به گزارش گروه اخبار علمي ايرنا از پايگاه خبري ساينس ديلي، در اين شيوه جديد كه ATAC نام دارد، محققان دانشگاه كلتك آمريكا با استفاده از امواج صوتي و تكنيك هاي ژنتيكي شناخته شده، براي اولين بار توانستند بخش هايي از مغز موش، انواعي از سلول هاي آن و حتي زمان فعال و غيرفعال شدن نورون ها را به صورت غيرتهاجمي كنترل كنند.
براي اجراي اين تكنيك لازم بود محققان گذرگاه هايي را براي عبور دارو از سد خوني مغز باز كنند تا با استفاده از داروها بتوانند فعاليت نورون ها را تحت كنترل درآورند. براي اين منظور حباب هايي را در جريان خون تزريق كردند و با استفاده از فناوري مافوق صوت اين حباب ها را در زمان مناسب با استفاده از امواج صوتي مورد هدف قرار دادند. در نتيجه اين كار حباب ها شروع به لرزش كرده و اين حركت موجب باز شدن سد خوني مغز براي كسري از ثانيه شد.
براي انجام مرحله دوم كار، محققان با دستكاري ژنتيكي ويروس هايي را ساختند كه توانايي انتقال ساختارهاي ژنتيكي را به سلول هاي خاص دارند و به محض رسيدن به سلول ها پروتئين هاي گيرنده آن را برنامه ريزي مي كنند تا نسبت به داروي خاصي واكنش نشان دهند. در مرحله پاياني، دارو وارد سلول ها شده و نورون ها را فعال و غيرفعال مي كند.
محققان اين تكنيك را روي موش ها آزمايش كردند و با غيرفعال كردن نورون هاي موجود در هيپوكامپ توانستند مانع شكل گيري خاطرات جديد در مغز موش ها شوند.
يكي از مهم ترين ويژگي هاي اين تكنيك، قابليت برگشت پذيري آن در طول زمان است. زيرا با گذشت زمان داروهاي مورد استفاده براي كنترل عملكرد نورون ها اثر خود را از دست مي دهند.
به اعتقاد محققان كنترل عملكرد نورون ها امكان درمان بيماري هايي مانند پاركينسون را فراهم مي كند.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Nature Biomedical Engineering منتشر شده است.
علمي (6)**9259*2017
تاریخ انتشار: ۲۰ تیر ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۴
تهران– ايرنا- محققان تكنيك جديدي توسعه دادند كه در آن با تركيب امواج مافوق صوت، ژن درماني و داروها مي توا فرآيند شكل گيري خاطرات در مغز را تغيير داد.