دهلی نو - ایرنا - یك روزنامه هندی با اشاره به فشارهای آمریكا بر هند، نوشت : در صورتی كه هند تسلیم خواسته های آمریكا برای پایان روابط تجاری با ایران شود، صادر كنندگان چای این كشور با ضرر زیادی روبرو خواهند شد.

به گزارش ایرنا، روزنامه 'بیزینس استاندارد' روز سه شنبه نوشت: ارزش كنونی تجارت دوجانبه میان هند و ایران 10 میلیارد و 600 میلیون دلار دلار است كه از این میان هشت میلیارد دلار ارزش واردات نفت هند از ایران و دو میلیارد و 600 میلیون دلار ارزش صادرات هند به ایران است. كالای عمده صادراتی هند به ایران چای و برنج باسماتی است.
از نظر ارزش، ایران بزرگ ترین وارد كننده چای هند است درحالی كه از نظر حجم واردات، این كشور پس از روسیه در رتبه دوم قرار دارد.
با توجه به آمار شورای صادركنندگان چای هند، صادرات چای به ایران در سال گذشته نزدیك به 15 درصد از كل 726.76 میلیون دلار صادرات چای هند به جهان بوده است درحالی كه از نظر حجم، سهم ایران 11.65 درصد از حجم كل صادرات چای هند براورد شده است.
اخیرا ایران به بزرگ ترین مصرف كننده چای 'ارتودوكس' هند تبدیل شده است و شركت های تولید كننده چای هند بیشتر به تولید این نوع چای متمركز شده اند.
یك مقام در وزارت بازرگانی هند اعلام كرد تحریم های آمریكا علیه ایران بیشتر با هدف كاهش درآمد نفتی ایران وضع شده اند اما به هر حال تراكنشات مالی صادركنندگان چای هند تحت نظر آمریكا قرار خواهد گرفت و در آینده آنها نخواهند توانست هیچ تجارتی با دشمنان آمریكا و یا متحدان آن انجام دهند.
این مقام هندی افزود: هر شركتی كه به ایران چای صادر كند ممكن است مورد توجه بانك های آمریكایی قرار بگیرد و این بانك ها در خصوص این تجارت به مقام های آمریكایی گزارش خواهند داد كه آمریكایی ها از این امر راضی نخواهند بود.
روش معمول پرداخت تجارت های بین المللی استفاده از جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانكی یا سوئیفت است. سوئیفت در واقع قالبی را ارائه می‌كند كه تراكنش‌های بین المللی از طریق آن بدون مشكل جریان می‌یابد و ردیابی می‌شود.
مكانیسم روپیه-ریال میان هند و ایران در سال 2012 پس از تحریم های اقتصادی غرب علیه ایران ایجاد شد. بر اساس این توافق، 45 درصد از پول نفت ایران به صورت روپیه در حساب بانك یوكو قرار می گرفت و ایران با استفاده از آن اقدام به خرید كالاهای هندی می كرد. از جمله این كالاها چای، برنج، دارو و سایر اقلامی بود كه از سوی سازمان ملل تحریم نشده بودند.
اتول آستانا رئیس شركت صادرات چای 'گود ریك' گفت: این مكانیسم در سال 2012 صادرات چای هند به ایران را حفظ كرد. در این دوره نیز می شود مكانیسمی مشابه را به خدمت گرفت.
اما پس از پایان تحریم های غرب علیه ایران، ارز های دلار و یورو به دو ارز اصلی در تجارت دوجانبه میان هند و ایران تبدیل شده اند و مقامات هندی اعلام كرده اند كه ایران به طور فزاینده ای خواهان استفاده از ارز یورو و دلار است.
اگرچه اكثر صادر كنندگان چای هند اعلام كردند صادرات چای به ایران با وجود تحریم های آمریكا ادامه خواهد داشت، اما تعدادی از تولید كنندگان چای هند كه به طور همزمان دارای مشتریانی در ایران، آلمان، آمریكا و سایر كشور های ناتو هستند نسبت به تحریم های جدید آمریكا علیه ایران ابراز نگرانی كرده اند.
یك صادر كننده چای در كلكته كه چای ارتودوكس و كیفت عالی به اروپا آسیا و خاورمیانه صادر می كند گفت: شناخته شدن به عنوان فردی كه تحریم های آمریكا را نادیده می گیرد كمی خطرناك است.
اعظم مونم رئیس شورای چای هند گفت: صادرات چای هند به ایران در سال جاری تحت تاثیر قرار نخواهد گرفت زیرا تاریخ اجرایی شدن تحریم ها ماه نوامبر اعلام شده است. در این زمان بخش اعضم صادرات چای هند به ایران انجام شده است. اما اگر هند با تحریم های آمریكا علیه ایران موافقت كند، سال آینده صادرات به ایران با مشكل روبرو خواهد شد.
هند كه دومین كشور بزرگ صادر كننده چای به جهان است، معمولا چای از نوع سی تی سی را به كشورهایی از جمله پاكستان، مصر و انگلیس صادر می كند در حالی كه این كشور محصولات چای از نوع ارتدوكس را به كشورهایی همچون ایران، عراق و روسیه ارسال می كند.
چای به دو شیوه سنتی ارتدوكس( Orthodox) و غیر سنتی (CTC) تولید می شود. تفاوت این دو شیوه به نوع مالش و لوله كردن برگ سبز چای مربوط است.
در شیوه CTC كلیه سلولها و رنگدانه های چای اكسیده می شوند و در نتیجه این نوع چای از نظر رنگ و كیفیت نسبت به شیوه سنتی برتری دارد.
آساق**267**1424 **1663**