقال فناوری، سرمایه و تشویق شركت‌های خارجی كه در شرایط حاضر بهتر می‌توانند با ایران همكاری كنند، نقش مؤثری داشته باشید. با تلاش هماهنگ، یكپارچه و متحد همه مردم ایران در هر كجای جهان بی‌تردید پیروزی نهایی متعلق به ملت بزرگ ایران خواهد بود.

** ایران برجام بدون آمریكا را در صورت تضمین منافعش ، ادامه خواهد داد
رییس جمهوری كشورمان در ادامه برنامه های خود و پس از استقبال رسمی «الكساندر فندر بلن» رییس جمهوری اتریش در كاخ هوفبورگ در نشست خبر مشترك شركت كرد.
روحانی در این نشست ضمن تشكر از استقبال گرم اتریش از هیات عالیرتبه ایرانی و با اشاره به اینكه امروز گفت وگوهای بسیار صمیمانه، خوب و سازنده‌ای داشتیم، گفت: اتریش برای ما كشوری دوست در اتحادیه اروپا و در این منطقه است. روابط دو ملت ایران و اتریش به صدها سال قبل برمی‌گردد و همواره در دهه‌های اخیر روابط دو كشور رو به گسترش بوده است.
وی در ادامه به موضوع برجام اشاره كرد و گفت: ایران در صورتی كه بتواند از منافع برجام به خوبی استفاده كند، از آن حراست خواهد كرد اما این دو كفه باید كاملاً متوازن باشد و اگر جز آمریكا بقیه امضاء كنندگان برجام بتوانند منافع ایران را تضمین كنند ایران برجام بدون آمریكا را ادامه خواهد داد.
الكساندر فندر بلن رییس جمهوری اتریش هم در این نشست گفت: ما در گفت و گو با رئیس جمهوری ایران درباره طیف گسترده ای از مسایل دوجانبه و منطقه ای گفت وگو و تبادل نظر كردیم.
فندر بلن تصریح كرد: اتریش متأسف است كه ایالات متحده از قرارداد برجام خارج شده و اینكه بخواهند مجدداً تحریم‌هایی را وضع كند كه نه تنها شامل تحریم‌های ابتدایی است كه تحریم‌های ثانویه را هم شامل می‌شود. این تحریم‌های ثانویه كه به اعتقاد ما و كمیسیون اتحادیه اروپا فرامرزی است، ناقض حقوق انسان‌هاست.

** امضای 4 سند همكاری ایران و اتریش
در ادامه برنامه های رییس جمهوری كشورمان به اتریش ، 4 تفاهم نامه همكاری هم در زمینه های حمل و نقل، مدیریت منابع آب، انرژی های تجدیدپذیر و همكاری در زمینه معدن میان مقامات دو كشور و در حضور روسای جمهوری دو كشور ایران و اتریش به امضا رسید.

** ایران اجازه نمی دهد سیاستهای غلط آمریكا بر روابط تهران با جهان اثر بگذارد
روحانی پس از این برنامه و مذاكرات خصوصی با همتای اتریشی خود، در نشست مشترك هیات‌های عالی‌رتبه ایران و اتریش كه در كاخ هوفبورگ برگزار شد، شركت كرد.
وی در این نشست با اشاره به اشتراكات عمیق فرهنگی دو ملت و پیشینه مثبت روابط دو ملت، از توسعه بیش از پیش روابط تهران- وین استقبال كرد و گفت: ایران و اتریش جایگاه خوبی در غرب آسیا و اتحادیه اروپا دارند و می‌توانند از این موقعیت در راستای توسعه روابط و همكاری‌های منطقه ای و بین المللی به نفع دو ملت استفاده كنند.
رییس جمهوری در ادامه با اشاره به برجام، آن را توافق مهم بین المللی، چندجانبه و در راستای افزایش اعتماد جهانی، رفع تحریم ها و توسعه روابط اقتصادی ایران با جهان دانست و با تقبیح یكجانبه گرایی آمریكا و خروج یك طرفه از این توافق، گفت: ملت ایران در برابر اقدامات غیرقانونی آمریكا مقاومت كرده و اجازه نخواهد داد سیاست های آن كشور بر روابط تهران با جهان اثر بگذارد.
الكساندر فندر بلن رییس جمهوری اتریش نیز در این نشست روابط دو كشور و دو ملت را مثبت ارزیابی كرد و گفت: ظرفیتها و توانمندی های گسترده ای در مسیر توسعه و تقویت روابط و همكاری های تهران-وین وجود دارد كه باید به بهترین شكل از آنها بهره برداری كنیم.
وی با اشاره به جایگاه ویژه ایرانیان مقیم اتریش و اعلام حمایت قاطع كشورش از برجام و اجرای تعهدات همه طرفین آن اظهارداشت: تحریم‌های ثانویه و فرامرزی آمریكا برخلاف قوانین بین‌المللی و نقض حقوق بشر است و شركت‌های اتریشی موافق آن نیستند.

** ملت ایران مسیر خود را بر مبنای منافع و مصالحش انتخاب می‌كند
رئیس جمهوری كشورمان در ادامه برنامه های خود در نشست خبری مشترك با «سباستین كورتس» صدر اعظم اتریش شركت كرد.
روحانی در این نشست با اشاره به اینكه ایران و اتریش درباره برجام دیدگاه مشترك و نزدیك به یكدیگر دارند، خاطر نشان كرد: برجام دستاوردی مفید برای همه كشورهای جهان بود كه البته در نتیجه تلاش و مذاكراتی طولانی به دست آمد.
وی افزود: امروز به‌وضوح این موضوع را به طرف اتریشی منتقل كردیم كه ماندن ایران در توافق برجام تا زمانی است كه از منافع آن برخوردار باشد؛ همه از تبعات مثبت و منفی حفظ و یا فقدان برجام آگاهی دارند، اما مردم ایران بر مبنای منافع و مصالح خود مسیرشان را انتخاب می‌كنند و دولت به عنوان نماینده مردم به انتخاب آنها عمل خواهد كرد.
«سباستین كورتس» صدر اعظم اتریش نیز در این نشست خبری گفت: اتریش و اتحادیه اروپا همچنان به توافقنامه برجام متعهد هستند و امیدواریم گفتگوهایی كه در روزهای آتی در وین درباره تحولات مربوط به خروج آمریكا از برجام میان وزرای خارجه دیگر طرف‌های این توافقنامه برگزار می‌شود، نتایج مثبتی داشته باشد.

** حرف آمریكا در باره صادرات نفت ایران بدون توجه به عواقب آن است
رییس جمهوری در ادامه در نشست مشترك هیات های عالیرتبه ایران و اتریش كه با حضور صدراعظم این كشور برگزار شد، حضور یافت.
وی در این نشست با بیان اینكه برجام حاصل 12 سال مذاكرات سخت بود كه اگر از اعتبار بیفتد، دیپلماسی بی اعتبار می شود، تصریح كرد: در حال حاضر منتظر بسته پیشنهادی كشورهای اروپایی درباره چگونگی حفظ برجام هستیم. اگر اتحادیه اروپا بتواند جای خالی تعهدات آمریكا در برجام را پر كند، ایران در برجام خواهد ماند. قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل به عنوان سند پشتیبان برجام تاكید دارد كه هیچ كدام از كشورهای طرف برجام نباید اقدامی خلاف مفاد این توافق انجام دهند.
روحانی خاطرنشان كرد: اینكه آمریكایی ها مدعی شده اند، صادرات نفت ایران را به صفر می رسانند، بی فكر سخن گفته اند و نشان می دهد به عواقب آن فكر نكرده اند. ملت ایران همواره نشان داده كه در برابر تهدید منافع ملی خود بسیار محكم ایستادگی خواهد كرد.
صدراعظم اتریش نیز در این نشست گفت كه سفر دكتر روحانی به وین، فرصت بسیار خوبی برای گفت وگوی ما درباره روابط دوجانبه، منطقه‌ای و جهانی است.
وی اظهار داشت: اتحادیه اروپا كماكان از برجام حمایت می كند و امیدواریم نشست روزهای آتی وزرای خارجه كشورهای طرف برجام با ایران به غیر از آمریكا به نتایج مثبتی دست یابد.

** انتقال صحیح اعتقادات مذهبی به جوانان وظیفه مشترك و مهم همه ادیان الهی است
رییس جمهوری اسلامی ایران در ادامه برنامه های دور دوم سفر خود با كاردینال «شونبورن» اسقف اعظم اتریش دیدار كرد.
روحانی در این دیدار انتقال صحیح اعتقادات مذهبی به جوانان را وظیفه مشترك و مهم همه ادیان الهی دانست و تاكید كرد: نگاه اسلام و مسیحیت به جهان و آینده، بسیار به یكدیگر نزدیك است و باید در تلاشی مشترك به نیاز نسل جوان امروز یعنی آشنایی با اعتقادات راستین مذهبی پاسخ مناسب دهیم.
وی افزود: مظاهر دنیای مادی متنوع شده و ما هم باید قادر باشیم معنویت و دین را با روش های جدید و جذاب امروز به جوانان منتقل كنیم.
كاردنیال شونبورن اسقف اعظم اتریش نیز با اشاره به دیدار و گفت وگوهای خود در ایران از سال 2001، در چارچوب گفت وگوهای دوجانبه و بین ادیان به نمایندگی از اتریش، با بیان اینكه خاطرات بسیار خوبی از آن دیدارها دارد، گفت: بسیار مهم است كه فرآیند گفت وگو زنده بماند و ما به عنوان نمایندگان ادیان وظیفه داریم درهای گفت وگو را بگشاییم و گشوده نگاه داریم.
وی افزود: امروز بزرگترین نگرانی و دغدغه ما چگونگی انتقال اعتقادات دینی و از جمله مسیحیت به نسل جوان كشورهای مسیحی است. نسل های جوان بیش از هر چیز به الگوهای خوب اعتقادی احتیاج دارند.

** تداوم برجام در گرو توازن تعهدات همه طرفین است
روحانی در آخرین دیدار از برنامه های خود در اتریش با «یوكیا آمانو» مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین دیدار كرد.
وی در این دیدار با بیان این كه اگر حقوق ملت ایران در برجام تامین نشود، دلیلی وجود ندارد كه در برجام بمانیم، گفت: فعالیت های هسته ای ایران همواره صلح آمیز بوده و هست، اما این تهران است كه درباره سطح همكاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی تصمیم می گیرد و مسئولیت تغییر وضعیت و سطح همكاری ایران با آژانس برعهده كسانی خواهد بود كه وضعیت جدید را بوجود آورده اند.
رییس جمهوری اسلامی ایران تاكید كرد: برجام موفقیتی بزرگ برای دیپلماسی و آژانس بین المللی انرژی اتمی بود و ادامه این موفقیت فقط در گرو توازن تعهدات همه طرف‌ها است.
مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز در این دیدار با بیان اینكه در مقطع حساسی قرار داریم و امیدواریم تماس با مقامات ایرانی همچنان به صورت نزدیك ادامه یابد، گفت: برجام یك دستاورد بسیار بزرگ فنی و دیپلماتیك بود و آژانس هم در راستی آزمایی های خود بارها تاكید كرده كه ایران به طور كامل به تعهداتش در برجام عمل كرده است.
آمانو از اینكه ایران تاكنون در برابر خروج یكجانبه آمریكا از برجام خویشتنداری نشان داده است، قدردانی كرد.
رییس جمهوری پس از شركت در ضیافت شام رییس جمهوری اتریش، به سفر دوره ای خود پایان داد و شامگاه چهارشنبه، وین را به مقصد تهران ترك كرد.
سیام**9314**1055