'فلورانس بارلی' وزیر دفاع فرانسه شنبه هفته جاری در سفر به جده، با 'سلمان بن عبدالعزیز' شاه سعودی دیدار و در مورد فروش تسلیحات فرانسوی به ریاض بحث و گفت وگو كرد.
وی همچنین دوشنبه گذشته با 'محمد بن سلمان' ولیعهد سعودی در مورد همكاری های دو جانبه بویژه موضوع دفاعی و توسعه آن به تبادل نظر پرداخت و در جریان این دیدار طرفین قراردادی را در زمینه حفاظت اطلاعات محرمانه و طبقه بندی شده، به امضا رساندند.
منابع خبری سعودی ضمن انتشار خبر امضای این قرارداد، اشاره ای به جزییات و بندهای آن نكردند.
** رابطه نظامی پاریس و ریاض
'انستیتو پژوهش های بین المللی صلح استكهلم' (سیپری) سال گذشته فهرستی از بزرگترین صادر كنندگان و نیز وارد كنندگان اسلحه در جهان منتشر كرد.
بر اساس گزارش این نهاد بین المللی، فرانسه در این فهرست رتبه سوم كشورهای صادر كننده اسلحه پس از آمریكا و روسیه قرار دارد و از سال 2013 تا 2017 میلادی به 81 كشور جهان اسلحه صادر كرده است.
همچنین انستیتو پژوهش های بین المللی صلح استكهلم در گزارش خود از عربستان به عنوان دومین كشور وارد كننده اسلحه پس از هند یاد و تصریح كرد، میزان واردات تسلیحات عربستان در پنج سال گذشته در مقایسه با پنج سال بین 2008 تا 2012 سه برابر شده است.
رابطه فرانسه و عربستان همواره در سطح بسیار خوبی قرار داشته و به دلیل وابستگی های متقابل، در كارنامه دیپلماسی مشترك دو كشور مناقشه ای مشاهده نمی شود.
فرانسه یكی از مشتریان پر و پاقرص نفت عربستان است و ریاض نیز با نیم نگاهی به قدرت پاریس به عنوان عضو دارای حق 'وتو' در شورای امنیت سازمان ملل، بازار داغ خرید تسلیحات و جنگ افزارهای نظامی خود را همواره به روی فرانسوی ها باز نگهداشته است.
با این حال تمایل مقامات سعودی برای همكاری با آمریكا بویژه انعقاد قرارداد 460 میلیارد دلاری میان واشنگن و ریاض در سال گذشته میلادی و تبدیل شدن فرانسه چنانكه روزنامه 'اومانیته' تصریح كرده، به متحد 'درجه 2' عربستان، مقامات فرانسوی را بر آن داشته ضمن تقویت این جایگاه، خود را به عنوان شریك اصلی معاملات اسلحه با عربستان تبدیل كنند.
گام های جدی برای تحقق این هدف در ماه های پایانی ریاست جمهوری 'فرانسوا اولاند' و با امضای قرارداد ارسال تجهیزات نظامی پیشرفته به عربستان به ارزش 455 میلیون دلاری برداشته شد.
با پیروزی 'امانوئل مكرون' در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در سال 2017 میلادی، تعقیب رویكرد تقویت همكاری ها مشترك میان پاریس و ریاض در دستور كار قرار گرفت كه این امر منجر به گستراندن فرش قرمز از سوی مقامات 'الیزه' زیر پای ولیعهد سعودی در پی سفر سه روز وی به پاریس شد.
بن سلمان اواسط فروردین سال جاری به فرانسه سفر كرد كه ماحصل این حضور در پاریس و دیدار مكرون رییس جمهوری فرانسه، انعقاد قرارداد نظامی به ارزش 18 میلیارد دلار برای خرید قایقهای تندرو و توپخانه بود.
** استفاده سعودی از تسلیحات فرانسوی در یمن
ششم فرودین سال 1394، عربستان با تشكیل ائتلافی متشكل از چند كشور عربی و نیز حمایت آمریكا با هدف بازگرداندن رییس جمهوری مستعفی و فراری یمن به قدرت، به این كشور حمله كرد و سلاح های وارداتی و پیشرفته دپو شده خود را برای نابودی یمن وارد این كارزار كرد.
گرچه ائتلاف ضد یمنی تحت رهبری عربستان با 'چراغ سبز' آمریكا به یمن حمله كرد، اما بدون حمایت قاطع برخی كشورها از جمله فرانسه نمی توانست از 'خط قرمز' ها عبور و این كشور فقیر را ویران كند.
فرانسه از جمله نخستین كشورهای غربی بود كه موافقت خود را با این حمله اعلام و این همراهی در تماس تلفنی و مستقیم اولاند رییس جمهوری سابق فرانسه با ملك سلمان شاه سعودی عینیت یافت.
اما حمله نظامی به یمن، نه تنها دستاوردی برای ائتلاف سعودی نداشت، بلكه مرگ بیش از هزاران یمنی بویژه كودكان و زنان، خشم افكار عمومی را رقم زد و نوك تیز پیكان انتقادات جامعه جهانی به سمت عربستان و كشورهای حامی ائتلاف نشانه رفت.
فرانسه نیز به عنوان یكی از كشورهای حامی ائتلاف ضد یمنی و صادر كننده سلاح به عربستان از این انتقادات دور نماند و این اعتراض ها، سفر بن سلمان به پاریس در اوایل سال جاری را به حاشیه كشاند.
اعتراض به جنایت ائتلاف سعودی، پیش از سفر بن سلمان به پاریس، با انتشار بیانیه 10 گروه مدافع حقوق بشری فرانسه رقم خود كه در این در بیانیه از رییس جمهوری فرانسه خواسته شد، از فرصت سفر بن سلمان، برای جستجوی راه حلی صلح آمیز در جنگ یمن استفاده كند و ائتلاف سعودی به محاصره بندر 'الحدیده' پایان دهد.
همچنین گروه موسوم به صلح یمن حین ورود ولیعهد سعودی به فرانسه، با برپایی تجمع، اعتراض خود را به جنایت ائتلاف سعودی اعلام كردند و خواستار پایان بمباران یمن و مردم این كشور شد.
حتی نظرسنجی های صورت گرفته، از مخالفت مردم و افكار عمومی فرانسه با تصمیمات الیزه برای فروش سلاح به عربستان حكایت می كرد.
75 درصد از مردم فرانسه در نظرسنجی كه موسسه 'یو گاو'(YouGov) انجام داد، بر توقف صادرات سلاح از سوی فرانسه به كشورهای متجاوز به یمن از جمله عربستان تاكید كردند.
همچنین بر اساس نتایج این نظرسنجی، 69 درصد فرانسوی ها خواستار نقش پررنگ پارلمان فرانسه در كنترل فروش سلاح های این كشور شد.
درخواست فرانسوی ها برای ایفای نقش جدی پارلمان در صادرات اسلحه، قانونگذاران این كشور و حتی 'سباستین نادو' هم حزبی رییس جمهوری فرانسه را به تحرك واداشت و این مقامات بطور رسمی خواستار تحقیق و تفحص درباره قانونی بودن فروش تسلیحات به ائتلاف سعودی در جنگ یمن شدند.
به گزارش پایگاه اینترنتی 'میدل ایست آی'، نادو به همراه 15 نماینده پارلمان فرانسه یا تشكیل كمیسیون تحقیق، خواستار بررسی كمیسیون بر پایبندی دولت این كشور به تعهدات بین المللی خود در زمینه صدور مجوز صادرات اسلحه، مهمات و كمك هایی را كه پاریس در اختیار رژیم آل سعود گذاشته، شدند.
اعتراض نسبت به فروش سلاح به عربستان با شكایت دو گروه مدافع حقوق بشری به نام های 'دورویت سولیداریت' و 'عاصر' و ارجاع این پرونده به عالی ترین مرجع قضایی فرانسه، بعد جدی تر به خود گرفت.
این دو گروه حقوق بشری اسفند سال گذشته با انتشار بیانیه ای خواستار ابطال مجوز صادرات سلاح فرانسوی به عربستان و امارات شدند و به 'ادوارد فیلیپ' نخست وزیر فرانسه اولتیماتومی دو ماهه در همین زمینه دادند.
در بیانیه این دو گروه حقوق بشری همچنین تصریح شده بود، فرانسه با فروش تسلیحات مورد استفاده در جنگ یمن، قوانین ملی و بین المللی را زیر پا گذاشته است.
** افشاگری فیگارو
به رغم افزایش اعتراض ها به دولت فرانسه در مورد فروش اسلحه به ائتلاف سعودی بویژه عربستان، مقامات الیزه بدون توجه به این اعتراض ها، با وارد كردن نظامیان فرانسوی به عرصه میدانی جنگ، در تكمیل پازل همكاری خود با متجاوزان به یمن برآمدند.
ائتلاف ضد یمنی از 23 خرداد ماه برای تصرف بندر راهبردی الحدیده دست به حملات گسترده ای زد، اما در این اقدام از پشتیبانی و همراهی نیروهای نظامی فرانسه برخوردار بود.
روزنامه فرانسوی 'فیگارو' 27 خرداد ماه در گزارشی به نقل از دو منبع نظامی فاش كرد، نیروهای ویژه فرانسوی در كنار نیروهای اماراتی در نبردهای ساحل غربی یمن حضور دارند.
گرچه این ادعا از سوی وزارت دفاع فرانسه تكذیب شد، اما قدردانی 'انور قرقاش' وزیر مشاور در امور خارجه امارات از تلاش و مشاركت نیروهای فرانسوی در عملیات تخریب و خنثی سازی مین ها در مناطق آزاد شده، بر این ادعا صحه گذاشت.
در همین حال 'محمد علی الحوثی' رئیس 'كمیته عالی انقلاب یمن' در حساب توئیتری خود اعلام كرد: گارد ساحلی این كشور موفق شد یك قایق خارجی وابسته به ائتلاف عربی متجاوز به یمن را در غرب این كشور توقیف كند كه این قایق احتمالا متعلق به فرانسه است.
منابع یمنی همچنین از بازداشت دو نیروی ویژه فرانسوی در جریان توقیف این قایق خبر دادند.
** بازی ضد ایرانی الیزه در یمن
حمله ائتلاف تحت رهبری عربستان به یمن در چهار سال گذشته با مقاومت ارتش و كمیته های مقاومت مردمی مواجه شده و پرتاب موشك های مقاومت و هدف گیری برخی نقاط عربستان تمام معادلات روی كاغذ متجاوزان را برهم زده است.
سال گذشته اصابت یك موشك جنبش انصارالله' به كاخ 'یمامه' در ریاض، فرصتی برای مظلوم نمایی سعودی ها فراهم ساخت تا به این بهانه، افكار عمومی جامعه جهانی را علیه نیروهای مقاوت مردمی یمن تهییج كنند.
رییس جمهوری فرانسه از جمله نخستین رهبران كشورهای غربی بود كه با تاثیر پذیری بازی روانی متعاقب این حمله موشكی، برای دلگرم ساختن سعودی ها دست به تلفن شد.
مكرون در گفت وگوی تلفنی با شاه سعودی، ضمن محكوم كردن اقدام جبهه مقاومت مردمی، ادعا كرد كه برخی كشورهای منطقه از حوثی ها حمایت تسلیحاتی و بالستیكی می كنند.
وی همچنین مقابله با فعالیت های بی ثبات كننده و تخریبی را ضروری دانست و گفت: فرانسه در مقابل هر نوع تهدید امنیتی علیه عربستان، از این كشور حمایت خواهد كرد.
** فرانسه و پیشنهادهای جذاب سعودی
به هر روی فرانسه به رغم افزایش انتقادات به همكاری تسلیحاتی با ائتلاف سعودی كه افزون بر ویرانی زیرساخت های كشور فقیر یمن، مرگ بیش از 12 هزار نفر از جمله دو هزار و 500 كودك و زخمی شدن 22 هزار و 215 هزار یمنی را رقم زده، چشم به افق های روشن روابط با ریاض دوخته است.
بن سلمان ولیعهد بلندپرواز سعودی برای تصحیح برخی امور اقتصادی و اجتماعی در عربستان اجرای طرح 2030 را تدوین كرده است.
اكنون رقابت برخی كشورها برای حضور و سرمایه گذاری در این طرح وسوسه كننده و رویاپردازانه آغاز شده، اما بطور قطع مقامات سعودی شیرین ترین امتیاز را به كشوری خواهند داد كه بیشترین همراهی را با سیاست های جاه طلبانه منطقه ای عربستان داشته باشد.
مقامات فرانسه در حال حاضر چشم خود را بر روی فجایع ائتلاف سعودی در یمن بسته اند، اما به سودهای كلانی می نگرند كه در پس قراردادهای نظامی و اقتصادی با عربستان قرار دارد. مكرون رییس جمهوری فرانسه نیز در نشست خبری مشترك با ولیعهد سعودی از فروش سلاح به ریاض دفاع كرد.
خاورم ** 1071**1651
تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۷ - ۱۴:۱۵
تهران - ایرنا - فرانسه با انگیزه ارتقا جایگاه خود در عرصه روابط سیاسی با عربستان، به تقویت همكاری های مشترك نظامی امنیتی روی آورده و در این راستا قرارداد 'حفاظت اطلاعات محرمانه و طبقه بندی شده' به تازگی میان وزیر دفاع فرانسه و ولیعهد سعودی به امضا رسیده است .