سنندج - ايرنا - مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان گفت: ابلاغ ثبت بافت تاريخي 10 روستاي منطقه هورمان اين استان با تاكيد بر حفاظت آنها از سوي معاون رئيس جمهوري صادر شد.

سيد محسن علوي، روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: اين ابلاغ مربوط ثبت آثار فرهنگي ‌تاريخي، بافت و منظر فرهنگي روستاهاي گردشگري منطقه تاريخي هورامان استان كردستان شامل وصي سفلي و عليا، شيان، ژان، تخته، حلوان، گلين، دولاب، بزلانه و هشميز است.
وي افزود: علي‌اصغر مونسان معاون رئيس‌جمهوري و رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در اين ابلاغ خطاب به بهمن مراد‌نيا استاندار كردستان خواستار انجام تمهيدات لازم براي حفاظت از آنها شده است.
وي اضافه كرد: بنا بر اين ابلاغيه بافت تاريخي اين روستاها تحت حفاظت و نظارت سازمان ميراث فرهنگي است و هر گونه دخل و تصرف يا اقدام عملياتي كه منجر به تخريب يا تغيير هويت آن شود برابر مواد 558 تا 569 از كتاب پنجم قانون مجازات‌هاي اسلامي، تعزيرات و مجازات‌هاي بازدارنده، جرم محسوب شده و مرتكب مشمول مجازات‌هاي قانوني خواهد مي شود و مرمت و بازسازي اثر تنها با تاييد و نظارت اين سازمان ممكن است.
وي يادآور شد: ثبت ملي اين روستاها منجر به معرفي هرچه بيشتر كردستان و نيز توسعه زير ساخت هاي هورامان خواهد شد. با ثبت ملي اين روستاها مسير ثبت جهاني هورامان تسريع مي شود.
به گفته وي، هم اكنون پرونده ثبت بافت معماري هشت روستاي ديگر منطقه تاريخي هورامان در فهرست آثار ملي تكميل شده و در اختيار شوراي ملي ثبت آثار قرار گرفته و ضمن اينكه سه پرونده ديگر نيز در حال تكميل است.
وي افزود: اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان در نظر دارد به منظور تكميل مقدمات ثبت جهاني منطقه تاريخي هورامان در فهرست آثار تاريخي يونسكو، بافت معماري و فرهنگي 25 روستا از 75 روستاي اين منطقه را در جمع آثار ملي به ثبت برساند.
مدير پايگاه منظر فرهنگي تاريخي هورامان با بيان اينكه روستاهاي اين منطقه به علت قرار گيري در دامنه كوه از ويژگي هاي متفاوتي برخوردار است، تاكيد كرد: ساختار پلكاني و سنگي، دست نخورده بودن بافت روستا، وجود عنصر ساباط و ابنيه هاي تاريخي، نوع مصالح با توجه به گرمسير و سردسير بودن منطقه، تفاوت استفاده از عناصر طبيعي در تزئينات خانه ها از جمله اين تفاوت ها است.
به گزارش ايرنا، استان كردستان داراي 13 روستاي ثبت شده در فهرست آثار ملي دارد كه تمام آنها مربوط به منطقه تاريخي و فرهنگي هورامان است.
هورامان تخت، ژيوار و پالنگان ، گلين، حلوان، هشه ميز، دولاب، تخته، وصي سفلي، وصي عليا، شيان، ژان و بزلانه از جمله روستاهاي ثبت شده كردستان در فهرست آثار ملي است.
پيگيري ثبت جهاني منطقه اورامان از 2 سال قبل به صورت جدي آغاز شده و هم اكنون برنامه هاي متعددي از سوي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري براي تحقق اين اقدام مهم در دست پيگيري است كه ثبت ملي روستاهاي اين منطقه در اين ارتباط بوده است.
هورامان نام منطقه اي تاريخي با بافت پلكاني و آداب و رسوم بسيار خاص بوده كه در شهرستان هاي سروآباد، سنندج و كامياران استان كردستان و شهرستان پاوه، جوانرود، نودشه و نوسود استان كرمانشاه واقع شده است.
واژه هورامان يا اورامان از 2 بخش هورا به معني اهورا و مان به معناي خانه، جايگاه و سرزمين تشكيل شده و در واقع به معناي سرزمين اهورايي و جايگاه اهورا مزدا است.
همچنين واژه هور در كتاب اوستاي زردتشت به معني خورشيد آمده است و هورامان جايگاه خورشيد نيز معني مي‌دهد و به اعتقاد مردم، هورامان زماني شهر بزرگي بود و مركزيت خاصي داشت و به همين دليل از آن به عنوان تخت يا مركز حكومت ناحيه هورامان نيز ياد مي‌كنند.
استان كردستان داراي يك هزار و 520 اثر تاريخي شناسايي شده شامل آثار باستاني، غارهاي طبيعي، درختان كهنسال، ميراث منقول، قنات و مكان هاي طبيعي است، 872 اثر از اين تعداد شامل 773 اثر غير منقول شامل (آثار تاريخي، تپه، محوطه و بنا)، 20 مورد ميراث طبيعي، 56 مورد ميراث معنوي و 23 مورد ميراث منقول در فهرست آثار باستاني كشور به ثبت رسيده است.
3034/ 3020