تاریخ انتشار: ۱۶ تیر ۱۳۹۷ - ۱۲:۵۴

تهران- ایرنا- طبق گزارش سازمان غذا و دارو تخصیص ارز برای دارو تا 3.5 میلیارد دلار قطعی شده است كه 300 میلیون دلار آن ثبت و 500 میلیون دلار دیگر نیز در حال تخصیص و گشایش اعتبار است.

كیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو نیز در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا می گوید: روند تخصیص ارز با پیگیری سازمان غذا و دارو و مصوبات ستاد ویژه اقتصادی دولتی تسریع و تسهیل شده است.
وی می افزاید: حتی با پیگیری های سازمان غذا و دارو بوروكراسی اداری برای تخصیص ارز دارویی و حتی ترخیص گمركی، گشایش اعتبار و ثبت سفارش كاهش یافته است.
وی تصریح می كند: تخصیص ارز برای دارو تا 3.5 میلیارد دلار قطعی شده است كه 300 میلیون دلار آن ثبت شده و 500 میلیون دلار دیگر در حال تخصیص و گشایش اعتبار است.
سخنگوی سازمان غذا و دارو می گوید: شركت های مجاز می توانند برای تسریع در تخصیص ارز، ثبت سفارش های خود را انجام دهند. می خواهیم در همین ماه های ابتدایی سال، ذخیره دارویی یك سال كشور را وارد كنیم كه دیگر نیازی نداشته باشیم به نیمه دوم سال برسیم. وضعیت «نرمال و بهینه» است.
وی درباره ارز نیمایی برای دارو نیز می گوید: ارز نیمایی به دارو نمی دهیم و ارز دولتی چهار هزار و 200 تومانی برای دارو در نظر گرفته شده است.
جهانپور در عین حال تصریح می كند: ما ارز نداریم كه به شركت های دارویی بدهیم و این كار را بانك مركزی می كند اما معرفی و صدور مجوز از سوی سازمان غذا و دارو انجام می گیرد كه در اولین فرصت ممكن به آنها اختصاص داده می شود.
البته چند هفته پیش سیدمهدی سجادی، دبیر انجمن داروسازان ایران در مورد تفاوت نرخ ارز ادعا كرده بود تفاوت نرخ ارز در تامین اقلام دارویی سفارشی، وقفه ایجاد كرده است.
اما اكنون نه تفاوت نرخ ارز بلكه موضوع تخصیص و تأمین ارز در كانون توجه حوزه دارو قرار گرفته است. غلامرضا اصغری، رئیس سازمان غذا و دارو گفته است كه ارز 4200 تومانی در اختیار تامین كنندگان دارو و تجهیزات پزشكی قرار گرفته است و هیچ مشكلی در این زمینه وجود ندارد اما از سوی دیگر گلایه بسیاری از شركت های دارویی این است كه چرا ارزی به آنان داده نشده است.
بی شك بخشی از بازار دارویی به طور مستقیم وابسته به ارز است؛ داروهای وارداتی را كه باید با ارز از خارج تامین كرد و تامین مواد اولیه نیمی از داروهای تولید داخل به ارز نیاز دارد.
خبرنگار ایرنا در خرداد امسال با پیگیری های خود فهرست حدود 90 قلم انواع و اشكال دارویی را كه در سطح داروخانه ها با كمبود مواجه است را به دست آورد، برخی از این داروها برای شیمی درمانی و انواع بیماری های مختلف مانند صرع و پاركینسون كاربرد دارند.

* دارو اولویت نخست تخصیص ارز
آسیه سماواتی یكی از واردكنندگان دارو كه به دنبال ثبت سفارش خود به دنبال دارو است، در این باره به خبرنگار سلامت ایرنا می گوید: طی جلسه ای چند هفته پیش با نمایندگان بانك مركزی، سندیكای تولید كنندگان دارو، اتحادیه ها و شركت های دارویی، اعلام شد كه وضعیت بازار دارو، مطلوب نیست اما دارو اولویت اول تخصیص ارز خواهد بود و ارز قبل از هرچیز به دارو و تجهیزات پزشكی اختصاص خواهد یافت.
وی می افزاید: از اول خرداد تاكنون پنج ثبت سفارش مواد اولیه دارویی داشتیم و منتظر تخصیص ارز بودیم تا بانك عامل، درخواست ما را به بانك مركزی ارسال كند كه این روند طی شد.
وی خاطرنشان می كند: اختصاص ارز برای دارو در دو قالب «طرح ارز بانكی» و «طرح نیما» انجام می شود؛ ادعا می شود كه هر دو ارز با قیمت چهار هزار و 200 تومان است؛ ارز در طرح ارز بانكی زودتر محقق می شود اما ارز طرح نیمایی از طریق فروش ارز پتروشیمی به دست می آید كه هنوز ارزی از این طریق دریافت نشده است.
وی ادعا می كند: در مواردی یا ارز مورد نیاز را تخصیص نمی دهند یا اینكه خیلی دیر اختصاص می دهند. یكی از صاحبان شركت دارویی كه هفته پیش به او ارز دارویی تعلق گرفته است بدون هماهنگی به او اطلاع داده شده كه كالای او در اولویت دوم قرار گرفته و ارز آن ارز نیمایی است.
او می افزاید: ارز بانكی زودتر تامین می شود اما ارز نیمایی در صف و نوبت قرار می گیرد چون از طریق فروش صادرات تامین می شود. طرف صادرات هم می گوید، صادرات با چهار هزار و 200 تومان نرخ ارز، نمی ارزد.
این واردكننده دارو می گوید: صادركنندگان تحت فشار گذاشته شده اند كه ارز خود را بفروشند اما ممكن است از یك هفته تا دو ماه طول بكشد و طی این مدت كارمزد آن ممكن است از یك درصد به سه درصد افزایش یابد درحالی كه ما زمان نداریم چون ابتدای خرداد ثبت سفارش كردیم و قرار است شهریور آن را به كارخانه های داروسازی تحویل دهیم؛ اگر ارزی به من نرسد معامله ای انجام نخواهد شد و تعهدی كه به مشتری دارم می ماند.
سماواتی اضافه می كند: اما این همه ماجرا نیست؛ شركتی كه من از آن جنس خریده ام اگر به موقع پول او را ندهم نیز دیگر به من اعتماد نمی كند و جنس نمی فروشد.
به گفته وی، در این بین معامله دیگری نیز در جریان است. شنیده ها حاكی از آن است كه فردی در بانك مركزی برای هر دلار، 500 تومان بیشتر می گیرد تا زمان تخصیص ار زودتر شود.
این واردكننده دارو ادامه می دهد: یك شركت معتبر با سابقه 30 ساله نیز ادعا كرده كه اگر سقف معاملات به 500 میلیون تومان برسد و در یك بانك حساب داشته باشد، برای هر دلار 280 تومان می گیرد و یك روزه تخصیص ارز را انجام می دهد. گویا سر شیر فلكه ارز نشسته اند. این فردی كه در یك شركت معتبر چنین ادعایی می كند چگونه به فهرست شركت های واردكننده دارویی دست یافته و با آنان تماس می گیرد.
وی یادآور شد: از سوی دیگر ملاقات با مسئولان بانك مركزی برای دست اندركاران حوزه واردات دارو اصلا میسر نیست.

* عدم همكلامی بانك مركزی و صنعت دارو
عباس كبریایی زاده، عضو هیات مدیره صاحبان صنایع داروهای انسانی نیز می گوید: بانك مركزی ثبات ندارد، اولا دارو حدود هشت تا 9 هزار نوع كالای مختلف از یك ماده اولیه حلال تا مواد موثره دارویی را در برمی گیرد و برخی افراد در بانك برای گروه های مختلف دارویی، تصمیم گیری می كنند و توجه نمی كنند كه دارو یك «بسته ویژه» است.
وی افزود: صنعت دارو كشور با بانك مركزی دچار مشكل عدم همكلامی است و بانك مركزی هر سه تا چهار ماه یك مشكل برای صنعت دارو ایجاد می كند و بعد متوجه می شود كه اشتباه كرده است.
وی تصریح كرد: شركت های تولید دارو، 97 درصد نیاز داخلی كشور را تامین می كنند اما از اول سال تاكنون نتوانسته ارز مورد نیاز خود را بگیرد. شاید با رابطه به برخی ها ارز داده شده است؛ استانداردهای بانكی برای تخصیص ارز به شركت های دارویی، عادلانه نیست و اكنون با مشكلات جدی مواجه شدیم كه كمبودهای دارویی موجود در بازار ناشی از این مسائل است.
عضو هیات مدیره سندیكای صاحبان داروهای انسانی گفت: مقصر اصلی كمبودهای دارویی، بانك مركزی است كه كارشناسان ناشی و مسئولیت ناپذیر آن را ایجاد كرده اند.
كبریایی زاده این پرسش را مطرح كرد كه مردم چندبار باید چوب ندانم كاری های مدیران نالایق را بخورند. در تمام دوران ریاست جمهوری های پیشین، بحران ارزی را تجربه كردیم چرا باید دوباره آن را تجربه كنیم. برخی شب ها به خاطر فكر كردن به حال بیماران، حالم بد می شود.
وی درباره اینكه ارز دارویی به شركت ها اختصاص داده شده است، گفت: واقعیت را باید از شركت های دارویی پرسید. تخصیص ارز روی كاغذ فایده ندارد. هنگامی كه به تامین كنندگان دارو، ارزی داده نشده یعنی هیچ كاری صورت نگرفته است.
گاهی به شركتی، ارزی تخصیص داده نشده و هنگامی كه می گویند چرا ارز داده نشده، معلوم می شود كه بانك بابت كارمزد تخصیص ارز ندارد.
عضو هیات مدیره سندیكای صاحبان داروهای انسانی گفت: من در حوزه تخصیص ارز به دارو چیزی جز كارشكنی نمی بینم و نسبت به آینده آن بدبین هستم؛ به نظر می رسد دست هایی در كار است كه مشكل ایجاد كند.
كبریایی زاده تصریح كرد: از ابتدای امسال كمتر از 100 میلیون دلار به صنعت دارو ارز اختصاص داده شده است. تولیدكنندگان دارو كه 97 درصد نیاز كشور را تامین می كنند، كل ارز مورد نیاز صنعت دارو 800 میلیون دلار است در حالی كه واردات دارو كه 3 درصد نیاز كشور را تشكیل می دهد، 1.1 میلیارد دلار مصرف ارز دارد.
گزارش از سادات حسینی خواه
اجتمام *9185 * 3063