بغداد - ایرنا - در پی گسترش اعتراضات اجتماعی در شهرهای جنوب عراق، حیدرالعبادی نخست وزیر و فرمانده كل نیروهای مسلح این كشور شنبه شب در فرمانی، بر رسیدگی فوری به مشكلات شهرهای جنوب تاكید كرد.

به گزارش بامداد یكشنبه ایرنا، العبادی در فرمانی هفت ماده ای، تدابیری را برای حل مشكلات شهرهای جنوبی و فروكش كردن نارضایتی ها در این منطقه اتخاذ كرد.
این فرمان شامل اختصاص سه هزار و 500 میلیارد دینار ( 1200 دینار معادل یك دلار است)، تامین آب شرب از طریق تصفیه و شیرین سازی، رفع مشكلات شبكه برق و تامین خدمات بهداشتی و درمانی و چند تصمیم دیگر در خصوص خدمات عمومی است.
العبادی پیش تر در سفر به استان بصره عراق قول مساعد برای ایجاد 10 هزار فرصت شغلی در این استان داده بود.
برخی ناظران تحقق این وعده ها را دست كم در كوتاه مدت با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی كشور بسیار دشوار می دانند.
آنها همچنین به این نكته اشاره می كنند كه در بودجه ۲۰۱۸ عملا هیچ ردیفی برای استخدام دولتی به دلیل مشكل مالی و اقتصادی در نظر گرفته نشده است.
از سوی دیگر طبق گزارش ها در جریان تظاهرات در شهرهای مختلف در روز شنبه دستكم ۱۰ نفر زخمی شده اند.
برخی گزارش های تائید نشده نیز از كشته شدن چند نفر حكایت دارد.
در حالی كه علاوه بر مرجعیت عالی عراق، اغلب احزاب شیعه از اعتراضات مسالمت آمیز و مطالبات اجتماعی و خدماتی معترضان اعلام حمایت كرده و خواستار جلوگیری از اقدامات خشونت بار و تخریب اموال عمومی شده اند، احزاب و جریان های سنی و كرد عراقی تقریبا سكوت پیشه كرده و تاكنون واكنشی به این رویدادها نشان نداده اند.
برغم اعلام حمایت مرجعیت عالی عراق از مطالبات معترضان اما اعتراضات امسال بر خلاف موارد مشابه در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ تحت هدایت و رهبری مرجعیت عراق نیست و حتی جریان صدر به رهبری مقتدا صدر نیز رسما به آن ورود نكرده است.
به باور بسیاری از ناظران، مهمترین وجه تمایز اعتراض های جاری با تظاهرات سنوات گذشته، سطح خشونت ورزی و تهاجمی اعتراضات است كه رویكردی تخریبی به اموال و دارایی های عمومی و مراكز سیاسی و دولتی دارد و وجه غالب اعتراضات را از حالت مسالمت آمیز خارج كرده است.
این ناظران وجود ایادی خارجی بویژه سعودی و بعثی ها در این اقدامات تخریبی و خشونت بار كردن اعتراضاتی كه ابتدا به شكلی مسالمت آمیز آغاز شد را كاملا محتمل می دانند.
آنها با شبیه سازی حوادث جاری با رویدادهای سال 2014 و ظهور داعش، نسبت به عواقب تشدید تنش های سیاسی و اعتراضات خشونت آمیز در این كشور هشدار می دهند.

** اعتراضات از كجا و چگونه آغاز شد
استان های جنوبی و مركزی عراق كه عموما شیعه نشین هستند، از اواخر هفته گذشته شاهد اعتراضات عمومی به مشكل برق، آب و بیكاری بوده است.
تظاهرات مردمی نخست در بصره در اعتراض به بیكاری و مطالبه برای اشتغال جوانان این استان در شركت های خارجی نفتی فعال در میادین نفتی در این استان و همچنین اعتراضات مردم استان 'واسط' (شرق عراق) به وضعیت برق آغاز شد و به تدریج به دیگر استان های جنوب و مركز عراق سرایت كرد.
نماینده آیت الله 'علی سیستانی' مرجع عالی دینی عراق در خطبه نماز جمعه دیروز كربلا، ضمن اعلام حمایت مرجعیت از مطالبات مردمی، در عین حال از نفوذ عوامل تخریبی به صفوف تظاهركنندگان و تحریف مسیر تظاهرات، هشدار داد.
اغلب رهبران سیاسی شیعه در عراق از تظاهرات مردمی جنوب و مركز حمایت كرده و از دولت این كشور خواسته اند كه تدابیر فوری برای تحقق مطالبات مردمی اتخاذ كند.
گزارش های میدانی حاكی است عناصر نفوذی در تظاهرات مردم بصره به شركت های نفتی خارجی حمله كرده و بخشی از وسایل آن را به سرقت بردند و در نجف، برخی از این عوامل به فرودگاه بین المللی این شهر حمله ور شدند.
بر اثر درگیری بین نیروهای امنیتی و تظاهركنندگان عراقی، یكی از تظاهركنندگان كشته و چند نفر دیگر زخمی شدند.
پس از این حادثه بود كه تظاهرات مسالمت آمیز مردمی در بصره، به خشونت كشیده شد و عده ای با بستن خیابان ها و معابر عمومی و آتش زدن تایرهای خودروها و تعرض به شركت های نفتی، جوی از ناآرامی را در بصره ایجاد كردند.
خاورم**380*353*