زاهدان - ایرنا - نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهك، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: انتقال آب از دریای عمان سیستان و زاهدان را از وابستگی به رودخانه هیرمند خارج می كند و قدرت چانه زنی ایران را با كشور افغانستان در رابطه با حق آبه این رودخانه افزایش می دهد.

به گزارش ایرنا دكتر حبیب الله دهمرده روز چهارشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه در زاهدان اظهار داشت: انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان یك ظرفیت بسیار بزرگی است كه مشكل آب آشامیدنی این استان را برطرف می كند.
وی بیان كرد: لایحه انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان را با 100 امضا تقدیم هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی كردم كه متاسفانه در صحن علنی مجلس رای نیاورد.
عضو كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: این لایحه برای بررسی بیشتر به كمیسیون های تخصصی مجلس شورای اسلامی ارسال شده است.
وی بیان كرد: با هیچ منطقی سازگار نیست كه آب آشامیدنی مردم سیستان و زاهدان را وابسته به رودخانه هیرمند كنیم.
دهمرده اظهار داشت: ضمن پیگیری حق آبه رودخانه هیرمند از افغانستان باید سیستان را از وابستگی به این رودخانه خارج كنیم.
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهك، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: انتقال آب از دریا و حفر چاه برای دستیابی به آبهای ژرف در كنار پیگیری حق آبه رودخانه هیرمند برای برون رفت از مشكل كم آبی در سیستان و بلوچستان یك ضرورت اجتناب ناپذیر است.
وی بیان كرد: سیستان بر اساس رودخانه هیرمند شكل گرفته و اغلب شغل مردم این منطقه كشاورزی، دامپروری و صیادی بوده است.
استاندار اسبق سیستان و بلوچستان گفت: افغانستان در چند سال اخیر بر روی رودخانه هیرمند چندین سد و بند خاكی برای مهار آب ایجاد كرده كه این مساله مشكلاتی را برای منطقه سیستان به وجود آورده است.
وی ادامه داد: برای نخستین بار تامین حق آبه رودخانه هیرمند را در مجلس شورای اسلامی تبدیل به قانون كردم .

**سالانه 300 میلیون متر مكعب آب از چاه نیمه ها تبخیر می شوند.
عضو كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: سالانه 300 میلیون متر مكعب آب از چاه نیمه ها تبخیر می شوند یعنی حدود 11 تا 12 برابر آب انتقالی از این مخازن به زاهدان است.
دهمرده تصریح كرد: برای نخستین بار به منظور جلوگیری از تبخیر آب چاه نیمه ها در قانون بودجه ردیف خاصی ایجاد كردم.
وی افزود: بیش از یك سوم حق آبه رودخانه هیرمند كه 820 میلیون متر مكعب آب است از چاه نیمه ها آب تبخیر می شوند.
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهك، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای گفت: سالانه میلیون ها متر مكعب بر اثر سیلاب های غیر قابل كنترل افغانستان در چاه نیمه ها رسوب گذاری می شود كه لایه روبی نشدن این مخازن مشكلاتی را به وجود می آورد.
وی افزود: لایه روبی كردن چاه نیمه برای ذخیره بیشتر آب یك ضرورت اجتناب ناپذیر است.

**مهار ریزگردها لازمه تدوین سند علمی
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهك، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: مهار ریزگردها نیازمند تدوین یك سند علمی ست كه در این رابطه با معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری قراردادی تنظیم شده است.
دهمرده بیان كرد: ریزگردها تنها مساله سیستان نیست بلكه بیشتر نقاط جهان از این مشكل رنج می برند و برای رفع آن باید بدنبال راهكارهای علمی بود و از تجربه سایر كشورها در این رابطه استفاده كرد.
وی افزود: گروهی از معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری در حال بررسی تمام راهكارهای علمی داخلی و خارجی برای مهار ریزگردها در سیستان هستند.
عضو كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی بیان كرد: متاسفانه در گذشته حتی یك برگ سند برای مهار ریزگردهای منطقه سیستان وجود نداشت.

**سیستان گنجینه انرژی های نو
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهك، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: سیستان گنجینه ای از انرژی های نو است كه باید از این ظرفیت خدادادی نهایت استفاده را كرد.
وی ادامه داد: میل نادر برای انرژی بادی و رامشار برای تولید انرژی خورشیدی در منطقه سیستان در نظر گرفته شده است.
دهمرده افزود: بر اساس قانون دولت باید ابتدا زیرساخت های بهره گیری از انرژی های نو را در كشور انجام دهد تا بخش خصوصی در این مناطق سرمایه گذاری كند.
وی بیان كرد: میلیارد ها تومان ردیف دولتی برای ایجاد زیرساخت های میل نادر و رامشار به منظور بهره گیری از انرژی های نو ایجاد شده است.
استاندار اسبق كرمان گفت: ابتدا دولت باید زیرساخت های انرژی های نو را در منطقه سیستان فراهم كند تا بخش خصوصی در این مناطق سرمایه گذاری كند.
دهمرده بیان كرد: دولت یك نیروگاه 50 مگاواتی در سیستان ایجاد كند تا این امر سبب تشویق بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این منطقه شود.
وی تصریح كرد: با ایجاد نیروگاه بادی و خورشیدی در سیستان علاوه بر تامین برق این منطقه می توانیم به افغانستان برق صادر كنیم.

**مخالف وجود دیوار امنیتی بر روی مرز سیستان هستم.
عضو كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: دیوار امنیتی بعد از دوره استانداری من در سیستان و بلوچستان ساخته شد و به شدت مخالف این دیوار هستم.
وی افزود: هزاران هكتار از زمین های مردم سیستان پشت دیوار امنیتی مانده و این امر مشكلاتی را برای ساكنان این مناطق ایجاد كرده است.
دهمرده بیان كرد: این دیوار بر اساس یك كار غیر كارشناسی شده بر روی زمین های مردم سیستان ایجاد شده و باید فكری به حال آن كرد.
وی تصریح كرد: در سفر هفته جاری وزیر كشور به سیستان مساله دیوار امنیتی را مطرح و خواستار روشن شدن وضعیت این دیوار شدم.

**موفقیت آمیز بودن حفر چاه ژرف در سیستان
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهك، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: چاه ژرف حفاری شده بر روی دشت سیستان تا این مرحله موفقیت آمیز بوده است.
دهمرده اظهار داشت: هم اینك 30 متر مكعب آب از عمق بیش از 2 هزار متری زمین بدون پمپ بر روی سطح زمین می آید.
وی ادامه داد: این یك چاه آزمایشی بوده و در حال طی شدن مراحل آزمایش نهایی است.
عضو كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: در عمق 2 هزار متری این چاه سنگ هایی با عمق 20 سانتی متر وجود دارد.
وی بیان كرد: دانش حفاری چاه های ژرف در اختیار فرانسوی ها و روس ها بود كه ما توانستیم این صنعت را بومی سازی كنیم.

**با تمام توان از استاندار سیستان و بلوچستان حمایت می كنیم.
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهك، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: با تمام توان از استاندار سیستان و بلوچستان برای پیشبرد اهداف توسعه ای این استان حمایت می كنیم.
وی بیان كرد: موفقیت استاندار در واقع پیشرفت و توسعه سیسستان و بلوچستان تلقی شده و همه باید ایشان را در خدمت رسانی به مردم كمك كنیم.
عضو كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: عملكرد استاندار سیستان و بلوچستان را بعد از گذشت یك سال مورد بررسی قرار خواهم داد.

**زیرساخت های میراث فرهنگی در سیستان و بلوچستان فراهم نیست.
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهك، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: سیستان و بلوچستان با دارا بودن آثار متنوع تاریخی متاسفانه در حوزه زیرساخت های میراث فرهنگی دچار مشكل است.
وی بیان كرد: برای بهره گیری از آثار تاریخی و جاذبه های دیدنی در سیستان ابتدا باید زیرساخت های آن فراهم شود.
دهمرده گفت: ردیف خاصی برای شهر سوخته و قلعه رستم در بودجه ایجاد شده است.
وی تصریح كرد: آسیاب بادها و كوه خواجه سیستان ظرفیت جهانی شدن را دارند كه در حال پیگیری این موضوع هستیم.

**منطقه آزاد سیستان ظرفیتی برای صادرات به افغانستان
عضو كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: ایجاد منطقه آزاد سیستان علاوه بر ایجاد اشتغالزایی و درآمد برای مردم منطقه بهترین ظرفیت برای صادرات به افغانستان است.
وی تاكید كرد: ایجاد منطقه آزاد سیستان در كنار منطقه آزاد چابهار منجر به توسعه محور شرق خواهد شد.
دهمرده بیان كرد: كلیات مناطق آزاد در مجلس شورای اسلامی تنها با یك رای اختلاف به تصویب رسیده است و امیدواریم در صحن علنی مجلس نیز به تصویب برسد.
وی تاكید كرد: با توجه به اینكه افغانستان حتی به چوب كبریت ما نیازمند است ایجاد منطقه آزاد یك فرصت ارزشمند برای صادرات به این كشور امحسوب می شود.

**ناتمام ماندن طرح های عمرانی در سیستان
نماینده مردم شهرستانهای زابل، زهك، هیرمند، هامون و نیمروز در مجلس شورای اسلامی گفت: در دوران استانداری سیستان و بلوچستان برای 6 بزرگراه در سیستان ردیف ایجاد كردیم كه متاسفانه تا كنون هیچ اقدامی در این رابطه انجام نشده است.
وی تصریح كرد: تمام طرح هایی كه در دوران استانداری سیستان و بلوچستان آغاز كردم همگی آنها تعطیل شده اند.
دهمرده در رابطه با تقسیم سیستان و بلوچستان به چند استان گفت: این موضوع به درخواست مردم منطقه سیستان مطرح شده است.
وی بیان كرد: تقسیم سیستان و بلوچستان به چند استان نیازمند تصویب مجلس شورای اسلامی، وزارت كشور و در نهایت تایید رهبر معظم انقلاب است.
عضو كمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در رابطه با آمار گور خواب ها در سیستان گفت: آمار دقیق و علمی در رابطه با تعداد گورخواب ها در این منطقه وجود ندارد.
3213**6081