بر اين اساس اركان اقتصاد مقاومتي شامل 'مقاوم بودن اقتصاد، استفاده از ظرفيتهاي دولتي و مردمي، حمايت از توليد ملي و مديريت مصرف' بدون توجه به ظرفيتهاي مناطق روستايي دست نيافتني به نظر مي رسد.
صنايع بالادستي بخش كشاورزي نظير صنايع توليد ماشين آلات كشاورزي، تجهيزات آبياري نوين، دامداري و دامپروري، صنايع توليد كود شيميايي و سموم دفع آفات نباتي و صنايع پايين دستي آن مانند توليد پارچه و پوشاك، صنعت توليد كاغذ، بخش توليد خوراك دام و طيور و صنايع تبديلي مثل توليد كنسانتره، كنسرو و كمپوت و نيز صنايع واسطه اي مانند صنعت بسته بندي، انبارداري و سردخانه اي و حمل و نقل از ظرفيتهاي مهم مناطق روستايي به شمار مي روند.
در اين ميان گناباد با توليد سالانه پنج هزار و 100 تن محصول كشاورزي و 74 هزار تن محصولات دامي از قطبهاي در خراسان رضوي مي باشد. اين درحالي است كه تداوم پديده خشكسالي و كمبود منابع آبي ظرف دو دهه اخير موجب كاهش سطح زيركشت محصولات، بيكاري و مهاجرت تعداد زيادي از كشاورزان و دامداران از روستاها به مركز شهر و يا ساير نقاط استان و كشور شده است.
در اين شرايط توجه به ظرفيتهاي مناطق روستايي گناباد در افزايش ماندگاري و ثبات جمعيت آنها بسيار موثر است.
عضو هيات مديره شركت تعاوني توليدي نهاده هاي كشاورزي گناباد در اين خصوص به خبرنگار ايرنا گفت: تحقق اقتصاد مقاومتي بدون توجه به ظرفيتهاي مناطق روستايي امكانپذير نيست لذا بايد با برنامه ريزي صحيح و شناخت قابليتهاي بالقوه هر منطقه از آنها براي توسعه و رفع تنگناهاي روستاها بهره گرفت.
عليرضا محمودي افزود: هر يك از مناطق روستايي در زمينه توليد يك يا چند محصول كشاورزي مستعد هستند. بر اين اساس مي توان به جاي پراكنده كاري در كشت تعداد زيادي محصولات در شرايط خشكسالي و كمبود منابع آبي، در يك و يا چند محصول خاص متمركز شد و با پرداخت تسهيلات از فعالان اين بخش حمايت كرد.
مدير توليد يكي از شركتهاي تعاوني توليدي محصولات كشاورزي گناباد نيز گفت: رونق اقتصاد روستايي و ايجاد زمينه كسب و كار در روستاها زيربناي اقتصاد مقاومتي به شمار مي رود.
داريوش ثابتي افزود: براي تحقق منويات رهبر معظم انقلاب بايد اين امر رويكرد اصلي تصميم گيري مسئولان قرار گيرد و با تعامل بخشهاي دولتي و خصوصي و رفع موانع توليد و خدمات در اين زمينه تلاش كرد.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گناباد هم از گردشگري به عنوان ضرورت رونق اقتصادي و تحقق اقتصاد مقاومتي ياد و بيان كرد: با وجود خسارتهاي خشكسالي در سالهاي گذشته به بخش كشاورزي، گردشگري و اقامتگاههاي بوم گردي ضرورت رونق اقتصادي روستاها محسوب مي شوند و در ماندگاري جمعيت آنها موثر است.
عليرضا شناسايي افزود: شهرستان گناباد از مناطق پيشگام در ايجاد اقامتگاههاي بوم گردي در خراسان رضوي است و بايد اين ظرفيتها را به خوبي شناخت و از آن براي توسعه و رونق گردشگري و توسعه اقتصاد روستاها بهره گرفت.
وي گفت: از مجموع 20 اقامتگاه بوم گردي در خراسان رضوي هفت اقامتگاه در گناباد داير است.
بخشدار مركزي گناباد هم گفت: اقتصاد مقاومتي و توجه به ظرفيتها و تواناييهاي داخلي تنها راه توانمندسازي اقتصاد كشورمان و توجه به ظرفيتهاي مناطق روستايي بسترساز تحقق اين مهم است.
حسين رضايي افزود: مصاديق مهم اقتصاد مقاومتي يعني اتكاء به توانمنديهاي داخلي در مناطق روستايي عينيت يافته و هر اندازه بيشتر به اين مناطق توجه شود علاوه بر ماندگاري بيشتر جمعيت آنها براي تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي بهتر اقدام شده است.
مسئول اقتصادي فرمانداري گناباد هم خودباوري نسبت به تواناييها و ظرفيتهاي داخلي و فرهنگ سازي را براي تحقق اين مهم از مصاديق بارز تحقق اقتصاد مقاومتي توصيف و بيان كرد: توجه به قابليتهاي مناطق روستايي و جهت دهي آنها در مسير توسعه اقتصادي بستر تحقق اقتصاد مقاومتي را هموار مي كند.
محمد سفري به پرداخت 189 ميليارد تسهيلات اشتغالزايي طي سه ماهه نخست امسال به متقاضيان گنابادي اشاره و بيان كرد: از اين ميزان 174 ميليارد ريال تسهيلات اشتغال فراگير و بقيه مربوط به حوزه روستايي است.
وي ميزان تعهد امسال گناباد را براي اشتغال دو هزار و 208 نفر ذكر و بيان كرد: بيشترين اشتغال در بخشهاي جهاد كشاورزي، راه و شهرسازي، صنعت و معدن و تجارت و كميته امداد ايجاد مي شود كه جهت دهي اين تسهيلات متناسب با ظرفيتهاي مناطق روستايي بستر تحقق اقتصاد مقاومتي را فراهم مي كند.
عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي گناباد نيز به خبرنگار ايرنا گفت: مردمي شدن اقتصاد، استفاده از منابع داخلي، تقويت اقتصاد محلي، نوآوري و خلاقيت در توليدات داخلي مولفه تحقق اهداف اقتصاد مقاومتي هستند و بخش زيادي از اركان تحقق اين اقتصاد در روستاها فراهمند.
دكتر ابوالقاسم شفيعي افزود: همه مسئولان دخيل در فرآيند توسعه وعمران روستاها از جمله فرمانداران، بخشداران و دهياران بايد با رويكرد اجتماعي، فرهنگي، اقتصادي، به فعليت رساندن ظرفيتهاي بالقوه مناطق روستايي و جهتدهي آنها به منظور اشتغال و كارآفريني براي تحقق اقتصاد مقاومتي تلاش كنند.
مسئول هماهنگي امور عمراني فرمانداري گناباد نيز گفت: شناخت ظرفيتهاي موجود و اشتغال پايدار در كنار ايجاد زيرساختهاي عمراني لازم، آموزش روستاييان و توانمندسازي مناطق روستايي از طريق آموزش روستاييان اركان تحقق اقتصاد مقاومتي در اين مناطق هستند.
ابوالفضل شاكري افزود: با وجود ايجاد زيرساختهاي لازم در روستاها اما بخاطر مشكلاتي مانند خشكسالي، بيكاري و كمبود فرصت شغلي اين مناطق به جاي آنكه به عنوان قطب اقتصادي مطرح باشند به سكونتگاههاي غيررسمي و نقاط جمعيتي حريم شهرها تبديل شده اند.
رئيس اداره صنعت، معدن و تجارت گناباد نيز گفت: براي توانمندسازي و ماندگاري روستاييان بايد جاذبه هاي اقتصادي، فرهنگي و گردشگري هر روستا را شناسايي نمود.
هادي ايزدي تجميع فعاليتها و ايجاد مجتمعهاي كارگاهي، دامداري، فرشبافي، توليد صنايع دستي و پرداخت هدفمند تسهيلات به متقاضيان در روستاها را مهم توصيف و بيان كرد: اين اداره با پرداخت تسهيلات از متقاضيان راه اندازي واحدها حمايت مي كند.
مدير جهاد كشاورزي گناباد نيز به خبرنگار ايرنا گفت: تحقق اقتصاد مقاومتي و استفاده از ظرفيتهاي مناطق روستايي در مسير توليد و اشتغال پايدار و افزايش ماندگاري جمعيت در اين مناطق مستلزم تامين زيرساختهاي عمراني است.
عليرضا حسين زاده از ظرفيتهاي مناطق روستايي به عنوان پشتوانه صنعت و كشاورزي ياد و بيان كرد: بايد با مشوقهاي سرمايه گذاري متكي بر ظرفيتهاي موجود و ايجاد ارزش افزوده، تمايل به سرمايه گذاري را در اين بخش افزايش داد.
وي توانمندسازي روستاييان را مولفه مهم كاهش مهاجرت از مناطق روستايي ذكر كرد و افزود: ادارات مربوطه بايد با برگزاري دوره هاي آموزشي توانمنديهاي بالقوه روستاييان را متناسب با سطح تحصيلات در هر بخش شناسايي كرده و با پرداخت تسهيلات و به فعليت رساندن آنها در اشتغال پايدار و افزايش ماندگاري اين مناطق سهيم باشند.
او گفت: بايد محصولات خاص كشاورزي داراي جنبه اقتصادي و ارزش افزوده هر روستا را شناسايي و به عنوان يك برند براي توسعه و رونق اقتصادي مطرح كرد. مديريت جهاد كشاورزي گناباد در اين زمينه در كنار آموزش دوره اي روستاييان براي تغيير الگوي كشت از سنتي به صنعتي، برندسازي الگوهاي كشت موفق مناطق روستايي را در دست اقدام دارد و ظرفيتهاي تعدادي از مناطق در اين زمينه شناسايي شدند.
شهرستان 88 هزار نفري گناباد در فاصله 287 كيلومتري جنوب مشهد واقع است. 60 درصد جمعيت گناباد در مناطق شهري بقيه آن در 112 روستاي اين شهرستان ساكن هستند.
2095/1858
تاریخ انتشار: ۱۹ تیر ۱۳۹۷ - ۱۹:۲۶
گناباد- ايرنا- روستاها به عنوان نقاط مولد و پايه در توليد كالاهاي اساسي و كشاورزي از اركان مهم رشد و قوت اقتصادي در هر كشوري هستند بنابراين به نظر مي رسد بدون توجه ظرفيتهاي روستا نمي توان به اهداف اقتصاد مقاومتي دست يافت.