به گزارش ایرنا، دوپینگ بیشتر از آن چه كه در آزمایش ها مشخص میشود، در بین ورزشكاران حرفهای رواج دارد. این سخن حاصل تحقیقات دانشمندان در زمینه دوپینگ در ورزشهای حرفهای است كه به دلیل كمبود تجهیزات و مسایل مالی امكان نمونه گیری در سطح گسترده آن نه تنها در ایران، بلكه در سراسر جهان نیز امكان پذیر نیست.
از این رو همواره عده ای در این بین از آزمایش ها معاف هستند و یا تخلفشان از دید كارشناسان و افسران مبارزه با دوپینگ دور می ماند.
میل به بهترین بودن، كسب شهرت و درآمد، ورزشكاران را به مصرف داروهای نیرو زا ترغیب و آنان را به سمت عمل خلافی كه با روحیه جوانمردی و شرافت در ورزش حرفه ای منافات دارد، سوق می دهد.
با این حجم از ضریب نفوذ دوپینگ در بین ورزشكاران باید متولیان ورزش كشورها و فدراسیون های ورزشی به این موضوع توجه بیشتری نشان دهند تا از آبروریزی و خدشه دار شدن حیثیت ورزش ایران در مجامع داخلی و بین المللی جلوگیری شود.
رییس فدراسیون پزشكی ورزشی در این باره به ایرنا گفت: عوارض مصرف داروهای فزاینده كارآیی در ورزش، بر روح و جسم ورزشكار در صورت ترك نیز قابل برگشت نیست.
«غلامرضا نوروزی» روز جمعه در گفت وگو با ایرنا با بیان اینكه آسیب های این مواد بر روح و جسم ورزشكار در درازمدت آشكار می شود، افزود: این عوارض تا آخر عمر باقی می ماند و مصرف كننده را دچار مشكل می كند.
وی ادامه داد: البته این تنها اشكال در استفاده از مصرف داروهای نیروزا نیست و چنانچه نمونه آزمایش های ورزشكار حرفه ای مثبت اعلام شود، زندگی او تباه شده و از نظر مالی نیز ضرر می كند.
رییس فدراسیون پزشكی ورزشی افزود: منبع درآمد بازیكنان حرفه ای از ورزش است كه در صورت دوپینگ باید سال ها از ورزش حرفه ای دور بمانند كه برای یك ورزشكار حرفه ای ملی و بین المللی این موضوع سخت و دشوار است.
نوروزی، عوارض قلبی و مرگ های ناگهانی را از دیگر مضرات مصرف داروهای فزاینده كارایی در ورزش عنوان كرد و اظهار داشت: ورزشكاران هنگام استفاده از مواد نیروزا به هیچ وجه خود را در معرض این مخاطرات نمی بینند؛ بر همین اساس دست از آن بر نمی دارند و وقتی كار از كار گذشت دیگر كنار گذاشتن این مواد سودی برای آنان نخواهد داشت.
رییس فدراسیون پزشكی ورزشی در باره این كه «بیش از آنچه كه تصور می شود ورزشكاران حرفه ای دوپینگ می كنند»، تصریح كرد: صد درصد این موضوع را تایید نمی كنم اما بر اساس آنچه كه ردیابی و رصد می شود، می توان گفت دوپینگ در بین ورزشكاران حرفه ای به جد وجود دارد.
نوروزی، با اشاره به اینكه گرفتن نمونه دوپینگ نیازمند یك برنامه خاص است، عنوان كرد: به دلیل كمبود تجهیزات و مسایل مالی مرتبط با نمونه گیری بسیاری از استفاده كنندگان از مواد نیروزا خارج از محدوده نمونه گیری قرار می گیرند.
وی با بیان اینكه امكان نمونه گیری از تمامی ورزشكاران به هیچ وجه برای هیچ كشوری فراهم نیست، اضافه كرد: نمونه گیری و ارسال نمونه ها به آزمایشگاه های مجهز، علاوه بر نیروی انسانی، تجهیزات به روز نیز می خواهد. به همین دلیل نمونه گیری بر اساس برنامه های خاصی ارسال می شود.
رییس فدراسیون پزشكی ورزشی در پاسخ به سووال دیگری مبنی بر اینكه ورزشكاران در مواجهه با مثبت اعلام شدن نمونه دوپینگ خود چه برخوردی می كنند، اظهار داشت: تكذیب می كنند، بهانه می آوردند و دیگران را مقصر می دانند.
نوروزی ادامه داد: آنان بلافاصله مدعی می شوند كه به اجبار و برای افزایش قدرت، سرعت و استقامت وادار به مصرف دارو شده اند، اما اینگونه نیست و هیچ اجباری در كار نبوده است و ورزشكار برای كم نیاوردن مقابل رقبا داروهای فزاینده كارایی استفاده كرده است.
وی با اشاره به دوران كوتاه قهرمانی در دنیای ورزش، تاكید كرد: به طور طبیعی با افزایش سن توانایی جسمی ورزشكاران كمتر می شود و فرد برای حفظ وضع موجود از مواد نیروزا استفاده می كند.
رییس فدراسیون پزشكی ورزشی در پاسخ به این سووال كه در خصوص جلوگیری از دوپینگ چه راهكاری برای ورزشكاران پیشنهاد می كنید، گفت: مثلث قهرمانی تمرین، تغذیه و استراحت است. ورزشكار برای اینكه در كورس قهرمانی بماند باید از این مثلث تبعیت و تمرین و تمرین و تمرین كند.
نوروزی در پاسخ به این سووال كه در چه صورت می توان از مكمل های ورزشی استفاده كرد، ادامه داد: استفاده از مكمل ها به شرطی كه زیر نظر كارشناس مصرف شود اشكالی ندارد، در غیر این صورت نادرست است.
به گفته وی، به طور میانگین 3.5 درصد از ورزشكاران حرفه ای دوپینگ می كنند كه همین مقدار هم زیاد است كه باید برای كاهش مصرف داروهای نیروزا در بین ورزشكاران حرفه ای تلاش كنیم.
رییس فدراسیون پزشكی ورزشی اضافه كرد: ایران به رغم داشتن این آمار همچنان در زمره كشورهای پاك قرار دارد.
ورزشی **9144**1597**1368
تاریخ انتشار: ۲۲ تیر ۱۳۹۷ - ۱۴:۵۶
تهران- ایرنا- بر خلاف تصور، مصرف داروهای فزاینده كارآیی در ورزش حرفه ای، معروف به «دوپینگ» امری متداول است به طوریكه می توان ادعا كرد غالب ورزشكاران آن را تجربه كرده اند؛ عملی كه رذیلت اخلاقی محسوب می شود و به كم و زیاد آن هم بستگی ندارد.