به گزارش خبرنگار ایرنا ، اگر چه مشكل كیفیت نان در مازندران با وجود در اختیار داشتن كیفی ترین گندم كشور سابقه ای طولانی دارد ولی در دولت تدبیر و امید برنامه هایی مانند آموزش نانواها ، پرداخت تسهیلات و تجهیز نانوایی ها به دستگاههای پخت با آتش غیرمستقیم و نظام جامع درجه بندی نانوایی ها به اجرا درآمد تا این مشكل فراگیر را برای همیشه حل كند كه نتیجه قابل ملاحظه ای تاكنون نداشته است .
بر اساس آمار شركت غله و خدمات بازرگانی منطقه 2 كشور ، حدود چهار هزار و 400 نانوایی در مازندران فعالیت می كنند كه در 241 نانوایی دستگاه حرارت غیر مستقیم نصب شده است و دولت برای خرید هر یك از آنها مبلغ 100 تا 150 میلیون ریال تسهیلات با بهره كم پرداخت كرده است .
با این وجود ، در نظام رتبه بندی خبازی های مازندران تنها 2 درصد از مجموع نانوایی های استان درجه یك شناخته شدند ، 22 درصد در سطح درجه 2 باقی ماندند ، 50 درصد نان در حد درجه سه به خورد مردم می دهند و 26 درصد نیز درجه چهار ارزیابی شدند.
** نان سالم ، خط قرمز
به گزارش روابط عمومی استانداری مازندران ، استاندار روز دوشنبه در نشست كارگروه آرد و نان استان گفت : حاكمیت ، مسئول سلامت جامعه است و به هیچ وجه اجازه نخواهیم داد ، سلامت و امنیت غذایی جامعه به مخاطره بیفتد.
وی با تاكید بر این كه ' عیار نان در مازندران باید ارتقا یابد ' ، تاكید كرد : این مهم با نظارت ، كار بهنگام و خدمت گزاری خالصانه محقق می شود .
استاندار مازندران بر نظارت پایدار تا تحقق كامل برنامه های استان در دست یابی به ارتقا كیفیت نان تاكید كرد و گفت كه نظارت بر نانوایی ها و امور مرتبط با نان باید ملموس و اثربخش باشد.
اسلامی توضیح داد : باید دیده بانی مستمر با نظام نظارتی یكپارچه بر فرآیند تهیه ، پخت و عرضه نان كیفی انجام شود و بازرسی ها در این راستا باید كاملا منظم ، از پیش اعلام نشده و برِخط باشد ، بنحوی كه هر نانوایی در هفته حتما مورد بازرسی قرار گیرد.
مقام عالی دولت در استان با تاكید بر این كه قدرت مدیریت برای نظارت بر نانوایی ها و افزایش كیفیت نان باید گسترش یابد ، به فرمانداران دستور داد تا شخصا جلسات و مسایل آرد و نان شهرستان محل ماموریت خود را مدیریت كنند .
اسلامی گفت : بازدارندگی نظارت و اقدامات بازدارنده باید به گونه ای باشد كه تخلفات هرگز تكرار نشود.
در این جلسه در خصوص توازن و تناسب بین ظرفیت ها و تقاضاها برای اعطای مجوزهای جدید ، فعالیت نانوایی های آزاد پز و سنتی ، بررسی مستمر شاخص های كیفی و قوانین و الزامات بهداشت فردی و محیط نانوایی ها ، نحوه طبخ و كیفیت آرد مصرفی و خمیر به صورت روزانه بحث و بررسی صورت گرفت و تصمیمات لازم اتخاذ شد.
بر اساس آمارهای رسمی ، سالانه بیش از 120 هزار تن گندم در مازندران تولید می شود.
كارشناسان معتقدند كه كیفیت گندم ، حمل و نقل، فرآوری و پخت از اجزای تشكیل دهنده كیفیت بخشی به نان است اما به دلیل صدور بیش از ظرفیت مجوز های خبازی ، پایین بودن مهارت كارگران، وجود ماشین آلات فرسوده و فناوری پایین كارخانجات، اجرای فرایند تولید نان با كیفیت در مازندران را با مشكل مواجه كرده است.
مازندران بر اساس استانداردهای تعریف شده بیشترین تعداد نانوایی را در كشور دارد . در مازندران برای هر 750 نفر یك نانوایی وجود دارد در حالی كه میانگین كشوری وجود یك نانوایی برای هر یكهزار و 300 نفر است .
زیاد بودن تعداد نانوایی ها سبب شده تا این كسب و كار برای نیمی از خبازی ها به صرفه نباشد . در حالی كه سرانه كشوری مصرف روزانه آرد در هر نانوایی هشت تا 10 كیسه است ، خبازی های مازندران تنها روزانه پنج كیسه پخت دارند .
صدور مجوز برای افراد غیرحرفه ای و نااهل نیز از دیگر مشكلاتی است كه صنف خبازی های مازندران را بدنام كرده است .
مجوز فعالیت نانوایی را كارگروه آرد و نان با محوریت صنف خبازی ها زیر نظر سازمان صنعت ، معدن و تجارت صادر می كند .
شركت غله منطقه 2 پیش از این برای بهبود وضعیت نانوایی ها و پخت نان در مازندران پیشنهاد اعمال حدود صنفی برای نانوایی ها و اهلیت سنجی نانواها را به كارگروه آرد و نان استان پیشنهاد كرده بود.
6990/1654
تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۳۹۷ - ۱۷:۰۶
ساری - ایرنا - كم اثر بودن اقدامات مختلف انجام شده طی چند سال گذشته برای بهبود كیفیت نان در مازندران این بار صدای استاندار غیربومی استان را هم در آورده است تا به متصدیان نانوایی ها در باره خط قرمز بودن سلامت جامعه هشدار دهد .