تغییرات اقلیمی كه همان دگرگونی های مشخص و محسوس است كه در شرایط آب و هوایی و طبیعی یك منطقه و بخش زیادی از جهان رخ می دهند، با اثرگذاری گسترده پیامدهای بسیاری در زندگی انسان ها داشته و باعث ایجاد پدیده های طبیعی می شوند.
بروز تغییرات عمده در نوع رویدادهای طبیعی نظیر بارش های بی موقع، كاهش بارش ها كه كشور ما را زیر سال هاست تحت تاثیر قرار داده، بادهای ناگهانی و شدید، بارش برف در مقاطع زمانی دور از انتظار، بروز خشكسالی های شدید و افزایش دما از پیامدهای تغییرات اقلیمی است.
یكی از پیامدهای مخرب تغییرات اقلیمی بروز بی نظمی در پدیده های طبیعی نظیر بارش برف در فصل بهار و سرما و یخبندان است كه امسال نیز این پدیده زیان های بسیاری را به زمین های كشاورزی و باغات كشور وارد كرد.
افزایش بی رویه دما در تابستان امسال در برخی از نقاط دور از ذهن نظیر استان های غربی و شمالی كشور نظیر اردبیل می تواند یكی از پیامدهای همین تغییرات اقلیمی باشد.
محسوس ترین اثر تغییرات اقلیمی كه در ایران بیش از پیش مشكل آفرین شده، كاهش بارش ها و كم آبی است كه در برخی نقاط كشور به شكل خشكسالی قدرت نمایی می كند.
عملكرد ما در زمینه مصرف بالای منابع آبی به ویژه منابع زیرزمینی آب نیز مزید بر علت شده و مشكل را تشدید كرده است.
گفته می شود كه مردم ایران بیش از 2 برابر متوسط مصرف جهانی آب مصرف می كنند كه بخشی از این نوع رفتار به بی اطلاعی از وخامت اوضاع و جدی نگرفتن شرایط كم آبی باز می گردد.
اظهارات وزیر نیرو در این خصوص كه 334 شهر كشور با جمعیتی بالغ بر 35 میلیونی در معرض تنش آبی قرار دارند خود شاهدی بر این مدعاست كه برای مقابله با شرایط اقلیمی باید با تغییر نوع رفتار خود سازگاری اقلیمی را جایگزین كنیم.
رضا اردكانیان وزیر نیرو گفت: براساس بررسی ها، 165 شهر با جمعیت 10.5 میلیون نفر در وضعیت زرد، 62 شهر با جمعیت 6.8 میلیون نفر در وضعیت نارنجی و 107 شهر با جمعیت 17.2 میلیون نفر در وضعیت قرمز و مجموعا این 334 شهر در معرض تنش آبی قرار خواهند داشت.
وی ادامه داد: در 50 سال گذشته وارد چرخه های بلند خشكسالی شدیم و البته امسال سخت ترین سال است اما اینطور نیست كه قابل مدیریت نباشد.
وزیر نیرو اظهار داشت: باید توجه داشت كه خشكسالی می تواند یك فرصت باشد و با نگاهی به شیوه مصرف باید ذهن خود را متوجه تامین آب جدید نكنیم.
اردكانیان گفت: در طول 50 سال گذشته در میانگین 10 ساله بارش در كشور از 250 به 217 میلیمتر رسیده ایم و این در حالیست كه میانگین دمای كشور با افزایش چهار دهم سیلسیوس در هر دهه مواجه بوده ایم.
وی این سوال را مطرح كرد: با روند موجود كاهش بارش ها، گرم شدن كشور، افزایش جمعیت و توسعه شهرنشینی و افزایش مصرف انرژی، آیا می توان بدون تغییر در شیوه های مصرف آب به زندگی و توسعه متوازن و پایدار كشور ادامه داد؟
وزیر نیرو تشكیل كارگروه ملی سازگاری با كم آبی، دسترسی به موقع شركت های آب و برق به منابع داخلی، همكاری سازمان های مصرف كننده در مدیریت مصرف برق، پرهیز از تشدید تنش ها بر سر رقابت در برخورداری از منابع آب نزد افكار عمومی را از راهكارهای مدیریتی برشمرد.
اردكانیان همچنین تعیین چگونگی توزیع كمبود آب بین مصارف مختلف، برنامه ریزی و هماهنگی لازم برای انطباق الگوی كشت مناسب، پشتیبانی از تدابیر استان ها در جلوگیری از بروز مشكلات وتعارض های اجتماعی، اجرای سیاست های وزارت جهاد كشاورزی برای كنترل سطح زیركشت، تحویل حجمی آب برای همه مصارف كشاورزی و كاهش مصرف آب فضای سبز به میزان 30 درصد نسبت به سال گذشته و تعیین تعرفه مصارف مازاد بر الگوی مصرف آب شرب را از برنامه های عملیاتی این وزارتخانه عنوان كرد.
وی تصریح كرد: دورانی كه با آن مواجه ایم، روند معكوس نخواهد داشت و تلاش می كنیم تا آب به موضوع میان بخشی تبدیل شود و با همكاری نزدیك همه اعضای دولت باید شیوه مصرف را به گونه ای اصلاح كنیم كه با شرایط موجود جمعیتی و بیشتر از آن بتوان كشور را از نظر منابع آبی مدیریت كرد.
سازگاری اقلیمی در حقیقت مطابقت دادن رفتارهای انسانی با نوع تغییرات ایجاد شده و استفاده بهینه از منابع موجود برای غلبه بر مشكلات ناشی از تغییرات به وجود آمده است.
سازگاری با تغییرات اقلیمی به دلیل اینكه مقوله ای جدید در زندگی انسان ها محسوب می شود نیاز به تبیین، آگاهی رسانی و آموزش دارد، مردم باید باید با شناخت نسبت به شرایط موجود با برنامه های تدوین شده در این زمینه همراه شوند زیرا بدون همراهی مردم غلبه بر تغییرات محیطی و سازگاری با آن امكان پذیر نخواهد بود.
تغییرات اقلیمی بخش های مختلف كشور به ویژه در عرصه صنعت، كشاورزی و منابع طبیعی را دچار دگرگونی هایی كرده كه در هر كدام از این بخش ها باید برنامه مناسب تدوین شود تا فعالیت ها بر اساس شرایط جدید شكل بگیرد.
عیسی كلانتری معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست نیز سازگاری با شرایط موجود را تابع نظرات كارشناسی متخصصان این حوزه دانست و در گفت و گویی اعلام كرد كه باید خودمان را با تغییر اقلیم سازگار كنیم، تغییر اقلیم كه خودش را با ما سازگار نمیكند.
وی خاطرنشان كرد: مدیریت مصرف آب و انرژی كشور باید خودش را با تغییرات اقلیمی هماهنگ كنند وگرنه ما نمیتوانیم به جنگ تغییر اقلیم برویم.
كلانتری تصریح كرد: وظیفه ما مشخص است. ما باید با استفاده از دانش روز تمهیداتی را بیندیشیم كه كشور توان عبور از این مسائل را داشته باشد. مدیریت بحران تغییرات اقلیمی هم چهار ساله ممكن نیست و باید برایش برنامه بلندمدت داشته باشیم چون سال به سال بارندگیها بیشتر كاهش مییابد. گرمایش زمین دارد اضافه میشود و از طرفی با بحرانهای دیگری هم روبه هستیم و باید برای مقابله با آنها آماده باشیم.
1535
تاریخ انتشار: ۱۷ تیر ۱۳۹۷ - ۰۹:۰۸
كرج - ایرنا - تغییرات اقلیمی همه كشورهای جهان را تحت تاثیر قرار داده و مشكلاتی را ایجاد كرده است، اما انسان ها با پذیرش این حقیقت و آگاهی نسبت به آن و با فراگیری سازگاری متناسب با این دگرگونی ها می توانند با كمترین اثرپذیری بر شرایط مسلط شوند.